Topikgazda: zborde 2007. 03. 10. 11:41

Economist: azt hitték a magyarok - aggasztó régiós jelek  

Ugrás a cikkhez
"Kelet-Európának soha nem ment ilyen jól, mint most"; a jellemzően 5-10% közötti gazdasági növekedés mindenkit meglep, ugyanakkor aggasztó jelek is mutatkoznak a térség egén - világít rá a kettősségre az Economist legfrissebb száma. A Balti-országokban komoly a gazdasági túlhevülés kockázata, a régió egészéből milliók más országokban keresnek munkát, ami felhajtja a helyi fizetéseket, csökkentve a versenyképességet - sorolja a problémákat a hetilap. Emellett komoly probléma, hogy több országban instabilak kormányok, illetve lassú a reformfolyamat. A térségi növekedési és egyensúlytalansági helyzetet összefoglaló cikk magyar részében a szerző úgy fogalmaz, hogy ezen problémák mellett is "nagyobb aggodalomra ad okot Magyarország".

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=80551
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 03. 11. 11:04
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
azt is kivesézném, kiknek állhat érdekében a rémhírterjesztés

1. Euró alapú befektetéseket/biztosításokat propagálók, terjesztők, stb. Nekik ez amúgy is gyenge érvük, mert ha évekig a biztosítást euróban is fizetem/írják jóvá, a fennmaradó x évben már a fizut is abban kapom. Tehát a futam nagy részében totál nem érdekel a HUF/EUR. Persze pár fillért ha euróban teszek félre, akkor annak esetleges hozamaiból részesülök, pl. 280-as csatlakozási keresztárf. mellett "kőkemény" 10% a nyerő, ha bevásárláskor az átlagár 255 körüli. Wow!
2. Exportőrök (akár törölhetjük is a listáról :)
3. Importőröket kockázatfedezésre "ingerlők".
4. Valóban jóindulatú elemzők, akik a tények egy részét vmiért nem veszik figyelembe....
5. akik több HUF-ot szeretnének kapni az EUR / GBP / USD készletükért :) és azon elemzők, akiket ők megbíznak :)
Törölt felhasználó 2007. 03. 11. 10:54
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#8
hja, nekem is "nagyon tetszik", amikor különféle hagymázas ötletekkel áltudományosan bizonygatják, mekkora nagy kockázat van a devizahitelekben.

közben meg a ktgei messze a HUF alapúak alatt... persze ez nem jelenti azt, hogy egy rossz időzítéssel nem lehetne nagyon elb...ni a hitelfelvételt, de 280 körül aki felvette, igencsak jól járt (én is akkor akartam CHF alapút, de mostmár kénytelen leszek várni vele)

különben a portfolió nagyon szereti a kockázatokat kiemelni, 1x személyesen is dikuráltam vkivel a stábból... érdekes azért, hogy a HUF sok éve az erős oldalon, 1x volt egy komolyabb támadás a gyengülésére tavaly, amikor alig ment át a sávközépen - és mindenki arról beszél, hogy TARTÓSAN 300 felett lehet a HUF. az is érdekes, mennyire paternalisták egyesek, és előre figyelmeztetik a jónépet. hjaa, a független elemzői szakgárda :)))))))))))))
Törölt felhasználó 2007. 03. 10. 14:52
Előzmény: #2  zborde
#7
Talan?
zborde
zborde 2007. 03. 10. 13:45
Előzmény: #1  portfolio
#6
És a Bankárok, akkor is üdvözölték a megszorító csomagot, amikor kitalálták, tehát nem csak most, sőt sokan még radikálisabbat szerettek volna.

... és hiányolták a reformokat. Egyébként ha a többi reform is olyan lesz, mint az egészségügyi, akkor én nem hiányolom. :-)

A vizitdíj komunikációja is akkora hazugság volt mint egy felhőkarcoló! Csökkentsék az indokolatlan orvoshoz járást ... . Amikor visszahívnak kontrollra, akkor is kell fizetni!!
Törölt felhasználó 2007. 03. 10. 13:44
Előzmény: #1  portfolio
#5
Az Economist hiedelmével szemben kevéssé valószínű, hogy a magyarok azt hitték volna, hogy az euró viszonylag hamar bevezetésre kerül országukban. Az sem valószínű, hogy devizahiteleik felvétele előtt olyan nagyon mérlegelték volna a dolgot. Azt viszont tudják, hogy a devizahitel az azzal összevethető piaci alapú forinthitelnél évente 6%-kal olcsóbb, és azt is tudják, hogy 10-20 éven belül rendszeres évi 6%-nál nagyobb forintleértékelődés felettébb valószínűtlen. Az Economist is jobban tenné, ha legalább kísérletet tenne rá, hogy megismerje a cikkei mögött rejlő összefüggések hátterét, vagyis hogy tudjon, ahelyett, hogy a népszerű áramlatokat követve hisz dolgokat.
Törölt felhasználó 2007. 03. 10. 13:21
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Szép volt! :-)
Törölt felhasználó 2007. 03. 10. 13:12
Előzmény: #1  portfolio
#3
Az eredeti szövegben az ominózus mondat így hangzik:

"Hungarians have borrowed hugely in foreign currency, assuming the euro is a certainty."

Ez az én értelmezésemben nem feltétlenül azt jelenti, hogy a szerző szerint a magyarok az euro gyors bevezetésében bízva vettek fel hiteleket, inkább azt, hogy a magyarok az euro stabilitásában, bízva döntöttek az euro alapú hitelek mellett.

Ami persze szintén egy baromság, hiszen szép dolog,ha az euro stabil, de az egészet megette a fene, ha a forint nem az.
zborde
zborde 2007. 03. 10. 12:54
Előzmény: #1  portfolio
#2
A Balti államoknál nem tudom mi van, de a magyar helyzetről itt leírt részek úgy szarok ahogy vannak.

Akiket én ismerek és Eurot vettek fel, azok azért tették, mert jóval kedvezőbb volt a kamatozása (árfolyam kockázattal együtt is!!!), mint a forint alapú kb 24-35%-os hiteleknek!! Szó se volt arról hogy arra számítanának, hogy valamikor Euróval lehet visszafizetni. A pénzszórás már a 2002-es választások előtt megkezdődtek lásd kedvező lakás hitelek és Megyesy is tovább folytatta, aki még rátett egy lapátra.

Gyurcsány inkább kendőzött (finoman szólva) mintsem osztogatott, habár a 25%-os áfa 20%-ra vaéó csökkentése és Szj felső kulcsának csökkentése talán az osztogatás kategóriába sorolható.

Szóval az igazán nagy osztogatás nem a mostani választásokra volt időzítve.

Topik gazda

zborde
zborde
4 2 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek