Több százezer forintot ajándékba ad az árfolyamgát egy átlagos devizahitelesnek. Ennek ellenére szeptember végéig a jogosultaknak mindössze 13%-a, 65 ezer adós élt a lehetőséggel. Az idő szorít, hiszen az igényeket év végéig lehet benyújtani a...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=175277
Tudom sötét vagyok, de én sem értem, mire gondolsz? Ha kihelyeztek a lakossági devizaalapú hitelekre 14 mrd eurónyit, akkor hogyan vihették ki a teljes összeget az országból??? Elvégre nem fizette vissza a lakosság a teljes devizahitel állományát, ugye?
Nem arról lehet inkább szó, hogy a bankok az mnb-től felvett devizaforrást (is) allokálták ki?
Világosítsd már meg elmémet, hogy ez hogyan függ össze?
Tehát a magyar lakosság, 2 év alatt visszatolta a felvett hiteleit a bankoknak, amit aztán hazavittek? Erre gondolsz?
Egyébként a bankok legfeljebb és azt is a hitelspirál elején, swappal állították elő a devizaforrást, később, amikor beindult a hitelek visszafizetése (szigorúan forintban!!) emiatt már sem devizára sem swapra sem volt szükség. Viszont úgy adták és adják elő, hogy mintha (nem én mondom, hogy "mintha", hanem a PSZÁF) forintot váltana vissza devizára, szóval ebből adódóan az árfolyamrés és az árfolyam emelkedés a tiszta és zsebre vágható hiper-extra profit a bankoknak.
Mit gondolsz, miből élnek, ha egyébként nem hiteleznek? Most az árnyékbanki történetbe bele sem kezdek, hogy a külföldi tulajdonú magyarországi leánybankok hová is tüntetik a profitjukat.
Én más adatot tudok számodra prezentálni. A PSZÁF adataiból kiindulva az összes bank hitelfelvétele 1626 ezermilliárd forint volt devizában, amihez képest 7617 milliárd a forint kihelyezés.
Akkor volt deviza minden un. "devizahitel" mögött?
a bankok az elmúlt 2 évben 14 Mrd eurónyi forrást vontak ki Magyarországról. Ez kb a magyar lakosság által felvett devizahitelek mennyisége. szóval nem volt deviza a kihelyezett hitelek mögött? :)
Miért kell úgy beállítani a keservesen kiagyalt - bankokat és kormányt (kormányokat) védő ötleteket, mintha azok tényleg érdemileg is jelentenének valamit? Ezzel max. annyit lehet elérni, hogy nem ma és holnap, hanem 2-5 év múlva fogunk éhenhalni.
Király Júlis esetleg utánanézhetne, hogy a számtalan \"előny\" mellett milyen hátrányokkal jár a hatalmas segítség igénybevétele.
Most finoman vagy durvábban fogalmazzak a cikk azon állításáról, hogy több százezer forint ajándékot kap az un. \"devizahiteles\" (nincs semmilyen deviza sem a forintban átadott hitel mögött!!).
Jó, akkor finomabban fogalmazok.
Szóval egy nagy lófaszt kap ajándékba. Ellenben kap egy második, immár piaci kamatozással megspékelt, (bevallottan) forinthitelt, amit le sem törleszthet előre, csak akkor, ha a ezzel egyidőben az un. \"devizahitelét\" is kifizeti.
De a kalkulátorral nyugodtan lehet ellenőrizni, hogy a kölcsönt felvevőnek semmilyen előnye nem származik az egész spekulációból. A nyertes kizárólag a bank.
Itt a devizahitelesek soha vissza nem térő alkalma
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=175277