olvasouzemmod

Regisztráció: 2019-04-10 11:22:15

Hozzászólások száma: 210

Utolsó hozzászólás: 2020-06-30 10:58


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 06. 30. 10:58
Tavaly ez még úgy ment, hogy hét elején tolták le, aztán legkorábban csütörtök déltől fordult, majd péntek délután bejelentés. Volt több ilyen trükkös  kör is. Most már fogalmam sincs, csak mozizok :-)
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 05. 14. 10:16
Ez így van, láttunk több előrejelzést, és rendkívül boldog lennék az 1040-el, de majd akkor élem magam bele, ha az 1000 lesz a következő ellenállás...
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 05. 14. 10:06
A helyzet az, hogy van ilyen, és egyes cégek csinálják is. Mondjuk olyanok kedvéért, mint az Exxon Mobil, és hasonlók. A big 5 elemző cég közül az Andersen részben ilyen okok miatt bukott ki, és maradt big 4, de a banki hitelminősítők is csúnyán leszerepeltek a 2008-as válság idején, amikor megbízás kedvéért minden szar származtatott papírra AAA-t adtak. Más kérdés, hogy a 4IG mennyire említhető egy lapon olyan cégekkel, mindt a Goldman sachs, Lehman Brothers és hasonlók :-D.
OTP részvényesek ide! 2020. 03. 20. 16:44
Egy részének csak kint, de sokakat ismerek, akiknek volt itthon is. Ami a lényeg, hogy itthon megjelennek munkakeresőként, tehát több lesz a munkanélküli, nehezebb lesz munkát találni, könnyebb munkaerőt, és ez kihat majd a bérekre, így ezen keresztül a vásárlóerőre és a fogyasztói bizalomra is.
OTP részvényesek ide! 2020. 03. 20. 13:17
És itt egy másik a mnkanélküliség alakulásáról. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy a magyar kormány bármit tesz is a termelőkapacitás fenntartásaés a munkahelyek víruspara alatti megtartása érdekében, a külföldön, zömmel szolgáltatószektorban dolgozók tízezrei jönnek majd haza (ahogy a román és szerb vendégmunkások is), megterhelve az ellátórendszert, álláskeresőként. Emellett ha a fogyasztás csökken, az exportpiacokon is (lásd gépkocsi értékesítések bezuhanása), akkor mindenképpen lesznek leépítések, és a bértömeg csökkenni fog, tehát a belső fogyasztás is. 
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200320/koronavirus-tenyleg-munka-nelkul-maradnak-magyarok-szazezrei-420841
OTP részvényesek ide! 2020. 03. 20. 13:13
OTP részvényesek ide! 2020. 03. 20. 13:06
Tennék, de amikor elkezdtem összeszedni, milyen tényezők befolyásolják a bevételeket (lakossági/üzleti üzletágakban), és azok alakulását mik befolyásolják, akkor 5 perc alatt olyan tényezők gyűltek össze, amelyeket nem lehet megbecsülni, csak hosszabb munkával (értsd: ha egy hétvégém szumma rászánom, lehetne valami érdemi forgatókönyv becslés). Ezt viszont nem tudom rászánni. Ami látszik, kritikus tényezők:
- lakossági ügyfelek bizalma a bank, a munkáltatójuk (lesz fizetésük fél év múlva is), és az ország helyzete (víruspara) felé; bank hitelezési politikájának alakulása; kiróható kamatterhek mértéke: többek közt ezektől függhet a lakossági hotelezési tevékenység közeljövője, azaz hogy mennyien akarnak felvenni hitelt, mennyien tudják azt törleszteni, mennyi hitelt akar kihelyezni a bank és milyen kamatok mellett tudja ezt megtenni. 
- üzleti ügyfelek üzleti várakozásai, beszállítóinak helyzete, vásárlóinak helyzete és fizetőképessége, kintlevőségeinek alakulása, megrendelési állománya, tehát hogy mekkora forgótőkére van szüksége, mennyit tud törleszteni, képes lesz-e talpon maradni, tud-e/akar-e fejleszteni, amihez fejlesztési célú hitelt venne fel.
 - ingatlanpiac alakulása, ami egyfelől lakossági ingatlanoknak a helyzete, másfelő az üzleti ingatlanok, irodacélú beruházások iránti kereslettől függ.
- mennyi ideig tart a vírushelyzet, mekkora szinten sikerül megfogni a halálozást, súlyos eseteket, tehát mennyire sérül a bizalom és az üzleti környezet bizalmi helyzete, mikor indulhatnak újra a legnagyobb üzemek, mennyire kerül rossz helyzetbe az állami költségvetés (jövőbeni adózási környezet, stb).
Én az utóbbival kezdeném: 
1) rövid (nyár végéig), de súlyos lefolyás, ígéretes vakcina a láthatáron: erősen sérül a bizalom, sok a leállás, de az időbeli rövidség miatt koncentráls a hatás, kézben tartható a folyamat, és gyors a kilábalás, év végére már felfutás lesz, és ezt érezni a lakossági és üzleti várakozásokban is. Őszre helyreál az iskola, kezd javulni a turizmus helyzete, az ingatanpiac nem hasal be teljesen. Az árak csökkennek 10-20%-t, de nincsenek tömeges lakáseladások, max az újlakás építés esik vissza a vártnál sokkal jobban. 
2) közepes forgatókönyv
3) 2008-as változat, súlyos válság, másodlagos, és harmadlagos hatások, belső fogyasztás tartós visszaesése, tömeges munkanélküliség, bérnövekedés leállása, mi több, csökkenés, fogyasztási hitelek bezuhannak, beruházási hajlandóság s hitelfelvétel bezuhan, lakáspiac megáll, árak 30+%-kal is esnek, irodapiacon túlkínálat, üzleti bizalmi indexek bezuhannak, nemzetközi bankok és befetetési alapok kivonják a pénzt, stb.
Hogy ezek milyen hatással járnak az OTP-re az sokkal hosszabb leírást igényel, ami túlmutat rajtam, de ne feledjük, az ország legnagyobb bankjéról beszélünk, és ha a következő hónapokban sok tőkét kivonnak értékpapírból, de a válság megáll úgy, hogy nem lesznek tovagyűrűző, évek alatt helyrehozható hatások, mint a 2008-as szcenárióban, akkor az OTP részvény egy stabil részvény lesz a piacon jó kilátásokkal.
OTP részvényesek ide! 2020. 03. 20. 12:07
Tehát az OTP az év hátralévő időszakában sznte nem fog kihelyezni hitelt? Mert a móratórium az új hitelekre nem vonatkozik. Ha nincs kihelyezett hitel, annak költsége sincs, tehát maga sem fog hitelkamatot fizetni pl. közvetített termékekre. A rezsiköltségei is érdekesen fognak alakulni zárva tartott fiókhálózat mellett. És ez csak pár olyan apróság volt, amit egy gazdasági elemzőnek érdemes figyelembe vennie. Én nem mernék ilyenekkel számolni most, legalább 3 forgatókönyvet készítenék részletesebb adatok alapján. Ezt persze nem tőzsdei, hanem stratégiai elemzőként írom...
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 03. 20. 10:31
Sajnos most vagyunk a felívelő szakasz elején.Most jön majd az exponenciális emelkedés időszaka, amikor villámgyorsan ezrek betegednek meg hivatalosan is, és a statisztikák alapján 2-3 elhalálozásra számíthatunk minden 100 beteg után. Ez azt jelenti, hogy pár héten belül alig lesz valaki, aki nem ismert személyesen legalább egy elhunytat vagy súlyos beteget. Na akkor lesz pánik, ahogy az olaszoknál és a spanyoloknál most. 
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 03. 19. 11:56
Még annyit: az összes IT hálózatokkal foglalkozó ismerősöm hetek óta éjjel-nappal dolgozik, mert mindenki most jött rá, mennyire nem volt erre felkészülve. Alig látszanak ki a munkákból. Készlethiány van eszközökből, tűzfalakhoz, VPN-hez, mert egyszerre lett sürgős mindenkinek. 
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 03. 19. 11:48
Hogy mit kell venni, nem tudom, mert továbbra sem vagyok jövőbe látó, az pedig, hogy majd jól megmondok valamit, ami aztán fél év múlva bekövetkezik egy világjárvány hatására, nem tesz boldoggá. Engem legalábbis, így nem is kispajtásozok senkit. 
Ami viszont látszik: a digitális oktatás (hiánya), digitális közigazgatás (hiánya), digitális folyamatok töredezettsége, távmunka feltételeinek hiánya, szűkös kapacitások akár sávszélességben, akár VPN használatban, stb ebben a helyzetben egyértelműen megmutatkoztak és mutatkoznak. Az annyira ajnározott eKréta minden reggel behal, a diákok nem érik el az anyagaikat, megannyi munkahely, iskola, közintézmény munkatársai azért nem tudnak elmenni távmunkára, mert nincs meg a kapacitás ÉS a digitális működéshez szükséges szervezeti kultúra és folyamatok, eszközök és szoftverek. Ugyanez igaz szinte a teljes magyar KKV szektorra, amire pályázatok, támogatások várhatók. Tehát az internet NINCS készen, sőt, most látszik igazán, milyen sok a lyuk. 
Ebben a helyzetben az IT fejlesztő, rendszerintegrátor cégeknek olyan megrendelés mennyiség juthat az elkövetkező 3 évben, hogy ki sem fognak látszódni belőle, és mögötte lesz a teljes politikai és üzleti támogatottság. Ebben ez a cég, hacsak valamit el nem basznak most a kapcsolataikkal, vastagon benne lesz, és részben emiatt rá lesz kényszerítve kisebb-nagyobb akvizíciókra is.  
Nem, nem tudom azt mondani, hogy az árfolyamot vissza fogja lökni 1000 fölé, vagy akár duplázni fog, mert az árfolyam rég nem a cég eredményeiről szól, de hogy a bevételi és EBIDTA számai egy átmeneti idő után jól fognak alakulni, az biztos. 
Ami személyes véleményem: 294-ről sokkal könnyebb duplázni, mint 680-ról, és emiatt sokkal több vevő bizakodhat majd a duplázásban, mint fél éve. Maga a pánik még eltarhat hetekig, vagy ha beüt valami váratlan szar fordulhat, hónapokig is, tehát szerintem lefelé is van még tér, de utána...
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 03. 13. 13:17
Fáj, hogy nem vártam tovább, de nem irigylem. Hajrá!
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 03. 13. 13:15
Tegnap kivágtam 350-n, és be is akartam írni, hogy holnaptól (mától) mehet fel, ugyanis valahányszor eladtam 4IG-t, minden egyes alkalommal legkésőbb másnap reggel kilőtt. És lőn...
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 03. 12. 11:08
Napon belül 20% felett. Rég volt ilyen.
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 03. 12. 10:55
Kína könnyebb helyzetben van, mert nagyobbak a földrajzi távolságok, az egyes régiókat szinte hermetikusan el lehet szeparálni, és nincs szabad belföldi utazgatás, munkavállalás, családlátogatás sem. Ez nagyobb részt a totális belső kontrol, részben pedig a nemzetiségi politika, részben a család/gyerekvállalási politika miatt is alakult így. Mindemellett a központi hatalom ha bevezet valamit, azt a hadsereg érvényesíti. Emiatt aztán - láttam a  grafikonokat - a Vuhan tartományi felfutás, nagy esetszám és halálozás mellett, a többi régióban gyorsan megfogták a terjedést, a több hetes karantén alatt kiderült, hogy ki beteg, azokat ellátták, szóval olyan lapos görbék jellemzik a többi területet, ami Európában elképzelhetetlen. 
Az-az 1-2% gazdasági csökkenés már feje tetejére álítja a teljes 2020-2022 közti időszak költségvetését és gazdasági terveit, de arányaiban még mindig sokkal jobb, mint egy olasz helyzet, ahol a recesszió szinte borítékolható. Szóval az EU-ne belül szerintem Mo. még elég jó helyzetben lehet arányaiban, és drukkolok, hogy a neheze, az első hullám májusra csillapodjon. Annak meg még jobban drukkolok, hogy a második, őszi hullám idejére már legyen vakcina, ami átment a - normál esetben évekig tartó - teszteléseken, és beadható lesz. 
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 03. 12. 10:17
Az ingatlan lufiban olyan sokszoros tőkeáttétek voltak, erre épülő származtatott értékpapírok, amelyek a bankok kitettségét vállalhatatlanná tették. Bedőlt az alja, és a ráépült 100 emeletes építmények mindent elsöpörtek. Még ott is, pl. Magyarországon, ahol a bankok nem így hiteleztek, a származtatott papírok részesedése minimális volt, de a tulajdonosok a feltörekvő piacokról vonták ki a tőkét, hogy stabilizálják magukat. Megszűnt a hitelezés ill. drágává vált, a jegybank a hirtelen drasztikus kamatemeléssel - amivel kb 2-3 órára tudta csak lassítani az árfolyamesést - kiszedte a pénzt a reálgazdaságból, a cégek tőke hiányában bedőltek. 
Ez most nem fenyeget, de egy lassabb, több %-os visszaesés, ami az értékesítések, a turizmus, a tartós fogyasztási cikek, jáművek, ingatlanok eladásának visszaesésével jár, ezen keresztül a munkanélküliség emelkedésével, a bérjövedelmek erodálódásával, a fogyasztás másodlagos csökkenésével, az állami bevételek csökkenésével, és esetleges adóemeléssel illetve az állam eladósodásával jár, ez könnyen lehet. Minden attól függ, hogy mennyire gyorsan sikerül megfogni a folyamatot, és eljutni oda, mint Kína a mai bejelentésével.
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 03. 12. 09:57
Majd az első hazai haláleseteknél lehet még pánik. Hogy a tőzsdére mennyire hat, nem tudom, de arculcsapás lesz azt látni, hogy nem Liao Chang halt meg Kínában és Vittorio Milánóban, hanem Kovács x. László a szomszédunk. Hirtelen személyes lesz az egész. 
Az a durva, hogy a gazdasági kihatás, a vírus hatásainak időbeli elhúzódása attól függ, hogy a kormányok mennyire bevállalósak most. Ha képesek meghúzni azt, amit az olaszok több hét halogatás után az éjszaka, és amit a szlovákok fontolgatnak megelőzésképp, akkor rövidebb lehet, lassabban lefolyású és kezelhető. Ha elhúzzák, akkor gyorsabb felfutással, nagyobb meredekséggel emelkedik az esetek száma, miközben az ellátórendszer korlátai fixek. Több lesz a haláleset, az olyan hír, ami arról szól, hogy választani kell, ki kapjon intenzív ellátást, és ki elfekvőt (ami az olaszoknál már előfordult többször), később jön  az inflexiós pont, a megbetegedések növekedésének lassulása. Ez egyre nagyobb pánikhoz és korlátozásokhoz vezethet, ami egyre jobban veti vissza a teljes gazdaságot, a belső fogyasztást, a termelést, a bizalmat, és ezáltal minden hosszútávú befektetést, hitelfelvételt, ingatlanberuházást, ami hosszú lefutású gazdasági hatásokhoz vezet majd. Tehát minél gyorsabb és drasztikusabb lépések - és ezzel együtt pánik - jönnek az elkövetkező 1 hétben, annál jobban kézben lehet majd tartani a folyamatot, és csökkenteni a hosszútávú hatásokat.
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 03. 12. 09:22
Erről beszéltem tegnap. Hogy pont az IT és rendszerintegrátor cégek lehetnek a haszonélvezői a helyzetnek. Mindez persze nem érinti az árfolyamot, mert rég nem a cég teljesítményéről szól, hanem a reményekről és csalódásokról, de magának a cégnek az eredményei nem fognak hanyatlani idén. 
4IG Nyrt reszvenyesek. 2020. 03. 11. 12:09
A 485-ös vételem kezdem hajszálnyit elhamarkodottnak érezni... :-D
4IG részvény 2020. 03. 11. 12:03
Ez így van. Rosszul és nagyon rosszul teljesítő szektorok lesznek, kivéve a légzésvédő maszkot és a fertőtlenítőt gyártók....
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek