Topiknyitó: Portfolio 2016. 06. 06. 16:17

A kéményseprők elutasítják az ellenőrzések ritkítását  

Ugrás a cikkhez
A kéményseprő-ipari szervezetek az iparági szakszervezetekkel egyetértésben elutasítják a kémények ellenőrzésének ritkítását, a biztonsági szint csökkentését, egyben üdvözlik a 2016. júniusi 2-i Kormányinfón elhangzott célt, miszerint az otthonok...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=232905
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BudFox
BudFox 2016. 06. 09. 14:14
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Ilyen kémény nálunk is van 2 db, ami már nem "üzemel" , mert le lett falazva, le lett zárva...

Azt be kell mondani a kéményseprőnek, és akkor lehúzza a listáról. és akkor azután nem kell fizetned többet.
Törölt felhasználó 2016. 06. 09. 12:38
Előzmény: #38  ujonc
felháborodok:)))))
ujonc 2016. 06. 09. 12:20
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
Akkor tehát, most mit kívánsz tenni?
Törölt felhasználó 2016. 06. 09. 05:23
Előzmény: #34  ujonc
"Hogy rácsatlakoztál-e szabálytalanul, mechanikai állapota rendben van-e? "

Annak ellenőrzését hogy szabálytalanság történt-e, nehogy velem fizettessék már meg.
Akkor fizethetek a rendőrnek ha mérnek, de nem megyek gyorsan? Gondolom a buszon is fizetsz az ellenőrnek akkor is ha van jegyed. Ő ellenőrzött.
A kémény műszaki vizsgálata 4 évig érvényes.
Törölt felhasználó 2016. 06. 09. 00:41
A házunkban a gyűjtő kéményeket átalakíttattuk egyedi kondenzációs kéményekké
Előtte a ház 300 ezer forintért szakvéleményt rendelt meg a FŐKÉTÜSZ-től a kémények állapotáról
A következő héten kijött a szokásos évi ellenérzés is

Az egyik szerint minden rendben, a másik szerint életveszélyesek a kémények.

Ezek után persze ment a jelentés a katasztrófavédelemhez.

Lekértük a vizsgálat eredményét, amiből kiderült, hogy nincs megfelelő légtömörség. Amit viszont csak műszerrel lehet kimutatni. AMit nem csináltak meg. De leírták, hogy életveszélyes.

Hatóági ellenőrzést kértünk független szakértőtől, aki megállapította, hogy rendben van minden.

Most itt tartunk.

Másik:
Vadonatúj cirkó + kémény kialakítás FŐKÉTÜSZ embere csinálta.
Első MEO szerint szabálytalan.
Újabb MEO (plusz pénz) minden ok.

harmadik:
Másik házban a FŐKÉTÜSZ úgy vett át egy bekötést, hogy nem volt hozzá közgyűlési határozat. Most valszeg per lesz, mert a lakó mutatja a FŐKÉTÜSZ hivatalos engedélyét.
Amit nem adhattak volna ki.
A nemlétező közgyűlési hozzájárulást pedig nem találják...
ujonc 2016. 06. 09. 00:41
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
Ez nem egy logika! Ez a személyes tippem volt.
Emberek!
Ha olyan helyen laktok ahol nincs kiépítve villamoshálózat, megkéritek az ottani szolgáltatót, il. vállalkozókat, hogy ugyan mérjék már fel nektek mennyi lenne kiépíteni a rendszert.
Kaptok egy horribilis árat, és egy opciót, ha a szolgáltató tulajdonába adjátok a kiépítés után, csak 50% lesz a kivitelezési díj. Mivel kell az áram elfogadjátok, úgy sem tudnátok mit kezdeni a tulajdonjogával. Meg aztán a javítást, felügyeletét sem tudjátok (akarjátok) ellátni. Miután kiépült a hálózat (a tulajdonosok pénzéből) és felkapcsolhatod a villanyt a lakásban, mi az amit minden hónapban fizetsz? Ha fogyasztottál, ha nem? Rendelkezésre állási díj. A víznél dettó. Miért is fizetsz ilyenkor? Mire is fizeted a "súlyadót"? Mire is fizetsz építményadót?
Miből is építik az autópályákat? Állami (esetleg Eu) pénzekből? Mire is fizetek autópálylétesítésre, ha nem használom? Mire is fizetek autópályadíjat, ha használom, de az én adómból épült?
De a háborgás tárgya az évi egyszeri kéményellenőrzés! Bravó!
De, ha egy alapos kémény átvizsgálás után azt merészelné mondani a kéményseprő, hogy kedves uram újra kell húzni vagy bélelni kell a kéményt mehetne a hát, hát, hát, vagy, vagy, vagy... Mert hát az több százezer forint! ha meg csak a kémény húzást ellenőrzi az a baj. Legközelebb jelentsétek a felügyeleti szervüknél, hogy ti úgy érzitek nem volt alapos az átvizsgáló. Jobbat nem tudok tanácsolni.
Ha meg esetleg a szomszéd kéménye (vagy a sajátod) rádomlik esetleg az égéstermékétől fuldokolsz ki lesz a hibás? Biztosan nem te! A hülye szomszéd, a szar szerelő, a szar alapanyag.
ujonc 2016. 06. 09. 00:23
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Hogy rácsatlakoztál-e szabálytalanul, mechanikai állapota rendben van-e?
Olyan kérdésekkel rukkoltok elő, amit nem nekem, hanem a kéményseprőtöknek kellene feltenni.
Törölt felhasználó 2016. 06. 08. 23:42
Előzmény: #31  ujonc
Aha, viszont akkor ezen logika szerint a NAV vagy bármely hatósági ellenőrzésnél is állítsanak ki számlát, akkor is ha nem voltál szabálytalan.
Törölt felhasználó 2016. 06. 08. 23:38
Előzmény: #31  ujonc
És mit is ellenőrzött, amiért fizetnem kell?
ujonc 2016. 06. 08. 23:29
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Mint írtam nem vagyok kéményseprő, ezért magyarázattal sem szolgálhatok.
csak tippelni tudok, ha ez megfelelő.
Talán azért, mert bár te nem használod azt a kémény semmi sem akadályozza, hogy az utolsó ellenőrzés után mégis belefabrikálj egy rácsatlakozást. A "bekötési lehetőség" meg "élelmesebb" embereknél, néhány tégla kiütése némi vakolattal eldolgozva.
ujonc 2016. 06. 08. 23:26
Előzmény: #27  ujonc
Nem duplázni akartam.
Ez maradt le:

link

Törölt felhasználó 2016. 06. 08. 23:18
Előzmény: #19  ujonc
Arra is tudnál valami magyarázatot, hogy miért kell évente ellenőrizni azokat a kéményeket amibe SEMMI nincs bekötve, sőt a bekötési lehetőség sincs kiépítve?
Nálam 2 ilyen kémény is van.
ujonc 2016. 06. 08. 23:13
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Nem tudom. Kérdezd meg legközelebb a kéményseprődtől.
Nálam a pótellenőrzésnél bejött. Belenézett a tisztító nyílásba. Szóvá tette, hogy látja hogy ki is van bélelve a kémény. És meg szerette volna nézni a szobai gázradiátort is, de amikor mondtam, hogy az nem a kéménybe van kötve, hanem parapetes radiátor. Csak annyit tett, hogy bekukkantott a szoba azon sarkába ahol fal találkozik a másik helyiségben lévő kéménnyel. Látta, hogy nincs bekötés és ennyi. Kicsit beszélgettünk a várható új ellenőrzési rendszerről és arról, hogy hiába vette át a Katasztrófa Védelem a felügyeletüket, embereket nem állítottak külön a feladat mögé, így elég nyögvenyelősen mennek mostanság a dolgok.
ujonc 2016. 06. 08. 23:03
Előzmény: #21  szivacs
Hogy feleslegesen ne hibáztasd magad:

link

link

link
Törölt felhasználó 2016. 06. 08. 18:45
Előzmény: #20  ujonc
így van,ők is.úgy látom nem ment át a lényeg: a világ értelmesebb(értsd. nem lehúzásra játszó) felén a kazánnal együtt tanúsított égéstermék elvezető rendszer NEM KÉMÉNY (csak úgy néz ki), hanem a fűtő berendezés tartozéka, amit a kazánszerelő szervizel.
Gondolom a kéményseprő a hőcserélőt sem tisztítja, és alaplapot sem cserél...Csak azért, mert kéményhez hasonló az elvezető rendszer, nem kell kémény-seperni- máshol.Itt sem seprik- mert nem is lehet- csak beszedik a lét.(attól, hogy ingyenes lesz, még nem lesz ingyen, csak más befizetésből veszik el a pénzt...)nem tudom, érted-e már?
gyula1971
gyula1971 2016. 06. 08. 16:43
Előzmény: #22  BudFox
Így van,a semmiért,azért a 10-percért kért mindig pár ezer forintot,és a válság után sok kis faluban, nem örömmel várták a kéményseprőt,ellentétben az 1960-as évekkel,akkor örömmel várták.

Ezt ők is sejthették,hogy nem csinálnak érdemi szakmai munkát sok esetben a beszedett pénzért.
Így sok helyen már ki sem fizették, esetleg be sem engedték,pedig azt muszáj.
Hát nem kívánatos lett a kéményseprő az utolsó pár évben.
Törölt felhasználó 2016. 06. 08. 16:35
Hmm, elgondolkodtam azon, amit írsz. Vajon azt is valamilyen szakmai érv indokolhatja, hogy beszedik a pénzt, de nem ellenőríznek semmit?
Törölt felhasználó 2016. 06. 08. 16:31
Előzmény: #22  BudFox
hát igen, ők szittya magyar kéményseprők, nem gaz multik meg bankok, ők szabadon sarcolhatják a népet :)

mert ugye mennyire korrektebb lenne, ha (az egyébként tényleg jogos) kötelező évenkénti ellenőrzés ingyenes lenne, és csak az fizessen, akinél érdemi munkavégzés történik.
BudFox
BudFox 2016. 06. 08. 16:21
Előzmény: #15  ujonc
Van igazság abban amit leírtál

ami zavarja az embereket az az hogy odaállít a kéményseprő, és a semmiért ír egy cetlit, és beszed 3-4-6000 forintot.

Ahhoz meg hogy évente belenézzen a kéménybe én nem fizetek annyit és kész.

Ha felmegy a padlásra, vagy alul a kazán mögött belenéz a kéménybe és aztmondja hogy felgyülemlett a korom és ki kell pucolni mert veszélyes, akkor oké.

Vagy gázkéménynél belerepül egy galamb, és ki kell piszkálni, mert el van dugulva az oké...de egy cetliért, meg a nagy büdös semmiért nehogy má' évente beszedjék az "kötelező adót"
szivacs
szivacs 2016. 06. 08. 13:15
Leégett egy ház, kiégett egy lakás.
Az ok: elektromos hiba. Ilyenről már hallottál? Én elég sokról.
és ilyenről hallottál: Az ok: kéményhiba. - mert én nem.
Biztos az én hibám, hogy nem értem, miért a ritkább ügyet kezelik...
ujonc 2016. 06. 08. 11:39
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Én a tavalyi évben elfelejtettem a kéményellenőrzést. Így most kaptam egy felszólítást a Katasztrófavédelmi Hatóságtól. Ez év elejétől hozzájuk tartozik a kéményseprők felügyelete. Akkor tehát mostantól ők menjenek a jó büd.. .. csába?
ujonc 2016. 06. 08. 11:36
Előzmény: #16  szivacs
Köszönöm az egyetértést, bár némi szarkazmust véltem felfedezni benne.
Én sem a villanyszerelésnek sem a kéményseprésnek nem vagyok a szakértője. Annyit azonban megtanultam az évek során, hogy azért mert valaminek nem tudom a magyarázatát, még nem vágom rá kapásból hogy hülyeség. Főleg, ha az szakemberek állítják. Sok ember pont ellenkezőleg működik, Azt gondolják amiért már sokat éltek jogosan kritizálhatnak olyan dolgokat, amiről fingjuk sincs. A villamos hálózatban valószínűleg nincsenek olyan veszélyek, amik éves felülvizsgálatot igényelnek. Azonban, ha lakásbiztosításod van és elektromos tűz esetén leég a házad az első dolog lesz amit a biztosító bekér a lakás érintésvédelmi felülvizsgálata lesz. És ha a lakásodban keletkezett tűz a szomszéd épületében is kárt tesz gondolom (ügyvéd sem vagyok) a polgári peres eljárásban az ügyvéd is ezt a dokumentumot fogja kérni az alperestől.

link

Tehát legalább hat évente felülvizsgálat!
Törölt felhasználó 2016. 06. 08. 10:31
Előzmény: #1  Portfolio
Mi nem használunk kéményt, a fűtés konvektoros, a vízmelegítés villanybojlerrel megy. Ennek ellenére otthon kell lennem, hogy aláírjak egy papírt, és a pénzt is beszedik a kötelező ellenőrzésnél. Korábban ahol laktam, ott használtuk a kéményt, de ott sem ellenőríztek semmit. Maffia.
Törölt felhasználó 2016. 06. 08. 01:00
Nem akarom túlragozni ezt a kémény dolgot, de ezt még leírom.
Okfejtésed szép és jó(is lenne).
Alább írtam a rendeletről, ami amúgy törvény.
Ebbe előbb belefoglalták, hogy a kazánnal együtt tanúsított égéstermék elvezető berendezés a kazán része, nem kémény.Ezért semmi köze hozzá a kéményseprőnek.
Ezt -az egyébként 1 mondatot- kéményseprők hathatós közbenjárására a végleges tv-ből kivették.hmmm...
Mondjuk az is furcsa, hogy nálunk nem engedélyeznek oldalfali kivezetést a kazánnak.
Nos, kitalálod miért? Igen, mert az nem kémény, köze nincs hozzá a sepregetőembernek.
Ki nem engedélyezi: az önkori.Ki sepregeti a kéményt: az önkori cége...elmennek ezek a jó büd..... ...csába:)
szivacs
szivacs 2016. 06. 07. 23:57
Ez bizony így van.
Namármost a sok évtized alatt a szomszéd lakásban a villanyvezetékek is elhasználódhatnak a bergmanncsövekben, szétfoszlik rajtuk a textil szigetelés, töredezik az alumínium, melegszenek a korrodált kötések és bizony ki is gyulladhat emiatt a lakás, ami átterjedhet a tiédre is és akár ott halhatsz meg a családoddal együtt.
Nem kellene szerinted rendeletet hozni a villamos hálózatok évenkénti kötelező felülvizsgálatára is?
ujonc 2016. 06. 07. 23:39
Előzmény: #13  BudFox
"de engem nem zavar ha valaki otthon süt."

Ha mindenki otthon sütne, "zavarna".

"akkor kéményseprőt se zavarja ha az én tulajdonomat - a kéményt úgy tartom karban ahogy én akarom :-)"

Őt nem is zavarja! A hatályos rendeletek alapján teszi a dolgát. Az esetlegesen elhanyagolt kéményed miatt a szomszédod élet és vagyonbiztonsága is veszélybe kerülhet. Úgy is mondhatnám a te élet és vagyonod is sérülhet a felelőtlen szomszédod miatt. (Aki nagyon tudja, hogy senki ne szóljon bele az ő kéménykarbantartásába.)
Gondolom az mindenkinek alap, hogy a különböző tüzelőanyagok elégése során milyen melléktermékek (gázok ) keletkeznek és az hogyan befolyásolja a kémény alapanyagainak az elhasználódását! Ennek függvényében mit kell figyelni az időszakos ellenőrzés során. Azt sem kell senkinek magyaráznom, hogyan kell építeni egy kéményt, milyen számítások alapján lesz méretezve, mert ez is tök egyszerű. Meg aztán ott van a szomszéd Béla, Ő már csinált vagy tucat hasonló kéményt. Ha meg esetleg leomlik a kémény és agyon üt alvás közben (mert nem mindenhol betonfödém van), hát így járt az ember. Biztos ez volt megírva előre.

Valahogy így gondolod a kémény karbantartást?
ujonc 2016. 06. 07. 23:23
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Szar emberek dolgoznak minden területen. Ilyen alapon megítélni egy munkakört butaság.
BudFox
BudFox 2016. 06. 07. 13:07
Előzmény: #9  ujonc
sütni te is süthetsz otthon, meg bárki akinek van energiája, vagy kedve hozzá .-)) nincs ebben semmi újdonság...

fagyigépet is lehet otthonra venni aki olyat akar...szóval..értem én hogy mit akarsz kihozni belőle..

de engem nem zavar ha valaki otthon süt.
akkor kéményseprőt se zavarja ha az én tulajdonomat - a kéményt úgy tartom karban ahogy én akarom :-)
Törölt felhasználó 2016. 06. 07. 11:30
Nálunk évekig csak kijött,égő papírdarabbal megnézte a huzatot, beszedte a pénzt, írt egy papírt, hogy szar a kémény, de idős apámnak azt mondta, hogy minden ok.
Aztán kazáncserénél kiderült, hogy kamuzott, de ugye a papíron ott volt, hogy rossz a kémény, és szüleim elhitték, amit mond, kb. 200.000ft-juk bánta, mert kéményt kellett cserélni.Ok, mondhatja bárki, hogy olvasta volna el a papírt.
De ők még megbíznak az emberekben, főleg, ha "hivatalos" személy:(
ujonc 2016. 06. 07. 10:57
Előzmény: #10  Bekre_Pal
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 06. 07. 10:53
én láttam már sütit sütő embereket
ujonc 2016. 06. 07. 10:46
Előzmény: #4  BudFox
Szia!

A másik topikhoz kapcsolódva, a kéményseprő meg lehet, hogy maga süti otthon a sütit?
Ugye érted mit szerettem volna érzékeltetni?
A kéményseprés is egy szakma, amit évekig tanulnak. Nem értek hozzá, de valószínűleg többől áll, mint amennyit te látsz belőle.
Dezso_Laszlo 2016. 06. 07. 10:07
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Nálam is. Az egyik egy tartalék-kémény volt valamikor, ma a DigiTV kábele van benne, tehát NEM KÉMÉNY. A másik a fürdőszobáé, de nálam kikötötték a gázt, az sem üzemel, ennek ellenére évente frocliznak.

RÉGEN ÖTÉVENTE JÖTTEK, GYURCSÁNYÉK BESŰRÍTETTÉK ÉVESRE.

Igyekezniük kell a lehúzással, mert jön a metanol-gazdaság, amikor semmilyen CO2-kibocsátás nem lesz, KÉMÉNY SEM. EZ EGY HALOTT SZAKMA.
Törölt felhasználó 2016. 06. 07. 08:08
Előzmény: #6  Bekre_Pal
Akkor felétek szakemberek járnak.
Nálunk ellenőrzik a kéményt amibe SEMMI nincs bekötve!!
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 06. 07. 07:54
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Az valóban szánalmas amikor előveszik a műszert és odamérnek egyet a kondenzációs csöve mellé, aztán kiállítják a csekket a rezsicsökkentési propagandával körítve.
user24 2016. 06. 06. 19:59
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Én is így vagyok vele. Azon kívül, hogy a kapuban beszedik a csekket semmit se csinálnak. Azon kívül felnőttek vagyunk. Ha valaki úgy gondolja, hogy évente kell őket hívnia "kontrollra", hát tegye. Senki nem tiltja hogy nem hívhatják őket ellenőrizni akár félévente is
BudFox
BudFox 2016. 06. 06. 19:39
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
ÉN is pl. saját magam szoktam kitisztítani a kéményt ha kell .)

kazánt mikor kikormolom , felmegyek a padlásra és onnan engedem le a tisztító-kefét.
mondjuk akkora a huzat hogy a gyufát elfújja mikor begyújtok, úgyhogy van huzatja .-)
Törölt felhasználó 2016. 06. 06. 19:09
Előzmény: #1  Portfolio
Volt "szerencsém" a kéményseprő urakkal találkozni nemrég.
Vadonatúj kondenzációs kazán eredeti, gyári füstelvezető rendszerébe méltóztattak belekötni.
Azt ugyan nem tudták megmagyarázni, miért lenne veszélyes, hiszen a kazán automatikusan lekapcsol, ha bármi gond van, ráadásul lakótéren kívül van.Arról nem is beszélve, hogy ezek a nyomorékok intézték el, hogy tavaly kikerült a tv. tervezet szövegéből, hogy a kondenzációs készülékkel együtt tanúsított füstelvezetőhöz semmi közük....
Nem a biztonság itt a lényeg, hanem a lehúzás.
Törölt felhasználó 2016. 06. 06. 18:59
Előzmény: #1  portfolio
Persze, a kéményseprők hazabeszélnek...

Tessék megérteni, szakmailag értelmetlen, gazdaságilak káros. Embereknek újabb teljes napot kell kivenni a munkából, hogy a nagyságos kéményseprő urakat beengedjék a lakásukba. Olyan személyeket, akikre nincs garancia, másodállásban nem e címeket gyűjtenek a betörésekhez... Tessék egyszer ! tisztességesen megcsinálni a kéményt és 10 évig békén hagyni a tulajdonost ! Ez egy öncélú, pénz lenyúló kitaláció !

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek