Topikgazda: Törölt felhasználó 2002. 09. 23. 17:40

A K&H Alapkezelő bevezeti a magyar piac első garantált alapját  

Ugrás a cikkhez
A K&H Alapkezelõ szeptember 30-tól bocsátja jegyzésre egyedülálló új alapját, a magyar befektetési alap piac elsõ garantált konstrukcióját. Az új K&H Fix Plusz Befektetési Alap különlegessége egy elõre meghatározott hozamígéret. A K&H Alapkezelõ a befektetés hozamígéretét, vagyis egy garantált fix kamatot és az extrahozamot biztosító részvénypiaci részesedés mértékét a jegyzés elsõ napján hozza nyilvánosságra. Az elmúlt években a nyugat-európai piacokon a hasonló garantált alap konstrukciók rendkívüli népszerûségre tettek szert.

A befektetési alapok kifinomult típusai a nálunk mindezidáig ismeretlen "garantált alapok", amelyek egyszerre kockázatmentesek és kiemelkedõ hozam lehetõségét nyújtják az ügyfél számára. A garantált alapok a kötvény és a részvény típusú befektetések elõnyeit ötvözik, ahol a befektetõ tõkegarancia mellett hozzájut egy garantált minimum fix hozamhoz, ezen felül elõre meghatározott részesedést kap valamilyen részvénypiaci növekedésbõl.

A külföldi befektetési piacokon a garantált alapok rendkívül nagy sikert arattak, a belga piacon az összes befektetési alap 22%-a, Olaszországban 12%-a garantált. A K&H Alapkezelõ a K&H Bank többségi tulajdonosa, a belga KBC vagyonkezelõjével együtt, annak szakmai tapasztalatait felhasználva alkotta meg a K&H Fix Plusz Befektetési Alap konstrukciót. A KBC Vagyonkezelõ eddig közel 400 garantált alapot bocsátott ki, részesedése a belga garantált alapok piacán 53%.

Az új alap várhatóan reálhozamot biztostó fix magas kamatot garantál, e felett pedig meghatározott részesedést a nemzetközi részvénypiac teljesítményébõl. A részesedés a világ vezetõ tõzsdéit reprezentáló (S&P500 - 25%, Dow Jones Euro Stoxx 50 - 25%, FTSE100 - 25%, Nikkei225 - 25%) összetett index alakulásától függ.

Az Alap jegyeit 10 000 forintos címletekben, minimum 100 000 forint értékben szeptember 30. és november 8. között jegyezhetik az ügyfelek. A befektetõk a hathetes jegyzési idõszak során diszkont áron vásárolhatják meg a jegyeket, amelyek értékét a Kereskedelmi és Hitelbank az indulás napjáig névértékre egészíti ki, így a jegyek tulajdonosai kamatot kapnak a jegyzési idõszak alatt is. A K&H Fix Plusz Befektetési Alap kizárólag a magyar Alap számára létrehozott, luxemburgi KBC alapba fektet be, amely a fix kamatot kamatozó befektetésekkel, a többlethozam lehetõségét pedig opciós ügyletek vásárlásával biztosítja.

Tőke- és hozamgaranciás termékek már eddig is szép számmal megtalálhatóak voltak a hazai piacon. A most induló alaphoz hasonlóan ezeknél sem volt felülről limitálva a hozam, de mivel ezek jellemzően pénzpiaci, vagy olyan kötvényalapok voltak, amelyek rövid futamidejű papírokat vásároltak, így a tényleges hozam végül nem sokban különbözött a garantált ozamtól.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
macmacus2002 2002. 10. 04. 16:04
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Kedves smith!
Egyrészt igazad van, szerintem is komoly árfolyam kockázat van a dologban. Másrészt persze nem örülök, ha látok olyan indexet, ami 95%-ot emelkedik, ha nekem 30 jut, de itt csúsztatsz piacit: a garancia konstrukció miatt legfeljebb a 18+(95-18)/3= 46% miatt fájhat a fejem. Ugyan ez sem (30 vs. 46) néz ki jól, de mégis más az optikája, mint a 30 vs. 95-nek, ahogy beállítottad :-(.
Az utolsó bekezdésben azt írtad, hogy a tájékoztatóban hozammaximum is van. Kérlek, olvasd el figyelmesen mégegyszer. (én megtettem). A hozamGARANCIÁ-nak van maximuma, nem a hozamKIFIZETÉSNEK.
E z gondolom azért van, mert a banknak ezt a garanciát a 0-ás számlaosztályban szerepeltetnie kell, és könnyebb oda egy fix összeget írni (15*1,5=22,5 mrd)- és az auditorokkal, felügyelettel stb. elfogadtatni, mint egy "tudomisén mekkora lesz a Nikkei három év múlva" című formulát.
Tehát a felső határ igenis a csillagos ég, ha azt az alap kitermeli, nyilván ki is fizeti. A bankok garancia vállalása van csak korlátozva.
A számolásoddal is adósa vagy a fórumnak.
Kellemes hétvégét.
mmii
PS: Azt hallottam, hogy a jegyzés az első két nap ütemében (akkor volt 200 milka)megy tovább. Ha a heti fél yardot tartják, akár 3 milliárdos is lehet az alap - ez ahhoz képest, hogy viszonylag újdonság a dolog, szerintem korrekt.
Törölt felhasználó 2002. 10. 03. 17:09
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Kedves Elitetrader,
igazad van, kicsit elvont volt a példám. Én arra akartam rámutatni, hogy ha valaki vesz forintért külföldi indexalapot, akkor hozamként megkapja az index emelkedését + a leértékelést. Ebben az esetben viszont csak az index emelkedését kapja meg.
Törölt felhasználó 2002. 10. 03. 15:19
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Kedves Smith nem teljesen értem az összehasonlításodat. Szerintem azért nincs devizakockázat mert ha s&p 500 mondjuk 50% emelkedik az index vagy 100% a 33% akkor is 33% marad a kezdő strike is usd ben van és az end is usd ben van. Ha a strikot és az end-et forintosítanám akkor lenne deviza kockázat de a képlet alapján a pont számítást kell használni.
Törölt felhasználó 2002. 10. 03. 14:22
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Kedves Elitetrader,
sajnos a befektetési jegy tulajdonos is fut devizakockázatot. Tegyük fel, hogy ma a BUX és a külföldi index is 100 ponton van, és a két index euroára teljesen együtt mozog. Tegyük föl emellett, hogy három év múlva a külföldi index 150 ponton van. A forint viszont időközben leértékelődik 30 százalékkal, ezért a BUX 195 ponton zár három év múlva. Ebben az esetben hiába megy fel a magyar index 95 százalékkal, te akkor is csak az 50-18=32 százalék egyharmadát kapod meg, 10.66 százalékot, összesen tehát 29.66 százalékot. Nyilván nem annyira örül az ember 30 százalék hozamnak, ha a BUX 95%-ot ment fel.
Ezeket az opciókat, amelyek egy külföldi index százalékos elmozdulását nem az index alapdevizájában, hanem egy másik devizában fizetik ki, Quanto-nak hívják, és elég nehéz őket értékelni, mert az értékelési modellben a devizaárfolyam és az indexárfolyam együttmozgására is kell feltételezéseket tenni.
A tájékoztatóban egyébként az a nem elhanyagolható részlet is benne van, hogy nemcsak hozamminimum, hanem hozammaximum is van, három év alatt 50 százaléknál több hozamot nem fizethet a jegy. Vagyis a jegy éves szinten kamatos kamattal számítva minimum 5.5, maximum 14.5 százalék hozamot hoz az állampapír 9,2%-os három éves zéró kupon hozamával szemben.
Törölt felhasználó 2002. 10. 02. 12:02
Előzmény: #15  macmacus2002
A hedge-elésnél valóban van deviza kockázat de ezt a legvégső opció kiírója futja tehát ez be van árazva a termékbe , a vég elszámolásnál pedig semmilyen deviza kovkázat nincs az ügyfélnek mivel csak számokról van szó (lehetne alam vagy krumpli is) a képletben.
macmacus2002 2002. 10. 02. 11:54
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Kedves elitetrader!
A konzervatív befektetőben és az ügyfélbarátságosság kérdésében teljesen egyetértünk.
A garantált részt HUF-ban denoiminált kötvényekkel és/vagy betétekkel meg lehet oldani.
Ugyanakkor az opciós rész hedzselése további drágító tényező lenne, szerintem ott marad devizakockázat, és nem is kevés. (bár elhanyagolható a piacok magukban hordozott volatilitásához képest)
Üdv
mmii
Törölt felhasználó 2002. 10. 01. 15:32
szerintem a termék a konzervatív befektetőknek tökéletes. Deviza kockácaz azért nem keletkezik mert a garantált részt swap- ban kötik meg hufban tehát most kötik meg és a későbbiekben ezzel nem kell számolni, a minimális opciós részre szint úgy. Amit az otp csinál az teljes ugyan ez a konstrukció csupán a struktúrált termék más ami "tailor made" tehát pusztán az alapkezelőtől vagy a banktól függ hogy szerinte melyiket tudja jobban eladni. a különbség, hogy az otp nem túl ügyfélébarát kötvény formában bocsátotta ki míg a KH ügyfél barát befalap formában.
macmacus2002 2002. 10. 01. 14:17
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Szerintem (t.i. én szempontomból) az sem elhanyagolható, hogy az OTP csak intézményeknek, aukción hirdette meg.
Forintosítják az EUROSTOXX50 növekményét.
De ugyanígy forintosít a KH Fix+ is, tehát itt az árfolyamkockázatban nincs különbség. Mondjuk a diverzifikációban igen, mert ott 4 különböző deviza játszik, az OTP csak €-ban utazik.
Mindekettő tőzsdén lesz az év végéig. Mit bányásszunk még elő az OTP alapból?
smith, hogy és mit fogsz számolni?
Kíváncsi vagyok!
üdv mmii
Törölt felhasználó 2002. 09. 27. 18:11
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Ha jól tudom az OTP a kötvényére csak tőkegaranciát vállal, és a részvénypiac növekményének 104%-át fizeti ki. Számolást nem vállalok :-) és a fenti adatokat sem garantálom... A fő különbség a 0% és a 18% garantált hozamban van. Vagy nem?
Törölt felhasználó 2002. 09. 27. 16:52
Előzmény: #10  macmacus2002
Helló mindenki,
szerintem ezt a nemrég kibocsátott hasonló konstrukciójú OTP kötvénnyel kéne összahsonlítani, és aszerint megítélni, hogy olcsó-e, vagy drága.
Tudja valaki, hogy a devizás problémák hogy vannak kezelve? Az index azt hiszem euróban van. Az euro százalék növekményt adják oda forintban, vagy
az index forintértékének százalékos növekményét adják oda?
macmacus2002 2002. 09. 27. 15:37
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Ha jól hallottam, 33% az átadás az indexnövekményből - vagyis ha 18% a garantált rész, az indexek átlagának legalább 24%-al kell nőnie 3 év alatt, hogy úgy állj, mint a tutti államkötvény: (24-18)/3 = az a bizonyos 2%). Szo-szo, végülis nem lehetetlen.
Törölt felhasználó 2002. 09. 26. 16:16
Előzmény: #4  macmacus2002
"Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy ki mekkora rizikót fut a piacok két havi mozgásából: október elejétõl november 22-ig még a belgák sem tudják befagyasztani az opciós (de jó, mondjuk a határidõseket se) piacokat."
Minden piacon mas rizikot futsz, minel volatilisebb a piac annal nagyobbat. Az opciok arazasanal is tenyezo ez.
Törölt felhasználó 2002. 09. 26. 16:13
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
"Azt gondolom, hogy az a 2 százalék cserébe a tõzsdei hozamból kapható részesedésért nem akkora áldozat."
Ez igy onmagaban butasag. Attol fugg, hogy mekkora ez a reszesedes.
(Ha pl. 1%-os a reszesedes, akkor emelkedhetnek az indexek 100%-ot, meg ugyis buktaban vagy - extrem a pelda a tisztanlatas kedveert)
Tudja valaki hogy mekkora a reszesedes a KH alapban? Ezt kellene hasonlitani az opciok arahoz. (meg persze az is tenyezo, hogy egy kisbefekteto 100e Ft-bol nem igazan tudja ezt hatekonyan osszerakni meg ha a szakertelme meg is van hozza)
A BUX-ban 2%-ert 3 evre mekkora reszesedest lehet elerni ATM opcion keresztul?
topik
Törölt felhasználó 2002. 09. 26. 15:28
Azt gondolom, hogy az a 2 százalék cserébe a tõzsdei hozamból kapható részesedésért nem akkora áldozat. Nekem sok ismerõsöm van, aki kacérkodott a tõzsdézéssel, de a befektetett tõkét semmiképp sem kockáztatta volna. Számukra biztos, hogy ideális ez a konstrukció. Van persze kockázat, emelkedhetnek a hozamok is, nem biztos, hogy bejön az inflációs prognózis, stb...de ennyit azért be lehet vállalni.
Törölt felhasználó 2002. 09. 26. 15:03
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Úgy vélem, hogy az extra hozam lehetőségének ára van, mint mindennek az életben. Akinek ez nem tetszik, az vásárol kötvényt, ahol futja a kamatfizetések újrabefektetési kockázatát is amellett, hogy a részvénypiac emelkedéséből sem részesülhet.
Törölt felhasználó 2002. 09. 26. 14:33
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Bezony. A "3 év alatt 19%" típusú mákonyok -hadd reméljem, hogy félreértés- a "sávos kamatozás" pimaszságaira emlékeztetik az embert, egyértelmű tanújeleként a kibocsátók sunyiságának. Hogy tényleges tervek helyett púdert árulnak.
macmacus2002 2002. 09. 26. 13:48
Valószínûleg ekkora opciós részt itthon nem is lehetne menedzselni (ha pl. BUX-ból raknák össze). Az a pár százalék mondjuk pont egy pár: most a hároméves hozama 8,9% a másodlagos piacon, ezt egy \"ügyes befektetõ\" 8,4%-ér bárhol beszerezheti. Ez pont két százalék difi.
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy ki mekkora rizikót fut a piacok két havi mozgásából: október elejétõl november 22-ig még a belgák sem tudják befagyasztani az opciós (de jó, mondjuk a határidõseket se) piacokat.
Mellesleg 2% + garancia vs. potenciális extrákért lehet, hogy sokaknak elgondolkodtató lehet, aki magától nem mer részvényezni, de kacsingatna, mert látja, hogy most olcsó.
Törölt felhasználó 2002. 09. 25. 09:56
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
A pénzt nem viszik kiaz országból mivel a tőke és hozama garancia biztosítására mindenképpen a hazai piacon kell befektetniük a pénzt és csak az opciós rész kerül ki az országból. szerintem a konzervatív befektetőknek mindenképpen ideális befektetés az igaz, hogy egy pár százalék kockázatot kell vállalni az extrahozam lehetőségéért.
Törölt felhasználó 2002. 09. 25. 09:52
Előzmény: #1  portfolio
Kinek hoz nyereséget a K-H új alap? A belga bankároknak mindenképp. Szerintem ez egy tőkekivonás Magyaro-ból. 3 év alatt 19% gyenge (kb évi 6%).Ennyit egy ügyes befektető könnyen összekalapál, és akkor nincs megkötve a keze 3 évig.Szerintem ilyen tőzsdeválság közepette kevesen gondolkodnak 3 évet előre.

Topik gazda

crosstor
5 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek