Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 04. 01. 20:29

Választási ötlet  

Kössük feltételhez a parlamenti választásokat

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 04. 01. 23:52
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Ikerben.
A közös ktg. lakás nm alapján megy, az igaz, de a szavazásban nem vagyok biztos.

Egyébként ettől függetlenül ez más, mint az alapvető állampolgári jog.
Törölt felhasználó 2009. 04. 01. 23:26
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
nem jövedelem, hanem adófizetés alapján.
a felsoroltaknak - ha nem fizetnek adót - 1 szavazatuk lenne.

társasházban laksz? ott a tulajdoni hányad alapján fizeted a közös költségeket, s a tulajjdoni hányad alapján szavazol a közgyűlésen is. ott meg lehetett ezt jól oldani törvényi szabályozással, itt miért ne lehetne?

egyébként meg most sem minden egyes ember szavazata egyenlő egy választáson. van olyan választókörzet, ahol 15000 választópolgárra jut egyképviselői hely, van olyan ahol 20000-re.
Törölt felhasználó 2009. 04. 01. 23:12
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Ez legalább ennyire rossz.

Az első pénzügyi ismeretek alapján vonná meg emberektől az alapvető jogot, hogy sorsukról döntsenek. Te meg jövedelem alapján, ugyan nem megvonnád, de jövedelemarányossá tennéd jogaikat. A törvény előtti egyenlőséget rúgnád fel (a választási jog után aztán majd felmerül az újabb igény, hogy más jogokban is legyen több a magasabb jövedelműeknek). Túl azon, hogy felvet egy olyan problémát, hogy melyik jövedelmedet ill. ezek után befizetett adót nézzék (munka, munka + tőke is?), milyen időpont szerint(előző évi, előző 4 év átlaga, múlt havi?), van egy csomó egyéb probléma:
- munkanélküli?
- önálló keresettel nem rendelkző egyetemista?
- fogyatékos, rokkant?
- nyugdíjas?
Törölt felhasználó 2009. 04. 01. 23:01
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
ezt a témát már próbáltuk körüljárni korábban más topikban is.
én valami olyasmit írtam ott, hogy állampolgári jogon mindenkinek jár legalább 1 szavazat egység, de aki több adó fizet, annak valahogy arányosan többet is kellene érnie a szavazatának.
Törölt felhasználó 2009. 04. 01. 22:12
Előzmény: #7  kiegyezo
Részben győztetek csak meg:)
kiegyezo 2009. 04. 01. 21:27
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Pénznyelőnél is sarkosabb a véleményem: _egyáltalán nem_ dönt gazdasági kérdésekről. Arról dönt, hogy ki képviselje. És miért éppen a gazdasági kérdéseket kellene kiemelni? Miért nem az egészségügyhöz, vagy a közbiztonsághoz, vagy a külpolitikához kell érteni?

Amúgy, végigolvastátok a cikket? :-))))

Üdv: kiegyezes.hu ( link )
Törölt felhasználó 2009. 04. 01. 21:18
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Egyrészt nem csak gazdaságról dönt, hanem úgy egészében és általában 10 millió emberről, aminek ő is részese. A törvények rá is vonatkoznak, az adórendszer rá is hat anyagilag, stb. stb., tehát csak fél igazság, hogy ő dönt a te sorsodról, mert ugyanennyire igaz, hogy te is döntesz az ő sorsáról.
Törölt felhasználó 2009. 04. 01. 20:56
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Ezzel csak részben értek egyet, mert milyen jogon dönt Ő gazdasági kérdésekről amikor fogalma sincs róla. Ő csak az alapján fog dönteni, hogy melyik mondja, hogy több pénze lesz. Nem gondolodik hosszútávon. Persze alkotmányos joga van szavazni, de azért én megkérdőjelezem, hogy milyen jogon dönt egy írástudatlan, 8 általánost sem végzett, gazdasági kérdésekben analfabéta ember az én vagy gyerekeim jövőjéről?
Törölt felhasználó 2009. 04. 01. 20:53
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Én ezt sem gondolom. Attól ugyanis mert valaki nem ért semennyire a pénzügyekhez, ad absurdum segg hülye máshoz is, attól még azt gondolom, hogy van joga döntenie saját sorsáról (annak elemeiről, ill. egyes alakítóiról).
Törölt felhasználó 2009. 04. 01. 20:47
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Nah persze, de azért az ötlet nem rossz... csak politikailag kivitelezhetetlen
Törölt felhasználó 2009. 04. 01. 20:47
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Megnézted a linket is?

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek