Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 00:56

2050 globális katasztrófák a felmelegedés miatt  

Aki bármi infóval, linkkel, véleménnyel tárgyi tudással rendelkezik a globális felmelegedésről és annak modellezhető következményeiről a nem túl távoli jövőben, az ossza meg velem.

Alaphelyzet : bolygónkon az átlaghőmérséklet a következő 40-50 évben 6 celsius fokot melegszik majd. Az elmúlt 100 évben mindez 0,5 fok volt !! A következmények beláthatatlanok. Illetve...legyen beláthatóak. Lehet(biztos) magam már ezt nem érem meg, de az átmenet nem lesz "viharos", hanem fokozatos. És már most , ma is tapasztalható hazánkban is a következménye. Fél foknak !!

Persze az édesmindegy hogy megérem vagy sem a totális káoszt. Mert eljő.

A fiatalok még nem nagyon emlékezhetnek, de 30 évvel ezelőtt hazánkban teljesen más éghajlati jellemzők voltak. Tavasz és ősz. Ezek ma már eltűntek szinte. Ma a nyár és a kánikula szinte egyik pillanatról a másikra kitör. Nincs semmi átmenet. Szinte a 4-5 fokos hidegből. Naponta változik a hőmérséklet 10-20 fokokat is akár, ez sem volt régen. Mindaz ami ma természetes, 30 éve nem volt az. Szelek hazánkban? Viharos szelek? Semmi. Budapesten 30 éve olyan elviselhetetlen volt a légkör, hogy szinte fulladozni lehetett nyaranta. Ma az állandó erős szelektől ez a veszély nem áll fenn.

Most nem vettem figyelembe , hogy egy Lada vagy egy Mercedes károsanyag kibocsájtása nem egyezik meg.

Az döbbent meg, hogy az emberek ülnek a babérjaikon , mintha semmi sem történne, holott a ma élők legalább fele a saját bőrén fogja megtapasztalni azt a pusztulást, és rettentő átalakulást (politikai, gazdasági, szociális, kultúrális....minden) és azt az embertelen állapotot, ami hamarosan eljő.

Vészmadárkodás? Ugyan....vér valóság.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 19:13
Előzmény: #99  Törölt felhasználó
DLPH,
részemről a megtiszteltetés. Jó, hogy ezt a témát választottad, legalább mi, "öregek" tekintsünk kicsit túl a napi árfolyamingadozásokon és/vagy politikai csatározásokon. (nem lebecsülve, relativizálva, pláne nem negligálva azt a kártételt, amit az ország jelenlegi vezetése folytat általában és a felvetés fényében konkrétan is, lásd mezőgazdaság végleges tönkretételének szándéka az élelmiszer-világválság küszöbén)
Viszont félek, hogy a címben felvetett dátum nagyon távoli. Nem úgy értem, hogy nekünk személyesen, hanem a katasztrófák bekövetkeztének időtávlatában. New-Orleans víz alá került, a thai partokat elmosta a szökőár, legfeljebb mi itt Európában szerencsésnek mondhatjuk magunkat. De Németországban tavaly tornádó is volt - nem túl gyakori errefelé. Ha már egy élhetetlen, de legalábbis a jelenleginél sokkal gorombább Földet hagyunk a gyerekeinkre, legalább készítsük fel őket, tanítsuk meg őket a túlélésre. Manuális képességek megint fontossá válnak, növény-állatismeret megint elterjedtté válik, ilyesmikre gondolok.
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 18:23
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
Na ennek örülök..:)
Akkor nem vagyok egyedül ezzel.
Mindenesetre kiváncsian várom a téma boncolását.
Mint írtam a későbbiekben ebből szeretném a diplomamunkám írni. Nagyon jó lesz ezt is kibeszélni..:)
Szétnézek én is egy kicsit érdekes anyagok után az iskolai jegyzeteimből. Ha találok valami érdekeset másolom.
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 18:23
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
trogerbroker, engem érdekel a gazdasági vonzata, bár szerintem nagyon ködös, nehezen körülírható, mert valójában a probléma léte, mértéke, pléne megfelelő időtávba helyezve is kérdés, így (társadalmi vagy globális, tudományos vagy nevezzük bárminek) megállapodás kérdése, illetve egyes "hangadó" emberek véleméynétől nagymértékben fog függeni, hogy mennyit költenek mire, és ez a mértékétől függően az egész gazdaságot mennyiben érinti.... ha neked konkrétabb a kép erről, örömmel iszom szavaidat -:), illetve szívesen veszem -:)))
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 18:13
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
Egyáltalán nem...sőt...ez az egyik lényeg.
Csak épp - a magam részéről legalábbis - addig kéne eljutnom és "tisztán látnom" hogy durván mekkora időegységen belül és milyen környezeti változások történnek majd, ami szinte biztosra vehető.Ezt követheti ennek a változásnak az élet többi komponensére gyakorolt hatását "elemezgetni".

Hangsúlyozom, részemről.
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 18:03
Előzmény: #94  Törölt felhasználó
Ja igen !
Igazad van ! Néha olyan sajtó híreket lehet olvasni hogy sírva röhögök...:))
Kérdezném-
Van itt olyan akit ennek az egésznek a gazdaságra gyakorolt hatása is foglalkoztat ?
Tudom ez bonyolult rendszer, de én ezt emeltem ki magamnak, remélhetőleg a diplomamunkám is erről fog szólni..:)))
Pl. A Várhatóan fokozódó erejő, sőrőbb trópusi viharok hatása az Olajpiacra, egy totális klímaváltozás hatásai gazdasági szempontból, tőzsdére is kivetítve.
Nem akarok ördögöt festeni a falra, de pont arra szeretnék válszt találni lehetséges e egy 29-es-hez hasonló összeomlás következményként ?
Gondoljunk csak bele. Tengervíz önthet el fél országokat, egy országban ami jelenlegb életben tartja most a gazdaságot ( Pl. mezőgazdaság )
Teljesen megváltzoznak a termelés feltételei.
Lásd Rizs , Vietnám, Thaiföld.....
Lehet amit most meg tud termelni egy ország, 30-40 év múlva képtelenség lesz.
Hülyeségnek hangzik ?
Szerintem nem, érdemes ezen is elgondolkozni.
Lehet egy kicsit pesszimista vagyok a jövőt illetően, na de jelenleg mi az amiatt optimista lehetek ?
Nem látom hogy az emberek tennének valamit annak érdekében hogy unokáinknak is jó legyen....
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 17:59
Előzmény: #94  Törölt felhasználó
igen kissherceg, édes lesz amikor a "fejlett" társadalom a csupa humanitárius, zöld stb. "rendkívül fontos" eszme, illetve vallási, nemzetiségi és egyéb különbségek helyett, ami pont ugyanúgy háborúhoz vezet kénytelen lesz ismét területekért, élelemért és alapvető szükségletekhez szükséges energiáért háborúzni, izgi.... "Illúzióromboló" -:))))
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 17:51
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
Sókoncentráció pontosabban.....nem sótartalom.Az is megdöbbent, hogy drámai változás lesz, itt kopog az ajtóban...és tombol a struccpolitika, vagy a hárítás, vagy olyan fizetett "kommentek" , mint ami az utolsó példalinkben olvasható.
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 17:46
Előzmény: #92  Törölt felhasználó
Értem. Sietve leszögezném, nem szerettem volna egy garral itt beönteni az össez tényezőt, mely foglalkoztat. Ezt az első hsz-ben írtam is. A probléma komplex, és több lépcsőben haladok előre.

A tengerszintemelkedés egy későbbi rész, amihez még jelentősen hozzá is olvasok, az elmúlt 2-3 hónap érdekel.

A tengervíz sótartalmának csökkenése "életveszélyes", , nem kell magyarázni.gyorsabb párolgás , nagyobb légnyomáskülönbségek adott kis területen belül (ez dinamikusabb levegőáramlás = szél), a tengeráramlatok irányának , és áramlási sebességének megváltozása....

Nem egy oldalról vizsgálom. Csak sorban haladok. Most egy kicsit leragadtam annál a pontnál, hogy mennyire elterjedt az a nézet, hogy erről nem az ember tehet, és különben is....szokjunk ehhez hozzá, mert "millió" évente amúgy is bekövetkezne...

csak ámulok :)))
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 17:36
Előzmény: törölt hozzászólás
Ha a tengerszint megemelkedik jelentősen, az gáz....
Itt a legnagyobb veszély a sós víz édesvízkoncentrációjának megváltozása.
Ez ökológiai katasztrófához vezethet, nem beszélve az áramlatokra gyakorolt várható hatásairól.
kissherceg 2008. 04. 27. 17:31
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 17:28
Előzmény: #87  Törölt felhasználó
Helló DLPH !
Természetesen én nem állítom hogy ehhez nincs köze az embernek, én inkább úgy gondolom hogy nagyobb klímaváltozások történtek már természetes módon , ami a jövőben is lesz. Persze ez időtávban hosszabb periódus. Természetesen én is egyetértek vele hogy az ember szerepe ebben nagy, a mostani állapotok nagyrészt az általunk okozott környezetszennyezésnek tehetőek be.
Az átlaghőmérséklet emelkedését sajnos jelenleg úgy tűnik nem lehet megfékezni.
Bár én a 4-6 C. fok helyett inkább 2-3 fokról tudok, aminek egyébként ugyanúgy beláthatatlan következményei lennének.

Elnézést ha néhol nem egyértelműen fogalmaztam, az utóbbi napokban nem nagyon aludtam semmit..:))
Természetesen a természetes folyamatok által keletkező klímaváltozás és az ember által okozott esetleges klímaváltozás nem ugyanaz.
Írásomban arra szerettem volna felhívni a figyelmet hogy ezeket érdemes együtt is vizsgálni.
Gondolok itt arra hogy az ember által okozott károk mellett mi van ha tényleg most éljük a természetes váltás idejét is ? ( Pólusváltás/Póluseltolódás)-a legvalószínűbb.
Ebben az esetben az ember rá tett egy jó nagy lapáttal az amúgy is természetes, számunkra beláthatatlan következményekkel járó klímaváltásra.

"csakhogy itt egy cca 100-150 éve kezdődött folyamatról van szó, aminek a tetőzéséig 40-50 év van már csak hátra."
Sosem tudhatod mikor lesz a tetőzés valójában, mivel modern emberként még nem éltünk meg hasonló esetet....:))

"itt említed a 11 évente ismétlődő heves napkitöréseketet (??...!!...????) és a 40 ezer évente Naptól eltávolodó Földet . ez így nem egészen stimmel.....:))"
Arra próbáltam utalni hogy mint ismert a Földtörténet folyamán töbször sokkal hosszabb és erőteljesebb lehűlés vagy éppen felmelegedés következett be. Ha több tényező egyszerre pl. a lehűlés mellett szól ( ez lehet természetes, vagy ember általi tényező) akkor ez jelentősen befolyásolja a változás mértékét is.
Hisz nem mindegy hogy egy pl. jégkorszak 1 millió vagy 30 millió évig tart ha beköszönt egy ilyen egyszer.

Kedves DLPH ! Azt veszem észre hogy csak egy tényező ( által ) próbálod megközelíteni a helyzetet.
Nos ezt véleményem szerint nem szabad elhanyagolni a természetes dolgokat sem. Márcsak azért sem mert reális esélye van annak hogy a mostani klímaváltozásban az ember mellett természetes folyamatok is szerepet játszanak.
Egyébként ez a téma olyan amiben teljes egyetértés sohasem lesz, ezért is szép.
Mindenkinek van egy véleménye, de valójában senki nem tudja mi miért lesz . Ami eddig ismert az oly kevés még..:)) A Pólusváltásra csak azért hívtam fel a figyelmet mert nálunk több tanár is ezt kutatja és egy beszélgetés folyamán felvilágosítottak az eredményekről ( A nemzetköziekkel is.
Elvileg egy világhírű Geofizikus figyelmeztett először a közelgő lehetséges pólusváltásra, ami szerinte Egy-Két generáción belül lezajlik)
valamint ha új dolgokat/eredményeket tudnak meg azt kibeszéljük közösen...( Már amit elmondanak nekünk)..:))
Mindenesetre engem ez a dolog kezdett el izgatni, mivel ennek a következményei lennének valószínűleg a leg-elképzelhetetlenek.
Érdekességképpen . A Földközi-Tenger átlaghőmérséklete is jelentősen emelkedik.
Nos van-e akkora ez a víztömeg hogy Hurrikánok alakulhassanak ki rajta a jövőben ? Félelmetes mi ? Mondjuk elég lesz nekünk a lassan már Tornádó erejő széllel megbirkózni majd........

Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 16:49
Előzmény: #76  Törölt felhasználó
Drpsimon egyetértek. Tisztelettel.

Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 16:42
Előzmény: #86  Törölt felhasználó
" hiszen egyre több és erősebb hurrikánok pusztítanak évről évre. " erősen szketikus vagyok ezügyben, és egy amerikai floridai barátom is, pedig ott évenete pusztít a hurrikán, csak mindig az a LEG, és leges leg, ami éppen aktuális, én egyetlen olyan éves elemzést nem láttam a médiában pláne, ami ne döntött volna meg vmilyen csúcsot, vagy minimum átlagot, és kéthetenként hallani vmi "leget", ami, akkor ha az ember nem szenilis, és emlékszik az előzőre - kicsit komolytallanná teszi az egészet... Mellesleg a "világvége" jóslatokban a sugárzásnál sokkal veszélyesebbnek tartják az elkövetkező 100 évben legalábbis a tengerszint emelkedését, ami nagyságrendileg változhat, akár 8-50 (?)métert emelkedhet.... "nos, és ennek a következményei nem kímélnek semmit...
és elkezdődik az Európába vándorlás, és a háborúk, akkor mondjuk az lesz a kérdés ki mit eszik, és ilyen helyzetben atomerőművek sokasága más kérdéseket vet fel..... " (ezt a pannonplast topikban írtam anno és most is így gondolom -:)
nos, az a "naggyából" a nagyjából helyett fájt, de amúgy jó/érdekes nézni, ha óvatoska vagyok is, az adataitokat, mármint, amit írtok.... És lehet, hogy hülyeség, de szerintem jelentősen felnagyítják az ember szerepét, az ember által okozott károkat, a klímaváltozásban, szerintem kb. annyi lehet, mint egy szunyogcsípés, ami nekünk fáj esetleg, de a bolygó vagy univerzális szinten semmit nem jelent, bocs, ha felháborító, amit gondolok -:))))
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 16:22
Előzmény: #86  Törölt felhasználó
Kedves TrogerBroker köszönöm.

Érdekeseket írsz. Azt sietve leszögezném, nem célom egy ilyen jellegű szembeállítás, hogy normális vagy "nem normális" , tehát a mi ténykedésünk következménye lesz a drámai felmelegedésm vagy sem. Érdekes módon mégis lépten nyomon abba botlok, hogy hevesen magyarázzák, ez nem az ember "hibája".

Elmondom még egyszer. Függetlenül attól, hogy kinek a hibája, 2050 re 4-6 fok közötti átlaghőmérséklet növekedést prognosztizálnak a GDP hívők és nem hívők egyaránt. Ebben egyik tábor véleménye sem tér el, akik azt fröcsögik , hogy Usa még véletlenül se tegyen semmit, mert ez egy töknormális folyamat, vagy azok, akik az emberi ténykedés következményeként határozzák meg.

Nem nagyon értem....fél fok következménye óriási...4-6 foké milyen lesz? A lenti linkekbe olvass azért bele, ha csak a fele hülyeség, már akkor is az lesz, amit írtam (nem én találtam ki, csak azonosulok ezzel a jövőképpel).

Különösen a turisztikai linket javaslom, ezek "semleges" nézőpontból értekeznek, nem fizetett "tudósok".

Reagálnék a fentiek ellenére egy két mondatodra, szerintem nem elég logikus ugyanis.

"Az alábbiak bizonyított tények.
Véleményem szerint egy jelentősebb klímaváltozás amúgy is bekövetkezne a következő időszakban, ha ebből kivesszük az ember szerepét. Azt valóban nem tudjuk hogy ebben mennyi az ember szerepe."

ez három egymásnak ellentmondó mondat ....:)))
Ha bizonyított tények, akkor nem lehet a "véleményed szerint"...ha aműgy is bekövetkezne....akkor nem igaz az, hogy "valóban nem tudjuk, mennyi az ember szerepe ebben", ugyanis ha mindenképp bekövetkezne, akkor "elhanyagolható", és nem "ismeretlen". De ez apróság, nem ez érdekel.

Hanem :
"Ha jól emlékszem valami 40000-50000 évenként jelentősen nő a naphoz viszonyított távolság."

meg amúgy sem állandó sosem,,,,,csakhogy itt egy cca 100-150 éve kezdődött folyamatról van szó, aminek a tetőzéséig 40-50 év van már csak hátra....persze több tízezer évente valóban vannak drámai változások, de ez ....egyáltalán nem számít...tudod miért...

"Ha jól emlékszem valami 40000-50000 évenként jelentősen nő a naphoz viszonyított távolság. Adott körülmények között emiatt is alakult már ki elvileg nagyobb lehűlés, felmelegedés. Okosok azt mondják hogy ennek is most jön az ideje elvileg."

igen? gondolj ebbe picit bele..... :))

"Ha ez mind igaz akkor a nem túl távoli jövőben 3 jelentős tényező játszhat szerepet egy jelentősebb klímaváltozásban"

itt említed a 11 évente ismétlődő heves napkitöréseketet (??...!!...????) és a 40 ezer évente Naptól eltávolodó Földet . ez így nem egészen stimmel.....:))

Sajnos a nem túl távoli jövőben ( és most is) 1 jelentős tényező játszik szerepet a "jelentős " klímaváltozásban : ez pedig a széndioxid koncentrációja a felső légrétegekben (és mint többen utaltak rá, az ózon (o3) szerepe is.

"Ja és egy nagyon fontos dolog amit sokan nem tudnak !!!!
A Föld normál állapota JÉG nélküli állapot !
( Itt a sarkvidékekre is vonatkozik)
Szóval ha a Föld korát nézzük, több volt a jég nélküli időszak . "

Ezek már millió éves léptékek. Sajnos egy jottányit nem visz közelebb semmihez...akár igaz akár nem...természetesen igaz...
Ennek már vajmi kevés köze van bármihez...

Ha úgy vesszük, a Föld természetes állapota a nemlétezés...ugyanis a fizikai univerzumhoz képest a Föld általában nem létezett, egy olyan rövid ideje létezik csak ahhoz képest, ami egészen elhanyagolható, szinte semmi.

Ez így nem túl logikus :)) nem gondolod?

Kérlek olvas bele azokba a linkekbe, ha van kedved....

Köszönöm ..szia.
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 15:20
Előzmény: #85  spade
Persze vitázhatnánk itt a sugárzás intenzitásáról, de az elkövetkezendő időben nem valószínű hogy lényeges változás fog történni a régebbi állapotokhoz képest.
Még abban sem biztosak hogy a nap várhatóan 5 vagy 9 milliárd év múlva érheti el végső szakaszát.
Tehát földi szempontból is hasonlóak maradhatnak az állapotok mint a korábbi földtörténeti korokban még egy darabig. Az más hogy az ózonréteg milyen állapotban lesz ha jön egy hosszabb periódus amikor nagyobb lesz a sugárzás intenzitása.
Egyébként 11 évente vannak jelentősebb napkitörések. Van egy nagyobb időtáv is amikor még intenzivebb , de azt nem tudom milyen gyakran.
Ja egyébként az érdekes még hogy a Föld pályája sem olyan egészen ameilyennek gondoltuk.
Ha jól emlékszem valami 40000-50000 évenként jelentősen nő a naphoz viszonyított távolság.
Adott körülmények között emiatt is alakult már ki elvileg nagyobb lehűlés, felmelegedés.
Okosok azt mondják hogy ennek is most jön az ideje elvileg.
Ha ez mind igaz akkor a nem túl távoli jövőben 3 jelentős tényező játszhat szerepet egy jelentősebb klímaváltozásban.
Ebből 2 természetes, 1 pedig az ember szerepe.
Azért ez durva lenne ha naggyából egyszerre jelentkeznének.....
spade 2008. 04. 27. 15:09
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
TrogerBroker,

"Ennek még nincs sok aktualitása Földi szempontból. "

Amennyiben feltesszük hogy a nap sugárzási intenzitása nincs hatással a földre, akkor valóban nincs aktualitása a föld szempontjából :)
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 15:04
Előzmény: #83  spade
Ennek még nincs sok aktualitása Földi szempontból.
spade 2008. 04. 27. 14:56
Előzmény: #82  Törölt felhasználó
TrogerBroker,

"Ja és egy nagyon fontos dolog amit sokan nem tudnak !!!!
Szóval ha a Föld korát nézzük, több volt a jég nélküli időszak . "

Hát jahhh, gondolom az nem is játszik szerinted, hogy a nap elégette az üzemanyagának több mint felét.......ebben azért nem vagyok biztos....
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 13:05
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
Ja és egy nagyon fontos dolog amit sokan nem tudnak !!!!
Szóval ha a Föld korát nézzük, több volt a jég nélküli időszak .
Ha úgy nézzük most alapból egy átmeneti időszakban vagyunk.
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 13:00
Előzmény: #80  Törölt felhasználó
Alig találtam meg a genesisben egy multkori beírásomat a sok károgástól.....
Bemásolom ide is.
Egy főiskolás előadásomból bemásolok egy részletet-

"A jövő kék aranya a csapból fog folyni”
Ha nem lesz drága olaj, Majd lesz drága víz.(jövőképek)
-A globális felmelegedésnek brutális hatása lesz az ivóvízkészleteinkre
-A Víz szennyezés mégnagyobb problámákat okoz .
-Földönk 75 %-a víz,ebből 1 % édes víz .
-0.6%-a azaz 8.7 millió M2 ami minket érint

-Az egy százalék édesvizből-
-3 %-felszíni víz
-97 % talajvíz,800m-mélységig

Víz szennyezés :
-Évente az óceánokba 2,6 millio T nitrát
-2.5 millio T cink
-370000 T Ólom
-80 millió tonna műtrágya/év-ami valamilyen módon a vízkészleteinkbe jut
-120 Millio T mosószer,kozmetikum/év
-300 Milliárd L szennyvizet juttatunk folyóinkba,tavainkba
-Évente1 L olaj 1 millió liter vizet tesz fogyaszthatatlanná !!A világon KB.3 milliárd embernek nincs elegendő, egészséges ivóvízforrása.

Amennyiben a vízfogyasztás 2025-re a kétszeresére nő,a világ KB. 2/3-nak
Nem lesz fogyasztásra alkalmas ivóvize !!(Várható lakosság 8 Milliárd )
-Szaud Arábiában 50 év múlva nem lesz víz ! (Bangkok,Kalifornia)
-Szent Lőrinc Folyó 15-20 éven belül nem éri el a tengert
-A fejlődő világ szennyvizeinek 90 %-a minden kezelés nélkül ömlik a folyókba.
-A kínai folyók 80 %-ban már nem él hal,vagy csak nagyon elenyésző állomány.

- A világbank szerint az elkövetkező időszak háborúi a víz miatt fognak folyni.Évente 5 millió gyerekkel fog több gyerek meghalni, a vízminőség romlása miatt.
„Ölni fog érte kinek nem jut „

-Ne várjunk a 3.ipari forradalomtól csodákat,ha javít is a helyzeen ,
-Akkor is sokkal nagyobb problémák elé kell néznünk mint azt most gondolnánk.
-Meg kell válogatnunk hogy az alternatív/megújuló energiforrások közül is mit
Fejlesztünk ! (PL.A Geoterm energiával kell a legmeggondoltabbab bánni.

Topik gazda

DLPH_
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek