Topiknyitó: Törölt felhasználó 2013. 09. 28. 22:47

Így csaltok ti  

"A Kecskeméti Törvényszék törölte a múlt vasárnapi időközi önkormányzati választás eredményét, az ötből egy (a 32.) szavazókörben meg kell ismételni a választást. A szombati dátumú végzés szerint a bíróság a rendelkezésére bocsátott videófelvétel alapján megalapozottnak találta a kifogást, hogy az érintett helyen a választói akaratot befolyásolva szervezetten szállítottak embereket a választókörbe:ez kampánycsendsértésnek minősül.

..."A magyar demokráciában példanélküli, bíróság által is bizonyítottnak talált választási csalás.Mi lesz itt 2014-ben...
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tuksz 2013. 10. 20. 15:54
Előzmény: #618  ts3
#620
Többek között pont erről beszéltem... ráadásul nem csak állami, hanem konkrét Fideszes megrendelések is vannak.
Valahogy a "független" intézetek mindig akkor "futnak be nagy kariert", amikor épp az van a hatalmon, akitől függetlenek. (Ezt már senki nem hiszi el... Nem mintha baj lenne. Szerintem nem az, csak az a baj, hogy valaki elhiszi és még meg is akarja mondani a frankót.)
tuksz 2013. 10. 20. 15:51
Előzmény: #615  Fundamax
#619
Az én hozzászólásom pedig egyértelműen az emberölésre vonatkozott (meg az előzetesre)... így imho te kötözködsz velem egy oda nem illő hozzászólással.
(Pont e miatt "kötözködtem".)
ts3 2013. 10. 20. 15:49
Előzmény: #612  Fundamax
#618
"Általában azt szokták hinni, hogy a Nézőpont és a Századvég Fideszes, de ez a méréseikből nem igazolható."

Ögyes mondat.
De ha az állami megrendelések mértékét nézzük, akkor sem igazolható, hogy fideszes?
tuksz 2013. 10. 20. 15:48
Előzmény: #612  Fundamax
#617
Még jó, hogy mindig tárgyilagos vagy. ;)

Csak egy két adat:
- a Nézőpontra és a Századvégre nem véletlenül mondják, amikor rendre jól szerepel náluk a Fidesz, de még a fidesz tőlük szokott megrendelni is. (Persze nyilván egy Fidesz "házikutató" nem lehet olyan "elfogult", mint egy MSZP "házikutató".)
- Medián: lehet hogy híres arról (amiről, ha jól tudom nem bizonyosodott be konkrétum), viszont volt egy ominózus eset, emikor a többi intézet eredményei elszálltak és ők adták meg legközelebb a Fidesz akkori rossz szereplését
(Lehetne még ilyeneket mondani.)

A Fideszt amúgy is ált. rendre felülbecslik. Ráadásul most nem csak a választók (vagy épp nem választók) trendje érvényesül, de még kormányon is vannak és "nyilvánosan" mindenki jobban szeret a feltételezett győzteshez állni.
A z olyan formációkat, mint az E14, leginkább az LMP szintén a választóinak "működése" miatt nyilván ált. alulbecslik, mivel a kérdések inkább a populizmusra irányulnak és nem valamilyen szakmai érvekre. Ez sem véletlen, mert a fő táborokat (lásd. leginkább Fidesz, de MSZP ez érdekli.)
Törölt felhasználó 2013. 10. 20. 15:44
Előzmény: #612  Fundamax
#616
Az eredméyek tekintetében azt a hatást se hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy idő után a kutató neve és a közhiedelemben róla elterjedt kötődése amúgy szakmailag korrekt munka mellett is önbeteljesítő hatású: a rejtőzködő szavazók nyilván jobban megnyílnak "barátinak" vélt kutatók előtt, mint az "ellenség" előtt, ez különösen igaz szélsőséges vagy nagy elutasítottságú párt esetében és kevésbé igaz egy nagy támogatottságú pártra.
Fundamax 2013. 10. 20. 15:42
Előzmény: #610  tuksz
#615
Most direkt kötözködsz? A hozzászólásom elég egyértelműen a videós esetről szól, nem emberölésről.

Én a 350 § szerinti "A választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény" bűntettre írtam az alapeseti max. 3 évet. Te is arra írtad.

Csak jeleztem hogy ha valódi lenne a videó akkor van olyan minősítő körülmény ami miatt 3 évnél bőven lehet többet is adni.

De egyre inkább úgy néz ki, hogy ezen már túllépett az élet.
Törölt felhasználó 2013. 10. 20. 15:40
Előzmény: #612  Fundamax
#614
A második része már rendben van.
Törölt felhasználó 2013. 10. 20. 15:38
Előzmény: #612  Fundamax
#613
"Összefoglalva: Általában azt szokták hinni, hogy a Nézőpont és a Századvég Fideszes, de ez a méréseikből nem igazolható. Az Ipsos az MSZP házi kutatója. A Medián elkötelezett Bajnaista. Végül az Iránytű vad Jobbikos."

A Fideszes "nem igazolható", a többire meg eredmény nélkül leírod, hogy "elkötelezett Bajnaista", "MSZP házi kutatója".

Nem vagy te egészen picit elfogult?

Írd már le pont azt, ami ezeket igazolná:
- Nézőpont, Századvég és Fidesz tévedéseik pozitív, szoci tévedéseik negatív irányban.
- többieknél hasonlóan.

A fenti kijelentésed így minden, csak nem egy elfogulatlan összefoglalás.
Fundamax 2013. 10. 20. 15:30
Előzmény: törölt hozzászólás
#612
Összefoglalva: Általában azt szokták hinni, hogy a Nézőpont és a Századvég Fideszes, de ez a méréseikből nem igazolható. Az Ipsos az MSZP házi kutatója. A Medián elkötelezett Bajnaista. Végül az Iránytű vad Jobbikos. Ha csak egy kutatót szeretnél követni, akkor a Tárkit javaslom.

A konkrétan kérdezett pártok:

A Jobbikot notóriusan az Iránytű intézet becsli felül, de ez nem meglepő, hiszen nyilvánvalóan Jobbik kötődésű. Most 20 %-kot mondanak Jobbikra, miközben az átlag 15 %. A Jobbik első számú lehúzója az Ipsos. Most épp 11 %-ot mérnek nekik. A többiek nagyjából ugyanarra mérik.

Az MSZP-nél sincs meglepetés. Messze a legmagasabbra mindig az Ipsos méri, most épp 28 %-ra. Az Iránytű húzza le őket 15 %-ra (a Jobbik alá). Időnként még a Nézőpont szokta az átlaghoz képest 4-5 %-kal alulmérni az MSZP-t.

A Fidesz mérések elég egy csokorban vannak. Most épp a Tárki méri őket legmagasabbra 52 %-kal, de a Tárkira nem jellemző a tendenciózus Fidesz felülmérés. Nincs igazán üzembiztos Fidesz felülmérő. Az első számú Fidesz lehúzó a Medián. 46 %-ot mérnek és szinte mindig átlag alá mérik 3-4 %-kal a Fideszt.

Egyébként az egyes intézetek részleteiben a következőt csinálják:
- Iránytű: Nagyon durván felülméri a Jobbikot és lehúzza az MSZP-t, sőt időnként a Fideszt is.
- Ipsos: Nagyon durván felülméri az MSZP-t, de nem a Fidesz, hanem az E14, a DK és az LMP kárára. Mikor melyikére. Most például az Ipsos méri legalacsonyabbra az E14 és az LMP támogatottságát is.
- Tárki: Szerintem a legkiegyensúlyozottabb. Ritkán tér el 2-3 %-nál nagyobb mértékben az átlagtól is nem figyelhető meg tendencia, hogy valakinek a javára és kárára tenné sokszor.
- Medián: Híres a 2012. novemberi egészen nevetséges 22 %-os E14 méréséről. Azóta is az E14 a Medián favoritja. Mindig ők mérik a legtöbbet az E14-nek. De most például a DK-t is a Medián méri egyedül 5 %-os bejutási küszöbre. A kis baloldali pártok felülmérését a Fidesz következetes alulmérésével vegyítik.
- Századvég: Rájuk az a jellemző, hogy kicsivel átlag fölé mérik a Fideszt és azt MSZP-t is, míg a kisebb pártokat átlag alá, de soha senkit nem többel, mint 2-3 %. Most például minden mérésük 2 %-on belül van az átlaghoz képest.
- Nézőpont: Na ők speciális eset. Nem közölnek olyan közvetlen olyan eredményt, ami közvetlen mérés és összesítve közel 100 %-ot ad a pártokra. A teljes lakosság náluk ugyanaz, mint a többieknél az összes megkérdezett, de ezen belül többet mérnek összesítve a pártokra és kevesebb bizonytalan, titkolózó, passzív válaszadót. Van egy aktív szavazó kategóriájuk, ami a legközelebb áll a többiek biztos pártválasztó méréséhez és közvetlen pártámogatottságot mér, de benne hagyják a bizonytalanokat, így csak 75-85 % jön ki az összes pártra. Végül van egy potenciális szavazók kategóriájuk, de az nem csak közvetlen mérés, hanem becslés is. A biztos pártválasztókon belüli támogatottsághoz hozzáadják a bizonytalanokból az egyéb keresztkérdésekre adott válaszok alapján egyik-másik pártnak feltételezett arányt. Én a becslést nem szeretem, úgyhogy a Nézőpontnál az aktív szavazókon belüli arányt szoktam úgy felszorozni, hogy 100 % legyen a pártok összesített támogatottsága. Így számítva a Nézőpontra az MSZP alulmérése jellemző, míg a potenciális szavazó kategóriánál az MSZP felülmérik. Érdekes módon az aktív szavazó kategóriában nem szokták felülmérni a Fideszt, sőt a potenciális szavazó kategóriában rendszeresen keményen lehúzzák.
tuksz 2013. 10. 20. 15:29
Előzmény: #592  _pampa
#611
Tehát akkor az nyert bizonyítást, hogy nem volt cél az emberölés, hanem jól megruházták és a szerencsétlen belehalt a sérüléseibe.
A szándék nagyot dob rajta. Itt meg azt állapították meg, hogy nem volt benne.
tuksz 2013. 10. 20. 15:22
Előzmény: #585  Fundamax
#610
Pfff, te következetesen olyan "pontosítást" fogalmazol meg, ami vagy nem igaz, vagy köze nincs a dolgokhoz.

Pl. mi köze van ehhez az emberölés "alapesetéhez"?

A halmazati büntetés nem alapeset, ráadásul emel, a bűnismétlésre és a bűnszervezetre ugyanez igaz. (Ezeket írtad.)

Az ide vonatkozó alapeset ez:
"160. § (1) Aki mást megöl, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Tehát 5-15 év.
Persze van enyhítő körülmény pl. szándék nélküliség (véletlen), jó magaviselet, ami a végeredményt vagy így, vagy úgy csökkenti.
Törölt felhasználó 2013. 10. 20. 15:12
Törölt hozzászólás
#609
Törölt felhasználó 2013. 10. 20. 15:09
Törölt hozzászólás
#608
ts3 2013. 10. 20. 14:52
Előzmény: #601  Fundamax
#607
Köszönöm az adatokat. :)

Ezek szerint érdemben nem történt elmozdulás a nagyobb pártok támogatottságában a közvélemény kutatások szerint.
Ennek viszont ellentmondanak az általam kiragadott városokban lezajlott választok eredményei (tudom, hogy falun más a helyzet).
Törölt felhasználó 2013. 10. 20. 14:50
Előzmény: #595  Fundamax
#606
Bizony, Noirual kérdése helytálló. Engem is leginkábbez érdekelne (a felvetetésed is ez volt).

1. Az egyes kutatók hibái. Legjobb, legrosszab kutató.
2. Megfigyelhető-e valamilyen szisztematikus alul-, felülbecslés egyes pártok, vagy politikai oldalak irányában a kutatóknál?
Törölt felhasználó 2013. 10. 20. 14:46
Előzmény: törölt hozzászólás
#605
Szerintem egyszerű a megfejtés: adott x, a politikát leszaró, de a pénzt szerető ember (a felvétel szereplői és készítői, mist mindegy.m, hogy cigányok vafy sem), aki saját maguk kitalálták ezt a szart, hogy akár innen, akár onnan ezzel pénzhez jussanak. Szerintem ennyire egyszerű ez a sztori. Végignézve teljesen a videót, mégnyilvánvalóbb. Ennek aztán felült jobboldal, baloldal, persze ők ezt tudták, hogy most ezzel lehet keresni (valószínűleg a HVG-t, vagy akihez eljuttatták, azt is lehúzták). Az ilyeneknek néhány 10e is pénz és azt gyorsan, könnyen megkapták, 0 befektetéssel.

Az élet a legtöbbször sokkal egyszerűbb, mint azt túlbonyolítva gondoljuk.
Törölt felhasználó 2013. 10. 20. 14:46
Előzmény: törölt hozzászólás
#604
Szerintem egyszerű a megfejtés: adott x, a politikát leszaró, de a pénzt szerető ember (a felvétel szereplői és készítői, mist mindegy.m, hogy cigányok vafy sem), aki saját maguk kitalálták ezt a szart, hogy akár innen, akár onnan ezzel pénzhez jussanak. Szerintem ennyire egyszerű ez a sztori. Végignézve teljesen a videót, mégnyilvánvalóbb. Ennek aztán felült jobboldal, baloldal, persze ők ezt tudták, hogy most ezzel lehet keresni (valószínűleg a HVG-t, vagy akihez eljuttatták, azt is lehúzták). Az ilyeneknek néhány 10e is pénz és azt gyorsan, könnyen megkapták, 0 befektetéssel.

Az élet a legtöbbször sokkal egyszerűbb, mint azt túlbonyolítva gondoljuk.
Törölt felhasználó 2013. 10. 20. 14:43
Törölt hozzászólás
#603
Törölt felhasználó 2013. 10. 20. 14:41
Törölt hozzászólás
#602
Fundamax 2013. 10. 20. 14:18
Előzmény: #597  ts3
#601
2010-es listás választási eredmény:
Fidesz: 52,7 %
MSZP: 19,3 %
Jobbik: 16,7 %
LMP 7,5 %
MDF: 2,7 %

A legutolsó kutatások átlaga:
Fidesz: 49 %
MSZP: 21 %
Jobbik: 15 %
E14-PM: 7 %
DK: 4 %
LMP: 3 %

Szolgálhatok még valamilyen adattal?

Topik gazda

penznyelo_
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek