Elõre a múltba. Francis Ford Coppola 1986-os vígjátéka viselte ezt a címet, amely sajnálatos módon jól leírja a magyar nyugdíjrendszer kihívásaira adni kívánt politikai válaszok természetét. Miért? Azért, mert a jövõben
Pal! Én a 2008-at csak a manyup mélyrepülésére értettem! nem gondoltam, hogy neked más és rosszabb élményeid is voltak! Remélem azóta tettél azért, hogy túlélted! A csoki bejött, arról tudok! Ne érts félre!
" aztán fizethettem a devizaadósok konszolidációját a megtakarításaimból." Amit köszönhetsz a szeretett baloldali kormányod elhibázott gazdaság politikájának :)
Köszönöm a jó tanácsot. 2008 eléggé megváltoztatta az életemet. A következő években kiüldözték a vevőimet a piacról, aztán fizethettem a devizaadósok konszolidációját a megtakarításaimból. A többit nem sorolom, abban a csődtömegben együtt vagyunk. Csak van aki a szart csokoládénak érzékeli.
Ez a mondatod sokkal jobban hasonlít a trollkodásra, mint amit én írtam a válságra! Felesleges volt, ahogy most az enyém is az a válaszodra Na ezt tudod első kézből szolgálni!
Érdemes megnézni, hogy 2021-ig mennyien érik el a nyugdíjkorhatárt, és hányan töltik be a 18 éves kort. 4 év alatt 250 ezer ember fog eltűnni a munkaerőpiacról, viszont több lesz a nyugdíjas. Majd elválik, mennyire stabil a rendszer. https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html
A nyugdíjasság amúgy idejétmúlt rendszer. Most az életfogytig tartó munka kora jön el. Ami amúgy nem rossz, ha az ember megtalálta azt, amit szeret csinálni, és meg is teheti. Jobb, mint feleslegesként sorvadni.
Az öngondoskodás eredményeit jelenleg Venezuela kérdőjelezi meg. Azonban ha valaki nyugdíjasként végigszámolja nálunk a kezdettől az utolsó munkanapig a jövedelmét eljuthat arra a pontra hogy 46 év munkaviszonnyal összespórolhat kb 5-10 évnyi nyugdíjnak valót. A ma nyugdíjba vonuló mondjuk 18 évesen elkezdett dolgozni 1974 ben. Az akkori kezdőfizetés középiskolai végzettséggel kb 1600 Ft volt Ami ma a garantált bérminimumig fejlődve 180000 Ft fölé emelkedett. Vagyis több mint 110szerese. Közben ebből a jövedelemből a technikai fejlődés kapcsán olyan igények is keletkeztek amik 1974 ben nem vagy csak szűk réteg számára léteztek. Mobiltelefon, automata mosógép gépjármű, számítógép internet, stb. Vagyis ez a jövedelem csak látszólag biztosít azonos színvonalat. Azt feltételezik, hogy ha mondjuk havonta elrakjuk a fizetésünk 10% át ami jelentős rész az egyébként megjelenő kiadásaink között akkor sikerül az inflációt követő jövedelmünk és tőkehozadékunk alapján 8 évenként egy évnyi jövedelmet félretenni. 46 évből visszaszámolva pontosan 6 évnyit. Amennyiben a felosztó kirovó rendszerben a korábbi jövedelmünknek már csak az 50%- át biztosítják az életszínvonal fenntartásához pontosan 12 évig elegendő a megtakarításunk, holott a várható élettartam ennél már jelenleg is hosszabb. Ekkor nem számoltam a Venezuelához hasonló helyzettel, amikor a megtakarításunk közelít a 0-hoz. Aki nyitott szemmel jár a világban, csak a felosztó kirovó rendszerben bízhat, vagy a korábbi 4-8 gyermek eltartóképességében. Viszont ez nem járható út láthatóan a keleti társadalmak túlszaporodásán, mert a föld eltartó képessége véges. A megoldást a csökkenő népesség és stagnáló vagy csökkenő GDP melletti fejlődésben keresendő, de jelenleg a kormányok,és politikusok, a termelőeszközök és természeti kincsek birtokosairól nem is beszélve, csak a növekedésben látnak potenciált. Félő hogy eljön az az idő ha megéri az emberiség, hogy a ma tőkésnek nevezett réteg, nem kívánja elpocsékolni a megmarat természeti kincseket, az elláthatatlanná szaporodott 20-25 milliárd, csak a munkaerejével rendelkező emberre.
Sosem látott nyugdíjválság jöhet, Magyarország is nagyon rossz irányba megy
Ugrás a cikkhez