Dash

Regisztráció: 2021-03-19 19:12:56

Hozzászólások száma: 18

Utolsó hozzászólás: 2022-08-15 16:00


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 1
Népszerűség: 4


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 08. 15. 16:00
Ja az ügyvédet, esetleges adót le kell nyelnem (ha ez lesz az irány), de bízom benne, hogy lesz akkora esés a korszerűtlen/felújítandó házak piacán 1 év alatt, hogy így is megéri ez a "manőver".
Vagy szerinted nem? Az a baj, hogy én nem látok más megoldást, kripto-tőzsde egyebekhez nem értek és nem is 1 évre vannak azok sem kitalálva.
Lehet am megérné tényleg végig DKJ-ban/állampapírban tartani ezt a pénzt, csak biztos nem aludnék így jól. Azért nem szívesen tartanám minden pénzem a Kincstárnál. :D
Babavárót már felvettük, CSOK-ban nem gondolkoztunk (egyelőre 2 gyereknél megállunk és majd az idő eldönti szeretnénk-e 3-ikat), de az illetékmentességet el is felejtettem, azzal még nem számoltam, köszi! Lehet egy kisebb lakást kéne akkor venni, maradék pénz (de messze nem minden) állampapírban. És CSOK-al mehet a ház, ha olyat találunk.
Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 08. 15. 12:22
Sziasztok!
Úgy alakult a helyzet, hogy most sikerült eladni egy lakást 110 millió értékben és ezt forgatnánk is be egy másik ingatlanba, ebben kérném tanácsotokat.
Alapvetően egy kertes ház lenne a cél jó lokációval (pl. Solymár). De ennyiért csak közepes állapotút-felújítandót kapni. Ami nem is lenne gond, mert max amit nem tudunk egyből megcsinálni, azt később pótolnánk. Egyelőre elég lenne egy élhető ház, nem kell fancy kinézet. De én nagyon arra számítok, hogy ezeknek a felújítandó házaknak az értéke fog leghamarabb és legjobban a közeljövőben esni. Már most látok párat, aminél árat csökkentettek. Meg hívogatnak vissza az ingatlanosok megtekintés után, hogy tegyek ajánlatot, akár pofátlant is. :)
Szóval úgy érzem jobb lenne most várni még kicsit, jöjjenek meg az első számlák télen, kezdjenek puhulni az emberek, hogy mégsem ér 80-100 milliót a legtöbb felújítandó ház.
Viszont kérdés addig mibe érdemes fektetni, ami ingatlan. Mert sokáig nem hagynám így a pénzt (most DKJ-ben van, de csak szeptemberi lejárattal, utána lehet nem is tudok venni… tőzsde nem játszik, nem értek hozzá). Szóval:
1. Jól gondolom, hogy érdemes most várni a házvásárlással? Ha nem, ne kíméljetek, nyugodtan írjátok le miért gondolom rosszul.
2. Addig is milyen típusú ingatlanba érdemes most fektetni, aminél várhatóan nem lesz értékcsökkenés 1 éven belül, sőt, inkább nő az értéke? Én a 2. és 12. kerületre gondoltam 60-80nm közötti lakásra (akár felújítandó is lehet). Max. 90 millióig, hogy egy 20-as maradjon tartalékba foglalónak ha találunk közben egy tényleg jó házat.
Az élethelyzet is sok mindent tud befolyásolni: jön a második gyermekünk januárban. Utána kissé szűkös lesz a mostani helyünk, ezért a vásárolt ingatlant egy év múlva el is adnánk és akkor vennénk házat. Ezt csak azért írom, mert évekig nem szeretnénk várni a házzal.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 05. 24. 14:27
Sziasztok!
Korábban írtam itt egy 96nm, régi polgári típusú belvárosi lakás felújításával kapcsolatban, lehet páran emlékeztek is rá.
Az elmúlt hetekben elkezdtem szervezni a felújítást, jópár ajánlatot bekértem, kezdenek látszódni a költségek (tényleg alábecsültem a díjakat), viszont felmerült bennem egy kérdés a fűtésrendszerrel kapcsolatban.
Korábban itt is vitatéma volt, hogy egy új cirkós fűtés megéri-e az árát hosszútávon. Ennél a lakásnál 3-3,5 millió lenne ez mindennel együtt (ebben minden munka, anyag, engedély, ügyintézés, kéménybélés, gázterv, stb. benne van, ez volt a legjobb ajánlat). Viszont kicsit elbizonytalanodtam, hogy megéri-e. Nem azért, mert ne tudnám kifizetni, hanem azért, mert tervezetten 2-3 év múlva eladnám a lakást és az elsődleges cél, hogy amit beleölök a lakásba, azt vissza is hozza. Van ebben valakinek tapasztalata, egy rendesen megcsinált cirkós fűtés megdobja legalább annyival az árat, mint amennyibe került a kivitelezés? Vagy ha az eladás a terv, inkább vegyen pár elektromos fűtőpanelt az ember jóval olcsóbban? Elég eltérő véleményeket hallottam eddig és kíváncsi vagyok itt ki hogyan vélekedik erről.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 21. 11:56
Próbálok mindenhonnan infókat szerezni. Szerintem sosem baj, ha követjük a hasonló lakások hirdetéseit.
Volt már hirdetés, amit követtem és amikor eltűnt, pusztán kíváncsiságból felhívtam a korábban felírt hirdető elérhetőségét, hogy mi lett a lakással. Ezek adnak nekem valamennyi infót a piacról és egy kiindulópontot. Többet ér, mint sokszor a KSH, stb. statisztikák.
A "minimális oktikai tuningos felújítás" szerintem nem lenne jó itt. Ahogy más is írta, vagy mindent, vagy semmit, de félmunkát nem érdemes végezni. És ez tényleg így lehet, aki itt keres ilyen lakást, annak a közép megoldás nem megoldás. Inkább szétverné és újracsinálná az egész lakást és ezt így is számítja bele az árba :(
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 21. 11:47
Köszi a linket! Ez tényleg az a lakás, lehet érdemes lenne megkeresni a nőt...
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 21. 11:44
Komolyan, mintha direkt ferdítenéd másoknak az információkat. Hol írtam, hogy 7-8 millió áll rendelkezésre? Azt írtam, hogy elsőre ennyit gondoltam, ami simán lehet, hogy egy téves elképzelés. Ezért is kértem ki mások véleményét, mert 3 éve nem követem a szaki árakat.
Illetve pont arról szólt a diszkurzus, hogy kérdés mennyire érné meg a mai szaki árakkal (15-20millió) a felújítás. Kapnék-e ennél számottevőleg többet a lakásért, mintha mostani állapotában adnám el. megéri-e a beletett munka?
Ha megéri, a 20milliót is bele tudnám tenni, bár az már tényleg a max.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 21. 11:40
Köszi a tippeket!
A konyhát nem terveztem másik szobába vinni, nekem jobban tetszik, ha egy konyha külön van, de ez tényleg elég egyénfüggő. A vendég tusoló viszont nagyon jó ötlet, arra valamiért nem is gondoltam még, pedig adja magát egy ekkora lakásban.
A többi ok, konnektorból pedig 4-nél is többet terveznék rakni ilyen nagy szobákba (szerencsére már most is több van).
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 20. 18:11
Szerinted abba az irányba megy a világ, hogy 5 év múlva 100ért kapsz normális házat Solymáron?
A nagy belvárosi lakásokkal kapcsolatosan meg valamennyire tényleg hiányos a tudásom (ill. a mostani szaki áraknál is), ezért kértem ki más véleményét. Nekem hasznosak voltak a hozzászólások.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 20. 18:07
Igen, Budapesti. Ha megyünk innen, akkor egyelőre csak kiadásban gondolkozom, most még biztos nem adnám ezt el. Csak ha eljön az idő, hogy házat nézünk.
Átgondolva azért várnék, mert tényleg nem pörögnek az ilyen jellegű belvárosi lakások most. De aggloban meg 150-200 milla a jó lokációval rendelkező, normális ház. Ha ez menne ~60ért, akkor is még bőven be kéne mást vonni + hitelt a vásárláshoz. Szerintem így lezavarni ezt nem lenne gazdaságos és bőven lenne kockázata is.
Meg ahogy Alexander_Greybeard írta, az agglós költözést nagyon át kell gondolni és most még tényleg nem vagyunk abban az élethelyzetben, hogy teljes bizonyossággal meglépjük ezt.
A tanácsokat, véleményeket Mindenkinek köszönöm, annak is, akinek nem válaszoltam!
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 20. 17:52
Hát azt el nem tudom dönteni, hogy jó lesz-e ott 10 évig, lévén, hogy sosem éltem még a belvárosban. Vagy bejön, vagy nem. Mondjuk 10 évig nem is maradnánk, meg addigra amortizálódna annyira a lakás, hogy lehetne újra felújítgatni ezt-azt, ha normális állapotban akarom eladni. A parkolást meg ne is mond, az nekem a legnagyobb fájdalmam. :)
Az előző hozzászólásban részletesebben leírtam, hogy szerencsére több minden már megvan csinálva és az alaprajz is ok. De tudom, hogy a maradék munka is sokba fog kerülni. Szóval az már körvonalazódik a hozzászólásaitok alapján, hogy a 7-8millát szépen alulbecsültem.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 20. 17:36
Még valami...a linkelt lakások nálam egyáltalán nem luxus szintűen felújítottak. Nagyon szépek, de NEM ez a luxus.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 20. 17:35
Ne haragudj, de nem nagyon sikerült értelmezni az általam leírtakat, olvasd el újra amit írtam.
Tisztában vagyok a közepes állapottal, direkt alul is lőttem a lakást ezzel, mert ma már egy 40éve felújítást nem látott "elhunyt nagyi lakásra" is rá tudják húzni ezt. Inkább azért használtam, mert eléggé felemás, a fűtésrendszer és konyha a teljesen off, de a többi része van olyan minőségű, mint a linkelt lakások, egy parketta felcsiszolás és tisztasági festés után legalábbis biztosan. Én sem értem miért ilyen felemásan lett felújítva, gondolom erre volt akkor pénz. Külső nyílászárók pipa, vezetékezés 80%ban pipa, klímához pedig minden rendelkezésre áll, csak meg kell venni és fel kell szerelni őket. A fürdőszoba-wc szintén magas minőségben lett felújítva teljes vízvezeték cserével és nem gagyi Zalakerámiás cserepekkel. Az elosztás is jó, egyedül talán egy plusz ajtónyit kellene valahol bontani.
A fűtésrendszer korszerűsítése persze minden szobában járna valami munkával, de ezért írtam, hogy nagy szétszabdalás nem lenne.
Eddig is igényes emberek éltek benne, ha ez lenne a teljes körűen felújítandó állapot, akkor a BP-i lakások nagy részét bontani lehetne.
Hogy miből költözünk Solymárra? Ezen kívül van még lakásunk, nagyon jó állásunk, megtakarításunk és mivel fiatalok vagyunk, ez évről évre szépen nő. :) De ez nem éppen a topic témája.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 20. 13:45
Én is hallottam számos rossz tapasztalatot, azért is nem sietjük el. De mondjuk nekem olyan munkám van, amit teljesen otthonról tudok végezni. Tavaly március óta 2x voltam bent a munkahelyen, akkor is csak pár aláírandó papír miatt. Inkább a jövőbeni gyereknél lesz kérdés, hogy ha nagyobb lesz, hogy érinti az ingázás.
Emiatt nézek BP-hez közeli agglomerációkat, ahol a kötött pályás közlekedés is rendben van (pl. Solymár). Csakhát ott egy jó ház olyan áron van, hogy inkább bezárom az egész ingatlan.com-ot.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 20. 13:38
A félig felújítást nem is terveztem, vagy az egészet (teljesen új fűtésrendszerrel, cserépkályha akkor azonnal megy ki) vagy semmit.
Az 1. pontot kizárnám, azt nem akarom, hogy csak úgy ott álljon. A 2. ponttal meg mint írtam az a bajom, hogy most nincs nagy kereslet ilyen lakásokra. Ha a linkeltek 80+ért nem mennek el jó ideje ebben az irreális lakáspiaci helyzetben, akkor ez nem tudom mennyiért menne.
Szerintem a 3. pont lesz a legmegfelelőbb, legalább megtapasztaljuk milyen nagypolgári lakásban élni. :) Aztán ha nem jön be, még mindig el lehet adni/ki lehet adni ahogy írtad. Egyedül azt nem akarom, hogy több legyen a felújítás költsége, mint az abból remélt haszon.
Az irodában azért nem gondolkoztam, mert nagyon rossz arrafelé a parkolás, szerintem emiatt sokan nem ilyet keresnek. Egy fogorvos ismerősömet nemrég kérdeztem meg erről, ő is kapásból azt kérdezte, hogy parkolni hogy lehet arrafelé, mert az nagyon számít...
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 20. 13:29
Igen, valószínűleg tényleg kevés lesz az a 7-8 millió, ha Ti kapásból 10-15-20-at írtok. Én 3 éve újítottam fel  teljes körűen a mostani 54m2-es lakásunkat, már akkor sem volt olcsó. Azóta nem követtem mennyire szálltak el az árak... a hétvégén össze is írom a munkákat és bekérek egy-két ajánlatot...
A klímának ki van építve a vezetékezés, de valamiért nem lett soha felrakva. Második emeleti.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 20. 11:33

De, örököltem, én még nem tettem bele semmit. A "haszon" szót nem használtam megfelelően, mert nyilván 0 beker. értékkel csak haszonnal tudok kijönni belőle.Nem sürgős az eladás, van pénzem felújítani is. A legfontosabb, hogy akár most, akár a köv. 2-3 évben adom el, a lehető legtöbbet hozzam ki belőle. Akár felújítva, akár nem, akár most eladva, akár később. Nyilván a jövőbe nem lát senki, de erre vonatkozott a kérdés, hogy egy ilyen helyzetben ki mit tenne egy ilyen lakással. Mert most (ahogy Te is írtad) az ilyen belvárosi lakásokra nem túl nagy a kereslet (legtöbb embernek túl nagy/megfizethetetlen, befektetők kivárnak, családok inkább kifelé költöznek).
A fűtést biztosan korszerűsíteni kell, régi cserépkályha van. A konyha (~10m2) teljesen cserélendő, semmi felújítás nem volt ott 30-40éve. A többi szoba viszont elég tűrhető, a fürdő,wc pár éve vadi újra fel lett újítva (beázás miatt), a 3 szobában (ami együtt kb. 60nm2) pedig rendesen meg lett csinálva a vezetékezés, fal, parketta, nyílászárók. Szóval van olyan része, ami teljesen rendben van és van, ahol rengeteg munka van. Nyilván egy új fűtésrendszerrel a nagyobb szobákban is lesz munka, de nem is kell teljesen szétszabdalni őket.Én amúgy 7-8 milliónál nem gondoltam többre a felújításnál (igaz Te még úgy számoltál, hogy semmit nem írtam az adottságokról). Aztán lehet koppanni fogok és tényleg sokkal több lesz. Mindenesetre ha ilyen sokra jön ki, akkor lehet nem érné meg a felújítás. Én ezt a két lakást kezdem követni, amik hasonlóak:
https://ingatlan.com/xiii-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/31859378
https://ingatlan.com/xiii-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/31984441
Ezek két hónapja meg sem mozdulnak (azóta követem). Nyilván ez valahol nem sok idő, de azt nem akarom, hogy beleölök egy csomó pénzt és így sem mozdul vagy csak annyival többért lehet eladni, amennyi a felújítás költsége volt.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 19. 23:48
Igen, azt nem jól írtam. Úgy értettem, hogy a lehető legtöbbet akarom pénzben kihozni belőle, mert elnézve a jó helyeken lévő agglomerációs házak árait pár év múlva mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha normális házat akarunk.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 03. 19. 19:30
Üdvözletem!
A mai környezetben mit érdemes kezdeni egy megörökölt 94nm-es belvárosi lakással? Viszonylag jó adottságai vannak, emeleti, közvetlen a Vígszínház mellett van, rendezett házban. Élhető, de közepes állapotú. Az elosztásával sincs baj. Felmerült a kiadás és az eladás is. A kiadással az a gond, hogy közepes állapotban az „igényesebb” emberek nem hiszem, hogy kivennék. Meg amúgy is azt tapasztaltam, hogy épp csökkentek a belvárosi albérletárak (a nagyon jó lokációkat kivéve). Az eladásnál meg az lehet a szívás, hogy ezek a típusú belvárosi lakások most éppen annyira nem vonzóak.
Az is kérdés, hogy akár kiadás, akár eladás lenne, érdemes-e előtte felújítani. A felújításban van tapasztalatom és van több rendes szakember ismerős. De nem egyértelmű, hogy a mai magas árak mellett megérné-e, visszahozná-e a beleölt milliókat.
Az utolsó opció, hogy magunknak felújítjuk és beköltözünk pár évre (fiatalok vagyunk a párommal, csak évek múlva tervezünk aggloba kimenni, most egy kisebb lakásban élünk). És addig legalább bőven lesz helyünk. :) És lehet addig újra visszatér a korábbi élet a városokba és vonzóbb lesz eladás szempontjából (nameg most az igazán jó agglós házak árai nagyon kemények, olyat még nem tudnánk venni).
Jah, és normálisan szétválasztani nem lehet, ahhoz szűk az előszoba, hogy két külön lakás normális bejárattal/előszobával kialakítható legyen (mert amúgy ezt csinálnám, ha lenne lehetőség)…
Szóval ha valakinek van jó ötlete, örülnék ha leírná, minden ilyet szívesen fogadok. A legfontosabb, hogy a lehető legnagyobb haszonnal szálljak ki belőle.

friss hírek További hírek