Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 15:48

Stop-loss a gyakorlatban.  

Tudom, hogy egy elavult módszer, de tőkeáttételnél követelmény a használata. Te hova tennéd a saját stoppodat? Van jó módszer?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 04. 03. 08:55
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Balázs a stoppot oktatja a rádió caffén éppen.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 22:19
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
Forexen akkora stop losst használok, hogy alig van esélye kiütni. Hozzá kis poziméretet és apró profitcélt. Ha nagyon ellenem megy a piac, általában magam zárom a bukót egy korrekcióban, de előtte hígítgatom, hogy lehetőség szerint összességében pozitívban jöjjek ki az ügyből. Nem szeretek veszíteni. :-)
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 20:49
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Én vizuális vagyok.
"konvergál a térded kalácsa"
elképzeltem :))
TrendMan 2008. 04. 02. 20:07
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
De ez lehet, hogy kacsa :-)
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 19:58
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Szűk stop+ minden kistoppolodás után tét emelés+nyereség kifuttatás követő stoppal.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 19:52
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
mi az a Dagobert bácsi system?
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 19:51
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
én eleve csak stabil fundákra mozdulok tőkeáttéttel, így gyakran a SL is extrém tág - mintha nem is áttétes lenne, mondjuk én az opciókat szeretem, és ott nincs klíring

sztem ha nincs kereskedési kényszered, és vársz meg vársz a megfelelő alkalomra, és csak akkor csapsz le - na akkor a SL csak "névleges". kellően tágra kell venni, hogy ki ne üssön feleslegesen. én őszintén szólva átlagoltam már le fenti esetben pozit, és jól tettem. néha nem vársz eleget... :)

az sem lehet cél, hogy az alján vegyél, mert nem reális - ha fordul, és minden egybevág, akkor ráérsz belevenni, na akkor kell is a stop, mert ha látszik, hogy tévedtél, zárni kell. előző minimum alá meg meg ilyenek, az jó szint.

szóval instrumentuma válogatja... meg hogy menniyre érzel együtt vele. vannak papírok, amikre nagyon rá tud érezni az ember, meg olyan is, amit jobb nem erőltetni, mert "qrva", és mindenkivel hetyeg :)

sztem a hasonlatban minden benne van :)
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 19:30
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
Bluenál soha nem használok stoppot kp esetén. Miért? Azért mert az első 30-40%-os nyerőnél kivettem a kezdő tőkét és csak a nyerőt hagytam meg az adott papírban. Tőkeáttételnél egész más a helyzet. ott a Dagobert bácsi system a nyerő...
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 19:20

...engem csak az érdekel, hogy mennyiben változik, sőt egyáltalán ti változtattok-e bármennyit is az SL méretén, ha tőkeáttételes verzióban vagytok? ..vagy tök ugyanazzal az elmélettel viszitek azt is, mintha csak a saját lóvé lenne bent?
..
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 19:09
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
ezen feküdtem, olyan atyai volt :))
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 19:07
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
DLPH

Én mindenre ugyanazt az algoritmust használom, úgyis nagy indexekben meg devizákban (esetleg USTBond/ Bund/Schatz future) pörgök amik nagyon likvidek, és az a tapasztalatom hogy ha ekkora stopot hagyok akkor az elég kell hogy legyen. Ebből következően ha eltalálom az irányt a stop 2-5szöröse között nyerek jellemzően. Sajnos nem mindig találom el az irányt :(

Lehet hogy félreérthető voltam, ez nem csúszó stop, hanem berakom, oszt jó napot, ha sokat ment az én irányomba a piac (legalább a stop méretét, de inkább többet) akkor behúzom nullába a stopot, de utána amíg le nem zátom a pozit el nem mozdítom...Innentől már csak két lehetőség van : vagy nullában zárok vagy szép pluszban.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 18:46
"Engem most az a kérdés foglalkoztat, hogy milyen létjogosultsága van a SL-nak certifikátok esetén ?
Az a meglátásom, hogy a nagy volatilitás miatt ennek legalább 20 %-nak kell lennie."

A certi egy külön műfaj. Szerintem ha nem egyszerü pénzügyi SL-t hazsnálsz, akkor az alapterméken kell meghatároznod hol kell meghúznod a stoppot.. Elég nehéz a BÉT-hez szokott szemnek, mert sokszor előfordul hogy 10x-es tőkeáttétü certin ez 20-30%-ot jelent. Egyszerübben fogalmazva úgy kezelsz egy 100k-s certi pozit mint egy 1 milkás simát, tehát nem esel hasra ha 10% minuszban áll, mert az csak 1% a milkós pakkodnál :). Meg kell szokni.

Sokkal húzósabb viszont ugyanitt a pozimenedzselés, azt is meg kell állni, hogy nem elszórni a pakkot meglátva a 10-20% nyerőt, mert hosszú távon a nagy stoploss kockázat miatt ez biztos bukó.

A magyar certik kicsit sárgábbak, kicsit savanyúbbak. Likviditás nulla, így automata stoppot nem tudsz beállítani, mert sansz igen csekély hogy pont ott lessz kötés. Tehát plusz kockázat hogy folyamatosan szemmel kell tartanod, ez mellett a kereskedési idő nem követi a mögöttes termék kereskedési idejét így ott is megvan a plusz kockázat hogy hiába látod hogy szakad pl. az olajár, nem tudsz zárni, mert bezárt a BÉT. ( Az meg megint szivacs hogy hol megy az árjegyzés hol nem).
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 18:15
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Há má mé Balkánhoz? Ekkora GDP-t Albánia is előad ha megcsipkedi magát....
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 18:10
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
valamiért a régióban csak mi estünk a legnagyobbat
valamiért amikor a többi piac nekilódul minket mégis adnak
valamiért
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 18:09
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
buxer

pont azért mert nem érkezik sok pénz a buxba és igencsak libeg a gazdaságunk merek a jelenlegi változékony nemzetközi macis piacon újra és újra shortba visszalépegetni
hali
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 18:04
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Valamiért csak nem 10k a bux. Valamiért mindig jól szavaznak az emberek, ha komoly dologról van szó. Ne de ne politizáljunk ebben a topikkban.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 18:01
...csak a baj ott van, hogy nem az EU-hoz, hanem a Balkánhoz...
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 17:59
konvergál ám a térded kalácsa nem a gazdaság
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 17:56
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Jó módszer, a shortal nem értek autamatikusan egyet egy konvergáló gazdaságban.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 17:53
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
szerintem a sl mellett a pozició méret csökkentése is segíthet és a szokásosnál sűrűbb nyitás zárás,vagyis rövidebb kifutása a poziknak,amint van egy kis nyerő rajta zárni,de én pl. nettó shortban próbálok mindig maradni.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 17:51
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Modelezd le, Spade blogján van a bölcsek köve. 97-ben sem volt drága egy konti zárás.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 17:48
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
300:?
97 ben (bux 7K -4%) még talán, de ma (22k 1.5%) vicces vagy
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 17:48
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Igen, erre gondoltam.
Amúgy nagymackónak roppnat igaza van, ezt is akartam írni, csak lemaradt végül. Bizony messze más, ha van egy masszív trend, vagy épp szüttyögés meg hezitálás megy. Előbbinél lehet meszebbről követni nyugodtan. Trendben is korrigál sokszor vissza, de feleslegesen , ha jó az irány, emiatt ne üssenek ki. Aztán ahogy az élet hozza, vagy a pénz, lehet idővel közelíteni.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 17:44
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Dagober bácsi 300 pontos bux stoppot használ 97 óta. A gappoknál, ha belegondoltok vagy jó irányban állt vagy kp-ben.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 17:41
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
sávozásnál más és trendnél más
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 17:28
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Üdv!

A SL-nak funkciója a tőkevédelem, elvárás azonban vele szemben, hogy a véletlen ingadozásoktól (kb. random walk) is megvédjen. Vagyis extrém esetben a SL 0,00001% vagy hasonló a teljes- vagy a bevetett tőkére vetítve... ez az egyik véglet. A másik meg, hogy lényegében nincs. Nyilván érdemes optimalizálni, és a kettő közé belőni. Amúgy egy kifejezetten nagy diverzifikáltságú portfoliónál egy-egy pozi olyan kicsi relatíve, hogy érdemes a varianciához kötni a SL mértékét.
Szerintem...
Persze amúgy instrumentumfüggő, ha ismered az adott instrumentumot - ha még elég új, de érdemes mégis pozit felvenni, akkor érdemes egy hüvelykujjszabályt "ráhúzni".

amúgy a:
"a bollinger szalagok számomra jó támpontot adnak. És az, hogy mennyire hisztis az instrumentum. "

utóbbi mondat voltaképp azt jelenti, hogy megnézed a volát, és az alapján húzod a SL-t, nemde?
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 17:18
Előzmény: #6  jacksonhole
Ez jó :)) Uyganazt az algoritmust használod bármire TopK?

A stop élőlényfüggő. Minden isntrumentum egy élőlény. A legveszedelmesebb pld az olajnál a stop. Gyakorlatilag csak kárt okoz, úgyis kivágnak. Tökfeleslegesen.

Tőkevédésre jó viszont. És azt őrizni kell nagyon. Optimális kiszállóra tenni, egy szintre, amitől na onnan majd biztosan megfordul, tehát jó helyre raktam- szerintem lehetetlen. Pld. a bollinger szalagok számomra jó támpontot adnak. És az, hogy mennyire hisztis az instrumentum. A trendhatár kötelező stop, de ott meg fordítás is. A bukótól nem ment meg, de a gigabukótól igen, és esélyt ad a fordítás a javításra lélektani időhatáron belül (mielőtt összeomlanál a nagy buktától, mert az ellentétes pozi javít a mérlegen. Nem fáj annyira.)
jacksonhole 2008. 04. 02. 16:51
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Előző minimum, de mindenképp EMA20 alá.
Amúgy helyzettől függ.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 16:46
Előzmény: #4  TrendMan
humet 6
fila 15 )))
telkó semmi, ha az oszti kell,
TrendMan 2008. 04. 02. 16:08
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Engem most az a kérdés foglalkoztat, hogy milyen létjogosultsága van a SL-nak certifikátok esetén ?

Az a meglátásom, hogy a nagy volatilitás miatt ennek legalább 20 %-nak kell lennie.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 15:57
Pl, köztudott, hogy a MTCOM-nál nem szabad az osztaléknál szűkebbre venni a stop-loss-t.
Törölt felhasználó 2008. 04. 02. 15:57
Én középtávú momentumtrader vagyok, a napi volatilitás 1 és kétszerese közötti SL-t használok

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek