Topiknyitó: Portfolio 2010. 11. 15. 16:15

Orbán Viktor: egy évünk van arra, hogy kitörjünk az adósságcsapdából  

Ugrás a cikkhez
A korábbi költségvetések egy dologban hasonlítottak: alkotóik úgy vélték, hogy létezik egy ösvény. Egy kitaposott, bevált, nyugati kitaposott ösvény, amelyen haladni kell - mondta Orbán Viktor hétfőn a 2011-es költségvetésről szóló törvényjavaslat...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=141425
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 11. 22. 00:02
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
Kérdeztem néhányat (mellette közöltem a véleményem), majd néhány válasszal később fel lettem szólítva, hogy bizonyítsam azt ami számomra kérdéses. Ennek ellentmondásos voltát jelezve kaptam az "ügyes" jelzőt, mivel kitértem (a véleményemmel ellentétes állítás) bizonyítása elől.
Hát erre én is csak azt mondhatom, nagyon ügyes (még ha megköveznek is érte). :)

De azért két további adalék a címbéli adósságcsapdához:
Ha adósságcsapdában vagyunk, akkor miért kellene Európának kalapot emelnie az két utolsó kormányunk előtt?
Másfelől akkor miért kell megszüntetni a kifejezetten válsághelyzetre létrehozott Költségvatési Tanácsot arra hivatkozva, hogy már nincs válság?
commander8 2010. 11. 21. 11:52
Előzmény: #72  szivacs
Azt hiszem ezt a hozzászólást nem ardenk-nek szántad, hanem nekem. Mivel csütörtök óta nem nagyon voltam gépközelben, ezért csak most válaszolok.
Persze, felfogtam, hogy nem velem van bajod, én sem bántó szándékkal írtam, amit írtam.
Csak ara akartam rámutatni, hogy a mai véleményed már nem az ami - mondjuk fél évvel ezelőtt - volt. De ezért én nem is hibáztatlak, - ellentétben másokkal- mert sajnos te is áldozata vagy egy ocsmány, ócska átverésnek, amit akkor még nem láttál, nem is láthattál előre.
Megismétlem: Semmi bajom nincs veled, azon kevesek közé tartozol, akivel - ha nem is értek mindig egyet - lehet értelmesen beszélni.
Üdv: Commander8
Törölt felhasználó 2010. 11. 21. 10:37
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
kérem én ártatlan vagyok , mert teljesítettem ..

:)
Törölt felhasználó 2010. 11. 21. 09:08
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
Én is ezzel értek egyet amit BroadBand ír.

Azt mondják nagy a baj, de amikor még Bajnaiék lomondtak nem volt az, - hogy ezek a bajok, nem bajok ilyen nagymértékben változnak korményváltás előtt után nem hiszem.

Nekem is az hiányzik, hogy legyen egy tedv, és nem álom arról, hogy hogyan akarjuk megoldani ha baj van. a népnek lehet meseszerű, de akit jobban érdekel annak akár részletesebb is, mert jelenleg nem látom a kooncepciót.

A másik, hogy le kellene ülni és közös irányba menni, a politikai nézet ellenére is. az MNYP-t létrehozzuk 12 évig megy, és kitaláljuk, hogy viszi a pénzt, akkor ez már akkor sem volt felmérve, hogy lehet hogy nem fog működni, ennek ellenére BE KELLETT LÉPNEM, majd most hogy nem működik, hovatovább teljesen sz*r vissza kell lépnem az államiba, hogy legyen egyáltalán nyugdijam.

Nekem az a meglátáson, hogy ez nem ilyen fekete és fehér.

Egyébként ha a fidesz azt mondaná, hogy a MNYP befizetést államadósság visszafizetésére fordítja, és az államban megcsinálja a szükséges reformokat, még örülnék is neki, sőt én adnám oda a pénzt.

De így fikciók alapján nem szivesen adom oda, bár így hogy a magántulajdon nem alapjog, lehet meg sem kérdeznek, ha nem lépek vissza elveszik ,és talán be is börtönöznek.

Jézusom hova tartunk!!

Szóval nekem au a véleményem, hogy lehetne sokmindent csinálni máshogyan is, sokszor elég lenne apróságokra figyelnim, átgondolni dolgokat stb...

Ja hogy akkor nem lenne a mmindent megoldó legkisebb királyfi, istenem, de biztosabban nyerné meg a köv. választást.

Én nem hiszek abban, hogy mindent lehet 2/3 mellett, ezt ha nem okos célra használják előbb vagy utóbb megbünteti vagy a nép vagy a piac.

Nem is beszélve, hogy a S&P pallosa a fejünk fülött lebeg. Eddig nem volt ilyen baj, most jönnek a "nagyon jó, sőt mi több életmentő változatások, adócsökkentés, .... kánaán, és az S&P meg leminősít, akkor felmerülhet a kérdés, hogy akkor valóban jó felé haladunk
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 23:05
Előzmény: #92  Törölt felhasználó
Én a kérdéseim már a #78. hozzászólásomban feltettem, minden más kérdés előtt. Azóta csak ismételgetem egyiket - másikat.
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 22:33
Előzmény: #91  Törölt felhasználó
Kitérő válaszok, kérdéssel kérdésre felelés. Ügyes vagy:)
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 22:20
Előzmény: #90  Törölt felhasználó
Én mit mutassak be? Én kérdeztem, hogy adósságcsapdában vagyunk-e, mert én nem érzem.
Esetleg megfordíthatnánk a bemutatót? Én szeretném, ha valaki bemutatná miért adósságcsapda a jelenlegi helyzet?

Az adósságcsapda lehetséges kezelési módjainak meg tekintélyes közgazdasági, pénzügyi irodalma van.
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 22:07
Előzmény: #87  Törölt felhasználó
Oké, kezd a bemutatást és a megoldás felvázolását.
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 22:06
Előzmény: #88  Törölt felhasználó
Nem várok tőle csodát.
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 21:49
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
na ja... na de majd most !

csak megsúgnám : annak a harminc év jó részének része volt a mostani Nagy Mindenható Legfőbb Polgár és a pártja is, hol ide -hol oda tanglizva az eszmék között -úgy a parlamenti szavazásokkor, és úgy is mint bukott kormány , annak bukott min.elnökeként

most meg várjuk... bocs! várjátok a csodát ugyanettől a palitól .

vicc
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 21:39
Előzmény: #86  Törölt felhasználó
Sok egyéni érdek elvtelen érvényesítése történt, rendben.
De az "adósságcsapda" fogalmának értelmes használatához azért annak a jelen helyzetre való alkalmazhatóságát is be kellene mutatni. Ráadásul ilyen helyzetre léteznek ismert kezelési módszerek, stb.
Ezért voltak/vannak a már feltett kérdéseim.
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 19:51
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
Kellett ehhez egy odaadó "magyar elit" is így nagyon is sikerült, hogy is ne.
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 19:38
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
Tehát akkor nem is a magunk, hanem a "globália" által ásott csapdában vagyunk?
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 19:11
Előzmény: #83  Törölt felhasználó
Különben nem lenne csapda, ha termelő célokra lett volna használva, így viszont az. De minthogy globália esett csapdába, ezáltal azok is csapdában vannak, akik a csapdát felállították.
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 19:08
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
De az adósságcsapda léte és kialakulása nem a hitel felhasználás értelmes voltával van kapcsolatban. Ez nem szerepel a meghatározásában.
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 17:49
Előzmény: #76  cscsb
A keleti bolsevikok, a középen lévő nácik és a nyugatabbra lévő cionisták és pénzbárok, jól megvoltak a húszas (egymást segítve)harmincas években, majd a nácikat kiütve felosztották a világot Jaltában.
Azóta jött kelet európában Kínában és indokínában egy államosítási hullám, majd ugyan ezek a szereplők és leszármazottaik privatizálták a "nép" vagyonát. Nálunk itt közép kelet európában pedig lett az euróantanti nagy szövetség.
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 17:40
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
Adósság csapdában vagyunk, mert az elmúlt 30 évben nem értékteremtő beruházásokra költöttük a felvett hitelek döntő többségét.
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 17:17
Előzmény: #79  Törölt felhasználó
Köszönöm, most már ki vagyok segítve! :)
Gondjaim lényege a "magától értetődő" válaszokból adódik. Mert ami magától értetődik, az ugye nem tőlem, biztos ezért vannak kétségeim.
Komolyabban, ha a logikát és a tudományos elemzést, vizsgálatot és kritikai gondolkodást kizárjuk a lehetőségek közül, akkor csak "dogma" marad, amihez hit és nem tudás kell. Persze kellene hozzá egy "csalhatatlan" pásztor is.
Én (balga?) meg azt hittem már sikerült szétválasztanunk az államot és a hitéletet.
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 13:56
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
azért 1 évünk van rá , mert egy év alatt az adósságból visszafizetünk 0,5 mrd-t (mármint a kamat/év felül) , és akkor elindulunk a világot megrengető fejlődés útján és így röpke 40 év alatt le is tudjuk a tartozást.

kitörés az , hogy minden exportra szánt árú tutira elkel mert növeljük az usa importját ami hatással van a németek exportjára ami meg a kivitelünket a legnagyobbrészt befolyásolja ) , és az 1 év alatt vagy 100K új munk.hely is létesül ami a mi bazi nagy belső piacunknak is már nagyon kell .
/ a szűcsipar felfejlődését várjuk a 16% adó csökkentésével a tehetősebb áll.polgárainktól a 4. nercbunda megvásárlásával/

végy még egy bundát a haza gazdasági felemelkedése és függetlensége érdekében ! (készülnek már a józsef körúti óriásplakátok )

ha 40 év alatt ledolgozzuk a csapdát , akkor már 1 év múlva sem leszünk már benne - ez magától értetődő .. (a más alternatíva meg egy komcsi duma és a haza ellensége)

hogy ez vágy vagy progi ? semmit nem igértünk , úgy hogy most se ..

a többi válasz meg már magától értetődik
Törölt felhasználó 2010. 11. 20. 06:18
Visszatérve a cím beli állításra, bennem egy csomó kérdés fogalmazódik meg:

a. Biztos, hogy adósságcsapdában vagyunk? (én magam nem érzem)
b. Ha igen, akkor milyen esetben gondoljuk, hogy nem leszünk benne? (pl: nem lesz adósságunk?)
c. Mit jelent a "kitörés" tettekben? (gondolom igen sok módszer és irány lehetséges)
d. Miért "csak" egy évünk van rá? (nem fogjuk elkapkodni?)
e. Biztos, hogy amibe kerülünk az jobb mint a jelenlegi "adósságcsapda"? (ismertek az alternatív következmények?)
f. Ez vágy vagy program? (Ha program, mik a lépései, "mérföldkövei"?)
g. Egy év múlva érdeklődhetek a sikerről? (a siker értékelésének mércéjét már most rögzíteni illene)
cscsb 2010. 11. 19. 11:58
Előzmény: #76  cscsb
érdekes a cikk olvasása előtt írtam ezt, de a cikk tényleg jól összefoglalja a dolgokat. Sajnos a mai médiában már a riporterek sem mernek rámenősek lenni, féltik az állásukat....hiányolom a vitaműsorokat, pedig fontos dolgok mennek kárba....
cscsb 2010. 11. 19. 11:56
Előzmény: #75  Törölt felhasználó
át igen orbán inkább kommunista, posztkádárista mint Gyurcsány. Gondolj az államosításszerű MAl zrt-re, pécsi vízmű visszafoglalására, a magántulajdon nem emberi alapjog nyilatkozatokra, a tőke és versenyellenes intézkedésekre....vicces de a sok fülkeforradalmár aki utálja a komcsikat(de utálom ezt a szót, rég nem úgy használják, mint az eredeti jelentése), tulajdonképpen a múltba visszafelé menetel a vezér demagóg szavára.
Törölt felhasználó 2010. 11. 19. 11:50
Előzmény: #74  Törölt felhasználó
link

érdekes írás. sajnos a gyengébbeknek kicsit nehéz lesz érteni.
Törölt felhasználó 2010. 11. 19. 09:10
Előzmény: #72  szivacs
biztos nem fogalmaztam érthetően. tehát: egyre több szart kell majd belapátolni a fejébe minden olyan delikvensnek, ráadásul jóízűen, aki azt mondja, hogy igen, erre szavaztam. te sem vagy kivétel szivacs, ha pl. a 98%-os különadó (szász mentességével együtt) vagy az alkotmány bíróság jogkörének szűkítése, vagy az ovb döntése tetszik. ha ezeket elutasítod, örömmel kérek bocsánatot, ha esetleg nem, akkor egészségedre. mert ezek jó nagy kupacok.
szivacs
szivacs 2010. 11. 18. 17:46
Előzmény: #50  Törölt felhasználó
"Ennél többre lenne szükség. Valami társadalmi szerződés-szerűségre. Olyan jogrendszerre, amely megbünteti a korrupción kapott hatalmon lévőket is." - csak nem egy erkölcsi alapokon nyugvó és úgy is működő Alkotmányra gondolsz?
Valami ilyesmire? "A kötelezettségek és jogok egységében a nemzet minden tagja egy és ugyanazon szabadságot élvez."
szivacs
szivacs 2010. 11. 18. 17:40
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
Ezt írtad a #47-ben penznyelonek: "Szivacs, tényleg nehéz lesz ebből presztízsveszteség nélkül kimászni."
Remélem te szarozóviperával ellentétben felfogod, hogy nem nekem kell ilyesmiket beszólni. Emlékeztetőül mégegyszer bemásolom, amit ehhez kapcsolódóan neked írtam:

"Régen beszélgettünk, üdv ismét a fedélzeten!

Hmm, van abban valami tanulságos, amit írsz.
Bár én személy szerint nem igazán tudom átélni sem az ellenzéki szerepben lévők antiérvelési lépéselőnyét sem a kormánypárttagok pártfegyelemvezérelt csordaszellemét. Nem tudom gondolataimat visszagyömöszölni az egy dimenzióval csökkentett szintű pártokratikus világképbe.
Mindazonáltal nemigazán tudok különbséget felfedezni azok között, akik a "Minden X amit a kormány tesz!" állításban a tettektől függetlenül, X helyére a "jó" vagy a "hülyeség" szót helyettesítik be.

Kérdésedre válaszolva: akiknek én bizalmat adtam volna, azok nincsenek bent a jelenlegi alsóházban :-(
Akik bent vannak, azok viszont a pártokrácia kereteiből nem tudtak, részben nem is akartak kiszabadulni, annak belső logikája szerint, átéléssel vagy kényszeredetten játsszák el szerepeiket."

Remélem világos, hogy a véleményemet nem abból kiindulva alakítom ki, hogy KI mondja, hanem, hogy MIT mond. Például, bár nagyon utálom, hogy így esett, de az alkotmány elfogadásáról szóló népszavazás ügyében - más okból ugyan - de fletó is azonos oldalra került velem.
Törölt felhasználó 2010. 11. 18. 15:50
Előzmény: #70  watson

Fegyvereseké lesz a magánpénztári pénz

link

A rendvédelmi szerveknél dolgozó fegyveres közalkalmazottak kedvezményes szabályokkal mehetnek nyugdíjba. Ennek fejében a foglalkoztatóik eddig többletjárulékot fizettek a nyugdíjalapba, csak idén 77,2 milliárd forintot. Jövőre nem számolnak ilyen kiadással, a pénzt az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magánkassza-tagok vagyonából költenék erre.

Jövőre az állam egyetlen fillért sem fizet rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíja után. Azt egy az egyben a magánpénztárból visszaáramló vagyonból fedeznék – írja a jövő évi költségvetés tervezete alapján a Napi Gazdaság [1].
watson
watson 2010. 11. 18. 15:47
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
Otter, ez valami párt propaganda szöveg? ;)

"Az új nyugdíjrendszer kialakítását a magánnyugdíj-pénztárak megszűnése nem érintené: ha a háromnegyed befizetés és háromnegyed kifizetés egyensúlyban van, egyensúlyban lesz a száz százalék befizetés és száz százalék kifizetés is."

Megsúgom hogy a háromnegyed befizetés és kifizetés sincs egyensúlyban. Éppen ez a probléma.

ÉS még az Mnyp-ből lopott pénzzel sem lesz egyensúlyban...

Ez meg szintén egy demagóg hazugság: "A magánnyugdíjpénztárak felszámolása esetén megszűnne a pénztárak működési, vagyonkezelési költsége..." ja, az egyik helyen megszünik a másik helyen meg felmerül.
Éljen a Viktaqra :)))
Törölt felhasználó 2010. 11. 18. 15:18
Előzmény: #68  Törölt felhasználó
link

tökéletes leírása a helyzetnek
Törölt felhasználó 2010. 11. 18. 15:03
Előzmény: #65  Törölt felhasználó
szerintem nem értettél meg. hugo az erkölcs nevében teszi, amit tesz. és szerintem evidens, hogy nem is erkölcsös. tehát az erkölcsre való hivatkozás (a joggal ellentétben) végül szimpla hazugság.

remélem nem tűnik úgy, hogy az erkölcstelenséget támogatom.
Törölt felhasználó 2010. 11. 18. 09:47
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2010. 11. 18. 09:46
"Ha a magánnyugdíjpénztárak megszűnnének, s a jelenleg oda folyó járulék ismét a TB bevételeit gyarapítaná, a költségvetési hány 1,4 %-kal csökkenne, hiszen a TB-nek a magánnyugdíjpénztárak miatt nem keletkezne hiánya, azt a költségvetésnek nem kellene kipótolnia. Ha a pénztárak felhalmozott vagyona visszaszállna az államra, az államadóság mintegy 8 %-kal csökkenne, s megszűnne az állam kamatfizetési kötelezettsége az államadósság ezen része után.[6] Ez a költségvetési hiányt további 0,6%-kal javítaná.

Az alacsonyabb költségvetési hiány és államadósság-állomány nemcsak a maastrichti kritériumok, illetve a Stabilitási és Növekedési Egyezmény teljesítése miatt lényeges: az országkockázat meghatározásában is fontos mutatószámok. Alacsonyabb költségvetési hiány és államadósság alacsonyabb országkockázatot, s ennek megfelelően alacsonyabb kockázati kamatfelárat, az államadósság olcsóbb finanszírozását jelenti. (Ennek hatását nem számszerűsítettem.) A pénztárak megszűnése miatt javuló országkockázat olcsóbbá teszi a hiteleket a magyarországi bankok, vállalatok számára is.

A magánnyugdíjpénztárak tagjai nyugdíjas éveikben a TB-től 25%-kal kevesebb nyugdíjat kapnak, mint azok, akik teljes járulékukat a TB-rendszerbe fizették. A pénztárak megszűnése esetén a pénztárak volt tagjai is teljes TB nyugdíjat kapnak majd, ugyanannyit, mint akik nem voltak tagok. A magasabb TB nyugdíj azonban nem okoz majd hiányt, mivel az ehhez szükséges többletbevétel az akkori járulékfizetők befizetéseiből rendelkezésre fog állni, hiszen az akkori járulékfizetők a járulékok egy részét nem fogják a magánpénztárakba irányítani.

A nyugdíjrendszer átalakítása érdekében a Nyugdíj és Időskori Kerekasztal[7] javaslatokat készít. Egy olyan rendszer kialakításán dolgoznak, amely megszűnteti a TB nyugdíjrendszer nettó implicit adósságát, tehát hosszú távon biztosítja, hogy a háromnegyed nyugdíjjárulék-fizetés és a háromnegyed nyugdíj egyensúlyban legyen. Az új nyugdíjrendszer kialakítását a magánnyugdíj-pénztárak megszűnése nem érintené: ha a háromnegyed befizetés és háromnegyed kifizetés egyensúlyban van, egyensúlyban lesz a száz százalék befizetés és száz százalék kifizetés is.

A nemzetközi pénzügyi válság hatására kialakult bizalmi válság miatt Magyarországnak gyors intézkedéseket kell tennie a költségvetési hiány mérséklésére. A most bevezetett, illetve terítéken lévő javaslatok: az áfa, a jövedéki adó emelése, az önkormányzatok támogatásának csökkentése, csökkentik a keresletet, tehát tovább mélyítik a termelés csökkenést, tovább rontják a magyar vállalkozások helyzetét, növelik az amúgy is növekvő munkanélküliséget. A pénztárak megszűntetése esetén az államháztartási egyenleg úgy javulna legalább ötszáz milliárd Ft-tal, hogy nem csökkenne az életszínvonal, a fogyasztás, nem nőne a munkanélküliség.

A magánnyugdíjpénztárak felszámolása esetén megszűnne a pénztárak működési, vagyonkezelési költsége, amely 2008-ban legalább 37 milliárd Ft volt.[8] Ez is jelentős társadalmi megtakarítás, azonban a javaslatnak csak mellékterméke. A javaslat lényege a költségvetési egyensúly javítása.

...

Az előbbiekben láttuk, hogy a magánnyugdíjpénztárak megalakulásától várt legfőbb előny, a gazdaság fejlődésére gyakorolt pozitív hatás, nem következett be. "

forrás: Kun János

Törölt felhasználó 2010. 11. 18. 09:38
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
A jogrendszer kellene megadja a mozgásteret a politikusnak, de azért az erkölcs is számít. Erkölcs nélküli ember nincs, és az erkölcs fontos része a jellemnek. Az a gond, hogy a politikusainknak nem a jogrendszer adja meg a keretet, hanem ők maguk képesek ezt a keretet alakítani.

Ha lennének jó erkölcsű politikusok, akkor döntéseikben és a jogrendszer alakításában nem lennének annyira részrehajlók és egoisták.

A nagy-többség véleménye nem érvényesül, pedig a demokrácia lényege ez lenne.

Ezért sokan már elfordulnak a demokráciától, ugyanúgy, mint ahogy már elfordultak sokan a liberalizmustól is. Mert csalódtak ezekben az eszmékben, mert bort ittak és vizet prédikáltak a képviselőik. Ugyanígy a szocializmus is csalódást hozott, mert az nem a közérdeket tartotta szem előtt, hanem diktatórikus lopásba fordult át.
Törölt felhasználó 2010. 11. 18. 09:23
Előzmény: #63  commander8
ahol nincs erkölcs, ott szükség van vallásra, és ha az sincs, akkor törvényekre.

két forradalmár/ellenálló van ma Magyarországon: Geréb és Simor. viktor nincs közöttük.
commander8 2010. 11. 17. 18:13
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
Alapvetően egyetértek veled, de azért az sem ártana, ha mondjuk jog és erkölcs, valamilyen szinten, legalábbis egy kicsit fedné egymást. Ebben az esetben könnyebb dolguk lenne a politikusainknak.
Azon kívül az sem ártana, ha legalább egy kicsit igyekeznének megfelelni ezeknek az elvárásoknak.
Törölt felhasználó 2010. 11. 17. 17:00
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
már az öszödi beszéd kapcsán is elmondtam, hogy az erköcsöt a piltikába keverni nem szerencsés és veszélyes. politikusnak a jogszabályoknak kell megfelelni. akkor gyurcsányt viktor és sólyom az erkölcs nevében támadta. most viktor az (köz?)erkölcs nevében hágja át a törvényeket és amikor erre figyelmezteti az alkotmány bíróság, akkor az erkölcsre hivatkozik. ezért volt értelmetlen és demagóg dolog gyurcsányt az öszödi beszéde miatt támadni. politikusnak csak és kizárólag jogszabályok alapján kell működnie. szerintem sólyom most már érti, hogy mennyire igaz ez.
Törölt felhasználó 2010. 11. 17. 16:46
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
muszáj javítanom. a kivétel próbára teszi a szabályt, nem pedig erősíti. félrefordítás történt és az ment át a köztudatba.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek