Topiknyitó: Portfolio 2010. 10. 20. 21:46

Selmeczi: jóváírjuk a pénztártagok kárát, nem terheljük meg a piacot  

Ugrás a cikkhez
Senki sem járhat rosszul a magánnyugdíjpénzári rendszerben várható változásokkal - hangsúlyozta a megoldási módok részletezése nélkül többször is a HírTV ma esti Rájátszás című műsorában Selmeczi Gabriella. A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=140232
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 10. 24. 14:15
Előzmény: #184  Törölt felhasználó
Egyetértek Veled. Kérdés, hogy ez a bizonyos "összeomlás" mikor következne be, és hogyan próbálják majd megelőzni, vagy kezelni. Mint Surányi is mondta, nem lehet garanciát vállalni a nyugdíjak reálértékének megőrzésére semelyik rendszerben sem.
Éppen ezért fontos a kötelező járulékfizetést kiegészítő öngondoskodás az egyéni szinteken, melyre alternatíva a nyp-i megtakarítás. (akár van adókedvezmény, akár nincsen) Különösen a minimálbéreseknél!
A kormány elmúlt heti vagdalkozó kommunikációja csak arról szól, hogy lejáratja a nyp-kat, legyen az magán vagy önkéntes, hogy a mostani "járulék államosítást" le tudják nyomni az emberek torkán. Ha elhiszik, hogy egy nyp csak rossz gazda lehet, akkor hogyan takarítsanak meg nyugdíjcélra? Az ügynökök által előszeretettel ajánlott unit-linked biztosítások nem hiszem, hogy jobbak lennének. Szerintem felül kéne vizsgálni a nyp-ak működésének szabályozását a minél szigorúbb prudens működés érdekében, de nem kéne a piacot tönkrevágni.
Törölt felhasználó 2010. 10. 24. 09:40
Előzmény: #183  Oszo
Többször írtam ,hogy egyik rendszer se működik. A ratkó- korszak gyerekeinek csak egy része mnyp-tag - ilyen korú kollégáim azok- , de a tétel igaz a 70-es évek generációjára is.: a megtakarítások elértéktelenednek , ha a kifizetést egy fele akkora generációnak kellene teljesíteni. Látjuk , hogy egy 10-15%-al alacsonyabb létszámú generációnak milyen nagy problémát jelent az idősebb generációk eltartása, de egy 40-50%-al kisebb generáció (1954-ben 223ezer, 1975-ben 195 ezer gyerek , 2005-ben 97 ezer gyerek született) erre már képtelen. Az állami rendszer egy picit tovább nyújtható , mert újabb adókat, járulékokat vethet ki vagy emelhet, de ez csak néhány évvel tolja ki az összeomlást időpontját.
Oszo 2010. 10. 23. 22:49
Előzmény: #182  Törölt felhasználó
A Ratkó korszak gyermekei már idősek ahhoz, hogy mnyp tagok legyenek, tehát ők meghatározó mértékben nem fizetnek a tőkefedezeti rendszerbe.
A mnyp-nek van lehetősége országon kívül is befektetni, tehát kevésbé függ a hazai reálgazdaság állapotától mint a f-k állami, ami teljesen ki van szolgáltatva neki.
És végül: Ha Surányinak igaza van, akkor sehol sincs az állami rendszernek a kormány áltzal hírdetett többlet biztonsága, vagyis a kormányzati propaganda szemen szedett hazugság.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 16:47
Előzmény: #178  Törölt felhasználó
"Ami a nyugdíjpénztári öngondoskodást illeti: sem a felosztó-kirovó rendszer, sem a tőkefedezeti rendszer nem kezeli megfelelően az elöregedés problémáját és nem képes megőrizni a nyugdíjak reálértékét.

A Ratkó-generáció befizet a tőkefedezeti rendszerbe, túlkereslet alakul ki az eszközök iránt, harminc év múlva azonban a befizetők száma csökken, és így a kereslet is visszaesik. Így amit ma megtakarítunk, harminc év múlva sokkal kisebb hozadékot jelent. A reálgazdaság erős zsugorodása azt jelenti, hogy egyetlen állam vagy nyugdíjrendszer sem adhat garanciát a nyugdíjak reálértékének megőrzésére. Így az első tisztázandó pont: a nyugdíj értéke mindig a reálgazdaság aktuális teljesítményétől függ. Csak olyan rendszer lehet tisztességes, amely nem vállal garanciát, "- mondta Surányi György. Már neki se hisztek?
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 16:43
konzultáció és felhatalmazás vs egyéni képviselői indítvány

most éppen selmeci kifli szenátor asszony nyújtotta be a vonatkozót. így 1 percet sem kell senkivel egyeztetni.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 16:18
Előzmény: #179  Törölt felhasználó
van-e görög állampapírod vagy Citigroup ,AIG részvényed?
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 16:15
Előzmény: #178  Törölt felhasználó
mennyi pénzt tettél önyp-be azon felül amivel a teljes adókedvezményt kihasználhatod?
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 16:12
Előzmény: #177  Törölt felhasználó
tudnék, de nem látom értelmét, ezért sajnálom rá az időt is, sorry... :) szép napot!
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 16:10
Előzmény: #176  Törölt felhasználó
...tegyed , ha már válaszolni nem tudsz .
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 15:56
Előzmény: #175  Törölt felhasználó
:))) Hát ez jó....
Tudod mit, inkább számodra érdemi válasz nélkül hagylak. Nem értünk egyet, van ilyen, szerencsére nem ez a legfontosabb problémám.
Menj, Te is élvezd a napsütést, ha módodban áll, én is azt teszem inkább.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 15:30
Előzmény: #174  Törölt felhasználó
"Te állítod, hogy az adókedvezmény tartja fent, esetleg támaszd alá valamivel..." legalább 3x megtörtént talán más fel is fogta amit írtam.
"A pénz meg nem marad bent, azt elköltik,"
Azért elkölteni vagy befektetni nem ugyanazt jelenti. :" valóban nem, de erre írtam a görög példát: a németek dolgoztak a görögök fogyasztottak, de kaptak érte állampapírt.
"Mindegy, ezek szerint Te nem bízol abban, ha a hosszútávú megtakarításokat nyugdíjpénztári kereteken belül kezelik. Viszont sokan bíznak benne, valószínűleg nem a különböző összeesküvés elméleteken rágódnak, és nem gondolják, hogy egyéni szinten jobban meg tudnák oldani. Igen, tudom, szerinted csak az adókedvezmény miatt, amit szintén csak évek, évtizedek múlva látnak viszont. :))))))" számtalan hazai és nemzetközi példa bizonyítja -néhányat én is bedobtam- az állításomat amikre semmilyen érdemi válasz nem érkezett. Tudom , egyszerűbb homokba dugni a fejünket.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 15:04
Előzmény: #173  Törölt felhasználó
Te állítod, hogy az adókedvezmény tartja fent, esetleg támaszd alá valamivel...

"A pénz meg nem marad bent, azt elköltik,"
Azért elkölteni vagy befektetni nem ugyanazt jelenti. :)

Mindegy, ezek szerint Te nem bízol abban, ha a hosszútávú megtakarításokat nyugdíjpénztári kereteken belül kezelik. Viszont sokan bíznak benne, valószínűleg nem a különböző összeesküvés elméleteken rágódnak, és nem gondolják, hogy egyéni szinten jobban meg tudnák oldani. Igen, tudom, szerinted csak az adókedvezmény miatt, amit szintén csak évek, évtizedek múlva látnak viszont. :))))))
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 14:12
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
Mindkettőre. A lényeg sokadszorra: az önyp-.t, az mnyp önkéntes részét, a nyesz-t az adókedvezmény tartja fent - ezt még nem cáfoltátok.. A pénz meg nem marad bent, azt elköltik, most pl,: nyuggerek, - Én meg kapok egy elismervényt, hogy 30 év múlva talán valaki visszafizeti és reál értéke is megmarad, nehogy talicskával kelljen haza vinnem a pénzt. link "Nagyon optimista feltételezés az emberek pénzügyi ismereteinek szintjéről azt gondolni, hogy ilyen mértékű személyes portfólió kezelést tudnának végezni. (egyébként van rá jelenleg lehetőség, ott a hosszútávú NYESZ számla) Szerintem jól tudod Te is, hogy nem ez a jellemző, hanem sokkal inkább az eladósodás és a jövő előre történő felélése...
Igenis fontos, hogy legyenek a hosszútávú megtakarítások. Szerencsére azért sokan vannak, akik ezt felismerik, főleg a családosok körében" 2008-ban a világ legnagyobb bankja, biztosítója és autógyára csődbe jutott. A német és más bankok, nyugdíjalapok az összegyűjtött pénz egy részét "befektették " magas hozamú görög állampapírokba. A görögök a pénzt elköltötték német autókra, Leopárd tankokra, stb. Néhány év múlva kiderült a görögök még a kamatokat se tudják fizetni, sőt kéne még néhány száz milliárd euró a németektől és másoktól, hogy úgy tűnjék mintha fizetőképesek lennének. Akad itt még sok "kiváló" befektetés, a képzett , tapasztalt alapkezelőktől.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 13:07
Előzmény: #169  Törölt felhasználó
az önkéntes nyugdíjpénztárra gondolsz, vagy a magánnyugdíjpénztárba történő önkéntes befizetésre?

Az adókedvezmény, mint megakarítási ösztönző és kvázi extra hozam, csak abban az évben jár, amikor a befizetés történik, és a tagi számlára megy, tehát marad bent az is akár évtizedekig.
Nagyon optimista feltételezés az emberek pénzügyi ismereteinek szintjéről azt gondolni, hogy ilyen mértékű személyes portfólió kezelést tudnának végezni. (egyébként van rá jelenleg lehetőség, ott a hosszútávú NYESZ számla) Szerintem jól tudod Te is, hogy nem ez a jellemző, hanem sokkal inkább az eladósodás és a jövő előre történő felélése...
Igenis fontos, hogy legyenek a hosszútávú megtakarítások. Szerencsére azért sokan vannak, akik ezt felismerik, főleg a családosok körében.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 13:01
Előzmény: #170  Törölt felhasználó
Az viszont más tészta.
Én is abban vagyok benne.
Az önkéntes nyp-re befizetett összeg 30%-át 'hozzáteszik' a te befizetésedhez.
Jövőre állítólag már csak 20%-ot.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 12:55
Előzmény: #168  Törölt felhasználó
A pontos kifejezés önkéntes nyugdíjpénztár link
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 12:52
Előzmény: #167  Törölt felhasználó
Nagyon is fontos, mert az adókedvezmény tartja életben az önkéntes manyupot, ha nem lenne a 30%-os adókedvezmény -az extra hozamot ez adja- az emberek a pénzüket simán bankbetétbe, állampapírba , vállalati kötvényekbe. befektetési jegyekbe , részvényekbe fektetnék.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 12:44
Előzmény: #166  Törölt felhasználó
Nincs ilyen, hogy önkéntes mnyp.
A 8%-ot max. 10%-ra tudod kiegészíteni, és erre jár 30% adókedvezmény.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 12:42
Előzmény: #163  Törölt felhasználó
Nem terelek, a feltett kérdésre már válaszoltam, esetleg kérdezz pontosan...
Ha az adókedvezmény maximumának igénybevételéhez szükséges összegen felüli befizetésre gondolsz, akkor nyilván kevesebb emberről beszélünk, de ez miért érdekes?
Ettől még igaz, amit írtam, igen sok ember önszántából fizet a nyugdíjpénztárba öngondoskodási céllal. Az adókedvezménynek mértéke változó, ki mennyit tud igénybe venni, mint írtam korábban egy forint saját befizetés után is jár, ráadásul NEM kapja meg azt sem, mivel a tagi számlára megy. Valamiért mégis bízik a pénztári megtakarítása jövőjében. :)
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 12:38
A kollégáim is mind önkéntes mnyp-tagok -senki nem fizet több pénzt az mnyp-be , mint amire az adókedvezményt igénybe tudja venni.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 12:38
A kollégáim is mind önkéntes mnyp-tagok -senki nem fizet több pénzt az mnyp-be , mint amire az adókedvezményt igénybe tudja venni.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 12:37
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 12:32
Előzmény: #162  Törölt felhasználó
Ne terelj." összegen felül "
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 12:22
Előzmény: #159  Törölt felhasználó
válaszolok persze
ezt írod:"adókedvezmény igénybevételéhez szükséges összegen felül "
nos, az adókedvezmény igénybevételére a saját (tehát nem munkáltatói) befizetései után mindenki jogosult, feltéve, hogy van SZJA befizetése, amiből vissza tud igényelni, elég sok ilyen van.... :)))
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 12:18
Előzmény: #160  Törölt felhasználó
A japán példa link őket már beárazta a piac. Se olaj , se elegendő számú gyerek.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek