Topikgazda: Törölt felhasználó 2002. 11. 07. 10:20

Zárttá alakul a Pick  

Ugrás a cikkhez
A Pick Szeged Rt. igazgatósága 2002. december 11-én 10.00 órára rendkívüli közgyűlését hívott össze, melynek napirendjén a társaság zárttá alakulása szerepel. Kérdés, hogy a felügyelet engedélyezi-e a zárttá alakulást ilyen jelentős, több mint 6%-os kisebbségi tulajdonhányad mellett.

A közgyűlés helyszíne: 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Smaragd terem
A közgyűlés napirendje:
1. A társaság működési formájának megváltoztatása, nyilvános részvénytársaság zártkörű részvénytársasággá alakítása.
2. A zártkörű részvénytársaság alapító okiratának elfogadása.

Mint ismeretes, az Arago Rt. a sikeres kivezetési ajánlatot követően a részvények 93.3%-ával rendelkezik, de mivel nem nyilvános vételi ajánlat formájában került 90% fölé, hanem tőzsdei ajánlat keretében, ezért nem tudja kiszorítani a kisrészvényeseket. Láthatóan nem is célja a befektetési holdingnak, hogy ráerőltesse akaratát a többiekre, miután sikerült megegyeznie az ÁPV-vel és ki tudja vezetni a BÉT-ről a céget (azt pedig már megint a gáláns megoldások közé sorolhatjuk, hogy immár nem kell Szegedre menni a közgyűlésre, hanem Budapesten, az Arago központban tartják az összejövetelt).

Más kérdés, hogy ilyen jelentős kisrészvényesi kör mellett a PSZÁF megadja-e az engedélyt a zárttá alakulásra (zártkörű cégek esetében a kisbefektetők gyakorlatilag az évi egyszeri közgyűlésen juthatnak információhoz). Ez egyáltalán nem automatikus, s egy évvel ezelőtt még biztos elutasításra számíthattunk volna. Mára azonban nagyot változott a világ, az Arago érdekérvényesítő képessége minden állami fronton megnőtt, így nem lefutott a helyzet.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 10. 23:33
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2002. 12. 11. 20:44
Nem tudom, mekkora győzelem volt ez. Tavaly év végén Horváth Zsolt azt nyilatkozta valahol, hogy nagyon csúnya lenne, ha a Pick-ügynek kivezetés lenne a vége.(Az idézetre sajnos nem emlékszem pontosan) Most ehhez már elég közel állunk.
Törölt felhasználó 2002. 12. 11. 15:12
Úgy tűnik érdemes volt harcolni.A mai történések hatása áldásos a magyar tőkepiacra. Az utóbbi időben történt szabálymódosítások egyre több lehetőséget adnak a kicsik kezébe, hogy az érdekeiket védeni tudják (kár, hogy nem korábban mert, akkor a PICK nem jutott volna eddig). Az, hogy ennek legyen is értelme, olyan cégnek kell lenni, mint a Pick(mindig is jó fundamentumokkal rendelkezett és talán nem volt lufi effektus az árfolyamában (az Arago színrelépése az más kérdés).A címben is írtam,hogy a csatát megnyerték a kicsik, de a háborút még nem, ezért szélesebb összefogásra is szükség lehet a későbbiekben, így még több csatornán keresztül kell tájékoztatni az érdekelteket.Most meg kell várni az Arago következő lépését és ha szükséges akkor mozgósítani a meglévő tartalékokat. Azért nem szabad elégedetlennek lenni az eredménnyel, így jogosan szólhat a "SZÉP VOLT KISRÉSZVÉNYESEK!" csatakiáltás. Így tovább!
Törölt felhasználó 2002. 11. 29. 16:41
Csatlakozom eko-hoz az alábbi kiegészítéssel.
Sajn a azon a bankon keresztül finanszírozta az Aragó az egész felvásárlási ügyletet, akinek a brókercége megvette a be nem cserélt csomagot (baráti kéz). Továbbá ezen csomag felett is lehetnek baráti kezek tulajdonában részvények, de kicsi a valószínûsége, hogy az Aragónak közel 100% (98,33%) legyen mindenestül. Legrosszabb esetben is, mint lent látható kb.55.500db részvénnyel már blokkolható a zárttá alakulás. Nem nagy mennyiség, könnyen összejöhet.
Aki nem tud v. nem akar elmenni a közgyûlésre, de nem akarja maga alatt elfûrészelni az ágat az hatalmazzon meg valakit vagy szerintem vegye fel a kapcsolatot vele: http://www.portfolio .hu/cikkek.tdp?k=2&i=25894
Lehet eredmény csak mozdulni kell!!!
Ha egy kisrészvényes valamilyen módon aktívan részt vesz a vétó elérésében és valamilyen ok miatt mégis elbukna a dolog akkor, õ nyugodtan aludhat, mert megtett mindent az ügy érdekében. Ha valaki külsõ szemlélõ marad, akkor könnyen elõfordulhat, hogy a befektetésének csak töredékét látja viszont. Ekkor csakis magának tehet szemrehányást és megalázva is érezheti magát, mert harc nélkül állt odébb.
Ezt végigcsinálva és elbukva sem biztos, hogy minden puskapor készletet ellõttek a kisbefektetõk!?
Törölt felhasználó 2002. 11. 29. 15:58
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
6725 Szeged, Horgosi út 31. (PICK SZEGED Rt., Részvényügyintézés)
1097 Budapest, Gubacsi út 13. (HERZ Szalámigyár Rt., Gazdasági Igazgatóság)
Törölt felhasználó 2002. 11. 29. 15:44
Előzmény: #8  lifetrai
Természetesen, ez törvényes jog! Csak december 6-ig letétbe kell helyezni a letéti igazolást (és a meghatalmazást) a Pick Rt.-nél Szegeden vagy a Herz rt.-nél Budapesten...
lifetrai 2002. 11. 29. 15:13
Meghatalmazást lehet adni a közgyûlésre?
Törölt felhasználó 2002. 11. 29. 12:08
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Ma megjelent a ki nem cserélt részvények "elszámoló ára": 4.605.- forint/részvény...
T öbek között az Aragó e magatartása miatt nem szabad hagyni akaratának teljesülését, hiszen, ha általánossá válik, hogy a többségi tulajdonosok csak "baleknak" nézik a kicsiket, az a magyar tőkepiac végét is jelentheti...
Egyébk ént nincs még lejátszva a közgyűlés, hiszen még kérdés, hogy a 6,67%-os közkézhányadból (ha a 94.351 darab részvényt nem közvetlenül az Aragó szerezte meg...) 5,0025%-ot kell "magáénak" tudnia az Aragónak, hogy győzhessen... De ha valójában csak a maradék 1,6675% (1/4-ed) van közkézen, kérdés miért e sok küzdelem..., hiszen ha az 54.492 db részvényt 1500%-on is venné meg az Aragó, az is "csak" 817M forintjába kerülne, s mi ez annak, akinek közel 45 milliárdos vagyon van már biztosan a kezében (közel 56-szor ekkora vagyon!)...
Az Aragó a saját vagyonából pedig nem adhat el, mert akkor azt a PSZÁF előtt megtámadják a "kicsik"...
Kitart ás Pick-esek!
Törölt felhasználó 2002. 11. 28. 20:45
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Az előbb írtam egy hosszú javaslatot, aztán írás közben rájöttem, hogy nem jó.
Attól tartok, hogy ez egy lejátszott ügy. Az Aragó saját részvényeiből eladhatott 3-szor annyit, mint ahány valóságos kisrészvényes van pár "baráti kéznek", akik készségesen megszavazzák a zártkörűvé alakítást. Feltételezhető, hogy maga Leisztinger is 1 % alatti részvényesként fog feltűnni.
Hát én ezért adtam el a részvényemet; először azt hittem, hogy elkapkodtam, de most már tudom, hogy jól döntöttem.
Törölt felhasználó 2002. 11. 28. 16:00
http://www.portfolio .hu/cikkek.tdp?k=2&i=25894
Törölt felhasználó 2002. 11. 20. 18:30
GT. 233. § A közgyûlés kizárólagos hatáskörébe tartozik:
b) döntés a részvénytársaság mûködési formájának megváltoztatásáról;
236. § (1) A közgyûlés határozatképes, ha azon a szavazásra jogosító részvények által megtestesített szavazatok több mint felét képviselô részvényes jelen van; az alapító okirat (alapszabály) ennél nagyobb arányt is elôírhat.
(2) Ha a közgyûlés nem határozatképes, a megismételt közgyûlés az eredeti napirenden szereplô ügyekben - az alapító okirat (alapszabály) eltérô rendelkezése hiányában - a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes.
237. § (1) A közgyûlés a 233. § a)-c), valamint i) pontjában felsorolt ügyben a határozati javaslatot elfogadó szavazatok legalább háromnegyedes többségével határoz.
238. § (2) A közgyûlés olyan határozata, amely a nyilvánosan mûködô részvénytársaság mûködési formájának megváltoztatására irányul, akkor hozható meg, ha ahhoz a szavazatok egyenként legfeljebb egy százalékát képviselô részvényesek legalább háromnegyedes többsége - az alapító okiratban (alapszabályban) meghatározott módon - elôzetesen hozzájárult.
A Pick alapszabályába az alapok vannak beemelve.
A Pick igazgatósága "az alapszabályban meghatározott módon"-t így értelmezi:
Az előzetes hozzájárulás megadásánál a határozatképességhez a szavazatok egyenként legfeljebb 1%-át képviselő részvényesek ( /részvényes és nem összevontan) több mint a felének a jelenléte szükséges, akik (itt a nyomtatott verzióban egy "l'-es" valami szerepel ami szerintem 3/4-es akar lenni) 3/4-es szótöbbséggel meghozott határozatukkal dönthetnek a működési forma megváltoztatása mellett.
!!!!!!!!!!!!!!!
Nem vagyok jogász, de mi van, ha nem határozatképes a közgyűlés és csak második nekifutásra lesz az? Értelmezhető az előzetes hozzájárulásnál is a második nekifutás szerinti „a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes”-ség (természetesen ekkor is ¾-es többség kell)? Lehet, hogy nem is olyan lehetetlen a zárttá alakulás?
Ha valaki tudja a választ az légyszi ossza meg velünk is.
!!!!!Eddig az történt, amit az ARAGO akart (kisebb-nagyobb akadályok voltak). Jó lenne, ha itt a finish-ben a kissebség összefogna és nem adná meg magát harc nélkül. Ehhez a kisebbségnek is kell, hogy legyen valamilyen stratégiája. Ezt közösen kell kitalálni és ha ez megvan, akkor a kissebség minden egyes tagja tudomást kell, hogy szerezzen róla és ha az egyén teheti, akkor járjon el aszerint. Rajta!!! Harc (?!), hát legyen harc!!!!
Szerintem az eddigi állás szerint menni kell a közgyűlésre és nemmel szavazni.
Ha nem alakul át, akkor nyert ügye van a kicsiknek
No, kinek mi a meglátása?
Ha átalakul is lehet mit keresni, de homályosabb a dolog:
Valószínű az ARAGO tovább adja a részesedését és új 75%-nál nagyobb tulajdonos lesz (uralkodó tag).
Gt. 295. § (1) A többségi, illetve közvetlen irányítást biztosító befolyásnak a cégjegyzékbe történt bejegyzését követô közzétételtôl számított hatvan napon belül - ha az ellenôrzött társaság részvénytársaság - bármely részvényes kérheti, hogy részvényeit az uralkodó tag forgalmi értéken vegye meg.
Kérdés: mi a forgalmi érték?
Továbbá az új alapító okirat is tartogathat meglepetéseket amit még nem ismerünk.
Remélem megmozgattam a fantáziákat és együtt fogunk tudni gondolkodni tovább (remélem a portfoliónak is lesz észrevétele).
Üdv.
z sszucs
Törölt felhasználó 2002. 11. 10. 09:35
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Az Arago a törvényi minimumnál magasabb árfolyamot ajánlott a kivezetéskor. Ezt azért tette, hogy minnél többen adják el a részvényüket. Nyilván van néhány forgatókönyvük (s ezekből szerintem továbbra is több van, mint amit mi sejtünk), osztottak-szoroztak, mérlegelték a kockázatokat, s arra jutottak, hogy érdemes minnél több papírt kicsalogatni a kicsiktől, de nem mindenáron. Ha 5265 helyett mondjuk 6265 forintot ajánlottak volna, lehet, hogy pár ezerrel több részvényhez jutnak, de mindegyikre ki kellett volna fizetni a plussz ezrest, azokra is, amiket már 5265-ért is odaadnának. Az, hogy az Arago a Picket nemcsak ki akarta vezetni, hanem növelni is kívánta a tulajdoni hányadát, azt jelzi, hogy a közkézhányad csökkenti a potenciális nyereségüket. Ez reményt adhat a kicsiknek, bár attól tartok, hogy az Arago elmaradó nyeresége nem feltétlenül fordítható le egy az egyben a kistulajdonosok realizálódó nyereségévé.
Üdv,
Törölt felhasználó 2002. 11. 07. 19:27
Előzmény: #1  portfolio
Legyen szíves magyarázza meg nekem valaki, hogy mi ebben a (lehetetlen) kísérletben a jó...
Az átalakulás nem fog menni, s nem elsőrendűen azért, mert a Felügyelet vagy az ÁPV megakadályozza, hanem azért mert a "kicsik" nem engedik, mivel nem áll érdekükben, sőt: határozottan ellenérdekeltek és lehetőségükben áll megakadályozni (az 1% alatti tulajdonhányaddal bíró részvényesek összrészvénytulajdon uknak megfelelő kétharmados többségű beleegyezés kell hozzá -vagy írásban, vagy a közgyűlési jegyzőkönyvbe bevezettetetten-)...
S miért lenne érdeke egy "kicsinak", hogy
- kevesebb információt kapjon a cégről tulajdonáról
- gyakorlatilag eladhatatlanná váljék részvénye, azaz az Aragó fillérekért vehesse meg a kicsiktől részvényeiket, ha a befektető megszorul
- ha eladja tulajdonhányadát az Aragó (amire sokan spekulálnak), annak se kötelessége, se lehetősége a nyilvános vételi ajánlat megtételére
Akik még most is részvényesek maradtak (tőzsdei kivezetés, részvénycsere Szegeden) valószínűleg aktívabbak, mint akiket sikerült "kizárni", így az Aragó nem úszhatja meg a további lépéseket, ha egyeduralkodóvá szeretne válni és hamarosan kényelmesen, nagy haszonnal megválni kedvenc szalámigyárunktól...
Melyek leszenek ezek a lépések?
- Eredménytelen közgyűlés, továbbra is nyilvános a társaság
- Önkéntes, nyilvános vételi ajánlat
- Kiszorítás
Vagy az eredménytelen zárttá alakítási kísérlet után ez már az új tulajdonos feladata lesz...?
Várom a véleményeket pro és kontra...
Üdv.
eko

Topik gazda

eko
5 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek