Topiknyitó: Portfolio 2019. 08. 09. 06:36

Közjegyzõi tragikomédia: új szintre lép a lakáshitelesek lehúzása  

Ugrás a cikkhez
2019-ben, amikor a pénzügyi szektor digitalizációja már javában tart, még mindig nem arról folyik eszmecsere Magyarországon, miként lehetne kiváltani a közjegyzõk munkáját a hitelezésben egy automatizáltan működõ központi
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt hozzászólás
#6
Törölt hozzászólás
#5
casual 2019. 08. 09. 13:18
Előzmény: #2  mufflinca
#4
Ebben azért tévedsz egy kicsit. A banki hitelszerződés csupán magánokirat. Vagyis, ha bármi vita van a felek között, akkor irány bíróság. Ez a papír semmivel sem több annál, mintha mi firkálunk egy cetlit egymás között. Sokan nem tudják, de az ügyvéd által szerkesztett szerződés sem több ennél. Ebből a szempontból az az igazán pénzkidobás. Persze bizonyos szerződések esetén megkövetelik az ügyvédi ellenjegyzést.
Közjegyzői okirat viszont közokirat, ezért a jog azt vélelmezi, hogy az abban írtak igazak, további bizonyítást nem igényelnek. Megfelelő feltételek bekövetkezése esetén a közjegyző (tehát a bíróság kihagyva) végrehajtási záradékkal látja el, vagyis közvetlenül végrehajtható. Ha nem értesz egyet valamivel, akkor neked kell az ellenkezőjét bizonyítani, de ez elég lehetetlen vállalkozás. A végrehajtás persze megtámadható. 
Ez probléma esetén jelentősen csökkenti a behajtás költségeit és leginkább a jogérvényesítéshez szükséges időt.
Ha mindenki betartja a szerződésben írtakat, akkor valóban, a közokiratba foglalás látszólag csak pénzkidobás volt. 
De az igaz, hogy elsősorban a hitelező érdekeit szolgálja.
pitcairn2 2019. 08. 09. 08:02
#3
erről csak annyi ugrik be, hogy azonnal a hivatalos infláció fölé kéne emelni az alapkamatot...
mufflinca 2019. 08. 09. 06:36
Előzmény: #1  portfolio
#2
Arról még nem is beszélünk, hogy az egész teljesen felesleges! A banki hitelezés feltételeinek elfogadása 72 lapon van legalább 3 ember által aláírva. Ugyanezen dokumentum van közjegyző által kivonatosan átmásolva. Ezért egyetlen forintot fizetni is puszta lehúzás. Ettől még nem lesz senkinek jobb, csupán költségnövelés!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek