Topiknyitó: Törölt felhasználó 2004. 04. 23. 16:18

furcsa kötések  

azon már régebb óta törtem a fejem, hogy miért van az hogy másodpercre pontosan ugyanakkor egy csomó kötés van egy adott papírban(itt snergon 16.04.33). mi ennek a technikai oka, hogyan kell értelmezni, ti még nem gondolkoztatok ezen?
köszi a szakértő válaszokat
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 17. 10:56
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2004. 04. 27. 12:29
Előzmény: #3  pimre
Itt az algoritmus pontos leírása:
Egyensúlyi áras párosítási algoritmus
1.
A teljesítési sorrendbe rendezett ajánlatok alapján meg kell határozni, hogy Értékpapíronként - az Ajánlati könyvben szereplo valamennyi Árra vonatkozóan -, összesen mekkora mennyiségu Értékpapírra van vételi és eladási ajánlat, és mekkora az egyes árszinteken kötheto Értékpapír mennyisége. Ezek alapján ki kell választani azt az Árat, amelyen a legnagyobb mennyiségu Értékpapírra kötheto ügylet, amely az ügylet(ek) Ára lesz.
2.
Amennyiben több olyan Ár is található, amelyen a kötheto Értékpapír mennyisége megegyezik a legnagyobb kötheto Értékpapír mennyiségével, akkor az adott Árak közül az az Ár lesz az ügylet(ek) Ára, ahol ezek közül a legkisebb az adott Áron le nem kötheto Értékpapír mennyisége.
3. Amennyiben több olyan Ár található, melyen a legnagyobb mennyiségu Értékpapírra kötheto ügylet, és ezeknél az adott árszinten le nem kötheto Értékpapírok mennyisége is megegyezik, és ezek számtani átlaga az Árlépésközre esik, úgy ez lesz az ügylet(ek) Ára.
4.
Amennyiben több olyan Ár található, melyen a legnagyobb mennyiségu Értékpapírra kötheto ügylet, és ezeknél az adott árszinten le nem kötheto Értékpapír mennyisége is megegyezik, és ezek számtani átlaga nem az Árlépésközre esik, úgy a kerekítés minden esetben lefelé történik.
Törölt felhasználó 2004. 04. 26. 12:31
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Köszönöm a megerősítést.
Törölt felhasználó 2004. 04. 26. 10:10
A 8.30-9.00-ig tartó ajánlatgyûjtési szakasz lényege, hogy bázisárral rendelkezõ részvények esetén a brókerek az ajánlati árlimiteket nem meghaladó árú ajánlatokat tehetnek be az ajánlati könyvbe (ezekbõl kötés 9.00-ig nem születik). 9.00-kor az egyensúlyi áras algoritmus határozza meg az adott papír nyitóárát. Az algoritmus mûködésének pontos leírása (példákkal illusztrálva) a BÉT Kereskedési Kódexében található. Tömören annyi, hogy mûködésének az a lényege, hogy az az árszínt lesz adott papír nyitóára, amelyen a rendszer a legnagyobb mennyiséget tudja párosítani. Ha több ilyen árszint is létezik, akkor azt veszi figyelembe, amelyen kisebb a maradék mennyiség.
pimre 2004. 04. 26. 09:48
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Az ördög vigye el, úgy látszik, már soha nem kapok biztos forrásból érthető választ az eredeti kérdésemre. :-(((
Találgatni én is tudok.
Törölt felhasználó 2004. 04. 26. 09:40
Előzmény: #8  pimre
Ez nem mond ellent annak, amit írtam. Ha magas vételárat jelöltél meg, és a nyitó ár alacsonyabb, azon teljesül és így jól jársz. Ugyanez fordítva, ha alacsonyabb eladási ajánlati árat jelöltél meg, az magasabb áron teljesül, ergo így is jobban jársz. Amennyiben nem találkozik a vételi és az eladási oldal (pl ea 900-on, vétel 1000-en) úgy szerintem valamilyen átlagár lesz a nyitóár, de ebben nem vagyok biztos (már régen tanultam :-) ).
pimre 2004. 04. 26. 09:30
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Zsolt, ezt értem. Csak azt nem, amikor magasabb áron venne valaki, mint amennyiért más eladna. Ilyenkor vagy a vevő, vagy az eladó által ajánlott áron kellene megtörténnie az első kötésnek. De ilyenkor többnyire nem ez történik. Tehát a könyv ekkor inkább félrevezet, mintsem tájékoztat.
Törölt felhasználó 2004. 04. 26. 09:20
Az ajánlati könyv már a kereskedés kezdete előtt is nyitva áll, a brókerek tehetnek bele ajánlatokat. Azért tesznek bele "extrém" ajánlatokat is, hogy a kötés biztosan létre jöjjön. Természetesen nem az ajánlati áron, hanem ha jól tudom az az ár lesz a nyitó ár, amelyen a legtöbb vételi és eladási ajánlat találkozik. Az ettől kedvezőbb ajánlati árú tételek is ezen az áron fog teljesülni.
Törölt felhasználó 2004. 04. 26. 09:14
Az ajánlati könyvet, hogy és hol lehet megtekinteni?
pimre 2004. 04. 26. 09:02
Előzmény: #4  pimre
Valóban, nyitáskor 4135 Ftért kelt el 9, majd 2 db.
pimre 2004. 04. 26. 08:57
Például most éppen az OTP-nél látható a következő: vétel 4250 Ft 11 db, eladás: 4030 Ft 9 db. Ehhez képest szinte biztos, hogy az első kötés köszönőviszonyban sem lesz ezekkel.
pimre 2004. 04. 26. 08:02
Ha már a témánál vagyunk, valaki elmagyarázhatná nekem, hogyan működik, illetve nem működik nyitáskor az ajánlati könyv. Részvénytől függetlenül találni benne extrém dolgokat, hogy aztán valami egész más teljesüljön. Legyen mondjuk egy részvény előző napi ára 1000 Ft. Az ajánlati könyvben megjelenik 980-ért eladó 100 darabbal, míg 1100 Ft-ért vevő 50 darabbal. Már ez is nonszensz. Aztán az első kötés megtörténik mondjuk 1020 Ft-ért 80 darabbal. Érti valaki ezt?
Törölt felhasználó 2004. 04. 23. 16:24
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Az ok az, hogy vki egyszerre a könyvben lévő több ajánlatra ad rá v. veszi ki őket, és így több kötésben teljesül gyakorlatilag egy időben a megbízása.
Egy megbízás csak akkor teljesül egy kötésben, ha a könyvben bent lévő kínált mennyiség nagyobb v. pontosan egyenlő a venni v. eladni szándékozott mennyiséggel.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek