Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 01. 31. 07:42

A választópolgárok IGEN-nel voksolnak a népszavazáson  

link

Abból, hogy "a piac NEM-mel voksolna a népszavazáson" pont az a tézis látszik megerősödni, hogy a jelenegi kormányzati elképzelés nem a választóknak, hanem a piacnak kedvez.

Ez pedig ellentétes az állam (kormány) alapvető kötelességével, miszerint (és többek között!) az állam feladat az, hogy a választópolgárok lehető legnagyobb, dolgozni akaró rétegének, a lehető legjobb legyen, úgy, hogy a választókat kiszolgáló piac törvényes kereti a leginkább megfelelő legyen.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2008. 02. 29. 13:46
Előzmény: #939  Törölt felhasználó
akira

Egyfolytában mellébeszélsz.
Vegyük a járulékcsökkentést. Nem volt vizitdíj és emelték a járulékot,bevezették a vizitdíjat és megmaradt az emelt járulék, majd eltörölték azt az emelést amit ŐK emeltek meg,és arra hivatkozni hogy csökkentettük a játulékot így jogos az önrész...

Tudsz olyan munkakört idehaza ahol ki tudják harcolni az EU szinten létező átlagbért?

Mert oda szivesen elmegyek dolgozni.
Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 13:33
Előzmény: #934  pampa
pampa,

Türelmes leszek, elmagyarázom:

"Addig még valamit úgy akarnak átalakítani,hogy önrészt vezetnek be,de ezzel egyidőben nem csökkentik a %-os hozzájárulást csak igazságtalanságról beszélhetünk."

Egyrészt idén csökkentették az eü járulékokat - igaz, csak később, mint ahogy bevezették a vizitdíjat -, másrészt viszont a felére is csökkenthetnék, ha normális mértékű önrész lenne, nem csak ez a nevetséges 300 Ft. De ennek a lehetősége a népszavazás eredményeképpen valószínűleg elvész. Nem lehet egyszerre ....szni is, meg szűznek is maradni. Vagy eltöröljük az önrészt és soha nem lehet jelentős mértékben csökkenteni a járulékokat, elveszítve a maradék versenyképességünket is, vagy megmarad, sőt továbbfejlesztjük az önrészt, csökkenthetjük a járulékokat, valódi versenyt alakíthatunk ki magunknak a szolgáltatók között, és versenyképesebbé válunk.

Választhatsz jövő vasárnap, oda szavazol, ahová akarsz, hidd el, engem a legkevésbé sem érint...

"Ugyanúgy mint minden esetben amikor termékek és szolgáltatások árát a világpiaci árhoz hasonlítják,hogy igazolják az emelés jogosságát."

Na ennek aztán semmi köze a vizitdíjhoz....

"Ezt is csak akkor tudom elfopgadni ha a jövedelmek is a világpiaci jövedelmekhez hasonlítanak."

Lehet, hogy meglepő, de a jövedelmek piaciak (ha teszik: világpiaciak). Ha kevesled, számtalan lehetőséged van olyan állás felkutatására, ahol elegendő mennyiségű fizetséget ajánlanak a tehetségedért és a munkádért. Hidd el, pontosan annyit fogsz keresni, amennyit érsz, hiszen a munkaerő-fronon is a piaci törvények érvényesülnek, nem a kormány szabja meg a fizetésedet.

"Vegyük a gáz árárt. A Magyar piacon jelenlevő szolgáltatók a munkásaiknak világpiaci fizetést adnak?"

Otthon a csapból folyó gáz árában csupán picinyke részt tesz ki a munkatársak bérköltsége, de ők is pontosan annyit keresnek, mint amennyit az ő munkájuk ér. Ha kevesebbet keresnének, akkor ők is keresnének jobban fizetőt. ha mégsem talál, akkor az ő munkája annyit ér, amennyit kap. A piac így működik, a versenyben vannak győztesek, van a középmezőny, és vannak vesztesek is. A rendszerváltáskor ezt szavaztuk meg, ha nem tetszik lehet menni kubába. fide_L majd segít rajtuk... :)

"Mert ha nem akkor mi alapon követelik a termékük világpiaci áron történő értékesítését? Jelenleg a gáz nagyker-kisker ár közöt kb 80 % árrés van."

Ezt nem tudom, hogy valóban így van-e - kétlem -, de ha akkora üzlet lenne benne, hogy másnak is megérné olcsóbban adnia, akkor bizonyosan beszállna a felszabaduló piacra és lejjebb nyomná a piaci árat. vevő biztosan lenne az olcsóbb gázra...

Egyébként most hallottam valami ukrán cégről, akik 8%-kal adják olcsóbban a gázt, mint a jelenlegi átlagos szolgáltatói ár...

De ha arra gondolsz, amit az orbán kormány művelt a gázárral (ti: egyformán dotáltatták a mol-lal a kisnyugdíjas és a milliárdos gázfogysztását is), akkor nagyon nem értünk egyet a szükséges megoldást illetően.

Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 13:07
Előzmény: #936  Törölt felhasználó
Nem vagyok hálapénz párti, a kenőpénzt meg ki nem állhatom.
Amellett állítom, hogy a vizitdíj egyiket sem váltja ki, talán pont azért, amit le is írtál, és azonnal hivatkozom rá.

"2. sürgősségi szülés minden esetben a saját, választott orvosodnál X+Y Ft, melyből a fentieken túl az Y Ft-os felárat a kórház kasszájába kérjük befizetni, melyről számlát kapsz."
Tegyük fel, hogy az orvos kap 100 egységet, mindkét esetben (a nem idézett 1.-ben és ebben is...).
Mennyit fizet az egyik és mennyit fizet a második esetben a paciens???
csuloktata 2008. 02. 29. 12:59
Előzmény: #932  Törölt felhasználó
Elég érdekes demokrácia felfogásod van.
Gyakorlatilag elfogadod azt a mocskot ami itt megy.
Jól értem nem jársz szavazni (ellenkező esetben mi alapján választasz???).

Ja, s igazad sincs, csúsztatsz, megtévesztesz.
Franciaországban, Németországban lehet úgy országos választást tartani, hogy nem az ellenkezőjét csinálják az igéreteknek.

Végighazudtuk az 1- 1,5 évet dumáért normális országban bukás jár, s nem igazságbeszédnek nevezik. Mert ott tudják, hogy a hatalmukat a néptől kapják!
Még valami. Teltéve nem elfogadva a nézetedet a választási kampányról, mi várható 2010- ben az igértek, programok tekintetében? Szabad a vásár? Sehová nem vezet amit múvelnek! Nem lehet következmények nélkül kormányozni!
Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 12:59
Előzmény: #923  Törölt felhasználó
malev,

"a vizitdíj, meg szerintem semmilyen reform nem fog ezen segíteni
végülis a doktor nem ülhet ott éjjel nappal, ha pedig Te csak benne bízol, akkor telefonálsz neki"

Ha jól értem, nyuszi arra célzott, hogy a hálapénz volt az egyetlen eszköz arra, hogy szombaton bejöjjön az orvos, ha éppen akkor szükséges.

És ez így nem jó, sajnos niocs más eszköz.

"ha pedig Te csak benne bízol, akkor telefonálsz neki"

Remélem, nem arra gondolsz, hogy az orvos majd kommunista szombatot tart a kedvedért? Ugyen nem ezt várod el az orvostól?

A magam részéről azt tartanám helyesnek, ha az árlistán szerepelne, hogy
1. normál szülés, munkaidőben a választott orvosnál, éjszaka és hétvégén a beosztott ügyeletes orvosnál X Ft, melynek 90%-át a biztosításod téríti.
2. sürgősségi szülés minden esetben a saját, választott orvosodnál X+Y Ft, melyből a fentieken túl az Y Ft-os felárat a kórház kasszájába kérjük befizetni, melyről számlát kapsz.

Szerintem valami ilyesmi volna egy tisztességes, európai egészségügyi szolgáltatás.

Ma is ez van, csak nincs kiírva az ár, így az orvos zsebébe megy a plusz. Ezt megszüntetni lehetetlen, "kifehéríteni" viszont lehetséges. Sőt, a többletszolgáltatás akár a magán-biztosítás része is lehetne, ha megfizetem az ezzel járó költséget.

Ha ki lesz írva az ár, és a biztosító térítésén felül többlet-szolgáltatást is vásárolhatok hozzá, akkor lesz magasabb színvonalú az ellátás. Kommunista elvek alapján (értsd: mindenki lehetőségei szerint fizet be, és igényei szerint vesz ki onnan) soha sem lesz elegendő pénz a kasszában.

De nyilván, a

Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 12:53
Előzmény: #912  Törölt felhasználó
Akira...!

"Mielött belemennék mélyebben...

Én azt írtam, hogy az a kötelező juttatás (éppen azért használtam ezt a szót, hogy az adó/nem adó vitát átlépjem!).
S attól kötelező juttatás, hogy az állam írja elő a közfeladatok ellátásnak forrásaként.
Mindegy ki és hogyan szedi be, a lényeg hogy kötelezően meg kell fizetni.
(A beszédés kérdésében tőzsdenyúllal lehetne vitád, de ő is visszavonta időközben álláspontját...)

"Valaminek a költségéhez történő személyes hozzájárulás mindig önrész lesz."
Már megint játszunk a szavakkal, ahelyett, hogy előre mennénk.
Igen, ha valaminek a költségéhez járulok hozzá, az költséghozzájárulás... ;-) (Lásd a tandíjat, ami hivatalon nevén is így cseng...
szemben a vizitdíjjal, ami díj-ra lett névadózva. ;-) Nem véletlenül...
Az EHO mi? Mert nevében hozzájárulás, azaz önrész, vagy ött a hozzájárulás már nem önrész?
Amikor a támogatot gyógyszer "árát" kifizeted, az is hozzájárulás csak, azaz önrész...
De mégsem mondjuk, hogy az EHO nem járulék (azaz nem kötelező juttatás, nem adó...).

Szóval nyugodtan lehet sok mindent önrésznek nevezni, ha nem a klasszikus biztosítási fogalmat akarjuk alatta érteni...
Ha csak nyelvi szempontból nézzük, akkor valóban önrész, ahogyan írod is, ahogyan a lakásvásárlásnál az önerő (mert azt hivatalosan így nevezeik, de nevezhetnék önrésznek is...). ;-)

---

A vizitdíj a kárhoz való hozzájárulás?
Akkor megelőzési cél esetén miért kell fizetni?

---

A járulék sem adó (a klasszikus értemelben), de ettől még "kötelező juttatás"...
Akárcsak a vizitdíj.
"S attól kötelező juttatás, hogy az állam írja elő a közfeladatok ellátásnak forrásaként."

---

KGFB - Bizony, azt is az állam írja elő. Nem a pontos mértékét és felhasználását, hanem csak a létét.

S miért nem kötelező juttatás?
Mert nem állami feladatok ellátásának forrása.

Ha államosítanák a gépjárműbiztosítási piacot és a KGFB káreseményeinek esetleges üzleti veszteségét az állam a közkasszából állná, akkor az is kötelező juttatássá válna, akárcsak a vizitdíj.

S fordítva is igaz, ha az állam teljes mértékben kiszállna az eü. finanszírozásából, akkor az eü-biztosítási befizetések (járuklék, EHOzzájárulás, vizitdíj, kórházi napidíj, gyógyszerárhozzájárulás ;-), stb.) mind-mind a klasszikus biztosítási szótából vett szavakkal illethetőek lennének, azaz lenne biztosítási díj, önrész, bonus-malus besorolás lehetősége, stb.

De minderről a viztitdíj nem szól, s még az új eü-törvény sem!!!"
link

--------------------------------------------------------------
Kötelező juttatások Előzmény válasz erre 2008.02.28. 10:01

Nevezzük egyszerűen az egyén részéről az állam felé nyújtott "kötelező juttatás"-nak!

Abba minden jövedelem-elvonás belefér.

Legyen az ÁFA, SZJA, ÁNYA, EHO, illeték, járulék, vizitdíj, kórházi napidíj, stb...
pampa 2008. 02. 29. 12:48
akira

Kiragadt a kormány egy pici szeletet a költségvetésből és azon keletkező veszteséggel akarja szembe állítani a vizitdíj hasznosságát.
Így mindenről bebizonyítható hogy szükséges.
De igazságtalan,pont úgy mint a vizitdíj.
Addig még valamit úgy akarnak átalakítani,hogy önrészt vezetnek be,de ezzel egyidőben nem csökkentik a %-os hozzájárulást csak igazságtalanságról beszélhetünk.
Ugyanúgy mint minden esetben amikor termékek és szolgáltatások árát a világpiaci árhoz hasonlítják,hogy igazolják az emelés jogosságát.

Ezt is csak akkor tudom elfopgadni ha a jövedelmek is a világpiaci jövedelmekhez hasonlítanak.

Vegyük a gáz árárt. A Magyar piacon jelenlevő szolgáltatók a munkásaiknak világpiaci fizetést adnak?
Mert ha nem akkor mi alapon követelik a termékük világpiaci áron történő értékesítését?

Jelenleg a gáz nagyker-kisker ár közöt kb 80 % árrés van.
Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 12:45
"A populáció 90%-a hülye, viszont nekik is van szavazati joguk. Ezért kampányt a "hülyékre kell írni", ezt - valljuk be - egyre ügyesebben csinálja mindkét vezető párt."
Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 12:33
Előzmény: #928  pampa
pampa,

"A vizitdíjról nem vitázhatunk szakmai alapon,hiszen Gyurcsány megigérte,sőt kikérte magának hogy ő ilyet vezetne be."

Pont úgy csúsztatsz, mint a politikusok! Már miért ne beszélhetnénk a vizitdíjról szakmai alapon? Hiszen konkrétan a vizitdíjról szól a népszavazás, nem arról, hogy melyik politikus mít ígért és mit tartott, vagy nem tartott be.

Számtalanszor elmondtam már, hogy bugyutaság számonkérni a politikusokon, hogy mit mondanak, mert az csupán kampány a hatalom megszerzéséért.

Sokkal inkább azt kellene számonkérni, hogy mit tesznek. Ezért is bírálom folyamatosan a kormány eü-átalakítás számos részletét, mert az konkrét dolog. Egy dolog a kampány, és egy másik dolog a kormányzás. A választáson az nyer, aki ügyesebben hazudik. Ha betartják az ígéretüket az is lehet rossz (ld. többször 100 napos program, 13., 14. havi nyugdíj, stb.), s ha nem tartják be az ígéretüket, az is lehet jó (pl. az önrész bevezetése az egészségügy finanszírozásában).

Próbálj már meg választást nyerni egy olyan programmal, amely valóban jót tenne az országnak! Hidd el, lehetetlen. A populáció 90%-a hülye, viszont nekik is van szavazati joguk. Ezért kampányt a "hülyékre kell írni", ezt - valljuk be - egyre ügyesebben csinálja mindkét vezető párt.

A kormányzást viszont annál ügyetlenebbül csinálják! Honnan is tudnák, hiszen szinte egyetlen egy kormánytag sincs, akinek a piacon is eladható vezetői (pl. vállaltvezetői) gyakorlata lenne. Max. állami vállalati vagy költségvetési intézményi vezetői gyakorlata, de az nagyon más... (Tisztelet a kivételnek, de egy fecske nem csinál nyarat...)

"Az önrész az más..."

Miben más? Kifejtenéd, hogy szerinted miben más?

"...majd egy olyan kormánnyal aki bírja mind a lakosság és a szakma támogatását arról akkor lesz szakmai vita."

Akkor most a vizitdíjjal van a baj, vagy azzal, hogy melyik kormány vezette be? Ha a fidesz vezette volna, akkor nem volna rossz? Amíg kormányon voltak, mikola is számtalanszor az eü magánosítása mellett kadoskodott, mégsem sinált átfogó reformot. Most, hogy nincs abban a helyzetben, most meg hazaárulónak titulálja azt, aki - helyette - akarná magánosítani az egészségügyet.

Lásd már be végre, hogy a politikusok a kampányban és ellenzékben mind hazudnak, hazudnak annak érdekében, hogy megszerezzék a hatalmat. Azaz olyanokat mondanak, amely valószínűleg a választók többségének - annak a 90%-nyi hülyének - tetszik, és nem azt, amit valójában tennének.

A népszavazás azonban még a következő kormány (legyen az akár a fidesz) számára is megakadályozná a "fizetős" egészségügy, azaz bármilyen önrész bevezetését, mert nem arról szól, hogy "vizitdíj" néven ne lehessen illetni az önrészt, hanem arról, hogy ne kelljen fizetni az igénybevételkor. Az önrészt azonban - legyen az akár olyan formába öntve, amely neked is tetszene - az igénybevételkor kell fizetni.

Legyen már eszed, eddig azt gondoltam, hogy Te a másik 10%-ba tartozol! :)

"De még az egy főre eső EÜ kiadás kb.10250 ft és a Szociális kiadás kb 22500 ft. addig azt állítani hogy az EÜ viszi el a költségvetés forintjait,hmmm több mint csúsztatás."

Ez meg, hogy jön ide?
Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 12:22
Előzmény: #877  Törölt felhasználó
avagy, gyurcsány elvtársai utcára viszik a gyurcsányistákat:

link

Az "egész nép" szerves részeként akarják megmutatni magukat Gyurcsány Ferenc és az új polgárosodási program támogatói. Az MSZP közeli kapcsolat.hu-n szimpátiatüntetést szerveznek.

Januárban egyszer már lemondták a tervezett szimpátiatüntetésüket, most azonban szombatra újabb demonstrációt hirdettek a miniszterelnök elszánt támogatói.

A Népszava adott hírt arról, hogy az MSZP-hez közelálló kapcsolat.hu honlapon szombatra a Szent István parkba hirdették meg az újabb demonstrációt. A szervezők azt a célt tűzték maguk elé, hogy a tüntetéssel támogassák "Gyurcsány Ferencet, a reformokat és az új polgárosodási politikát", hogy "megmutassuk: mi is itt vagyunk az annyit hivatkozott 'egész nép' szerves részeként".

A demonstráció januári lemondását akkor azzal indokolták, hogy a sajtó idő előtt hírt adott a tervezett eseményről. A nevük elhallgatását kérő szervezők csupán pár száz résztvevőre számítottak, de az érdeklődés "megsokszorozódott", ezért nem látták biztonságosnak a szimpátiatüntetés lebonyolítását.

csuloktata 2008. 02. 29. 11:59
Előzmény: #927  Törölt felhasználó
A 2006- os kampány során az akkori miniszterelnök állítása szerint kész kidolgozott eü reform és államigazgatási reformmal várták a választás eredményét.

2006- tól nem emlékszem mit bocsátott a hatalmon lévő koalíció vitára, hol mondta el a hosszú távú elképzeléseit. Ezzel szemben erőből átnyomnak mindent, hazudoznak, mellé beszélnek, reform elleneseznek (a reform tartalma hetente változott).
Képtelen vagyok megérteni, hogy miért nem rejtunk, kételkedőkön kéritek számon a szakmai vita hiányát adott esetben. Nem annak kellene ezt megtenni, aki nekilát az ellátó rendszer átalakításának?

A szavahihetőségről meg ....
hallode 2008. 02. 29. 11:56
Előzmény: #925  csuloktata
Csülök, én nem mondtam, hogy a kormány teljesítményével elégedett vagyok. De szerintem sokkal fontosabb a politikusok töketlenkedésésnél az, hogy az állampolgárok mit csinálnak. Azt se értékelném csillagos ötösre. (A politikusokat meg leszarom, jó részét börtönbe küldeném, a maradékot meg közmunkára.)
pampa 2008. 02. 29. 11:48
Előzmény: #927  Törölt felhasználó
akira

A vizitdíjról nem vitázhatunk szakmai alapon,hiszen Gyurcsány megigérte,sőt kikérte magának hogy ő ilyet vezetne be.

Az önrész az más , majd egy olyan kormánnyal aki bírja mind a lakosság és a szakma támogatását arról akkor lesz szakmai vita.

De még az egy főre eső EÜ kiadás kb.10250 ft és a Szociális kiadás kb 22500 ft. addig azt állítani hogy az EÜ viszi el a költségvetés forintjait,hmmm több mint csúsztatás.
Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 11:40
Előzmény: #921  hallode
hallode,

"Igen, voksolni, azt szeretnek az emberek, meg pofázni. Dolgozni kellene meg adót fizetni, abból épül(ne) az ország. Ehelyett 300 Ft-os tételekrõl szóló népszavazásra milliárdokat költünk. A sok hülye meg, aki beveszi a pártok faszságait, egymás torkának ugrik, és hónapokig vitakoznak 300 Ft-ról. Ez a magyar szellemi színvonal."

Egyetértek, szerintem is azzal van a gond, hogy nem arról szól a vita, amiről kellene. Elveszünk a részletekben (300 Ft-os vizitdíj, menedzsmentjogok, 50%+1 szavazat, stb.), holott alapvető elvi és szakmai kérdésekről még hallani sem akarnak - sem a parlamentben, sem pedig itt a fórumon -, nem, hogy erről szólna a társadalmi vita.
Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 10:13
Előzmény: #924  Törölt felhasználó
ezen a területen nem hiszem
csuloktata 2008. 02. 29. 10:06
Előzmény: #921  hallode
Hallode!

Nem kéthavonta kellene alőjönni a programokkal ,amivel telnyomják a postaládát, aztán aki kitalálta úgy felejti el, ahogy a szél a pládába bedobott papírt elviszi. Ettől épül az ország, meg a sok kormányzati kanyartól!
Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 10:06
Előzmény: #923  Törölt felhasználó
úgy jön ez ide, hogy azt kommunikálták, hogy a vizitdíj majd megszünteti a zsebbe borítékot
Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 10:00
Előzmény: #919  Törölt felhasználó
nyuszi
értem amit írsz, velünk is hasonló dolog történt,
de hogy jön ez ide
a vizitdíj, meg szerintem semmilyen reform nem fog ezen segíteni
végülis a doktor nem ülhet ott éjjel nappal, ha pedig Te csak benne bízol, akkor telefonálsz neki
itt mi választottunk, gondolom ti is
úgy gondolom jól tettük, hogy nem a véletlenre bíztuk, mert akkor egy kezdő is kísérletezhetett volna velünk
Törölt felhasználó 2008. 02. 29. 09:56
Előzmény: #917  Törölt felhasználó
"persze, ha vizitdíj lesz, akkor biztos nem a pénzt fogják nézni, hogy nekik hogyan éri meg jobban, hanem a világbéke és az emberiség meggyógyítása lesz a fő motívációjuk
igen "
ne nézz madárnak, nyuszi vagyok! :))
hallode 2008. 02. 29. 09:50
Igen, voksolni, azt szeretnek az emberek, meg pofázni. Dolgozni kellene meg adót fizetni, abból épül(ne) az ország. Ehelyett 300 Ft-os tételekrõl szóló népszavazásra milliárdokat költünk. A sok hülye meg, aki beveszi a pártok faszságait, egymás torkának ugrik, és hónapokig vitakoznak 300 Ft-ról. Ez a magyar szellemi színvonal.

Topik gazda

LET
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek