:) még az is előfordulhat, hogy könyörögni fogunk, hogy szállítsanak. Ha hiszed, ha nem, én nem ennek a kimenetelnek drukkolok, de a gázról is úgy leállt az EU, hogy a spanyolok minden idők legnagyobb LNG importjukat bonyolították le márciusban az oroszokkal. Csak a franciák és a belgák előzik meg őket. Nem a "van"-tól kell félni, hanem a "nincs"-től. Az oroszoknak nagyon sok nyersanyaga van, az EU-nak pedig nem túl sok. Kb. ennyi a reális hozzáállás, a többi ideológia, ami csak egy ideig tud szembemenni a racionalizmussal. (picit szélsőségesebb példa, de jól mutatja ezt a. szemléletet, hogy ma a pc szerint a férfiaknak is lehet gyereke) Abban mindenesetre igazad van, hogy nem fognak visszatérni az Európába, hiszen ma is éppen ott vannak. Oroszország Európa legnagyobb országa. ( tudom, hogy ez a tény sokaknak nem fog tetszeni, így leírva, de ettől még tény marad )
lehet, írtam, hogy nem vagyok a téma szakértője. Én is az AI-t kérdeztem, úgy látszik, hogy mindenkinek mást válaszol (pedig én nem ezt akartam hallani :) AI-alapú áttekintésA szerb Naftna Industrija Srbije (NIS) pancsovai finomítója elsősorban az orosz Urals típusú kőolaj feldolgozására lett kialakítva. | hvg.hu +1A NIS finomítási képességeivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:
Feldolgozási kapacitás: A finomító napi szinten mintegy 100 000 hordó kőolaj feldolgozására képes.
Ororsz olajfüggőség: Mivel a finomító technológiáját az oroszországi típusú, magasabb kéntartalmú kőolajra (Urals) optimalizálták, a szerb ellátás kritikus függőségben volt az orosz forrástól.
Kihívások és diverzifikáció: Az orosz olajra vonatkozó szankciók miatt a finomító működése veszélybe került, így a vállalat kénytelen volt alternatív beszerzési forrásokat keresni, hogy fenntartsa a működést.
Azért akar a MOL vezetéket a NIS felé, mert van egy keverő üzemük, ahol ki lehet keverni a tengeri olajokból uralit. Egyedül a NIS-nek van ilyen üzeme az egész régióban. Persze, arra is jó, ha meszorulnak a szerbek, ki tudja őket segíteni. A MOL-nak, M.o-nak hatalmas tároló kapacitásai vannak. Lásd. január óta müködik orosz olaj nélkül a rendszer. A nyersolaj kapacitások 80% még megvan. A kesztermék fogyott le jobban.
Én hallgattam podcastot a MOL-ról nemrég. Elmondták, hogy legalább 50% diszkonttal forog még mindig. A kockázatok fokozatosan kiárazódnak. Az átláthatóság a jövőben követelmény lesz. Van még bőven a MOL-ban Kraft. Az osztalék miatt meg nem érdemes aggódni. Tavaly ment itt a fórumon a fanyalgás, hogy biztosan kevès lesz. Én írtam, hogy nem lehet probléma, mert van bőven eredmény tartalék. Lám simán lett 300 Ft. Érdemes lesz rá várni, mert közben az árfolyam is feljebb megy addig.
Az a baj velük, hogy folyamatosan befolyást akarnak szerezni, és feltételekhez kötik az üzletelést. Kényük kedvük szerint elzárják a csapot. A taxisblokádkor is ez történt. Rájuk, hozzájuk igazítod az infrastruktúrát, aztán függésbe kerülsz. M.o jelenleg tud az Adria felöl. és tud északi irányból a cseheken keresztül a lengyelek felöl is olajat venni. Én még építenék vezetéket az osztrákok felé is. Schwehat nincs túl messze.
"Mindenesetre a NIS jelenleg az ural típusú, orosz olajra van kiépítve." Ezt kitől hallottad? Már többször leírtam, hogy ez egy oltári nagy tévhit. Nem vezet oda orosz vezeték. Csak az Adria felöl megy oda olaj jelenleg. Nem oroszra van optimalizálva a NIS.
AI infó szerint a NIS technológiailag teljesen rugalmas, bármilyen kőolaj feldolgozására képes. 2022 óta EU-s szankciók miatt nem is jut orosz olajhoz, sajátot, irakit, kazahot használnak. Ettől függetlenül az oroszok hosszabb távon nyilván saját olajukkal szeretnék a NIS-t ellátni.
lehet, hogy igazad van és a felek még sokáig fogják húzni az időt, hogy mindenki megkapja a maga biztosítékát. Mindenesetre a NIS jelenleg az ural típusú, orosz olajra van kiépítve. Ha meg akarja tartani ezt a forrást és nem akarja jelentős összegből átállítani a finomítót, hogy drágább alapanyagból dolgozzon, akkor kénytelen ehhez az USA jóváhagyását megkapnia ( kibújó van, pl. nincs tengere, így egyéb reális szállítási útvonala, ezért kénytelen... ). Az orosz-ukrán háború nem fog örökké tartani és muszáj egyfajta jövőbeni együttműködést kialakítani az oroszokkal ( már csak az egész EU lélekszámát tekintve, annak egyharmadát kitevő piacuk miatt is ) Az oroszok is valószínűleg úgy képzelik az "üzletet", hogy a jövőben is zömmel orosz olajat fognak benne feldolgozni. Pillanatnyilag ketyeg az óra a határidőig ( viszont azt bármikor meg lehet hosszabbítani ) és az nyilvánvalóan nem azért változott, változik, mert az ügyvédek nem tudták a szerződést elkészíteni :) . Bármikor jöhet ezzel kapcsolatosan bejelentés. Jó hír éppen úgy mint rossz. Mindkettő erősen piacmozgató lesz szerintem. Ahogy írtam korábban, én drukkolok annak, hogy a jó hír jöjjön, mert ez egy egészen rendkívüli lehetőség a MOL-nak, amely cég 2007-ben még ott tartott, hogy egy külföldi cég, az OMV bekebelezi.
ha azt gondolod, hogy ez az üzlet a két cég vezetőinek az ötlete és szándéka volt, akkor vélhetően nagyot tévedsz. A MOL nyilván örül egy ekkora és vélhetően soha vissza nem térő lehetőségnek, de a többi szereplő mind kényszerből teszi.
A MOL az egyik közvetlenül érdekelt fél, én inkább hiszek nekik, mint a sajtóban terjengő kitalációknak. Annyi változás már van, hogy korábban nem igazán reagált a pletykákra a MOL. Most viszonylag hamar kiadtak egy közleményt. Én eddig ennyi változás látok. Ez is arra utalhat, hogy a korábbi sumákolások a régi kormány érdekében történtek. Nem árultak el minden részletet az MP-vel történt egyeztetésről. De valószínűleg változnak, változtak az elvárások. Egy sokkal nyíltabb időszak következik, ahol az átláthatóság javulni fog. Az pedig növeli a befektetők bizalmát.
Ebben a történetben talán a MOL-nak és a NIS-nek van a legkisebb súlya. Ez a "nagypolitika" játéka lett. Az nyilvánvaló, hogy ha nem változik a magyar kormányzat, akkor ez az üzlet létrejön, hiszen a célegyenesbe ért, a felek konszenzusával. A korábbiakhoz képest viszont annyi változott, hogy megváltozott a magyar fél kormánya. Ez okozza pillanatnyilag a bizonytalanságot. Ha ezt az üzletet meg kívánjuk kötni, akkor nagyon ügyesen kell Kapitányéknak eljárni (szerencsére ő igazán ért hozzá). Bármelyik féllel szembeni ellenséges fellépés miatt nyilvánvalóan ugrik az üzlet, vagy olyan kiegészítés kerül bele ( vélhetően így is bele fog kerülni ), ami el tudja lehetetleníteni, vagy nagyon meg tudja nehezíteni az új tulajdonos helyzetét. Az USA időt adott. A háttérbe nagy egyeztetések mehetnek szerintem. A MOL szerinted hogyan kommunikálhatná másképpen az eseményeket? Elég gyorsan meg fogjuk látni, hogy létre tud e jönni, én mindenesetre nagyon drukkolok neki.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.