Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 01. 31. 07:42

A választópolgárok IGEN-nel voksolnak a népszavazáson  

link

Abból, hogy "a piac NEM-mel voksolna a népszavazáson" pont az a tézis látszik megerősödni, hogy a jelenegi kormányzati elképzelés nem a választóknak, hanem a piacnak kedvez.

Ez pedig ellentétes az állam (kormány) alapvető kötelességével, miszerint (és többek között!) az állam feladat az, hogy a választópolgárok lehető legnagyobb, dolgozni akaró rétegének, a lehető legjobb legyen, úgy, hogy a választókat kiszolgáló piac törvényes kereti a leginkább megfelelő legyen.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 03. 06. 09:24
"Egyre nehezebb a svájci frankban eladósodott románoknak a törlesztő részletek fizetése, köszönhetően annak,hogy a sv.frank több, mint 20 %-ot erősödött a lejhez képest tavaly." irja a Ziarul Financial. A cikk emlékeztet arra is,hogy a svájci frakban történő hitelfelvételi kedv tavaly ugrott meg, hasonlóan az euróban való eladósodottság is. Mi a helyzet nálunk? A svájci frank alapú hitelfelvétel idehaza hosszabb múltra tekinthet vissza,már 2004-2005-ben is gyorsan növekedett. Idehaza pillanatnyilag még nem is annyira a forint árfolyamának gyengülése a fő gond, hanem az, hogy 2005-ben a sv.frank jegybanki kamatlába mindössze 0.76% volt, majd hamarosan emelkedni kezdett, meglehetős monotonitással negyedévente 0.25%-kal . Ma a jegybanki kamatláb 2.5%, ami jelentős többlettehet ró a hazai hitelfelvevőkre. Megközelitő pontossággal ez azt jelenti, hogy aki 2005. elején egy 3 millióft körüli szgk-t vásárolt sv. frank alapú hitelre, vállalva mondjuk 1 millió ft körüli önrészt, akkor a havi törlesztőrésze 36-38e. ft körül volt, s már az elmúlt év végén a negyedéves időtartamú hiteltörlesztés felülvizsgálat után mintegy 30-32 ezer forint plusz törlesztés megfizetésére kötelezték. Gondoljunk bele, mi lesz, ha a forint gyengül a svájci frankhoz képest/az eddigieknél erőteljesebben/ Erre pedig sajnos van esélyünk, amit felerősithet a szerencsétlen időpontban kierőszakolt népszavazási eredmény és annak következményei. Mielőtt bárki is felhördülne erre az állitásra, annak szeretném emlékezetébe idézni azt a múlt havi eseményt, amikor arra a pletykára, hogy Gyurcsány Ferenc esetleg lemond a pénzügyminiszterrel együtt, néhány órára 4 ft-tal gyengült a forint árfolyama az euróhoz képest!
csuloktata 2008. 03. 06. 09:20
Előzmény: #1018  Törölt felhasználó
Kola

Igen lehet feltenni demagóg kérdést, s lehet 2 % támogatottsága. Te fogod eldönteni mi a demagóg, s mi nem? Egyéként kiváncsi lennék hányan mennének el az általad említett szavezásra.
Ogy választáson a demagóg kampánynak még nagyobb támogatottsága volt. Akkor azmi volt? Mi a megoldás diktatúra? Bölcsek tanácsa? Ki választja a bölcseket?
A hitalminősítőkről meg annyit, hogy a kialakult állapotot figyelik, s már eddig is romott a besorolásunk alapvetően az álamháztartás problémái miatt, mely most már kihat a reál szférára is. De ez nem azt jelenti, hogy a vizitdíj lenne az oka. Ráfoghatod, de akkor nem látod a fától az erdőt. Hol voltak a hitelminősítők 2005- 2006- ban? Akkor nem aggódtak? Vagy az nem számított? Amennyiben figyeled a ténykedésüket mindig futnak az események után. Az Ázsiai válság idején sem jeleztek semmit előre, utólag kavartak meg magyaráztak. Most aggódjanak, emeljék a kockázati felárat, de az nem azért történik, mert a viztidíjal nem rendelkező országok magasabb kockázatúak, hanem mert félnek a bizonytalantól. A legrosszabb bizonyos is jobb, mint bármely jobb bizonytalan. Mert félnek a változástól, s azt árazzák. De ennek mi köze a népszavazási kérdéséhez?
Törölt felhasználó 2008. 03. 06. 08:10
Csulokanya! Nem vagy elég figyelmes, mint irtam , részemről egyfajta gondolatkisérletről volt szó! De ha már annyira erőlteted a dolgot, visszautalok az eredeti kérdésre: ha az OVB mondjuk találna egy jogi formulát ahhoz, hogy egy ilyen kérdést átengedjen, ahhoz először is kellene 200ezer hitelesitett aláirás, hogy a kérdést népszavazásra lehessen vinni. Nálunk sajnos szinte minden zöldségre össze lehetne szedni ennyi aláirót, főként ha valaki hathatósan fel is karolná az ügyet. Ha az aláirók el is mennének szavazni, rögtön 2% fölötti igen lenne. Tudnád boritékolni a végeredményt?
Törölt felhasználó 2008. 03. 06. 07:57
Az általam mondottakhoz olvasd a S&P mai anyagát Magyarországról!Egyébként pedig naivság azt gondolni, ha pl. a Ficht "jutalmaz" valamit "ott", hasonlóan fog vélekedni, ha ugyanazt eltöröljük "itt"!
Törölt felhasználó 2008. 03. 06. 07:34
Előzmény: #1014  Törölt felhasználó
kanyisz 1997 óta annyira nem lehetett rossz a gazd. pol., ha annak első jelei 2003- ban jelentkeztek...
Az, hogy helytelen az nem egyezik meg azzal, hogy neked nem tetszik. Akkor helytelen, ha annak eredménye rosz (kb).
Törölt felhasználó 2008. 03. 06. 07:31
Előzmény: #1013  Törölt felhasználó
A ne fizessünk semmiért témára is probáltam reagálni, de ezek szerint nem volt egyértelmű.
Véleményem szerint téves az a hozzászólás, hogy nem fizetünk az egészségügyért. Fizetünk, csak nem a szolgáltatás igénybe vételekor. A népszavazás nem a járlékok eltörléséről szól. Nekem korábban sem volt ingyenes az eü, s a vizitdíj esetleges eltörlése után sem lesz az. Akinek tényleg ingyenes, az fizesen, de szerintem ez nem kérdés!
Demagóg a kérdésed, olyan dolgokaz kötsz össze, amely csúsztatás, nem össze tartozóak. Mit lehet erre válaszolni?
Minden legyen ingyenes bohózatra mit válaszoljak? Másfél pártra emlékszem (MSZP- SZDSZ), mely tényleg ingyenessé tesz dolgokat (Korlátlan nyugdíjas tömegközlekedés, Gyula idejében, még a Malév jegyet is beigérte vodkamámorában), meg teljesítmény követelmény nélkül emel 50 %- al bért, úgy szeret segélyeket osztogatni, hogy azért nem vár el semmit. Ezzel nem értek egyet.
A vizitdít eltörlésétől nem lesz ingyenes az egészségügy. Akik ezt súlykolják, azok az adófizetőket veszik semmibe, pedig pontosan azt kellene elérni, hogy a befizetett járulék fejében elvárjuk a megfelelő ellátást, s ne tekintsük ingyenesnek, mert nem az.
Amikor a kórházból kijövő potyázónek kijün a 345136 Ft- os számla, ezt az OEP utólag beszedi tőle, s a közmédia hetente beszámol 3-4 ilyen esetről ,akkor tudatosul az emberkben, hogy ez nekik nem jár, hanem fizetnek érte. De ameddig az ingyenesség súlykolásával van elfoglalva, addig mit várjak el?
De tudod mit legyen vizitdíj, de akkor vegyék le a járulék mértékét, mert ha bevezetik az általatok önrésznek nevezett összeget, akkor illene csökkenteni a biztosítási díjat! Nem így van ez más biztosítások esetében? Nö az önrész, csökken a biztosítási díj!
Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 21:50
Előzmény: #1009  csuloktata
"A 2002 óta folytatott gazdaságpolitikából fakad a jelenlegi makro helyzet, s áttételesen a vizitdíj is. De ez nem azt jelenti, hogy a makro helyzet és a vizitdíj között bármi kapcsolat lenne. "
1997 a helyes dátum.
Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 21:22
Csuloktata!Ugye nem haragszol meg, ha ismét nem adok igazat abban, hogy a népszavazás kimenetele nem lesz hatással a gazdasági helyzetükre, illetve nincs összefüggés. KŐKEMÉNY hatás lehet! Gondolj a forint gyengülésére! A lakosság igen nagy része vett fel lakás, -gépkocsi,- fogyasztási hitelt kőzéptávra svájci frankban, euróban, újabban japán jenben. Utaltam arra, hogy az igenes népszavazás győzelme esetén ugrásra készen állnak nagy külföldi bankok, hitelminősitők a forint gyengitésére, a hitelminősitésünk lerontására. Akkor pedig igen sok honfitársunk valutahitele fog bedőlni, vagy okoz szinte elviselhetetlen pluszterhet.! A hitelminősités esetleges lerontása az államadósság finanszirozhatóságát neheziti, drágitja. Újabb nagy teher a költségvetésen, pápá adócsökkentési tervek. A Fitchre való hivatkozásom is elkerülte a figyelmed-vö a cseh hitelminősités javitásával, benne a reformok és a vizitdij! A vizitdijra való hivatkozásod egyébként akkor állná meg a helyét, ha egyedi magyar találmány lenne-de nem az. Az EU alkotmány népszavazáson való elvetése vátozatlanul nem az intézményrendszerrel szembeni nagyfokú bizalmatlanság eredménye, hanem az előkészitetlenségé és a nagy horderejű kérdés önös célú félremagyarázása egyes pártok részéről. Még egyszer leszögezem: Országgyűlésünk ugyanezt a dokumentumot -ha jól emlékszem- egyhangúlag elfogadta! A ne fizessünk semmiért gondolatkisérleti felvetésemre nem igazán tudtál válaszolni. Demagógia? Hány százalék lenne az igen? Nullától biztosan több! Menyivel ? Attól függően, hogy lenne -e és milyen politikai erő aki megtámogatná! Úgyhogy nem kellene itt sem elsietni a választ!
Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 21:16
Előzmény: #1007  pampa
pampa,

Hidd el, nem ugyanazt mondjuk, még ha Te harmadszor is azt gondolod:

"Ugyanezt mondom én is.Vannak Fidesz-esek és vannak MSZP-sek és vannak sima állampolgárok akik szintén szavaznak saját meggyőződésükből."

Eddig még valóban hasonlót mondznk...

"Valakit támogatnak a leadott szavazatukkal és ez a támogatási arány derül ki 03.09.-én."

Na, ez az, amit én nem mondtam. Aki az eszére, és nem a szívére (értsd: politikai meggyőződésére) hallgat, az nem támogat senkit. Legföljebb valamit, mégpedig az igénybevétel esetén történő egyéni hozzájárulást, azaz az ÖNRÉSZ intézményét. Részben az egészségügyben, részben pedig a felsőoktatásban.

Ebben viszont deklaráltan nem értünk egyet, úgyhogy ne is mond többet, hogy "ezt mondom én is", mert nem ugyanazt mondjuk... Ezt azért fontosnak tarottam leszögezni.
Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 20:11
Miről szól a népszavazás?
Hát leginkább arról, ki kit győz le?
Mint 2004 decemberében. Akkor sem arról szólt, akarunk-e állampolgárságot adni a külhoni magyaroknak és még arról sem,akarjuk-e privatizálni avagy sem a kórházakat. Hanem arról, hagyja-e a Fidesz a nagyon megnyert EU választás után a szociknál feltűnt új vezér megerősödését, népszerűvé válását avagy rögtön megpróbálják földbe döngölni. Mint ahogy az MSZP részéről is az volt a tét, hogy sikerül-e Gyurcsánnyal a szociknak kimászni a szarból és talajt fogni vagy semmi esélyük sem lesz a 2006-os választások megnyerésére.
Éppen ezért volt olyan a kampány amilyen és ezért kellett mosakodni az eredmények miatt lényegében mindkét nagy pártnak is.

Most sem vizitdíjról és társairól szól. Ez a népszavazás már 2006 augusztusában Öszödön kezdődött. Meg annak utóéletén: a szeptemberi TV-ostromnál és az "októberi sajnálatos események"-nél. Amikor a Fidesz a "tömegek" radikalizálódását kihasználva megpróbálta eltávolítani Gyurcsányt a hatalomból. Miután nem ment és látta, hogy az utcára hívott csőcseléket le kel szerelnie, nagy ötlettel kitalálta a népszavazást. "Most mindenki menjen haza - mondta Orbán - majd lenépszavazzuk a kormányt és kénytelen lesz távozni".
Aztán az eredeti hét kérdésből csak három maradt, a többi már részben nem volt érdekes, részben pedig nem lehetett volna tömegeket mozdítani rá. Pedig a tömegek mozdítása a Fidesz számára is létkérdés. Folyton trenírozni kell a választókat, nehogy elpuhuljanak. Aztán a végén -2010-ben - elfelejtsenek elmenni szavazni. Vagy másra szavazzanak.
Én még azt is erősen hiszem, hogy a kormány által bevezetett három díj tulajdonképpen a Fidesznek sincs ellenére. Meg ez az egész konvergenciaprogramosdi miatti megszorítósdi sem. Ez pont alkalmas arra, hogy a kormányt és vele a baloldalt végre olyan mélyen nyomják a szarba, hogy többé már ne tudjon felkelni. Nem szabad megismétlődni 2004 decemberének. És ezt Orbán is tudja. Tudja, hogyha egy csekély esély is mutatkozik arra, hogy a baloldal 2010-ben megnyeri a választásokat, azt már sem a saját vezérkara sem szavazótábora nem fogja megbocsátani neki. A Fidesz menthetetlenül apró darabokra hullik: kis széttagolt jobb és szélsőbalos pártokra. Mint ahogy a győzelem Orbán számára az utolsó szalmaszálat jelentheti saját sorsa szempontjából, úgy persze Gyurcsány számára is a lét a tét 2010-ben. Szörnyű választás lesz. Még azt is megkockáztatom, hogy polgárháborús hangulatban megyünk majd szavazni. Csak barát lesz és ellenség. Elég csak a mostani - látszatra csekély súlyú - népszavazás előcsatározásaira gondolni: vélelmezett szavazatvásárlások, rémhírterjesztés, előrevetített választási csalások stb.
Még így is, hogy a Fidesz olyan kérdések mellet tud kampányolni, amelyek egy paternalista kormányzásból éppen hogy kibúvó társadalomban fellelhető nosztalgiára hajaznak, még így is bennük van a félsz, hogy nem sikerül.
Pedig ennek a társadalomnak nagy része tényleg olyan mint az újszülött, akiről még el kell távolítani a méhlepény maradványait és aki számára világrajövetel hatalmas pofon: nem erre számított. Nem ezt ígérték.
De most ezt ígérik ismét. Hát jóhogy kezét lábát törve szalad, hogy ismét visszakerüljön anyu hasába. Hogy így sohasem fog megszületni? Vagy ami még rosszabb, minden születés újabb és újabb pofonnal ér fel számára. Nem baj. Ott bent meleg van - mégha büdös is. Majdcsak lesz valami. Majd Orbán Viktor megmondja mi.
Szóval erről szól. Nem másról.
Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 19:47
Előzmény: #1008  Törölt felhasználó
csuloktata 2008. 03. 05. 19:46
Előzmény: #1004  Törölt felhasználó
Kola!

Először is köszönöm.

Népszavazás nemtelen célra történő használata nem annak intézményét kérdőjelezi meg, ebben úgy érzem egyet értünk.
Az, hogy az általad az EU alkotmánnyal kapcsolatos eredmény milyen volt, az tökéletesen mutatja az EU jelenlegi döntési rendszerével kapcsolatos elutasítást. Ezt természetesen lehet minősíteni, de úgy gondolom, hogy a gond nem azokkal van, akik így szavaztak, hanem azokkal, akik az említett helyzetet (bizalmatlanság a képviselőkkel és rendszerrel szemben) létrehozta.
A hétvégi szavazásra visszatérve. Ezt sem kellene önmagában nézned, mert itt sem ilyen egyszerű a helyzet. Először is volt egy demagóg kampány, amelyben a kormány teljes mellszéleséggel részt vet, s emlékeim szerint keményen hazudozott az ex- jelenlegi miniszterelnök a témával kapcsolatban. Ezt követően kiszivárgott, aminek ki kellett szivárognia, felszállt a füst, aztán jöttek az össze- vissza nyilatkozatok (lesz- nem lesz...). Jelképpé emeltek egyszerű üzeneteket (vizitdíj, tandíj). Jelképeket elfogadásáról igazán érdekes véleményt nyílvánítani. Nem 300 Ft- ról kell dönteni.
Az meglehetősen érdekes, hogy a minden ingyenesség témájában történő népszavazásról beszélsz. Kicsit demagógnak tűnik. Illetve nem is kicsit. Felhívom figyelmed, hogy nem ingyenes az eü, mert jövedelem arányában szép summát fizetünk érte az elmúlt 2 évben történt jelentős forráskivonás ellenére is. Az oktatásról ma korábban leírtam a véleményem.
A gazdasági helyeztünkhöz semmi köze a vizitdíjnak. Eljutottunk oda, hogy az eu egyik legbetegebb gazdasággal rendelkező leszakadó országa lettünk. Miért is? Remélem nem gondolod, hogy a vizitdíj, s a népszavazás miatt!
Olyan dolgokat állítasz összefüggésbe, amik nincsenek ok- okozati kapcsolatban.
A 2002 óta folytatott gazdaságpolitikából fakad a jelenlegi makro helyzet, s áttételesen a vizitdíj is. De ez nem azt jelenti, hogy a makro helyzet és a vizitdíj között bármi kapcsolat lenne.
Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 19:44
pampa 2008. 03. 05. 19:19
Előzmény: #1005  Törölt felhasználó
akira

Ugyanezt mondom én is.Vannak Fidesz-esek és vannak MSZP-sek és vannak sima állampolgárok akik szintén szavaznak saját meggyőződésükből.Valakit támogatnak a leadott szavazatukkal és ez a támogatási arány derül ki 03.09.-én.
Mi furcsa van ezen?
Valaki valószínűleg több szavazatot kap mint a másik. És ez az arány lesz az ami akkor a két tábor közötti különbséget kifejezi.

És ezt taktikázta el az MSZP amikor az otthonmaradás mellett kampányolt.
Mert így nagyon sok nem szavazat nem fog megjelenni a nevük mögött.
Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 19:13
Fidel! Nem tisztem akirát megvédeni, de szerintem is maradhatnánk abban, hogy az alma leginkább az almára hasonlit! Lehet persze vitát nyitni arról, hogy a körte és a barack közül melyik almább....? Hát....
Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 18:27
Előzmény: #1001  Törölt felhasználó
fidel,

""Az államot államként látom..."

Akira!
Te aztán tudsz hasonlítani... "

Miért kellene az államot bármihez is hasonlítanom? Fentieket éppen azért írtam, mert szvsz nem hasonlítható semmihez, az állam az állam. Nem Rt és nem család. A kormányfő vagy a köztársasági elnök semnem vezérigazgató, semnem családfő, de semmiképpen sem király, pláne "kiskirály" :)

Az állam - általam ideálisnak vélt - feladatait pedig korábban többször is leírtam, mert szerintem ez sokkal fontosabb, mint az, hogy definiáljuk, vagy valami egészen máshoz hasonlítsuk.

Egyébként pedig az szdsz-"államRt" és a fidesz-"államcsalád" sok tekintetben keveredik akkor, amikor az szdsz ugye "mindent eladna" azaz jórészt megválna a tulajdonosi jogosítványaitól, a fidesz meg a sok gazdasági egységet állami tulajdonban tartana, azaz jó erős gazdasági szerepet szánna az államnak. Ez utóbbi viszont sokkal inkább az Rt, semmint a családi vonásokat juttaja eszembe...

Még mindig nem tudok hasonlatot, de semmiképp sem Rt, és semmiképp sem család. Az állam, az "csupán" állam, nem hasonlítható máshoz - szerintem...
Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 18:17
Csuloktata! Megszólittattam, hát válaszolok! Az anekdótázás módszerét csak azért választottam, mert naivan azt gondoltam, ebből jobban értesz, mint a száraz tényekből. Visszatérve a népszavazás kérdésére, próbáltam megmutatni neked, milyen veszélyeket hordozhet, ha ezzel a számomra is nagyra becsült demokratikus formával helytelenül élnek, netán visszaélnek.Még egyszer: bemutattam hogyan éltek vissza az athéni demokráciában a hazát megmentő hősökkel a népszavazást nemtelen célokra használók, a csalók, hogyan bukott meg az EU alkotmánya az előkészitetlen népszavazáson az uniós gondolat szülőhazájában és másutt is: Megerősitem, hogy a mostani népszavazást a kiirt kérdésekben álságosnak, elhibázottnak tartom. Nem tartom tisztességesnek ugyanis, hogy minden népszavazási kérdésben visszaköszön a mottó:.."ne kelljen fizetni". Magamban eljátszottam a gondolattal : nem kellene ezt a kérdést elaprózni, csak egy olyan jogi formulát kellene az OVB-nek találni, amellyel átengedné azt a kérdést, "Egyetért Ön azzal, hogy Magyarországon ne kelljen semmiért fizetni? Rendkivül izgalmas helyzet állna elő és most teljesen komolyan kérdem: megszavaznánk? Mert ha igen ,Magyarország lenne az első, amelyik demokratikus úton beszavazta magát a kapitalizmusból a kommunizmusba! Azt is kifejtettem már korábban, hogy az igazi veszélyt nem az igenek győzelmében látom, meghajtom a fejem az Alkotmánybiróság döntése előtt, és azt mondom: szavazzon mindenki lelkiismerete, tudása szerint, vagy ne szavazzon, ha neki úgy tetszik. Ami engem, mint közgazdát sokkol: a népszavazás ebben a világgazdasági környezetben, amikor nagy a veszélye annak, hogy a recesszióközeli állapotba lavirozó USA gazdaság magával sodorhatja az olyan megingott gazdaságú országokat, mint Magyarország is, csak növeli az ország hitelminősitésének lerontási kockázatát és előrevetiti a nemzeti valuta árfolyamának ssúlyos meggyengitését. Ezt a viziómat már korábban felvázoltam, azóta kényszerűségből az MNB és a kormány egyetértésben törölte a forint intervenciós sávjait, a forint az euróhoz képest, mióta polemizálunk a népszavazásról 10-12 forintot gyengült. Jól tudod, hogy nem szeretek megalapozatlanul általánosságokban beszélni, ezért felhivom figyelmed többek között a svéd hátterü SEB bank 02.19-i forinteladási ajánlásának indoklásából a 3.pontra: "A március eleji népszavazás közeledtével erősödnek a belpolitikai kockázatok.Bár a kormány az eredményes referendum mellett is a helyén marad majd, de a népszavazás üzenete a jövőben "lebénithatja a kormány reformjellegű gazdaságpolitikáját". Még csupán annyit: ha figyelemmel kiséred a világ dolgait, a mai napon olvashattad a Fich hitelminősitőtől, hogy javitott Csehország hitelminősitő besorolásán. Az indokok között szerepel -többek között- a gazdasági reformok bevezetése és most tessék figyelni: a vizitdij bevezetése. Mit gondolsz, mi várható akkor tőlük, ha Magyrország ezzel ellentételesen cselekszik? Maradok tisztelettel és várom szives véleményed!
Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 18:14
Előzmény: #998  pampa
pampa,

"Akkor lesz olyan Fidesz-es aki nem-el és olyan MSZP-s aki igen-nel szavaz?"

Nem ezt mondtam, ismét félreértettél. Olyat nem mondtam, hogy biztos lesz olyan mszp-szimpatizáns, aki IGEN-nel szavaz, bár most, hogy mondod, akár ez is elképzelhető :)

Csupán annyit mondtam, hogy a szavazók egy része a saját feje után fog menni, mert vannak olyan szavazók, akik gondolkodnak is, nem csupán - az egyébként számukra szimpatikus(abb) párt - hülyítlse alapján szavaz akkor, amikor egy konkrét kérdést tesznek föl, nem csupán azt, hogy melyik párt a szimpatikusabb.

Tekintve, hogy ez nem szimpátia-szavazás, hanem vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj....

De szerintem kár ezen lovagolni, majd vasárnap meglátjuk.

Ja, és azt sem mondtam, hogy lesz szdsz-es, aki igen-nel szavaz, bár kétségtelen, hogy ilyen is előfordulhat...
sanka 2008. 03. 05. 17:29
pampa és tata, én leírtam a véleményem, meggyőzni senkit nem akarok.Csá
Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 17:11
Előzmény: #993  Törölt felhasználó
"Az államot államként látom..."

Akira!
Te aztán tudsz hasonlítani...
Mert ugyan az igaz, ha azt mondom, hogy az alma leginkább az almára hasonlít, de valójában nem mondtál semmit annak, aki arra kíváncsi, hogy mire hasonlít az alma...
Akár már pártelnök is lehetnél!!! ;-)

A Te államképed hol helyezkedik el az általad is szélsőértékekként beállított Rt. - paternalista család skálán. (Ha nem a kibúvást keresed a kérdés alól...)

Mert a kérdés az, hogy a teljese elfogadhatatlan Rt.-forma erősödjön tovább vagy kanyarodjunk vissza egy jó családi modell felé, ahol az állam feladata az, hogy az egyén szabadsága mellett meghagyja a család, a közöség biztonságát, úgy, hogy a lehető legtöbbeknek jó legyen, ha aktív tagja kíván lenni ennek a családnak...
(S ugye nem arról van szó, ahol a családfő erőszakkal tart rendet, nem veszi figyelembe a családtagok elképzeléseit és elissza a teljes családi vagyont; mert ez a modell inkább hasonlít az Rt. működési formájára -esetünkben-...)

Topik gazda

LET
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek