Topiknyitó: Portfolio 2015. 12. 17. 10:05

Ez lehet az "új svájci frank": kamatcsapdában a volt devizahitelesek?  

Ugrás a cikkhez
Surányi György a mai Figyelőben úgy véli, csapdába sétálhatnak a volt devizahitelesek, ha kamatemelési ciklusba kerül a gazdaság. Alábbi számításaink megmutatják, ténylegesen mekkora törlesztőrészlet-emelkedéssel járhat ez. Az alábbi ábrán 10...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=59&i=224291
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gyula1971
gyula1971 2015. 12. 24. 14:56
Előzmény: #1  Portfolio
#4
Friss vélemény külföldről.



A Főtanácsnok nem érti, hogy miért kellett kölcsönt felvenni azoknak, akik svájci frankkal rendelkeztek!

Meg vagyunk mi ezekkel a zsenikkel áldva de rendesen

NIILO JÄÄSKINEN
FŐTANÁCSNOK INDÍTVÁNYA
Az ismertetés napja: 2015. szeptember 17.

Az indítványban láthatóan "megtalálta" Főtanácsnok úr a problémát, mi pedig felismerhettük Niilo Jaaskinen úr képességeinek korlátait.... finoman fogalmazva smile hangulatjel

13 -...." Én személy szerint nem igazán értem, hogy miért volt az adósoknak szüksége kölcsönre, ha abban a helyzetben voltak, hogy az adott összeget svájci frankban el tudták adni a banknak. Az előzetes döntéshozatalra utaló határozatban az áll, hogy "[Ezt követően] [ezt a] devizát a bank [.] megvásárolta az ügyféltől". A Bizottság azonban a nemzeti peranyag alapján ismerteti, hogy a kölcsönt svájci frankban nyújtották, de magyar forintban fizették ki, és abban is kellett visszafizetni."

Niilo! Most mondd meg! Hát nem egy őrület? ?
Törölt felhasználó 2015. 12. 17. 11:18
#3
Lefordítva magyarra, az egykori volt devizahitelesek úgy meg lettek "segítve", hogy már a negyedik veszteséget fogják kénytelenek elszenvedni: az első a CHF/HUF árofolyam-veszteség; a második a törvény által kényszerített forintosítás, amely bebetonozta az árfolyamveszteséget; a harmadik a suttyomban megszüntetett gyűjtőszámlahitelek (amelyen még az állam és a bank is osztozkodott); a negyedik pedig a jövőben induló kamatemelés lesz. Hurrrráááá!
lzoli41 2015. 12. 17. 10:45
Előzmény: #1  portfolio
#2
Amikor a devizahitelezés problémái jelentkeztek, akkor az volt a hüvelykujj szabály, hogy 10% árfolyam elmozdulás 1% kamatemelésnek felel meg. Szerintem ez a mostani helyzetben nem túlságosan releváns. A megközelítésen finomítani kellene. Azt kellene vizsgálni, hogy mekkora az adósságteher(adósságszolgálat és a jövedelem hányadosa). Ezt sosem egy időpontra kellene vizsgálni, hanem a futamidőre nézve. Ezek után arra kellene felkészülni, hogyha az adósságteher kimegy a fenntartható sávból, hogyan fedezzék előzetes felkészülés mellett. Erre lehet óvadékkal, biztosítással, esetleg LTP-vel, vagy adóvisszatérítéssel készülni. Az összetevők illesztését a sávból való kilépés nagysága, időtartama és felelősség alapján is meg lehet közelíteni. Nagyon fontos a folyamatokban való megközelítés. A cím túlzás.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók