Arra lennék kíváncsi, hogy van-e igény olyan szoftverre, amelynek a segítségével automatikusan (algoritmikusan, programozottan) lehet kereskedni a BÉT-en egyszerű kisbefektetőként. Tehát a gép előre definiált szabályokat hajt végre, pl. ha a nyitóhoz képest valamennyit esik, akkor vegyél ennyit és tegyél be egy stop-losst stb.
Folyamatosan monitorozza a kötési árakat, könyv két szélét és akcióba lép, ha valamelyik előre definiált feltétel teljesül. Le lehet kérdezni a pozíciót, a nyitott pozíciókat, etc.
Tehát a kérdés, hogy érdekelne egy ilyen eszköz és hogy mennyit érne neked?
Köszi a linket, de inkább maradok a saját eleve vesztes stratégiámnál. Nálam ugyanis az a cél, hogy minél többet bukjak. Ha mármost ezt elrontom, akkor nyilván szétnyerem magamat és bosszankodhatok megint, hogy nem sikerült vesztenem.:)
"Tíz szakember egyszerre nem tévedhet:"
-Dehogynem ! Nézd meg ezt a mostani válságot. Egyetlen, amúgy hatalmas egóval rendelkező szakembernek sem volt gőze sem róla, hogy mi zajlik, miért és meddig. Egyszerűen azért, mert egyetlen ember vagy csoport sem rendelkezik a világ gazdaságára vonatkozó összes információval. Ha pedig ez így van, minden erre vonatkozó jóslat, ami utólag igazolódik pusztán szerencsés véletlen. Mondjuk egymillió esetben hiányos (vagy tévesen pontosnak tekintett) adatokból 999999 ember a valósággal nyilvánvalóan nem összhangban álló jóslatot tesz, míg egy a millióból pontosan ugyanolyan adatokból a valóságban is bekövetkező előrejelzést ad. Az utóbbit nyilván istennek kiáltják majd ki, pedig a kiinduló adatok hiányos és esetlegesen téves volta miatt a jóslata neki sem lehetett helyes, pusztán szerencsésen tévedett.
Az ilyen szerencsésen tévedő ember gondolatmenete végképp tévútra viheti a világot, mert a jóslatához vezető ok-okozati összefüggéseket is helyesnek fogják vélni, és további elemzésekhez fogják felhasználni a téves részleteket.
Az egyébként logikus, bár gyakorlatilag kiismerhetetlen működő gazdaság tehát annál kaotikusabbá válik, minél több okos következtetésnek hitt jól tévedő jóslat lát napvilágot.
Szóval ebben a témakörben számomra az egyetlen kerülendő dolog a "SZAKEMBER" .:)
Bubu vazzeg!
Nem is tudtam,h a Koi már ausztráliában van...
:-))))))))))))
Látod hová fejlődhet az msn-es infó megosztás!
:-))))))
SZtem ez a fickó még csak most készül ausztráliába,mert megtetszett neki a tavalyi naraláskor,csak addig még le kell rántania pár embert 300K-val...
Köszi a türelmes válaszaidat. Én még Windows alá sose írtam semmit, viszont tervezem feltenni a Visual C++ Buildert, elsősorban mikrovezérlők programozásához C compilerrel. Szerintem tudnék mit kezdeni a lib-bel, mert a windows-os tapasztalatlanságom ellenére én is hasonló megírásán töröm a fejemet, csak :
-Egyelőre még a fejlesztőrendszert sem értem.
-A felugró hibaközlő ablakokkal és váratlan leállásokkal gőzöm nincs mit kezdjek.........
Hosszú a hiányosságaim listája. Viszont előbb vagy utóbb meglesz mindez, szóval ha van egy ilyen működő lib, megkönnyítené a dolgomat. Ha jó áron adod, engem feltétlenül érdekelni fog, viszont előbb el kell jussak odáig, hogy fel tudjam használni. Esetleg ha adnál egy e-mail címet az jó lenne, hogy később is el tudjalak érni.
Üdv: Mislix
A lib-et C++ írtam meg és most C++-ból is használom. Lehet vele vételi, eladási ajánlatot adni, lekérdezni a könyv két szélét, a nyitott pozicióidat, szabad pénzed, visszavonni ajánlatot....
Igen pontosan így van, ahogy írod. Egyelőre még a könnyen "programozható" terminál program nincs. Éppen ezért is írtam ide, hogy lenne-e rá igény, ergo érdemes-e megírnom.
Engem is érdekelne ha kifejtenéd kicsit bővebben mivel lehet használni. Főleg a dll-es verzió lenne érdekes, programozó vagyok. (.NET C#)
Valóban már a stop limittel is problémák vannak certik esetében. És itt el is értük a korlátokat..
Engem ez nagyon is érdekelne, de nem tudom, hogy jól értelmezem-e amit kínálsz.
Az API-ra ezt találtam:
"Egy adott szoftver vagy könyvtár szolgáltatásait az alkalmazások számára elérhetővé tevő csatoló vagy rutinkészlet."
Ez tehát egy olyan interface, ami mondjuk az Equitas Peti nevű programja (amivel most végzem a kereskedést) és egy általam megírt másik program közötti kapcsolatot teszi lehetővé, vagy egy önálló program, ami egyik részről a brókercég valamilyen szabványos adatfolyamához csatlakozik egyfelől, másfelől hozzám mint felhasználóhoz, egyfajta programozható terminálprogram ? Elnézést az értetlenkedésért, félig sem vagyok otthon a területeden. Ha megtennéd, hogy részletesebben elmagyarázod mit is csinál, megköszönném. Egyébként amit ingyenesen biztosítanak a brókercégek a kereskedéshez, az közel sem tud ilyen szolgáltatásokat, legalábbis én még nem találkoztam sokféleképpen előre programozható kereskedés lehetőségével. Mislix
Köszi a válaszokat!
Igazából arra gondoltam, hogy csak egy interface-t, API-t
adok amin keresztül lehet kereskedeni. Ezt kétféleképpen tudom
elképzelni:
-lib-et,(dll-t) adok, amit kedvenc program nyelveden
tudsz használni. Meg tudod irni a saját algoritmusodat, bármilyet, amit
szeretnél. Hátránya, hogy kell tudni programozni. Ilyen pl. az IB Java API-ja.
-adok egy kis szkript nyelvet, amit kb. mindenki tud haszálni. Ennek hátránya, hogy
limitált az általa megvalósitható algoritmusok száma, bár meg lehet, úgy csinálni, hogy
a legtöbb kis befektetőnek jó legyen.
Magát az progit teszteltem és 4 hónapja élesben használom. Voltak benne hibák,
amiket javitottam és most 2 hónapja hibamentes fut.
Szépen feldolgozott hisztorikus adatok (pl: 10 perces VWAP) is vannak persze.
kokowas
Ha a programozó nem igazi vérbeli hatis kereskedő , szinte biztos a rossz a progi.
No és hiába minden akkor is , amikor a piacot éppen a stop -lossok miatt mozgatják meg a BUX manipulátorok.
Van egy alapszabály--- Ez egy irányított , manipulált , néha nem likvid piac. Kicsi pénzekkel bármerre tudják mozgatni, ismerned kellene azt is , hogy a brókerek hogyan tudják az ügyfelek tételeit adott időben mozgatni. Mert hidd el tudják: :))
Jó ötlet egy ilyen program, ha elég sokan megveszik, érdemes lesz kifejlesztenem a sajátomat a nagy tömegben elterjedt szoftver ismeretében.
Tök jól ki lehetne használni a tömeges automatikus döntéseket.:)
Komolyra fordítva: Ha a felhasználó által definiálható szabályokat követ, akkor még csak a kereskedést automatizáltad, ami önmagában kevés. A mögötte meghúzódó nyerő stratégia, vagy a stratégiák közötti önálló választás kialakítása jóval bonyolultabb probléma. Egy ilyen programnak hasznot kell termelnie és a veszteségeket minimalizálni. Ehhez olyan adatokra illeetve az adatok olyan megjelenítésére és értelmezésére van szükség, amit csak a programozó tudása biztosíthat, mindezt előre egy program keretében. Mi a garancia arra, hogy a programozó egyúttal minden esetben kiváló elemző is ? Ha nincs a szoftvernek kezébe adva a teljes kereskedés, akkor meg ugyanaz a helyzet, mintha rajzolnék papíron egy algoritmust, és mondjuk mobiltelefonon megvalósítom mindan lépését következetesen. Szóval szerintem az automatizált kereskedés lebonyolítása itt egy kicsi összetevő csupán. Engem az érdekelne ebben leginkább, hogy hogyan lehet lekezelni a brókercégtől érkező adatfolyam hibaüzeneteit, a váratlan leállásokat, illetve a működés közben felbukkanó egyéb nem odavaló ablakok eseményeit. Üdv: Sz B
Érdekelne valami ilyen program, csak a Bét egészen más mint a valuta piac. A bét Mozgásai leginkább a réssel kezdés, és ott esés, vagy emelkedés. Ezt egy autómata program nem tudja lekereskedni, ill átvágható.
Napközbeni kereskedésre jónak találom, csak sajna ott meg kicsi néha a mozgás.
Elég sokan foglalkoznak a témával a devizapiacon, köztük én is. Ott sokkal egyszerűbb a helyzet olyan szempontból hogy folyamatos a kereskedés, likvid a piac, rés csak hetente egyszer fordulhat elő /péntek esti zárás, vasárnap esti nyitás miatt/.
A BÉT-en szerintem nagy felelőtlenég programra bízni a kereskedést, tekintve hogy a TA és a fundamentumok mellett még a politikai viszonyokat is figyelni kell. Túl nagy a kockázat. / forexen pl pénteken nappal már óriási rizikó bekapcsolni bármilyen programot mert túl sok az ismeretlen faktor/.
Lehet, hogy nem voltam eleg explicit. Egy meglevo (brokernel vezetett) szamlamhoz irtam egy programot, amivel programozottan lehet kereskedeni. Ember nelkul.
Tudja pl. stop losst folyamatosan az utolso koteshez allitani. A konyv ket szelen spread tradinget csinalni illikvid papiroknal, kvazi barmit, amit beprogramozok.
Mulbeli mintazatok alapjan donteseket hozni. Ha van ilyen program mashol a BET-re, akkor valaki tudna linket kuldeni.
Az en brokerem ilyet nem tud, sot meg 3, akit ismerek az se.
Koszi a segitseget!
kokowas,
a gond az, hogy ezeket a platformokat ingyen adjak, ha nyitsz egy szamlat.(vagy meg elotte is)
ja.. nem a BET-en... de hat itt a valosideju adat sincs ingyen :-))
.
keress ra itt is, meg a net-en is.
szvsz elobb ersz el sikert, ha ezekhez a platformokhoz irsz hasznos cuccokat...
Ezt a tevékenységet több-kevesebb hatékonysággal egy "Broki"nak nevezett kibernetikus-organizmus látta el. A hatékonyságát fokozandó megteheted mindezt magad is ha az életed a gép előtt töltöd ...
A többi variácó kisbüfiknek megfizethetetlen.
:)
Algoritmikus, programozott kereskedés a BÉTen
Arra lennék kíváncsi, hogy van-e igény olyan szoftverre, amelynek a segítségével automatikusan (algoritmikusan, programozottan) lehet kereskedni a BÉT-en egyszerű kisbefektetőként. Tehát a gép előre definiált szabályokat hajt végre, pl. ha a nyitóhoz képest valamennyit esik, akkor vegyél ennyit és tegyél be egy stop-losst stb.
Folyamatosan monitorozza a kötési árakat, könyv két szélét és akcióba lép, ha valamelyik előre definiált feltétel teljesül. Le lehet kérdezni a pozíciót, a nyitott pozíciókat, etc.
Tehát a kérdés, hogy érdekelne egy ilyen eszköz és hogy mennyit érne neked?
A válaszokat előre is köszi.
kokowas