nem találtam ilyesmi topikot, gondoltam jó lenne, hogy akinek a medvepiacról van véleménye, ismeri, mert már korábban kereskedett benne, megosztaná a többiekkel
esetleg egyéni vélemények mellett pár alapszabályt írna, amit érdemes betartani..
Lentebbi hsz-emben , rosszul emlekeztem, hogy a dow index is lezugott amikor a dotcom lufi kipukkant.
Visszanezve a historikus grafikont, ez nem latszik, igy valoban csak rosszul emlekeztem , viszont kicsit abbeli velemenyemet erositi, hogy a dotcom lufi , bar onmagaban eleg nagy riadalmat keltett, es a nasdaq szepen beomlott, de jelentosege eppen ebbe rejlik, hogy messze nem oly merteku mint a subprime valsag.
Nem tudom ,hogy visszatekintve az utobbi jo 50-80 evet , mennyire ervenyes az, hogy , ha amcsiban lezug(nak) az index(ek) , akkor ott recesszio kozeli vagy tenyleges recesszio is kovetkezik egy-ket even belul az USA-ban....a legutobbi parhozam peldaul szepen osszejott, nemi faziskesessel.
érdekes létni egyik napról a másikra , mennyire tud változni a kép.....a kereskedés ..
ami miatt esett minden még egy hete ...az nem múlt el...sőt...és mégis a pszihozis vagy nem tudom mi....részvényvásárlásba--longba--löki az embereket!!!
Nem akarok én okosabb lenni a "piacnál"!
Alapvetően azzal foglalkozom, amit tradelek. Nyugatot nézve inkább csak a trendeket figyelem (a nagyobbakat).
Reggel majd kiderül mi-hogy lesz - meg a továbbiakban. Azt lehet látni, hogy azért jópár támaszhoz értünk - nyugatot nézve - de alapvetően ami itt hazánkban történik - nem valami pozitív a kép. -- Vételi lehetőséget biztosan nem látok a charton még.
Én nem nagyon szeretek a brókerekre hallgatni. - De ért hozzá és neked ez megfelel, akkor oké.
Én eléggé a tech híve vagyok. Ha "hír" van (v. "lesz"), esetleg "belső infók" és társai.. az úgy is benne van a chartban v. benne lesz.
Nekem a legtöbbet egy grafikon mondja - és mivel nekem ez bejön egy ideje :) - én maradok ennél!
Természetesen nem árt ha az ember néz híreket és nyitott szemmel áll a világ dolgaihoz, de alapvetően ne egy újság v. tv adja be a buy - sell jelzéseket! :) (szvsz)
Ha az érzésre kereskedni-t miattam írtad,bocsi
mert én azért naponta többször figyelem a híreket és a véleményeket és azok közt szelektálok mire érdemes hallgatni.Egyedi részvény kockázatát nem vállalom be semelyik irányba sem, csak pici időre és a kockáztatott tőkém kicsi részével.Vagy egy jó éve nettó short a pozim kisebb kitérőkkel megtépázva.
Szivesen tanulok és hallgatok oda rád ha van gyümölcsöző tanácsod.
Az érzés az ráérzést és hozzáértőnek bizonyultak véleményére való támaszkodást jelent,az egyik ilyen a brókerem aki által mondott irány bejön egy ideje.Talán 2-3 ember van még a fórumokon akire érdemes komolyan figyelni.
hali
Törölt felhasználó2008. 07. 07. 01:50
Azért Vakmajom írásait bírom nagyon. Még ha a legutóbbi írása rövidre is sikerült, szerintem teljesen összefoglalta a lényeget:
Azt elhiszem IP, hogy mar varod a maci veget, es ha lesz itt valami pattincs , talan meg el is hiszed, ilyen optimista beirasod alapjan itelve.
A dotcom lufi, valoban a centrumbol indult, bar a dow jones index komponensei -ibm, msft -n kivul nem igen dotcomosok - megis lezugtak.....azt neveznem inkabb tozsdei lufinak, kicsit masabb mint subprime valsag. Elobbi, bar valoban nagy rahatasa van a tozsdenek amcsiban az amcsi joletre, szignifikans indikatora, de ezt a subprime valsagot nem szamilhatjuk onmagaban, ha nem szamoljuk melle plusszba az ujabb tozsdei lufi kipukkanasat ....gondolom igy a ketto kicsit mar masabb kepet fest egyuttveve.
A nyersanyagarak vilagszerte ereztetik hatasukat, igy a problema nem centrum-helyfuggo.
En ertem a penzforgas iranyat amit leirsz, de van, hogy ez tortenik ugyis, hogy a penznek , ha lenne elegendo , akkor sem lenne kedve ezt az oda-vissza utat megtegye.Pedig penz , van kibocsatva xarasig, de ugy nezett ki eddig is, es ugy nez ki jelenleg is, hogy megsem elegendo.Tobb kene. Szerintem meg lesz penz, ha tovabb ontik a reszvenyeiket a piacra, mert ebbol lesz meg egy kis penz
1. szerintem a dotkom lufi is centrum válság volt, meg ami utána jött az is.
2. a különbség az, hogy akkor nem voltak magas nyersanyagárak
3. szerintem a magas nyersanyagárak, akármyennyire is lenézőne nyilatkoznak erről a nézetről, speki eredménye, az első félévben ide ment a flow az equityből. majd kifordul mögüle, és visszajön az equitybe. ehhez idő kell. az azért kedvező, hogy máér mindenki pesszimista, de a portfoliók nem ürültek ki elégggé. mindenesetre eddig nem volt negatív amerikai gdp adat, sőt, sehol nem volt negatív adat. persze innen nehéz jósolni, de szerintem a maci már lassan épp elég ideje brummog...
Azsiai valsag, orosz valsag, argentin valsag, sorolni lehetne, ezek mnd mind PERIFERIKUS valsagok voltak ! A mostani a CENTRUM-bol ndult ki, subprime valsag cimen! A dolog jellgzetessege, hogy , ha a periferian valsag vagy valsag kozeli helyzet uti fol a fejet, a centumbol kihelyezett egysegek, termeszetes modon bajba kerulnek, de az amcsi bankok, a fed tud(ott) tenni a dolgok lecsillapitasaert, hogy ezen kihelyezett egysegek ne okozzanak problemat a centrumban, ugymond hazon belul, hanem oltsak el a tuzet a periferian, hazon kivul. MOst a tuz , hazon belul utott ki.....igy , termeszetesen en is nagy kivancsisaggal tekintek a kovetkezokre, mert akkor most mi lesz. A periferian osszejott bajokat , ott helyben sikerult lecsillapitaniuk,ehhez termeszetesen kormanyzati beavatkozassal is szuksegeltetett. De, a periferianak nem sikerult a centrumot magaval rantania, viszont most az a nagy budos helyzet, hogy acentrum magaval rantotta, rantja a periferiat.......Kimenetelek egyelore -gondolom - minden csak nem gazdasagi fellendules a kovetkezo 1-2 evben !
Es meg egy szosszenet: Amcsiban az inflacionak mas psichikai behatasa van mint itt europaban....itt voltak hartalmas hyper inflaciok, itt van xaras is tole. Amcsiban ez meg nem ismert dolog. Viszont inflacio itt, vagy inflacio ott, ez a megtakaritasokat elolvasztja....mese nincs......es sok megtakaritott eszkoz alatt soki reszvenyt lehet besorolni.....most emlitsem meg , hogy, ha kell a penz, muszaj lesz lokjek a reszvenyeket ?!
Most olvastam át az egész hétvégi szép kis termést.
Egy dolog azonban járkál a kis fejecskémben.
Az eddigi válságok..oros válság1998..2001 stb nem voltak szvsz olyan fundásan megalapozva mint most.
A mostani para alapja szvsz sokkal megalapozottabb , mint ezeké volt....valahol a nagy gazdasági világválság körül 1929.....lehetett hasonló a felállás.
most sok minden támad egyszerre:magas energia árak , magas élelmiszerárak , infláció ...sőt stagfláció.....jönnek ki sorba a negatív gdp adatok , sőt a politika sem a nyugodt állapotban van.
pénz hiány van a piacokon és az igazi csontvázak még ki sem estek a szekrényből:
meddig lehet sok ezer milliárdos veszteséget elpalástolni?????
ha az emberek elkezdenek lépni , és látják , mint már nálunk magyarhonban is látják , hogy a nyugdíjalapok milyen tisztességes veszteségeket szenbvedtek el...és megrohamozzák az emberek az alapokat menteni a menthetőt...............az alapok már így sem mernek rv-be fektetni........mert ki fogja majd azt megvenni??????
az alapok nélkül meg bezuhan a rvpiac menthetetlenül.......perzse szigorúan szvsz!
az alapok feltételezzük , hogy vannak értelmes TA-s munkatársaik , tudniuk kell , hogy a végső fázisig , a cégek felvásárlásáig az árfolyamok esni fognak macipiacon....és az még messze van , van hová esni vissza bőven............tehát ők nem akarnak venni....akkor ki fog venni???????
nehéz kérdések...én még így , hogy élesben láttam volna a tözsdei folyamtokban nem mvettem részt , érdekes a folyamat---még akkor is ha trenddel szemben kereskedve bukóm van!!!-------edddig csak sima honpolgárként azt láttam , amit a boltok és a gazdasági folyamatokban látni engedtek a számomra.....
A fogyasztás jelentős visszaesése először a luxuscikkeknél kezdődik...autó és társai ...ami már most kétszámjegyű minusz a kocsi eladásokban.......nem lesz a magas energia költségek miatt nyereség a cégeknél és a magánszemélyeknél sem , és nem fognak tudni extra befektetést csinálni:pl részvényvásárlás.......maradnak a dkkjegyek , a magas banki kamatok.....amik azok is a nemfogysztás miatt egy idő után elapadnak , mert senki nem akar majd felvenni hitelt ,mert nem látja fedezetét.
ez az én egyszerű kis gondolatom....amin sokat töprengek!!!
Törölt felhasználó2008. 07. 06. 18:04
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó2008. 07. 06. 17:29
Előzmény:
törölt hozzászólás
Pedig nagyon egyszerű!
TDT - Technikai Day Trade - úgy félig angolosan :))
Tehát ezt lehet LONG és SHORT irányba is. - Ezenkívül élhetsz a tőkeáttét lehetőségével.
Amire figyelni kell, hogy nap végén a cég automatiusan zárja a pozid, ha te nem zárod.
Egyes brókercégek ezt 16:20-25 körül zárják. Nézd meg a honlapjukon v. kérdezz rá.
Amúgy nem javaslom a TDT. Sajnos a magyar piac ritkán jó egy kis daytrade-re.
Woody, a BÉT időbeosztása a nagyjából a következő:
8:30-9:00 nyitó ajánlatgyűjtési részszakasz
9:00-9:02 nyitó ügyletkötési részszakasz
9:02-16:30 szabad szakasz
16:30-16:35 záró ajánlatgyűjtési részszakasz
16:35-16:36 záró ügyletkötési részszakasz
Limitáras, piaci áras megbízások a szabad szakaszban azonnal teljesülnek, ha van megfelelő ellenajánlat a könyvben. Ez a normál kereskedés. Ehhez képest a nyitó és záró ajánlatgyűjtési szakaszban nincs üzletkötés! Mindenki megteheti az ajánlatát szabadon, valamint azt módosíthatja, visszavonhatja ( = mutyizhat). Nyitáskor 9:00 és 9:01 között, záráskor 16:35 és 16:36 között egy véletlenszerűen választott időpontban a számítógépes rendszer lezárja az ajánlattételi lehetőséget és az abban a pillanatban meglévő ajánlati könyv alapján köti meg az üzleteket ún. egyensúlyi áras elv szerint. Ez itt már szerepelt egyszer:
"Nyitó és záró ügyletkötési szakaszban ún. egyensúlyi árképzés van. Ez azt jelenti, hogy megnézik, hogy a könyveben lévő limitáras ajánlatok alapján melyik az az árszint, amelyen a legnagyobb számú üzlet köthető meg. Ez az ár lesz a nyitó/záró ár. Azok akik a limitáras megbízásuk alapján beleférnek az ár és mennyiség limitbe, azok kapnak, akik ne férnek bele azok meg nem. "
Azt nem hiszem, hogy tdt shortot Te záróban megtudnál venni, mert ezt a legtöbb broki cég nem engedi. pl. Erste ( de szerintem a többi is ) 16:30-kor kiveszi kezedből a varázspálcát, minden BÉT-en bentlévő ajánlatodat visszavon, s Ők veszik meg a megfelelő mennyiségű papírt, kerül amibe kerül alapon, persze a cehhet Te állod. Ők tuti biztosra akarnak menni, hogy nem maradhatsz mínusz papírban, azaz nyitott shortban. Hogy ez a Te broki cégednél pontosan hogy megy azt tőlük tudnád megkérdezni. Persze, ha nem shortot zársz, akkor Te is kereskedhetsz nyitó/záróban.
medvepiac
nem találtam ilyesmi topikot, gondoltam jó lenne, hogy akinek a medvepiacról van véleménye, ismeri, mert már korábban kereskedett benne, megosztaná a többiekkel
esetleg egyéni vélemények mellett pár alapszabályt írna, amit érdemes betartani..