Topiknyitó: Portfolio 2018. 11. 15. 14:40

Engedély nélkül kezelt milliókat egy volt magyar bróker, az MNB közbeavatkozott  

Ugrás a cikkhez
Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy Sz. Péter jogosulatlan portfóliókezelést végezzen, és 12 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki korábbi engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenysége miatt - írja
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tibi0002 2018. 11. 16. 10:22
#7
Hallatlan, hogy már kamuzni sem lehet akármit. :)
hopszika 2018. 11. 15. 14:49
#6
Képen is megörökítve: http://www.imagebam.com/image/2b1e091032769414
hopszika 2018. 11. 15. 14:46
#5
hopszika
"Moderáció: 
Kitiltás a "KISBÜFIK topikja" topikból
A moderálás a "KISBÜFIK topikja" topik #15526 sorszámú hozzászólása alapján történt.
A moderátor indoklása: 
Ezért kár volt regisztrálni, köszönjük szépen."Nem kell megköszönni! De azért nagyon szívesen! Így most jobb?
hopszika 2018. 11. 15. 14:43
#4
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a budapesti lakóhelyű Sz. Péter végzett-e rendszeres gazdasági tevékenység keretében a befektetési szolgáltatókról szóló törvény (Bszt.) által szabályozott, s az MNB engedélyéhez kötött portfóliókezelési tevékenységet.
A jegybank vizsgálata feltárta, hogy a magánszemély - aki korábban az egyik hazai befektetési szolgáltató devizakereskedője volt, de e munkaviszonya időközben megszűnt - több, vele kapcsolatba kerülő befektetőtől meghatalmazást szerzett arra, hogy kizárólagosan kezelje az e brókercégnél vezetett értékpapírszámlájukon lévő pénzeszközöket.
Sz. Péter a befektetők értékpapírszámláján elhelyezett pénzeszközzel - magas kockázatot jelentő - devizapárokkal történő kereskedést végzett. Rendelkezési joguk átadása ellenére a befektetési kockázatot az ügyfelek viselték, míg Sz. Péter az esetlegesen realizált nyereség esetén sikerdíjat ("részesedést") kért. Az MNB által azonosított ügyfeleinél a magánszemély nem ért el nyereséget, viszont több értékpapírszámla tulajdonosa jelentős összegű veszteséget szenvedett.
Sz. Péter ugyanakkor nem rendelkezett, nem is rendelkezhetett befektetési szolgáltatásra vonatkozó felügyeleti engedéllyel (a Bszt. szerint e tevékenységet itthon csak hitelintézetek és befektetési vállalkozások végezhetik).
Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a magánszemélynek a jogosulatlan tevékenység folytatását, és 12 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki számára.
A bírságösszeg meghatározásánál a jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy Sz. Péter engedély nélküli tevékenységét huzamosabb ideig folytatta, s az MNB vizsgálata során az ügyre vonatkozó lényeges körülményekről valótlant állított. Ugyancsak negatívumként értékelte a jegybank, hogy a magánszemély tevékenysége a befektetők részére jelentős összegű kár bekövetkeztének kockázatát hordozta. Az MNB Sz. Péter tevékenysége miatt már a piacfelügyeleti eljárás közben büntetőeljárást kezdeményezett a nyomozó hatóságnál.
Az MNB felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy - a felesleges kockázatok elkerülése érdekében - kizárólag a megfelelő engedélyekkel rendelkező befektetési szolgáltatójuk számára tanácsos átengedniük az értékpapírszámlájuk feletti rendelkezési jogot, azt is csak abban az esetben, ha előzőleg már portfóliókezelési szerződést kötöttek vele. 
hopszika 2018. 11. 15. 14:41
#3
Valamiért valakinek nem tetszett a hozzászólásom a kisbüfik topikban, így kénytelen vagyok ide beírni. 
Így már rendben lesz, kisbüfik topikgazda? 
"KISBÜFIK topikja 
evazeller 
szeptember 13. | 17:56 előzmény: #14249 
bitKain #14257 
szóval visszatérve a számladolgokhoz: 3 ember számláját kezelem és van egy külön banki számlám ---összesen 4 számlát kezelek, összemosni őket nem lehet, részletezetni nem szeretném itt, nem publikus, amikor itt volt nálam a tőzsdetalálkozó, a társaságnak elmondtam, kiknek a számláit kezelem "
hopszika 2018. 11. 15. 14:40
Előzmény: #1  portfolio
#2
Valamiért valakinek nem tetszett a hozzászólásom a kisbüfik topikban, így kénytelen vagyok ide beírni. Így már rendben lesz, kisbüfik topikgazda? "KISBÜFIK topikja evazeller szeptember 13. | 17:56 előzmény: #14249 bitKain #14257 szóval visszatérve a számladolgokhoz: 3 ember számláját kezelem és van egy külön banki számlám ---összesen 4 számlát kezelek, összemosni őket nem lehet, részletezetni nem szeretném itt, nem publikus, amikor itt volt nálam a tőzsdetalálkozó, a társaságnak elmondtam, kiknek a számláit kezelem "

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek