Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
signal2
signal2 2013. 02. 04. 15:31
Előzmény: #62595  pancserlama.
Kapnak egy VOLVO-alvázat, és beleteszik a futóművet. Ezt tesztelik.
egyveleg 2013. 02. 04. 15:12
Előzmény: #62597  Törölt felhasználó
sajnos nagyjából kereskedés sincs, így a könyvnek sincs sok értelme
atikasz 2013. 02. 04. 09:38
Előzmény: #62597  Törölt felhasználó
100db ment el 871fton
link
Törölt felhasználó 2013. 02. 04. 09:10
Előzmény: #62596  atikasz
Sziasztok!
Kérhetnék egy könyvet és azt, hogy már mennyi ment el, milyen áron. Köszönöm.
atikasz 2013. 02. 04. 08:59
Előzmény: #62595  pancserlama.
már most is tesztelnek,mégpedig a mi türöképességünket:-)(
pancserlama.
pancserlama. 2013. 02. 03. 13:48
Előzmény: #62593  signal2
Számomra ételmetlen
Mit kell vagy akarnak tesztelni ?
signal2
signal2 2013. 02. 03. 11:23
Előzmény: #62593  signal2
Műszaki analfabéta vagyok, ez csak infó a gyárból.
signal2
signal2 2013. 02. 03. 11:23
Előzmény: #62592  pancserlama.
A Volvo jelentkezett a tesztigénnyel, de olyan paraméterekkel, amelyeket a Rába jelenleg nem tud gyártani.
pancserlama.
pancserlama. 2013. 02. 02. 15:43
Előzmény: #62589  signal2
Miről is van szó ?

Azt még nem írtam, hogy a Volvó az eddiginél szélesebb tengelytávú futómű műszaki paramétereit adta meg a teszthez...
Törölt felhasználó 2013. 02. 02. 15:15
Előzmény: #62589  signal2
Azt hiszem értelek, és hogy lényegében egyet is értünk a helyzetet illetően.
Az zavar, hogy a valós döntési helyzetben, vagy annak környékén levőkről nem látom, hogy milyen szempontra optimalizálják a buszstratégiát.. Sőt néha abban sem vagyok biztos, hogy helyes képem van arról, hogy a fenti kör az kiket is tartalmaz valójában.
signal2
signal2 2013. 02. 02. 13:49
Előzmény: #62588  Törölt felhasználó
Amúgy el tudom képzeli, hogy a kis magyar gyártók kapacitásilag és együttműködésben el vannak maradva.
signal2
signal2 2013. 02. 02. 13:49
Előzmény: #62588  Törölt felhasználó
Nem mondtam, hogy nem ez lesz a legjobb megoldást, csak megosztottam véleményemet, miszerint remélem, hogy végül optimális buszstratégia lesz, és nem feltétel nélkül a Volvós megoldást erőltetik.
Azt is az előbb írtam, hogy sorozatgyártás legkorábban 2014 elején indulhat. Azt még régebben írtam, hogy a Rába jelenleg teljesen leterhelt a Claas, JD és Marmon megrendelésekkel, a buszhoz új gyártósorok és munkások kellenek.
Azt még nem írtam, hogy a Volvó az eddiginél szélesebb tengelytávú futómű műszaki paramétereit adta meg a teszthez...
Törölt felhasználó 2013. 02. 02. 12:27
Előzmény: #62586  signal2
Ez így elég homályos volt. Mire gondolsz?
Van árban jobb.. Ismered az esetleges Rába-Volvo árát (és minőségét)?
És mi számít nemzetgazdaságilag optimálisnak? A sok kicsi heterogén gyártókapacitás, ami a nemzetközi piacon eladhatatlan, érdemi széria határidőre legyártására alkalmatlan?
Mi konzultáltunk az egyik buszos érdekképviselettel, és elég világosan kiderült, hogy a magyar gyártók teljesen képtelenek a kooperációra egy egységes terrmékportfólió keretében. Van 1-2 aki egy lassú(!) és folyamatos cserében tudna megfelelő mennyiséget és minőséget adott részpiacokon, és ennyi. De rövidtávon már nem tudnák (és ami a legfájóbb a gazdasági kilátásokra nézve nem is igazán akarnak/mernek/bíznak senkiben) a magyar piacot sem kiszolgálni megfelelő volumenben. Sokat fricskáztam itt a fidesz buszos stratégiáját (inkább stratégiátlanságát), de a tény az, hogy az elmúlt bő 2 év az elmúlt. Nem visszanyerhető, és innen már csak egy intenzív beszerzéssel lehet kikecmeregni, ha a BKV, volán vonalat nézed. Erre a magyar gyártók már alkalmatlanok.
Az adott helyzetből nézve (amiben továbbra is hangsúlyozom, hogy komoly felelőssége van a fidesznek is!) szerintem a Rába-Volvo kooperáció az egyik legjobb gazdaságpolitikiai döntése lehetne a fidesznek, ha megteremtenék a vásárlás jogi kereteit (láthatóan nem teszik) és az offset-et jól kezelik: a beszállítói kört nem elaprózzák, elmutyizzák politikai csókosoknak. (De nem lesz, mert el fogják b...ni a szokásos döntésképtelenséggel, kapzsisággal és szakszerűtlenséggel. A rába (és mi) meg majd fizeti a számlát. :(( )
Ebben ki tudna épülni egy olyan termékbázis értelmes méretekkel, amit akár a Rába-Volvótól független kis gyártók is adaptálhatnak, és elindulhatna egy termékkonvergencia, ami hosszútávon egy sokkal egységesebb és piacképesebb magyar gyártókapacitást eredményezne. Ez szerintem a jelenlegi gyártóinknak is adna perspektívát.
pf2 2013. 02. 02. 11:45
Előzmény: #62584  pancserlama.
Ica is ezt mondja miközben a svéd óriás átöleli derekát a korcsmában ? ))

mert a 1,5 % -osAXE svéd sör kurva drága skandiknál és a jól bevált pilsenit nem szívesen cserélem le egy lóhugyizü drágán gyártott termékre))
signal2
signal2 2013. 02. 02. 11:35
Előzmény: #62583  pf2
Hiába vagyok RÁBA tulaj, csak olyan busz-stratégiát tartok kívánatosnak, ami nemzetgazdaságilag a legoptimálisabb. Bele értve a beszerzési, üzemeltetési, környezetvédelmi és gyártási szempontokat. Szóval nem kellene a RÁBÁ-VOLVO-t erőltetni, ha árban és minőségben lenne jobb is a magyar piacon.
signal2
signal2 2013. 02. 02. 11:32
Előzmény: #62584  pancserlama.
2013-ban a tesztelésnél nem jutnak tovább, a sorozatgyártás 2014-ben indulhat.
A VOLVO már megkereste a RÁBÁ-t a teszt céljából.
pancserlama.
pancserlama. 2013. 02. 02. 10:46
Előzmény: #62583  pf2
Már egy Rába-Volvo együttműködés is happy end !
1 max 2 hónap és az is itt van !
pf2 2013. 02. 02. 09:07
Előzmény: #62580  watson
Gyűrük Úrában van happy end? :-))

Kravitex nem Győrben gyártatt?
tigus7313 2013. 02. 01. 22:24
Előzmény: #62581  Törölt felhasználó
ez így nem igaz,
volt már március 2-a is.

február második felére gondolnék.
Törölt felhasználó 2013. 02. 01. 22:08
Előzmény: #62580  watson
jövőhéten várhatóan jön a Q4 és az éves jelentés.
mindig hónap elején szokták közzétenni.
általában az elsők között szokott jelenteni.

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek