Topiknyitó: Törölt felhasználó 2004. 03. 09. 17:32

Shortolás  

Sziasztok Tőzsdeguruk!
Egy kezdő tőzsdés kérne egy kis segítséget tőletek a shortolással kapcsolatban. Nemigazán tiszta számomra ez a dolog.
Írnék egy példát, hogy én nekem mi az elképzelésem erről az egészről.
Íme a példa: Tegyük fel, hogy nincs a tulajdonomban Matáv részvény de én utasítást adok 100db éertékesítésére 890Ft-os árfolyamon, aminek az értéke ebben az esetben 89000 Ft. Így lesz -100db Matávom. Megvárom még leesik a részvény ára mondjuk 800-ra és akkor úgy döntök, hogy vásárolok belőle 100db-ot. Ez nekem 80000Ft-ba fog kerülni. Így elvileg van 9000Ft nyereségem amiből még lejön a vásárlási és az eladási tranzakció összege illetve a -100db részvény kamata.
A kérdés a következő lenne: Jó ezaz elmélet? Tényleg így működik? Kb hány %-os a kamat a -100 db részvényre?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv: Biz
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 16. 16:19
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2004. 03. 10. 08:54
Én az Erste brokinál vagyok. Ott 6%/év a kamat a kölcsönevtt papirok árfolyamértéke után ami nem sok, de mindig csak a következő hónap 3-ik péntekjéig adják kölcsön a papírt. Ott meghosszabíthatod, de az újabb jutalék.
,ami nem annyira kevés ( 7 ezrelék+ 3000 Ft)
Üdv
Artemix
Törölt felhasználó 2004. 03. 09. 20:06
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
halvány lila ***-om sincs. :) Még nem volt szerencsém ilyen ügylethez, de még jó darabig nem is tervezem :))
Törölt felhasználó 2004. 03. 09. 19:53
A jutalék ok. De mennyi kamatot kell ilyenkor fizetni a kölcsönvett papirokért?
Törölt felhasználó 2004. 03. 09. 17:36
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Jól gondolod!
Re: shortolás Elözmény válasz erre 03.01
A shortolás lényege, hogy valakitől kölcsönkapott részvénnyel kereskedsz.
Ennél fogva első lépésként - a normál ügylettől eltérően - Te nem megveszed, hanem eladod a részvényt, amit kölcsönkaptál. Ezután izgatottan várod, hogy a részvény ára csökkenjen, hogy második lépésként alacsonyabb áron vásárolhasd vissza, és végül ugyanazt a darabszámot visszaszolgáltasd a részvények kölcsönadójának, amit kaptál tőle. Az eladás és a vétel árf. különbözete a broki jutalék levonás a után a Te nyereséged.
A részvényeket kölcsönadhatja a brókercéged vagy bármely részvényes. Általában előre meghatározott időpontban kell visszaszolgáltatnod, rosszabb esetben bármikor szólhatnak, hogy sorry, kell a részvény, a kölcsönzés idejére pedig napi kamatot fizetsz a kölcsönzésért. (A kölcsönadó motivációi ennek megfelelően: 1. ő nem számít a részvény árának esésére, 2. számít az esésre, de csak rövid távon, és hosszabb távra fektett be, nem érdeklik a rövid távú kilengések, 3. számít az esésre, de annyira nagy hal adott cégen belül, hogy úgysem tudna időben kiszállni mindennel stb., viszont minden esetben jól jön neki a kamat, amit Te fizetsz neki a kölcsönzés után. :)
Van egy ennél egyszerűbb konstrukció is, ami az Equitasnál érhető el jelenleg, mindenféle pakk felkutatás és kölcsönszerződés, kamat stb nélkül. Náluk csak adott napon 9:00-16:15-ig lehet nyitni shortot (technikai day trade keretében), úgy, hogy 16:25-ig vissza kell vásárolnod az eladott papírokat, különben 16:25-kor kényszerzárnak helyetted. Csak az 5 legnagyobb forgalmú részvény esetében van rá lehetőség (Mat, MOL, OTP, Rich, ált Egis is, néha más is), és nap végéig zárni kell, de nagyon alacsony a juti és nincs kamat sem, és semmi plussz költség. (és online, tehát nagyon gyors) Veszélye: a day trade jelleg. Előnye viszont, hogy olcsó.

Laurion

Topik gazda

biz
5 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek