Topikgazda: Törölt felhasználó 2002. 09. 23. 17:40

A K&H Alapkezelő bevezeti a magyar piac első garantált alapját  

Ugrás a cikkhez
A K&H Alapkezelõ szeptember 30-tól bocsátja jegyzésre egyedülálló új alapját, a magyar befektetési alap piac elsõ garantált konstrukcióját. Az új K&H Fix Plusz Befektetési Alap különlegessége egy elõre meghatározott hozamígéret. A K&H Alapkezelõ a befektetés hozamígéretét, vagyis egy garantált fix kamatot és az extrahozamot biztosító részvénypiaci részesedés mértékét a jegyzés elsõ napján hozza nyilvánosságra. Az elmúlt években a nyugat-európai piacokon a hasonló garantált alap konstrukciók rendkívüli népszerûségre tettek szert.

A befektetési alapok kifinomult típusai a nálunk mindezidáig ismeretlen "garantált alapok", amelyek egyszerre kockázatmentesek és kiemelkedõ hozam lehetõségét nyújtják az ügyfél számára. A garantált alapok a kötvény és a részvény típusú befektetések elõnyeit ötvözik, ahol a befektetõ tõkegarancia mellett hozzájut egy garantált minimum fix hozamhoz, ezen felül elõre meghatározott részesedést kap valamilyen részvénypiaci növekedésbõl.

A külföldi befektetési piacokon a garantált alapok rendkívül nagy sikert arattak, a belga piacon az összes befektetési alap 22%-a, Olaszországban 12%-a garantált. A K&H Alapkezelõ a K&H Bank többségi tulajdonosa, a belga KBC vagyonkezelõjével együtt, annak szakmai tapasztalatait felhasználva alkotta meg a K&H Fix Plusz Befektetési Alap konstrukciót. A KBC Vagyonkezelõ eddig közel 400 garantált alapot bocsátott ki, részesedése a belga garantált alapok piacán 53%.

Az új alap várhatóan reálhozamot biztostó fix magas kamatot garantál, e felett pedig meghatározott részesedést a nemzetközi részvénypiac teljesítményébõl. A részesedés a világ vezetõ tõzsdéit reprezentáló (S&P500 - 25%, Dow Jones Euro Stoxx 50 - 25%, FTSE100 - 25%, Nikkei225 - 25%) összetett index alakulásától függ.

Az Alap jegyeit 10 000 forintos címletekben, minimum 100 000 forint értékben szeptember 30. és november 8. között jegyezhetik az ügyfelek. A befektetõk a hathetes jegyzési idõszak során diszkont áron vásárolhatják meg a jegyeket, amelyek értékét a Kereskedelmi és Hitelbank az indulás napjáig névértékre egészíti ki, így a jegyek tulajdonosai kamatot kapnak a jegyzési idõszak alatt is. A K&H Fix Plusz Befektetési Alap kizárólag a magyar Alap számára létrehozott, luxemburgi KBC alapba fektet be, amely a fix kamatot kamatozó befektetésekkel, a többlethozam lehetõségét pedig opciós ügyletek vásárlásával biztosítja.

Tőke- és hozamgaranciás termékek már eddig is szép számmal megtalálhatóak voltak a hazai piacon. A most induló alaphoz hasonlóan ezeknél sem volt felülről limitálva a hozam, de mivel ezek jellemzően pénzpiaci, vagy olyan kötvényalapok voltak, amelyek rövid futamidejű papírokat vásároltak, így a tényleges hozam végül nem sokban különbözött a garantált ozamtól.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 11. 11:13
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2003. 03. 25. 14:55
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
Kedves Oliflori!
Igazad van, alacsony kockázat + magas hozam nem létezik. Ez a tárgyalt esetben azt jelenti, hogy a magas hozamod (ami igazából lehetne a részvénypiaci emelkedés 100%-a is) az alacsony kockázat (minimum 12%) érdekében csökkentve lett (a piaci növekedés 80%-ra, 12%-30% hozam között), azaz ha netalántán szárnyra kapna a tőzsde és 100%ot emelkedne, akkor is csak max 30%-ot kapsz. Ez a minimum hozam (esetünkben az én szememben=alacsony kockázat) ára.
Nekem így már kerek.
Törölt felhasználó 2003. 03. 20. 12:04
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
Lacavarga hozzászólása nagyon értékes, ugyanis rámutat arra, hogy a Fix Plusz 1 sikere lényegében annak köszönhető, hogy a kibocsátást követően leestek a forint kamatok (vagyis nem a külföldi tőzsdék szárnyalásának).
A Fix Plusz 2 esetén azonban már óvatosabban bántak a hozamgaraciával, így ebben az esetben a tőzsdéknek is el kell indulniuk felfelé, hogy a papír "bejöjjön".
Törölt felhasználó 2003. 03. 20. 12:01
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
Kedves Laca,
szerintem a FixPlusz reklámhadjárata sikeresebb volt mint maga a termék, s talán ennek is köszönhető ez a TÉVES ELGONDOLÁSOD, amit idézek a hozzászólásodból: " nem kockáztatok (max. évi 1-2%-ot), tetemeset nyerhetek, ha beindul a tõzsde ".
Alacsony kockázat-magas hozam:erre gondoltál?
ILYEN MÉG A MESÉBEN SEM LÉTEZIK!
De legalább az elvárható lett volna a K&H-tól, hogy ne maximálja 30%-ban a 3,364 év alatt /elméletileg/ elérhető hozamot, vagy a hozamgaranciát növelte volna olyan szintre, hogy a "befektetési területen tájékozatlan" ügyfél elmaradt haszna összhangban legyen a várható profittal!!!
U.I. a bankbetétet csak Magyarországon tekintik "befektetési" instrumentumnak.....
Törölt felhasználó 2003. 03. 20. 10:35
Üdv mindenkinek!
No kérem szépen, amikor értékeljük a garantált alapokat, érdemes figyelembe vennünk a banki betéti kamatok várható alakulását. Tehát nem érdemes összehasonlítani a jelenlegi rövid kamatokkal, mint ahogy az elsõt sem volt érdemes. Aki ui. abból vett, mint ahogy én sajnos nem, az most úgymond a fenekét veri a földhöz örömében, hiszen három évre biztosított számára a minimum évi 6%. Ugyanez a helyzet a mostanival is. Most is kevésnek tõnik összehasonlítva a jelenlegi 4-5%-os kamatokkal a minimum 3,5%. De mi lesz kérem szépen három év múlva? 2006-ra már minden euró-belépési kritériumnak meg kell felelnünk (Maastricht), ettõl pedig elválaszthatatlan a banki betéti kamatok mértéke, tehát ami most 4-5, az akkor 2 körül kell legyen. És akkor még a + hozamról nem is beszéltünk. Mi lesz, ha belendül a tõzsde, akkor nem akarom bankbetétben tartani a pénzem.
Azt mondják nagy sikere van ezen típusú termékeknek nyugaton. De miért?
Amikor azt mondja a bank Baumann úrnak, hogy hagyja itt nálunk az 1000 euróját mondjuk 4 évre, és mi garantáljuk, hogy 4 év múlva azt tutira visszafizetjük, ám nem garantálunk minimum hozamot, egy kanyit sem; de lehetõsége lesz plusz hozamra, mondjuk az adott idõszak tõzsdei növekményének 40-50%-a; akkor azt látjuk, hogy kell nekik a termék. Még egyszer kérdezem, miért?
3 dolog:
Az ottani (euró) betéti kamat kb. 1% rövidtávon, és a hosszabb állampapírok sem fizetnek sokkal többet.
Az ottani \"pógár\" emlékszik a \'97 elõtti idõkre, amikor vett DT-ot, és évente megduplázta a befektetett öszzeget; ám arra is emlékszik, hogy 2000 után ennek épp a fordítottja történik.
Tehát alacsony a kamat, lehet nyerni a tõzsdén, de veszíteni is lehet. Erre marha jó válasz a garantált alap:
nem kockáztatok (max. évi 1-2%-ot), tetemeset nyerhetek, ha beindul a tõzsde, és nem veszíthetek!
És higyjétek el, nálunk is ez lesz egy pár év múlva. Szerintem van létjogosultsága a Fix + családnak, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a két jegyzés alatt majdnem 10 Mrd-ot gyûjtöttek. Sajnos az én pénzem nélkül. lacavarga
Törölt felhasználó 2003. 03. 19. 12:04
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
Kedves Anastasia,
röviden összegzem a TÉNYEK-et: K&H FixPlusz2 FUTAMIDŐ:3év, 4hónap,10nap. MAX.HOZAM.30% /EHM:8,1%/, MIN.HOZAM.12% /EHM:3,43%/.
A Magyarországon KOCKÁZATMENTESEN elérhető hozam:22% /EHM:6,1%/.
Kellemes számolgatást...
/OK. tévedtem néhány bázispontot, mivel nem teljesen 3% az évi "kockáztatott" hozam/
Törölt felhasználó 2003. 03. 18. 22:29
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
Oli, azt a felét nem értem, hogy mit kockáztat a befektető és miért és hogyan?
Törölt felhasználó 2003. 03. 17. 18:29
Ez is csak Magyarországon fordulhat elő, hogy egy olyan tőkepiaci terméket amelynél a befektető többet kockáztat /évi 3% /, mint amennyit nyerhet /évi 2% /,"innovatív befektetési konstrukciónak" neveznek, ráadásul elég jelentős /4.8 mrd ft / mennyiséget is lejegyeznek belőle....
macmacus2002 2003. 02. 21. 09:20
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Kedves Oriflori!
Fenntartom , hogy ezeket nem érdemes összehasonlítani más konstrukciókkal. Valamint azt is, hogy a kötvény alapok sem biztosítanak hozamgaranciát - nem hogy reálhozamot - a következő x hónapra. Lehet, hogy lesz valamekkora hozamouk. De mennyi?
Egyedül a közvetlen, egyedi állampapír befektetés jöhet szóba ilyen címen, adott lejáratra, vásárláskori hozammal - szerintem csak abból indulhatnál ki.
Talán érdekes lehet (csak a továbblépés érdekében hozom elő), hogy a Citibank is előállt valami ilyesmivel - tehát egyrészt a KH nem egyedül áll ezen a piacon, másrészt kíváncsi lennék, arról mi a véleményed?
Törölt felhasználó 2003. 02. 19. 11:11
Előzmény: #34  macmacus2002
Kedves macmacus,
Ez olvasható a tájékoztatóban:"A K&H Fix Plusz 2 befektetési jegy egy hosszú távú befektetés, amely egyedülállóan magas hozamot ígér. Ön teljes biztonság mellett profitálhat a nemzetközi részvénypiacok eredményeiből: ha a tőzsdék jól teljesítenek"
Szeri ntem ha teljes biztonságról beszélünk, akkor az állampapírpiaci kötvényalapokból induljunk ki, és ez legyen a viszonyítási alap.
Egyébként TELJES BIZTONSÁGgal megállapítható, hogy a hozamgarancia nem biztosít reálhozamot a befektetőknek a következő 41 hónapban!
TELJES BIZTONSÁGGAL megállapítható, hogy a befektetők többet kockáztatnak /kb. 11%-os kockázatmentes állampapírpiaci hozamról mondanak le/, mint amennyit nyerhetnek /kb. 7%-os plussz hozam /, ha a részvénypiacok...... .
u.i. miért maximálták 30%-ban a 3év és 5 hónap!!! alatt elérhető hozamot?
macmacus2002 2003. 02. 19. 09:07
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
Kedves Oliflori!
Nem is a kötvényalapokkal, hanem a vegyes alapokkal kellene összevetned, nem? Hamár. Mert a szezon és a fazon ugyebár.
macmacus2002 2003. 02. 19. 09:05
Előzmény: #32  Lolka
Kedves Lolka!
Szerencsére itt a konstrukció a biztosíték :-)
Lolka 2003. 02. 14. 12:24
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
Furcsa erzes a KH es a hozamgarancia szavakat egy asztalon latni..
Persze '98 mar regen volt, helyzet is sokat valtozott azota..
Törölt felhasználó 2003. 02. 13. 17:47
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
A gyengénél is lehet gyengébb...
Ez a véleményem a "2.kiadásról".
Egy szer talán sikerül úgy ídőzíteni a KHB-nek a bef. jegy. kibocsátást, hogy ez a konstrukció versenyképesebb lesz a magyar kötvényalapoknál.
üdv.
u.i. pozitívum, hogy közzétették az éves hozamot is!
Törölt felhasználó 2003. 02. 13. 17:11
Hallottatok a 2-ről? Semmi hir nincs róla, hogy hogy állnak az értékesítésével...
macmacus2002 2002. 10. 17. 09:33
Picit törtem a nyakamon levõt, végülis az állampapírral való összevetés megállja a helyét: ha figyelembe vezsed az adókedvezményt, és annak mondjuk 6%-os újrabefektetését (ez jövõ márciusra talán nem irreális), akkor hozzáadódik még legalább másfél százalék p.a. És akkor már nem is igazán rosszabb (kb 8%), mintha állampapír lenne, egy - lássuk be - reális többlethozam lehetõséggel.
Oliflo ri! Úgy láttam, szavaid nem hulltak meddõ talajra, megváltozott a banner a belépõoldalon!
mmii
Törölt felhasználó 2002. 10. 11. 17:23
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Tisztelt Anastasia,
megkérlek, hogy egy kicsit figyelmesebben olvasd el az előző hozzászólásomban felvázoltakat!

Törölt felhasználó 2002. 10. 11. 10:50
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
Kedves Oliflorian!
Kockázat kerülő befektetőként sokszor gondoltam arra, milyen jó lenne a részvénypiaci hozamot "megkeresni" a befektetésen, de mindig féltem attól, hogy elvesztem a befektetett tőkémet, ezért nem tettem. Most megtehetem!
Annak, hogy a futamidő végén egyben fizeti ki a kamatot megvan az az előnye, hogy
- nem felejtem el hogy kamatfizetés volt és nem parkol nem kamatozó számlán a pénzem
- nem kell azon aggódnom, hogy a kamatokat milyen hozamszinten tudom újra befektetni
- az érvelésed értem, lehet, hogy tényleg célszerűbb lett volna az éves szintű hozamot feltütetniük, ekkor viszont azzal lehetne probléma, hogy "de hát nem évente fizet????"
Úgy vélem a hitelminősítői besorolásoknak vajmi kevés köze van a mögöttes értékpapírpiachoz és annak hozamszintjéhez. Tudtommal ez az adott intézmény (bank, állam) kockázatát (annak esélyét, hogy nem fizeti ki/vissza pl. az általa kibocsátott saját kötvények kamatát / tőkéjét) mutatja meg, és nincs köze ahhoz, hogy mekkora kamaton bocsátotta ki azokat a kötvényeket... Szóval ne keverjük a szezont a fazonnal!
Ne felejtsd el az kötvény és részvény alapokkal történő összehasonlításnál azt az apróságot, hogy mind a kötvény, mind a részvény alapok esetében VAN KOCKÁZATA annak, hogy TŐKEVESZTÉSt szenvedj el, azaz lehet hogy még annyit sem kapsz vissza, mint amennyit 3 évvel azelőtt betettél. A Fix Plusznál ez biztosan nem fordulhat elő, sőt még kamatot is kapsz a tőkédre. Igen, ennek ÁRA van, az, hogy a részvénypiaci növekedésnek csak az 1/3-át kapod meg. Ha inkább kockáztatod a tőkédet is, akkor vegyél kötvény ÉS részvényalapokat, én inkább a biztosra megyek, még ha alacsonyabb lesz is a hozamom, szeretnék nyugodtan aludni.
Törölt felhasználó 2002. 10. 11. 10:50
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
Kedves Oliflorian!
Kockázat kerülő befektetőként sokszor gondoltam arra, milyen jó lenne a részvénypiaci hozamot "megkeresni" a befektetésen, de mindig féltem attól, hogy elvesztem a befektetett tőkémet, ezért nem tettem. Most megtehetem!
Annak, hogy a futamidő végén egyben fizeti ki a kamatot megvan az az előnye, hogy
- nem felejtem el hogy kamatfizetés volt és nem parkol nem kamatozó számlán a pénzem
- nem kell azon aggódnom, hogy a kamatokat milyen hozamszinten tudom újra befektetni
- az érvelésed értem, lehet, hogy tényleg célszerűbb lett volna az éves szintű hozamot feltütetniük, ekkor viszont azzal lehetne probléma, hogy "de hát nem évente fizet????"
Úgy vélem a hitelminősítői besorolásoknak vajmi kevés köze van a mögöttes értékpapírpiachoz és annak hozamszintjéhez. Tudtommal ez az adott intézmény (bank, állam) kockázatát (annak esélyét, hogy nem fizeti ki/vissza pl. az általa kibocsátott saját kötvények kamatát / tőkéjét) mutatja meg, és nincs köze ahhoz, hogy mekkora kamaton bocsátotta ki azokat a kötvényeket... Szóval ne keverjük a szezont a fazonnal!
Ne felejtsd el az kötvény és részvény alapokkal történő összehasonlításnál azt az apróságot, hogy mind a kötvény, mind a részvény alapok esetében VAN KOCKÁZATA annak, hogy TŐKEVESZTÉSt szenvedj el, azaz lehet hogy még annyit sem kapsz vissza, mint amennyit 3 évvel azelőtt betettél. A Fix Plusznál ez biztosan nem fordulhat elő, sőt még kamatot is kapsz a tőkédre. Igen, ennek ÁRA van, az, hogy a részvénypiaci növekedésnek csak az 1/3-át kapod meg. Ha inkább kockáztatod a tőkédet is, akkor vegyél kötvény ÉS részvényalapokat, én inkább a biztosra megyek, még ha alacsonyabb lesz is a hozamom, szeretnék nyugodtan aludni.
Törölt felhasználó 2002. 10. 10. 09:45
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Kedves Anastasia !
Sajnos "pozícióból" beszélsz, ezért nem érted a szándékomat.
Hazánkb an nem csak a befektetői kultúra alacsony , hanem a pénzügyi szolgáltatók terméktájékoztatói is kívánni valót hagynak maguk után!/EBKM,THM/ teljesen mindegy minek nevezzük EZ A LÉNYEG!
Különben a Globex kötvény sem banki termék volt...Vagyis a hírdetésen a garantált éves hozamot kellene feltüntetni!
A KBC hitelbesorolását nem merném a Magyar Államéval összehasonlítani, mivel a HÁROM ÉVES 18%-os hozamgaranciát nem az USA vagy EU államkötvénypiacon biztosítja a K&H !!!
Végezetül a FIX plusz befektetési jegy 3éves hozama a jelen pénz- és tőkepiaci helyzetben, csak a banki megtakarításokkal versenyképes! Magyar kötvényalapnál LEHET, részvényalapnál BIZTOSAN NEM fog tudni nagyobb hozamot biztosítani. Ha ezek a feltételezések nem teljesülnek, akkor viszont a REÁLHOZAMtól búcsúzhatnak a befektetők!!!
Törölt felhasználó 2002. 10. 08. 16:28
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Anastasia,
Olifloria nnak igaza van abban, hogy ha a hirdetésben szerepelne, hogy a garancia éves szinten 5,5%, azért korrektebb lenne.
Törölt felhasználó 2002. 10. 08. 15:11
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Drága oliflorian!
Tudomáso m szerint EBKM-et a banki termékekhez kell megadni, ez pedig határozottan befektetési jegy. Ráadásul a hozamot előre meg sem lehet mondani.
A Pszáf ott volt, elvégre engedélyezte az alap jegyzését.
A 18% a fix hozamra vonatkozik, az elért hozam többi is lehet, a részvénypiacok alakulásától függően.
Szerintem senki nem akarja elhitetni a befektetőkkel, hogy kockázat nélkül van jelentős hozam. Ha nem tűnt volna fel, a befektető a részvénypiac emelkedésének csak 1/3-át kapja meg, míg ha közvetlenül a mögöttes indexekbe fektetne, akkor 100%-at is megkaphatna. Igaz, akkor veszthetne is jócskán. Ez a 2/3 az ára a fix hozamrészednek.
Bizt osíték van. Bankgaranciákkal. Kettővel! Nem beszélve arról, hogy a KBCnek a hitelminősítők jobb besorolást adtak mint a Magyar Államnak. Elég garancia?? Jó lenne nem összehasonlítani egy Globex-el a kettőnek nincs sok köze egymáshoz!
Törölt felhasználó 2002. 10. 07. 11:07
Hol van ilyenkor a PSZÁF? /lásd. GLOBEX-kötvény 1998, 44%-os kamat!/
Sok befektetõt \"megvezet\" a hírdetésben közölt 18%-os hozamgarancia! Nem csoda, hogy öntik be a pénzt!/ 1 hét alatt több száz milliót.../
Ha korrektül leírnák, hogy a hozamgarancia 5,5%-os éves kamatot jelent, akkor 1 lépéssel közelebb lennénk az EU-hoz is!Ettõl függetlenül
remélem, hogy a fuzamidõ végén is /3 év múlva/ minden befektetõ elégedett lesz az elért hozammal.:)Sajnos szeretnék elhitetni az emberekkel, hogy kockázat nélkül is van jelentõs hozam!
Törölt felhasználó 2002. 10. 04. 18:25
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Kedves MacMacus2002!
Nekem is tetszik ez a befektetési jegy,
csak tisztázni akarom a részleteket.
A hozammaximumnűl elméletileg igazad van, hiszen a kezelési szabályzat szerint ha a hozamígéretet meghaladja a lejáratkori nettó eszközérték, akkor a nettó eszközértéket fizetik ki. Én csak attól tartok, hogy a gyakorlatbna nem fogja meghaladni. A BB kártyafedezeti alap sem tudott valamiért többet kihozni a hozamgarancuiánál, pedig az mindig a kincstárjegyhozam alatt maradt 2-3 százalékponttal.
Kös zönöm a bizalmat, megpróbálom megcsinálni a modellt, és mind a két értéket ki fogom számolni, a hozammaximumost és az a nélkülit is.

Topik gazda

crosstor
5 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek