Topiknyitó: Castorp 2012. 01. 18. 13:30

Görög csőd  

Kérdéseim a következők:

Hogyan érintheti a tőkepiacokat a napokban bekövetkező görög csőd?

Milyen hatásai lesznek Magyarországra?

Hogyan alakulhat a forint árfolyam?

Hogyan alakulhat az eur/usd?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2012. 06. 12. 10:53
Előzmény: #32  -bubu-
#33
A görög gazdaság európai piaci versenyképességének javítására hozandó intézkedések nem kerültek szóba.
-bubu-
-bubu- 2012. 06. 12. 08:50
Előzmény: #31  Castorp
#32
Vezető európai pénzügyi tisztségviselőkkel tárgyaltak a görög hatóságok az országot érintő sürgősségi intézkedésekkel kapcsolatban – írja a CNBC. A találkozó olyan intézkedéseket szorgalmaztak az európai hivatalnokok, mint a görög ATM automatákból kivehető összegek korlátozása, fokozott ellenőrzések az országhatárokon, illetve az euróövezeti tagokból összetevődő folyamatos tőkeellenőrzés mihamarabbi beiktatása. Ezek mind csak lehetőségek, egyelőre nem tervezik az intézkedések bevezetését.
Castorp 2012. 05. 24. 10:18
Előzmény: #30  stingy
#31

Igen ez pontosan azt jelenti, hogy az egyik kiút az innováció. Ez azonban csak ideiglenes megoldást jelent, a probléma elodázását, amivel egyszer mindenképpen szembe kell majd nézni, ezért nem árt elgondolkodni rajta.
Én a másik megoldásban hiszek...
Mellesleg akkor valóban lezárult a tudomány egy nagy korszaka és valami egészen új kezdődött, elsősorban a fizikában.
stingy 2012. 05. 24. 10:06
Előzmény: #29  Castorp
#30
"Az erőforrások tekintetében a technika jelenlegi szintjén a végső korlátot már közelítjük, vagy talán el is értük.."

"1880-ban több tudományos szaktekintély azzal a javaslattal fordult a francia parlementhez, hogy szüntessék meg a Szabadalmi Hivatalt. Indoklásuk szerint értelmetlen fenntartani ilyen költséges intézményt, hiszen további szabadalmi bejelentésekre nem lehet számítani, hiszen már minden fel van találva."
:)
Castorp 2012. 05. 24. 08:54
Előzmény: #27  upgrayeddAKS
#29
A kapitalizmus valószínűleg megmarad, bár szerintem az is kérdéses, hogy ez a növekedésorientált gazdaságpolitika fenntartható-e és ha igen meddig? Közhely a véges erőforrások kérdése, de az már nem , hogy hol is tartunk ebben a folyamatban. Ki fogja jelezni, ha átlépjük azt a pontot ami után elviekben sincs visszaút, csak az összeomlás. Eddig jól működtek a gazdasági ciklusok, hozzá is szoktunk, hogy válságok jönnek aztán elmúlnak. Az erőforrások tekintetében a technika jelenlegi szintjén a végső korlátot már közelítjük, vagy talán el is értük, közben a világ össznépessége rohamosan nő. Mitől fog újra beállni az egészséges egyensúly?
Netán ennek a folyamatnak az előszele érte el Európát?
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 05. 23. 23:08
Előzmény: #27  upgrayeddAKS
#28
"ahhoz az EU-nak is lesz pár szava, hogy lehúzzák-e a slozin a versenytársak..."

mondjuk az is igaz, hogy az EU eddig kb. csak annyit mekegett, hogy "háááááát, talán esetleg kellene tenni valamit ezekkel a görögökkel, nem? vagy döntsük ezt el 2012 dec. 21 után? az asztrológusom azt mondta, érdemes ezt a fordulónapot megvárni... na meg nem is olyan feneketlen kút ez a GR... és ha mégis, majd az exportszektornak jót tesz az EUR/USD paritás :)"
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 05. 23. 22:23
Előzmény: #22  Castorp
#27
"itt olyan erők működnek amik determinálják a kimenetet. Az eddigi kapitalista világ átrendeződését éljük meg napjainkban."

szerintem meg bőven van elég pénz a rendszerben, hogy a kapitalizmus megmaradjon... ami nem jó hír, mert korrupt és xar a jelenlegi megvalósítása

az EU térvesztése meg régóta tart már... kissé olyan az EU nagyban, mint Mo. kicsiben, de van pár lényeges difi: az EU-ban felhalmozódott vagyon még mindig tetemes, és ez fontos szempont még csökkenő versenyképesség esetén is ("mindössze" annyit kellene tenni, hogy amiben nincs komparatív előny, azt hanyagolni, de erre vagy akarat nincs, vagy IQ (a vezetésben), mert ehhez drasztikus oktatási reformok kellenek)

röviden: ahhoz az EU-nak is lesz pár szava, hogy lehúzzák-e a slozin a versenytársak...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 05. 23. 22:05
Előzmény: #21  jumbo2
#26
"átmenetileg" nem-konvertibilissé vált a valutájuk, és kénytelenek voltak a szintén nem túl jó fizetőeszközzel, rubellel kereskedni... (bár ez lehetett valami rájuk oktrojált elem következménye is, pl. a békekölcsönt kifizették a lakosságnak... csak rubelben :) naná, hogy nem kelet-német márkában :) amivel jól jártak volna)
nyomott áron váltak meg a rubeltől, a lakosság évekig xarban volt, bár az, hogy éheztek volna, nem dereng...
mondjuk a tapasztalataim ellentmondanak a közgazdasági logikának, pl. az, hogy minden k..vára olcsó volt náluk, sőt még USD-hoz is elfogadható áron lehetett náluk hozzájutni, az nem épp egy éhező népet adna ki, sőt...
inkább a románok éheztek, de ők nagyon...
1702 2012. 05. 23. 21:59
Előzmény: #23  xmann
#25
Erre mondta tegnap este Bajnai, hogy ha valaki 80 centit tud megugrani, akkor annak hiába viszed le a lécet 160-ról 120-ra. Az első csőd nem lesz elég.
Az a szomorú igazság, hogy nincs jó megoldás, így valaki még mindig szívni fog. Annyi csak a kérdés, hogy ki állja a második számlát, és mit kap érte cserébe. A birka görög tömeg viselkedése, és a példastatuálás egy irányba mutat, ami a kilép(tet)és, drachma, és rossz esetben polgárháború szériában ölt testet. Ha az EU és a németek meg tudják gátolni, hogy elinduljon az eurozóna szétesése, akkor utána lenullázzák őket.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 05. 23. 21:57
Előzmény: #4  disc
#24
"illetve a brutálisan sikeres devizakötvény kibocsátás"

és itt a brutalitáson van a hangsúly :)
a kibocsátás brutális értelemben sikeres lesz...
brutális pénzkidobás lesz 6-7-8 %-okon felvenni a hiteleket, amikor jóval kisebb kamatra is fel lehetne venni
no de majd talán elmeszelik a Közgépet ezek a gyarmatosítani akaró EU-bürokraták :)
xmann 2012. 05. 23. 21:29
Előzmény: #18  jumbo2
#23
jumbo, te lemaradtál valamiről? a csőd megtörtént, 75%-ot buktak a magánhitelezők, 206 mrd eur adósságot strukutúráltak át. Mostmár szinte csak európai államok és az imf hitelezi a görögöket. nekik hogy csődölnek meg mikor rögtön ezután meg pénzt kérnének a bankok feltőkésítésére ugyanonnan?
Castorp 2012. 05. 23. 20:38
#22
A gazdasági, társadalmi vonatkozásokon kívül a pszichológiai vonatkozások is érdekelnek, nemsokára mindenki úgy fog emlékezni, hogy ez az egész történet nyilvánvaló volt. Nos, ma még sokan emelkedést vizionálnak, mások szerint az egész meg van rendezve, ez csak egy műbalhé. Én a kezdetektől kezdve azt mondom, hogy kényszerpályán haladunk, itt olyan erők működnek amik determinálják a kimenetet. Az eddigi kapitalista világ átrendeződését éljük meg napjainkban. Reméljük az az eszme amiért az unió létrejött nem lesz áldozata ennek a folyamatnak.
jumbo2 2012. 05. 17. 21:22
Előzmény: #19  Radva14
#21
Ez szimplán hülyeség. A lengyeleknek az adósságleírás miatt nem volt mit enniük? Na ezt fejtsd ki részletesen, miért is volt így.
jumbo2 2012. 05. 17. 21:20
Előzmény: #18  jumbo2
#20
Ha Görögország egyedi eset lenne, akkor ez minden gond nélkül működhetne is. És 2008-ban Görögország még egyedi volt, sokkal kevesebb adóssággal, mint most, sokkal stabilabb bankrendszerrel. Az európai politikusok, IMF és jegybankárok iszonyú hibákat követtek el, a vak is látta, hogy ez lesz a vége, csak összeadni és kivonni kellett tudni a végkifejlet kiszámításához. Ezt jó magam meg is tettem ezen a fórumon is.

Most sajnos Görögország nem egyedi és a megoldásommal a következő problémák vannak:

- a görög államadósság leírás miatt tetemes veszteséget könyvel el az európai stabilitási alap, vagyis Németország, Franciaország és Olaszország, Spanyolország
- ezen országok választóinak elege lesz vagy lehet az EFSF-ből és fellépnek ellene, akár népszavazással
- a legnagyobb probléma: kutya nem fog spanyol, olasz, portugál államadósságot venni (portugált már ma sem vesz egy privát befektető sem). Persze mi, magyarok is bekerülhetünk ebbe a körbe
- a betétmenekítés felélénkülhet a PIIGS országokban, de a rendezett csőd talán ezt a problémát megoldja
Radva14 2012. 05. 17. 21:18
Előzmény: #18  jumbo2
#19
Na ilyen már volt.A lengyeleknek annak idején leírták az adósság jó részét.Akkor lett nálunk a lengyel piac mert nem volt mit enniük! Méghogy kezelhető megszorításokkal..
jumbo2 2012. 05. 17. 21:13
Előzmény: #1  Castorp
#18
A görög válság megoldása szerintem lehetséges, bár minden eltelt nappal egyre fájdalmasabb. A legegyszerűbb a válság kitörésének elején lett volna.

A megoldás pedig egy rendezett csőd. Görögország felmondja az adósságait (mondjuk 80%) adósságleírás. Így az adósságuk alacsony szintre csökken. Ezek után államosítani kell a görög bankrendszert és ehhez IMF segítség kell. Ezzel kb. 50%-ra csökkenthető az államadósságuk, ami már elviselhető. Ezzel automatikusan csökken a 10%-os görög hiány, mondjuk 5% körülire. Ez vállalható és nagyon lassú megszorításokkal kezelhető.
gem 2012. 05. 17. 13:24
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
London: „Hiteles forgatókönyv” Görögország eurótávozása

Már „hiteles forgatókönyv” Görögország távozása az euróövezetből, és az is valószínű, hogy ennek bekövetkezte esetén a valutaunió felbomlási folyamata nem állna meg itt – vélekedtek szerdai helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint e folyamat kiteljesedése 2-3 százalékponttal is ronthatja az euróövezeti fejleményekre legérzékenyebb közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország gazdasági növekedését.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – befektetőknek Londonban összeállított szerdai devizapiaci áttekintése szerint a piacon forgó „horrorforgatókönyv” jelenleg az, hogy az ultrabalos Sziriza párt megnyeri az újabb görög választásokat, az új kormány elveti a további megszorító intézkedéseket, az Európai Bizottság, az eurójegybank (EKB) és az IMF alkotta trojka erre leállítja a segélyprogram folyósításait, és Görögország végül elhagyja az eurót.

A Commerzbank elemzői szerint „a rossz hír az, hogy ez egy hiteles forgatókönyv”.

A ház szerint ugyanakkor ez az „ördögi kör” megtörhető, ha a görög választók várakozásaiban összekapcsolódik a Sziriza győzelme és a görög EU-tagság megszűnése, ebben az esetben ugyanis sok választó átgondolhatja, hogy kire is adja voksát.

A rosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén kiteljesedő folyamat akár 2-3 százalékponttal is ronthatja az euróövezeti fejleményekre legérzékenyebb közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország gazdasági növekedését is; ez gyakorlatilag keresztülhúzná a második Orbán-kormány legtöbb gazdasági tervét.
Törölt felhasználó 2012. 05. 17. 10:40
Előzmény: #15  -bubu-
#16
Idehaza is 50éve tart a mese hogy pár nehéz év és jobb lesz. Nem lett. Kár reménykedni jobban jár mindenki ha kilépnek
-bubu-
-bubu- 2012. 05. 17. 10:31
Előzmény: #13  Castorp
#15
Piacok viselkedésében nincs újdonság.

---

Annyiban különleges ez a görög helyzet, hogy könnyen állhat a lakosság egy egyszerű választás elé, pláne ha ilyen tempóban viszi ki lóvét a bankrendszerből és emiatt esetleg zárolni kell a betéteket: vagy szavaz a EU(ró) ellenes szélsőségre, és akkor megkapja a drachmát és bukja a megtakarításait meg mindenét, vagy szavaz az EU(ró) párti erőkre és akkor talán marad az euró, jön még pár nehezebb év, de nem vesznek el a megtakarításai. Látszólag egyszerű választás - már ahol racionális gondolkodás uralkodik a választók között. Persze lehet, hogy még a választások előtt eldőlnek a dogok, amennyiben a görög lakosság a betétkivonásával összerogyasztja a bankrendszert, akkor már nem is lesz miről szavazni.
Kraptor 2012. 05. 17. 09:39
Előzmény: #10  forest_30
#14
"Üdv !
Ha eur/usd paritásra készűl, akkor Huf IMF el is képes lesz 300 körüli árfolyamra ? "

Igen képes lesz, csak USD/HUF árfolyam lesz 300:)
Castorp 2012. 05. 17. 09:31
Előzmény: #12  Castorp
#13
Kell egy igazi katarzis élmény ahhoz, hogy a válság végére pont kerüljön. Ez legjobb esetben lehet egy Európán végigsöprő bankpánikkal kombinált pénzügyi összeomlás, az ezzel járó társadalmi krízishelyzetekkel, rosszabb esetben az unió széthullása és helyi háborúk.
Itt "soft landing" már nem lesz,nem lehet.
Castorp 2012. 05. 17. 09:12
Előzmény: #11  Castorp
#12
Kíváncsian várom a fejleményeket,hol ér véget a történet. A görög bankpánik garantáltnak tűnik, de már a spanyolok is kezdenek izgulni. Természetesen Magyarország védve van az ehhez hasonló sokkhatásoktól, így hát továbbra sincs semmi ok az aggodalomra:)
Castorp 2012. 05. 09. 11:11
Előzmény: #9  disc
#11
Természetesen el kell választani a sokkszerű hatásokat és majdan remélhetőleg bekövetkező kilábalás időszakát. Az előbbit egész Európa megszenvedi, az utóbbi viszont már valóban differenciáltan fog bekövetkezni, ha egyáltalán az ehhez szükséges kereteket nem söpri el a vihar. Remélhetőleg "csak" néhány állam kilép az eurozónából és az unió túléli a válságot. Akkor lesz kilábalás is.
Abba bele se merek gondolni mi lenne, ha nem így lenne.
forest_30 2012. 05. 09. 10:59
Előzmény: #5  Castorp
#10
Üdv !
Ha eur/usd paritásra készűl, akkor Huf IMF el is képes lesz 300 körüli árfolyamra ?

disc 2012. 05. 09. 10:51
Előzmény: #5  Castorp
#9
én inkább arra gondolok, hogy akkor már beköv. a csőd, ha valami olyan kormánykoalíció jönne létre, amely elveti a korábbi megállapodásokat és végrehajtásukat, mivel akkor a köv. részlet nem lesz már folyósítva és ezt mindenki tudja.
és méginkább arra gondolok, hogy maguk a görögök ugranak ki.
abszolút nem lehet rájuk számítani, hogy mit mondanak és aztán abból mi lesz.
különbség van kelet és dél között.
a legnyagobb nyertesek a keletiek lesznek.
idő megmutatja :o)
ahogy az olaszok és portik és spanyik is mások mint görögök.
más az államadósság mennyisége, szerkezete, más a gazdaság, olaszban van pl ipar nem is akármilyen, spanyolban van mezgaz és ipar is portugában mezgaz erős, szóval jön hozzá mindegyiknél a szolg a turizm görögnél csak az van.
nem érek rá sajna bőven kifejt
Castorp 2012. 05. 09. 10:23
Előzmény: #7  DTL
#8
Sajnos ez lesz, mivel a politikailag vált kezelhetetlenné a helyzet a demokratikus országokban. Ez a helyzet demokratikus berendezkedés mellett kezelhetetlen, a szavazók nem képesek kilépni saját szerepükből,túllépni pillanatnyi problémáikon és egy kicsit előbbre tekinteni, így csak rossz és még rosszabb között választhatunk. A demokrácia végül demokratikusan számolja fel magát és ki tudja mi következik.
DTL 2012. 05. 09. 10:11
Előzmény: #6  DTL
#7
Es persze ahogy azt latjuk is, a valsag elohozza a radikalis partokat, sorra fognak bukni az eddig kormanyzo imf-babok. Jonnek a sztrajkok, gyujtogatasok mig be nem csodoltetik sajat magukat a periferia orszagok. Eleg megnezni pl a spanyolokat, koltsegvetesi hiany az egben, megis recesszio van es a munkanelkuliseg is csucson. Mi lesz megszoritasok mellett, ha anelkul sincs novekedes
DTL 2012. 05. 09. 10:06
Előzmény: #5  Castorp
#6
Egy gorog csod eseten europa sosem latott recesszioba fog sullyedni. Eleve keletkezni fog egy 500 milliard euros buko az europai bankoknal, tobb francia es nemet bank csodkozeli helyzetbe kerul. Masreszt hirtelen a elbukja a fogyasztoinak 1.5%at, nem kell nekik egy ideig se merci, se citroen, se lidl vagy auchan. Lehet megint szazezreket utcara tenni europaban csak a gorogok miatt, akik miatt megint tobb szazezret kell elkuldeni. Bizalmi, gazdasagi, politikai valsag egyszerre csap le, mivel az olasz spanyol portugal ir helyzet nem oldodik meg. En tovabbra is tartom, hogy a lehman brothers egy rendezetlen gorog csodhoz kepest csak bemelegites volt
Castorp 2012. 05. 09. 09:54
Előzmény: #4  disc
#5
A mostani elemzői várakozások szerint június vége előtt nem következhet be csőd, hiszen addig elegendő pénz áll a rendelkezésükre.
Én veled ellentétben tovagyűrűző hatásra számítok (a spanyol bankok már megint állami segítségre szorulnak), ami hatalmas bizalomvesztéssel párosul a befektetők részéről egész Európát illetően és ezzel egy öngerjesztő folyamatot indít el, aminek legnagyobb vesztesei a periféria országai lesznek kiemelten Magyarország. Ha addig sikerül aláírni az IMF-el a megállapodást az valamiféle támaszt jelenthet a HUF-nak, egyébként akár új csúcsokat is láthatunk.
disc 2012. 05. 09. 09:42
Előzmény: #1  Castorp
#4
Hogyan érintheti a tőkepiacokat a napokban bekövetkező görög csőd ?
ha a napokban köv. be, akkor épp azt árazzák a tőkepiacok. tehát esés van. azaz a pletykára eladás. tehát a hírre zárják majd a pozikat, azaz pattancs lesz.
Milyen hatásai lesznek Magyarországra ?
amint látod kb. semmilyen. nézz rá a forintra :o) Mo. egy brutál ker. többlettel folyamatosan gyártó, alacsony deficittel bíró (néha még kimagasló szufficitek is vannak :o)) éppen újból feltörekvő közép-kelet-európai gazdaság. köze nincs a görögökhöz, semmilyen tekintetben.
Hogyan alakulhat a forint árfolyama ?
fentiekből következik, hogy a forint árfolyamára a JBK csökkentése lesz csak hatással, illetve a brutálisan sikeres devizakötvény kibocsátás és az IMF (nem készenléti, hanem védőháló) megállapodás.
Hogyan alakul az eur/usd ?
amint a görögök kilépnek a zónából széttépik.
Castorp 2012. 05. 09. 09:17
Előzmény: #2  upgrayeddAKS
#3
Ami késik nem múlik. Megint lehet dollárt vásárolni...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 01. 18. 16:28
Előzmény: #1  Castorp
#2
ez inkább wishful thinking :) de szvsz akár a kurmány elsöprése is benne van a pakliban, tehát aki cash-ban van, az várjon ki, mert ha a kurmány után stabilizálódik a helyzet, akkor eszméletlen rally lehet (ha a külső feltételek is kedvezőek)

mivel az EU már nem kerül nagyobb xarba, sőt ha végre megszabadulnának a görögöktől, tisztulnának is, ezért előbb vagy utóbb (szvsz egy mélyrepülés után) vissza fognak kapaszkodni az indexek... most épp felfelé viszi őket a momentum (shortzárások, január-effektus, stb.), de egy komolyabb para után addigra legkésőbb magukra találnak a piacok, amikorra rájönnek, hogy ide keménykezű megoldások kellenek, és nem az eddigi szájkarate + hot potetozás... pl. a görögök kivágása egy ilyen jel lenne... (mondjuk nem tartom valószínűnek, hogy hamar meglépik...)

Topik gazda

Castorp
5 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek