Ez relatív.
Az elmúlt hetekben sokat emelkedett, azért a sok rövid távra játszó realizálja a nyereségét. Tudják ezt a nagyok is.
520 körül én is gondolkodtam rajta, de meggondoltam a dolgot. Megvárom a negyedévest, és eldöntöm, hogy tartom-e tovább. Valószínű igen.
Ezért tértem át a nyomdára. Ha van az embernek egy bizonyos mennyiségű pénze, amire nincs szüksége pár évig, akkor ebbe a biztosnak tűnő osztalék miatt bele lehet tenni. Bankbetét úgysem fizet fütyit sem, és annak is majd negyedét zabrálják...
Szerintem sok olyan befektető van akinek meghaladja a részesedése az 1%-ot és azok nem fognak ezeken a szinteken eladni. Arról nem is beszélve, hogy biztos sok olyan kisbefektető is van aki vagy magasabb szintekről (8-900 Ft fölött) van beragadva, vagy mivel fantáziát lát a papírban nem fogja egy jó darabig piacra dobni.
Ebből következik, hogy a ténylegesen forgalomban lévő papírok mennyisége igencsak kevés. Ez látszik a forgalomból is. Senki nem ad el, vevő az lenne de olcsón kéne nekik. Tehát aki venni akar annak ki kell nyitnia a bukszáját.
Amúgy meg a napokban elgondolkoztam, ha eladom a nyomdát akkor mit veszek helyette?
Hát a válasz siralmas.
Alig van a bét-en olyan papír amibe érdemes fektetni.
Nem azért mert nincs jó, hanem mert vagy jó kilátásokkal rendelkezik, de már ráugrottak a befektetők (ricsi, gs park), vagy mert pont egy lejtmenet előtt áll (telekom, mol).
És van egy pár ami jó, de olcsó csak ezeknek rövid távon nincs jövőképe (fhb).
Egyedül a nyomda jöhetne szóba amíg nem hajtják meg nagyon.
Nekem pont ezért tetszik. Sok egyéb papírnál van 1-2 nagybefektető, akik azt csinálnak a céggel, amit akarnak. A többi 49% tulajdonos viszont le van szarva. Olysnoknál osztalékot sem kell fizetni, mert kiveszik a nyereséget szerződésekkel meg ki tudja milyen szerződéseken keresztül.
Amit pár hónapos tőzsdézős pályafutásom alatt leszűrtem az az, hogy ez a legtranszparensebb, legkorrektebb cég jelenleg.
Ezen kívűl még Zsiday Plotinusában lehet talán fantázia.
Minden mást vagy kirabolnak a nagytulajdonosok, vagy kirabolja az állam.
Állami Nyomda