Mindig szimpatikus voltál nekem, részben mert rendkívüli hozzáértéssel és nem kevés hévvel védted saját álláspontodat az eü reform kapcsán (amely egyértelműen liberálisabb álláspont volt, mint a kormányé), másrészt mert éppen a szakmaiság eredményeképpen tudtál hiteles maradni a veled polemizálókkal szemben. Éppen ez a középen állás védett meg azoktól a személyes támadásoktól, amelyek ezekben a topicokban sajnálatosan a vita részét képezik.
De. Igen, de. Most hibát követtél el. Hibát abból a szempontból, hogy - vélem jogos dühöd miatt a népszavazás eredménye kapcsán - egyértelműen állást foglaltál egy politikai alakulat ellen s hitet tettél egy ideológia mellett.
Mondhatnám, hogy üdvözlet a klubban. Ez a klubtagság azonban nem jár előnyökkel. Tagjait végtelen megvetés övezi, hozzászólásaikat személyeskedések és minősítgetések kísérik.
Őszintén remélem, hogy veled kapcsolatosan e pálfordulás mégsem következik be. Szurkolok neked.
Más.
Magam tagja vagyok az SzDSz-nek. Nem állítom, hogy sosem láttam még jobb társaságot. Mivel emberek alkotják, elköveti az emberek által elkövetett hibákat és az emberek által elkövethető kisebb-nagyobb bűnöket is. Mégis úgy gondolom, ha már körülnézünk a politikai palettán mégis ez a párt az, amely a legkevesebb politikai változáson esett át, amelyik a leginkább megpróbált hű maradni az elveihez. Hogy sokat fel is adott közülük? Igen. De nem ezért lett un. 1%-os párt. Hanem éppen azért, mert soha nem akart és soha nem tudott olyan demagóg populista lenni, mint a többi párt. Pedig ma Magyarországon kizárólag ez viszi a pártokat a hatalomig. Így mindig csak kis párt maradt és igyekezett kicsiségében nagyokat alkotni. Van mikor sikerült, sajna legtöbbször nem.
De liberális maradt. Aki azt mondja, nem, biztos meg is tudja indokolni.
de mondhatm úgy is, hogy a népnek és a parlamentnek joga van ahhoz, hogy ne akarjon öngondoskodni, de nincs joga Alkotmányellenesen cselekednie egyiknek se.
Alkotmányossági kérdésben nincs igazad. Ez fontosabb kérdés, mint amiket Te később feszegetsz, amivel egyébként egyetértek.
De az első a jogszerűség. Ne keresse senki a kiskaput egy jogszabályban, ne lehessen egy jogszabályt állandóan az alkalmazó szája íze szerint csűrni csavarni. Ez minden demokrácia, jogegyenlőség alapja.
Nekem ezektől a teljesen lényegtelen kérdésektől, hogy 2009 január 1-től, vagy 2008 április 1-től kell-e/lehet-e eltörölni a vizitdíjat - már megbocsáss, de - kiráz a hideg, feláll a szőr a hátamon, és elmegy az életkedvem...
Ismét sikerült a "lényeget" megragadnia a politikának, és ismét sikerült jól összeugrasztani az ellenoldali szavazókat...
Ki a ...szt érdekel, hogy mikor törlik el? Kit érdekel, hogy alkotmányos-e vagy sem? Mert engem marhára nem.
Nem az a lényeg, hogy mikor törlik el, hanem az, hogy évekre, sőt évtizedekre újra beléverték szerencsétlen magyarba, hogy még véletlenül sem kell önmagáról gondoskodnia, mert az állam majd gondoskodik róla. Egy fillérrel sem kell hozzájárulnia az egészségéhez. Nyugodtam dohányozzon, igyon, annyiszor menjen orvoshoz, ahányszor jólesik, mert az állam állja a költségeket. majd jól megkopasztjuk a gazdag adófizetőket, lesz mindenki ellátására pénz. 40 év alatt jó volt ez így, eztán is így kell.
Szvsz ez a népszavazás üzenete ez, és ez sokkal súlyosabb kérdés, minthogy pontosan mikor törlik el a vizitdíjat.
Nekem nem kell, hogy a kormány kompenzációt adjon. Nekem nem kell, hogy a kormány tartson el! Nekem csupán az kellene, hogy kiszámítható jogi és gazdasági környezetet teremtsen a parlament, ne változzanak a szabályok félévente. És az is kellene, hogy ne tegyen kötelezővé számomra semmilyen szolgáltatást, amit az állam nyújt. Vessen ki adót (járulékot), de ne mondja azt nekem, hogy márpedig én csakis az államtól kaphatok egészségbiztosítási szolgáltatást. Törvényalkotói jogával élve, tegye lehetővé, hogy köthessek olyan magán-egészségbiztosítást, amely feljogosít az országban működő állami egészségügy szolgáltató intézmények szolgáltatásainak igénybe vételére! Erre ugyanis jelenleg nem ad lehetőséget a jogszabály. Még arra sem, hogy egy állami kórházban magam fizessem az ellátás költségét. Kénytelen vagyok magán-rendelőbe mennem, még akkor is, ha az adott szolgáltatás tekintetében éppen jobbnak találom, vagy közelebb van az állami. Nem is tudják megmondani, hogy mennyibe kerül, ugyanis nincs árlistájuk. Még vizitdíjat sem kérhetnek hivatalosan, ezért aztán max zsebbe lehet fizetni.
A háziorvosomnak vagy a kórházaknak pedig szívesen fizetnék továbbra is vizitdíjat, vagy annak a többszörösét, hogy "fizető-vendég"-ként bánjanak velem, de sajnos ezt nem teszi lehetővé a jogszabály. Az orvos/intézmény kizárólag az OEP által kiutalt összeget kaphatja meg, többletet csupán kivételes esetekben szedhet. Pedig éppen ezekből a pluszpénzekből lehetne hivatalosan is többletforrásokhoz juttatni az eü szolgáltató intézményeit.
Persze olvasgattam pampa az idevonatkozó szövegeidet. Ezeket azonban csak afféle szóf@sásnak tartom (már megbocsáss). A lényeg az elv megsértése amit az Alkotmánybíróság kimondott.
Ha alkotmányosnak tartod, akkor szíveskedj ne bírálni semmilyen mutyizást ebben az országban, mert azok is mind törvényesek.
Én arra nem kérdeztem rá és magánügynek tartom.
De ha már így rákérdeztél kiváncsi lennék a véleményedre,hogy a kötelező érvényű népszavazási döntés ellenére 04.01.-el törlik el a díjakat kell e a kormánynak kompenzációt adnia a kieső bevételekre?
Rákérdeztetek, hogy miért nem szimpatizálok a fidesz-szel, és tényszerűen összeszedtem néhány konkrétumot, ami éppen eszembe jutott.
Erre mi a válasz? Az, hogy az szdsz -így, az szdsz meg úgy. Amit a fideszről írtam, abból csupán egy dologra reagáltatok (ha jól tudok számolni), az pedig a kommunista szólamok.
Hozzáteszem, hogy erre a legkönnyebb reagálni, mert minden független politikai és gazdasági elemző egyetért abban, hogy a piacellenesség és a paternalista állam képe a legerősebb ideológiai üzenete a fidesz politizálásának már sok-sok éve.
Kezdve az energia árakkal, folytatva az egyes állami szolgáltatások monopóliumának megőrzésével és bármely privatizációt helyből elutasító hozzáállásával, és befejezve a visszaállamosítással. Az EU-ellenességéről nem is beszélve...
Tényleg ijesztő. Képzeld mennyire ijesztő ez egy nyugati demokráciából szemlélve...
Egyébként pedig ha egy - előző kormány által véghez vitt - privatizációt törvénytelennek vél a kormány, akkor jogában áll bíróságon megtámadni azt, de egy jogállamban nem lehet erőből visszaállamosítani, pedig pontosan ez történt. A visszaállamosítás a putyini "jogállamra" jellemző. Kérdezd csak meg erről az Amnesty International-t!
Csülöktata!
Szerintem Te is emlékszel a 70-es években volt , amikor minden hírforrás azt mondta, hogy az energiaválság nem "gyűrűzik be kis hazánkba"?
Mintha valami ilyesmi elhangzott volna nem is oly rég!
Te is tudod, más is tudja, nem szabad -bár lehet- elszakadni a piactól..
Túl nagy az ára, amit utólag meg kell fizetni egy ilyen kísérletért.
A liberalizmusban is nagyot tévedsz.
Abból az szdsz csinált szitokszót, s nem csak benne van a keze. SZDSZ milyen liberális alapértékek mellett politizált? Soha nem ragaszkodott az elveihez, nagy duma, aztán az ellenkezőjét tenni ezek a liberális elvek?
Hol hirdet a fidesz már- már kommunista államot? Melyek azok a kijelentései? Mert nehogy megmagyarázd már, hogy a vizitdíj nélküli eü az maga a kommunizmus! Nem védem őket, mert úgy látom el vannak a nélkül is.
Hát az SZDSZ sem tud szabadulni a saját árnyékától.Miért nem mondanak le ,ha azt az egyszerű dolgot sem értik meg,hogy 2009.01.01.-től kell etörölni a díjakat.
De ha ők hamarabb szeretnék akkor tegyék mellé a szükséges pénzt.
Áder János mai sajtótájékoztatójából kiderült, hogy az az elképzelés, amelyet a népszavazás után találtak ki, néhány nap alatt összeomlott.
A Fidesz azt javasolta, hogy az egészségügyhöz ne az járuljon hozzá 300 forinttal, aki igénybe veszi az ellátást, hanem aki lottózik.
Pár nap alatt kiderült, hogy a költségvetésnek ezt a bevételét egyszer már a Kormány elköltötte óvodákra, szociális ellátásra, a közrend fenntartására. A mai bejelentés szerint új javaslattal állnak elő. Hihetetlen felelőtlenség volt úgy kezdeményezni a népszavazást, hogy a kezdeményező nem tett korábban javaslatot a megoldásokra.
Az SZDSZ azt várja, hogy a megígért javaslat olyan fedezetet talál, amelyet a költségvetés még nem költött el más célra. "Magyarul: a Fidesznek végre meg kell végre mondani, hogy kitől kell elvenni a kompenzációra szánt pénzt" - derül ki a párt közleméányéből.
Szerintem pedig az a felelőtlen aki a szavazás eredményével ellentétesen már 04.01.-el akarja kompenzáció nélkül eltörölni a díjakat.
"A Fidesz március 9-ig nem beszélt arról, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése válságot okoz a magyar egészségügynek. Az ellenzéki párt most mégis azzal sokkolja az igennel szavazókat, hogy bármennyire is jó szándékúan szavaztak, válságot okoztak" - írta a Kormányszóvivői Iroda csütörtöki közleményében, amelyben Áder János szavaira reagált.
A Fidesz képviselője szerint a kormány hétfő óta bűnbakot keres, "egy újabb hazug, erkölcstelen, primitív kampány kezdetén vagyunk". Hozzátette: a kormány azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy minden bajt, ami ezután az egészségügyben történik, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése, a népszavazás eredménye okoz.
A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint "a Fidesz által okozott válság megoldására a kormányt szólítják fel az ellenzék politikusai. Ez átverés és felelőtlenség".
"Ezzel együtt a kabinet azon az állásponton van, hogy egy felelős kormánynak
a felelőtlen ellenzék okozta problémákra is megoldást kell találnia" - zárul a közlemény.
Szitokszót csináltak a liberalizmusból (bár az szdsz keze is benne van ebben bőven), de ha politikai pályafutásomat liberális fitalként kezdem, még akkor sem csinálok belőle szitokszót, ha egyébként a liberális párt már messze nem a liberális alapértékek mentén politizál is...
elmondtam már sokszor, hogy engem dettó nem érdekel a maszlag, jobban érdekelnek a tettek.
Azt is elmondtam, hogy nagyot csalódtam az mszp-szdsz kormányzásában, első sorban a dilettáns eü-reform és az elmaradt adóreform miatt. csak a maszatolás megy.
Ehhez képest amit a fidesz kommunikál az számomra ijesztő. Liberálisként kezdett az szdsz mellett (akkor még rájuk szavaztam), aztán elfoglalta a megüresedett jobboldalt, lepaktált a kersztény-demokratákkal (akikkel amúgy semmi bajom, csak nem egyezik a liberális világnézetemmel), sőt, lepaktált a bohóc kisgazdákkal és majdnem a szélsőséges miéppel is. Közben szélsőbaloldali, már-már kommunista ideológiákat gyárt az állam szerepéről - ismétlem, liberálisként kezdték -, amely ismét távol áll a világnézetemtől.
De nézzük mit tettek:
Kivonulnak a parlamentből, ahelyett, hogy ott vívnák meg a politikai csatáikat, utcára hívják a csürhét, népszavazási kapmányaikban az EU tagság ellen kampányolnak, 15 miliós "nagymagyarország"-ról regélnek a hungaristák megnyeréséért, félkatonai szervezetek megalakulását támogatják és eltörlik a vizitdíjat (még szerencse hogy az önrészt nem), holott én azt szeretnék... :)
Kedvezményeikkel támogatják a tehetőseket (lásd: pl. lakáshitel), adományokat osztogatnak vállalkozóknak (ne mintha a baloldal nem tenné), anikor kormányon voltak, úgy módosították saját egyéni céljaik szerint a törvényeket, mintha nem is az országgyűlés feladata lett volna... Egy tollvonással visszaállamosítottak privatizált céget (az állam utóbb el is veszítette a kártérítési pert), ellenségükké tettek számtalan vállalkozást, akik nem voltak hajlandóak korrumpálódni velük...
Ugyan, mi legyen bennük szimpatikusabb a kormánypártoknál? Egyik sem jobb a másiknál....
Azt viszont már most is komoly eredménynek tekintem, hogy sikerült jól összezavarnom két jobboldali szimpatizánst (ha jól sejtem a korábbi hsz-ekből, sacis és Hall jobbali érzelműek), és jól egymás ellen szavaztak. :)
Ha tévednék, akkor ezúton már előre is megkövetem Őket... :)
Magam nevében beszélhetek csak. Érdekelne mit akarnak, s nem érdekel a sok maszlag.
Valamelyik liberális értelmiségi nyilatkozta késő összel a Figyelőben 3 oldalas interjúban, hogy az MSZP, s a Fidesz között az a különbség, hogy az MSZP nem csag szóban demagóg, hanem tettekben is. Szerintem ezzel tökéltesen elmondta a lényeget. Igaz utána elmondta, hogy azért az MSZP neki szimpatikusabb. Na ez jó!
A 2006- os választásokon nem vettem részt, mert nem tudtam választani a két nagy közül, Ibolya meg gyanús volt (utólag ez bejött).
Nem tudom milyen lett volna a kampány, ha az MSZP nyomja a szokásos demagóg dumáját, elhallgatja a tényeket, meghamisítja az adatokat. Ezzel szemben a Fidesz meg próbált volna konstruktív lenni, s felkészíteni a várható megszorításokra. Mennyit kaptak volna? 10 %? Egyébként így utólag a DUMA KORMÁNY szlogen elég közel járt az igazsághoz.
Nem igazából értem miért jöttél most itt a Fidesz demagógiájával elő, mert alapvetően a hatalomnak kell(ene) gasztusokat teni, de ennek nyomát még most sem látom. Nyomják a reform dumát vasárnap óta továbbra is, hazudoznak össze- vissza, s az eremdénye pedig kézzel fogható. Növekvő eladósodás, rekord infláció, leszakadás (!!!) Európától. Mindezt a Konvergencia program jegyében! Konvergencia= leszakadás???
Tessék és akkor most szidhatod a Fideszt, aki ebből 4 évet kormányzot a liberálisMSZP meg 10- nél tart.
Egészségügyi reform