Topiknyitó: Portfolio 2006. 06. 28. 13:57

MNB szakértői fórum: forintgyengülés és devizahitelezés  

Mit okozhat a mostani forintgyengülés a devizahitelezésben? A forint gyengülése hogyan érinti a rendszerkockázatot? Felkészültek-e a bankok?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 06. 28. 15:54
Előzmény: #4  csanad
Tisztelt Olvasók!

A megnyitott fórum célja az, hogy az MNB új kiadványához, az MNB-szemléhez kapcsolódó kérdésekre adjon választ. Örömmel válaszolunk minden idevágó kérdésre, azonban válaszainkat is kénytelenek vagyunk erre a körre szűkíteni.
Szíves megértésüket kérjük.
Törölt felhasználó 2006. 06. 28. 15:41
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Az MNB által készített statisztikák tartalmazzák mind a hazai banki, mind az egyéb (pl. külföldi) forrásból származó hiteleket. Az MNB-szemlében a KKV-k árfolyamkitettségéről közölt elemzés szintén figyelembe veszi a külföldi forrásokat.

A háztartási devizahiteleknél már megjelentek olyan termékek, amelyek árfolyamgaranciát nyújtanak, így a fedezés lehetősége fennáll a lakosság számára is.
Törölt felhasználó 2006. 06. 28. 15:27
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
A Monetáris Tanács a döntéseit az ülés után kiadott állásfoglalásában indokolja.
Szíves figyelmébe ajánljuk továbbá az MT ülések jegyzőkönyveit. A június 19-i MT ülés jegyzőkönyvét július 7-étől olvashatja az MNB honlapján.
Törölt felhasználó 2006. 06. 28. 15:22
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Az MNB adatai tartalmazzák-e azokat a devizahiteleket, amelyeket vállakozások külföldön vesznek fel (pl. Ausztriában jenhitel)?

Egy háztartás hogyan fedezhet? Van értelme pár millió Ft-nál "határidőzni"?
Törölt felhasználó 2006. 06. 28. 15:19
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Igen, a fedezeti ügyletek terjedésére számítunk. Jelenleg a KKV és a háztartási szektorban ezek súlya még nem jelentős (lásd MNB-szemle cikk a KKV hitelezésről), de a kockázati tudatosság erősödésére számítunk, ami magával hozza ezen termékek iránti kereslet növekedését. Továbbá várható a banki kínálat erősödése is.
Törölt felhasználó 2006. 06. 28. 15:13
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Pontos állományi információink nincsenek, a hitelfolyósítások alapján a KKV-hitelek harmada-fele külföldi devizában jelentkezett az elmúlt időszakban, ezt az információt banki vezetőkkel folytatott interjúk is megerősítették (lásd a Hitelezési felmérésről készült összefoglalókat az MNB honlapján).

Lakosság: az elmúlt időszakban a lakossági hitelállományon elszenvedett veszteség alacsony volt, tehát nincs tapasztalatunk arról, hogy a céltartalékképzés elegendő-e jelentősebb árfolyammozgás esetére is . A bankrendszeri adatok alapján az intézmények prudensen járnak el, viszonylag magas a céltartalékképzés, és a banki gyakorlatban megfigyelhető, hogy nem a jövedelem alapján adható maximumot, hanem annál alacsonyabb hitelösszeget folyósítanak (szakszóval "haircut"-ot alkalmaznak) Arról azonban nincsenek pontos információink, hogy milyen árfolyamvolatilitással számoltak az egyes bankok
tokos. 2006. 06. 28. 14:58
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
"Tudom, erről inkább a Tanács tagjait kellene kérdeznem, de nem gondolja, hogy ez egy kicsit kevésnek bizonyult? Még mindig nem értem miért nem emeltek legalább a várt 50 bp-tal."

Nekem az a gyanúm, azért, hogy gyengüljön a FT. Ez is a Gyurcsány csomag része lehet, részben elinfláljuk a jövedelmeket, részben csökkentjük az importot.
Inkább az a kérdés számomra, hosszabb távon is sikerül-e, akarják-e stabilizálni ezen a 280 körüli árfolyamon.
Törölt felhasználó 2006. 06. 28. 14:54
Ahhoz, hogy a forint most itt tart, szerintem nagyban köze volt annak, hogy a Monetáris Tanács "csak" 25 bázisponttal emelte meg az alapkamatot.

Tudom, erről inkább a Tanács tagjait kellene kérdeznem, de nem gondolja, hogy ez egy kicsit kevésnek bizonyult? Még mindig nem értem miért nem emeltek legalább a várt 50 bp-tal.
Törölt felhasználó 2006. 06. 28. 14:54
Előzmény: #1  Portfolio
A gazdasági egyensúly minél kisebb növekedési áldozattal történő megteremtésénél a "társadalmi konszenzus" bűvkifejezés szinte állandóan feltűnik. Az MNB szerint ez mit jelent, kik kötnék ezeket hazánkban? Népszavazás vagy a sok gittegylet?
Törölt felhasználó 2006. 06. 28. 14:53
A forint árfolyamának hektikus ingadozása miatt a közeljövõben elõretörhetnek az árfolyam-garantált (fedezeti ügylet hátterû) hitelkonstrukciók? Mi errõl az MNB szakértõinek véleménye? Vállalja a többség az ezzel járó töbletköltségeket?
csanad 2006. 06. 28. 14:48
milyen forint-árfolyamszintet tart ideálisnak az MNB?
Törölt felhasználó 2006. 06. 28. 14:34
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
A KKV-k forrásbevonásában a devizahitelek aránya mekkora? Én mostanában alig hallottam olyan vállalkozásról, amelyik nem devizában adósodott le.

Elegendő a bankoknál a céltartalékképzés, hogy a bedőlt lakossági réteg okozta veszteséget felszívja? Vagy ott is stabil árfolyam mellett kalkuláltak?
Törölt felhasználó 2006. 06. 28. 14:29
Előzmény: #1  Portfolio
Az MNB-szemlében, illetve más jegybanki kiadványokban (pl. Jelentés a pénzügyi stabilitásról) részletesen foglalkozunk a devizahitelezés kockázataival. Úgy látjuk, hogy elsősorban a kis és középvállati szektor, valamint a háztartási szektor esetében jelenthet kockázatot, - illetve a bankok számára veszteséget - a devizahitelezés. A bankok szempontjából végső soron az számít, hogy az ügyfelek hitelképessége miként változik az árfolyammozgások következtében. Az elmúlt évek viszonylagos árfolyam-stabilitása következtében a KKV szektor és a háztartások sokktűrő képességéről nincs empírikus adatunk, így a kapcsolódó kockázatok megítélése is nehéz.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek