Rendkívüli közgyűlést tart idén december 21-én, szombaton a CIG Pannónia. A részvényesek több napirendi pontról is döntenek:
Saját részvény vásárlására adott közgyűlési felhatalmazás módosítása: A közgyűlés felhatalmazhatja az igazgatóságot a társaság tőkéjének csökkentése érdekében 23,6 millió darab törzsrészvényt vásároljon az eredeti határozatban foglalt feltételekkel.
Az igazgatóság felhatalmazása az alaptőke módosítására: A közgyűlés felhatalmazhatja az igazgatóságot, hogy a saját részvény vásárlásához szükséges fedezet biztosítása érdekében a társaság alaptőkéjét módosítsa.
Döntés a stratégiai befektetésekről: Itt több tranzakcióra kerülhet sor. A közgyűlés felhatalmazhatja az igazgatóságot, hogy a CIG Pannónia a tulajdonában álló valamennyi Opus-részvényt értékesítse. Az értékesítés ellenértéke részvényenként minimum a 2019. november 27. napi záró árfolyam (267,80 forint) mínusz 10% (241 forint) lehet. A másik tranzakció az, hogy a közgyűlés felhatalmazása alapján a CIG Pannónia visszavásárolja az Opus tulajdonában állórészvényeit. A vételárat a társaság meglévő pénzeszközei terhére, a 6,84 millió darab Opus részvény értékesítése, valamint az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt.-ben lévő 16 százalékos mértékű részesedés tervezett értékesítéséből kívánja fedezni.
Tavaly januárban jelentették be, hogy stratégiai együttműködésre lép a CIG Pannónia és a Konzum. A két vállalat kereszttulajdonlásról is megállapodott, amelynek keretében a Konzum 24,85 százalékos tulajdonrészt szerzett a CIG Pannóniában, utóbbi pedig 6,16 százalékos részesedést szerzett a Konzumban. Időközben a Konzum és az Opus összeolvadt, így a CIG Pannónia Opus-részvények tulajdonosává vált, az Opus pedig 24,85 százalékos tulajdonosa lett a CIG Pannóniának. A most bejelentett tranzakciókkal megszűnne a kereszttulajdonlás a két vállalat között.Az Opusnál 23,47 millió darab CIG Pannónia részvény van, annak a piaci értéke a mai záróárral számolva 5 milliárd forint. A CIG Pannóniánál lévő 6,85 millió darab Opus-részvény piaci értéke 2,1 milliárd forint.Az Opus BÉT-közleményben erősítette meg, hogy az Opus és a CIG egyező akarattal tárgyalásokat folytat az egymásban fennálló részesedéseik átrendezéséről.A CIG Pannónia árfolyama ma 0,2 százalékkal csökkent, 214 forinton zárt. A CIG árfolyama idén 48 százalékkal került lejjebb.
Elég valószínű, hogy 6,5 millió db részvényt nem a kicsik fognak megkapni 240 Ft-os áron, hanem valami haver tőzsdén kívül, vagy az Opus maga... Az más kérdés, hogy már szórhatja is feljebb, mert már ugye nem ott van az ár... Viszont ez megmagyarázza, miért is tolták le idáig. Ha jól emlékszem, anno a Konzi és CIG a részvényeit 1:1-ben cserélte, ehhez képest most a CIG-nek még el kell adnia MKB részesedést is ahhoz, hogy vissza tudja venni a részvényeit az Opitól.... Hm. Szép.
Mi történt? Felpattant a döglött ló? Két éve ülök ebben a papírban, előtte 5 évet vártam a Biomedical ébredésére, hogy ne bukóval szálljak ki a befektetésből. Remélem 1-2 év és realizálom az elképzelt hasznot. Én türelmes vagyok, persze most úgy tűnik ezzel mellé nyúltam egy kicsit, mert hamarabb vártam volna a felpattanást, de hát a tőzsde az ilyen, főleg ha kézivezérléssel megy a kereskedés. Türelem, mondogatom magamnak.
OPUS Global Nyrt.