Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 08:56

Ma utoljára az MTelekom osztalékért  

Ugrás a cikkhez
A mai kereskedés során forognak utoljára osztalékszelvénnyel a Magyar Telekom papírjai a Budapesti Értéktőzsdén.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=54302
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 18:42
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Matav: osztalekszelveny vagas utan esni fog.
Megjegyzes: azert el lehetne gondolkodni, hogy tud egy ceg 70,- osztalekot fizetni reszvenyenkent, amikor a nyeresege messze nincs ennyi. Szoval nagyon hibas elmelet az, hogy sokan az osztalek alapjan arazzak be a matavot, es probaljak az aramszolgaltatokkal osszehasonlitani.
Ab ba meg mar nem is mennek bele, hogy az osztalek es a nyereseg kulonbozetet hitelbol fizeti a matyo, es a hitelt a DT-tol veszi fel, a kamatot neki fizeti, majd az osztalekot is...
Konyveles (par eve tanultam): vett ertekpapirnal meg kell hatarozni, hogy 1 evnel rovidebb vagy hosszabb ideig akarod-e megtartani. E szerint kell konyvelni. (befektetett penzugyi eszkozok/forgoeszkoz ok)
A eredmenykimutatasban pedig a penzugyi muveletek soron fog szerepelni az eredmeny. (bevetel/raforditas) Erdemes megnezned egy gyorsjelentest, ott eleg szepen latszik, hogy hova kellene konyvelni.
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 14:42
Előzmény: #9  matgab
Okés az esés, de elvileg valami növekedés várható (legalábbis az Erste szerint valami 900-1000Ft-os célárral).
.
No ennyire nem vagyok profi könyvelő... :)
Adózást értem :)
.
Az viszont hogy a vett értékpapír kiadásként jelentkezik majd az eladott bevételként az igaz-e (ebben az esetben pl az ipa alá esik, és a bevételi határ sem mindegy pl áfa körösség szempontból)
Én vágyaimban kb az szerepelne csak a nyereség veszteség rovatot kéne bekönyvelnem a költségekkel együtt mert ha naponta van 5-6 tranzakció azt mire lekönyveli valaki az jó játék...
.
Hát ez az én nagy gondom :)
matgab 2005. 05. 20. 14:28
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Az osztalék mértékével esni fog, mert azt az értéket kifizteik, ergo ennyivel kevesebb vagyon van a cégben...
Tehát, ha csak nem jelent be vmi giga jó hírt, akkor esni fog...
Könyvelés:
vé tel:
Értékpapírként jelenik meg.
Mikor eladod: akkor realizálod ráfordításként, vagy bevételként...
Adózá s:
T. adó alap elvileg...
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 13:43
Előzmény: #6  matgab
Mennyire tűnik tutinak hogy esni fog az árfolyama?
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 13:36
nyitottam neki egy topicot, de ott senki nem reagált...
.
Viszont látom itt vannak guruk céges témában. :)
.
Íme a kérdésem:
.
Összegyű lt a cégben némi zseton és feltett szándékom lenne betolni a tőzsdére (pl equitason keresztül).
.
Viszon t nem tudom hogy hogyan kellene ezt elszámolni, könyvelni, illetve milyen adó és egyéb vonzatai lehetnek.
.
Ha veszek egy részvényt akkor az kiadás amikor eladom az meg bevétel (így nagyon nemjó ha ez így van), vagy csak a nyereség számít bevételnek a veszteség meg a költségek kiadásnak?
.
Várnám gyakorló céges tőzsdézők segítségét.
Előre is köszi!
matgab 2005. 05. 20. 11:25
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
ha nem akarsz adózni feleslegesen, akkor add el...
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 11:25
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
A cégeknek az osztalékbevétel nem tánya alap , az árfolyamnyereség igen ( bár erre is van valami kedvezmény). Ez elvben azt jelenti, hogy 70 Ft osztalék után a 16% tányával 70/0,84=83 Ft-ot esik az ár
No de ebben nincs benne a kedvezmény, meg egyébként sem automatizmus
Artemix
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 11:06
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
ha azt nézem, hogy 868 - 70, az már 800 alatt van. vagy nem esik annyit?
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 10:51
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Én a második variánsra tippelnék!szvsz!Ad el ma, és ne vedd vissza amíg 800 alá nem esik!
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 10:46
Előzmény: #1  portfolio
Sziasztok!
szerintet ek érdemes ma nem eladnom a matimat és felvenni a 20%-al leadózott osztalékot, vagy adjam el ma, és vegyem esetleg vissza hétfőn?

Topik gazda

nyuszi
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek