Szerintem nincs azzal gond, pl. a források lehívásához is lehet elvárt időkeretet társítani. Most időt akar nyerni Orbán, ki tudja mi lesz egy év múlva. Természetesen én is támogatom a függetlenedést, de nem roham tempóban, lehet ez még kifizetődő lehet. Mol béke időben is végezte az alternatív beszerzés kiépítését. 25 napja nem sikerült megállapodni a szankciós csomagban, szerintem óriási blama lenne, ha most sem tudnának egységre jutni, Fontos hír, hogy nem csak a barátság vezeték szerepelne a mentességek között hanem az északi áramlat vezetéke is. Döntés a Tanács előtt, 16h kezdenek, Zelenszkij is beszél online, lesz itt nyomásgyakorlás a döntés érdekében. Akár az időfaktor konkretizálását is kivehetik csak legyen egység, erre utalhat a "minél hamarabbi " meghatározás. Tipikus diplomácia fogás. Egyebekben van egy márciusi határozata az eu-nak ami 2027 év végére datálta a teljes függőség megszüntetését. Hírek szerint ehez tértek vissza a diplomaták az egység érdekében.
Azért olcsóbb a tankeres olaj, mert ők is tudják, hogy a csővezetéktől függő országok nehezen szerzik be máshonnan. Valószínűleg Kb úgy van meghatározva a vezetékes és a tankeres közti spread, hogy pl nekünk ne érje meg ugyanazt az Orosz olajat tankerből az Adria vezetékbe pumpálni.
ma a spread 35-36usd között, nem tudom kinek adnak 50usd áron olajat, de ennyiért vennék én is. ATV a forrást megint nem jelölte meg. 80usd pedig jelenleg a csővezetéken szállított olaj ára. Lehet a tengeri úton szállított olaj ára olcsóbb a tanker bérlési költségei okán,persze az ATV cikk írója ennek már nem járt utána.
Megmondom őszintén, nekem ez nem tetszik. Szerintem hiba belemenni egy olyan egyezségbe, amiben nincs meghatározva a mentesség időtartama.
Törölt felhasználó2022. 05. 30. 14:33
Politico írja, hogy a délelőtt diplomatáknak sikerült az Európa Tanács elé tenné egy tervezetet mely a csővezetések szállítás mentességét tartalmazza időhatár nélkül, de a lehető leghamarabbi függetlenedést elvárva. Egyebekben a tervezet tartalmazza a közös szolidaritás elvét arra az esetre, ha valamely tagállam vezetéken keresztül nem kapna olajat. Részletek kidolgozása még napokat igényel a cikk szerint, Tanács előtt a tagállami vezetőkön múlik ezen terv egységes elfogadása. Amennyiben jól értelmezem, akkor az északi olajvezeték is mentességet kap azaz Lengyelek, Németek is. Kb ez az eu össz. olaj 30%-kát teszi ki és így 70% ami szankció alá esne ( tengeri szállítás )
Az se baj, ha zárás után...mert akkor holnapi nyitásban elmegy egy időre a shortosok kedve...:)
Törölt felhasználó2022. 05. 30. 13:40
Ötletelni én is tudok pl. addig míg az OTP és Mol viszi a költségvetés kiegyenlítésének nagy részét addig megtiltanám a short ügyleteket e cégekre! Legalább a spekulatív hatást kivennék . Abszurd ötlet , de fair! Szóval tudok én is marhaságokat írni.
ha az extra adó elvonás két évre 600 Ft a részvény árazásában akkor mennyi lehet az alap profiton felüli extra profit hatása? 25% elvonás? akkor két évre 2500 forint körül lenne , gondolkozzunk már
Januárban azt nyilatkozta,hogy érdemes lehet újra forintban megtakarításokat tartani! Ő sem tudja a tutit, pandémia alatt összeomlásokat vizionált, ez sem jött be. Természetesen nyugodtan kövesd, ne hallgass rám.
Azért,mert az Ertse mondja miért lenne hiteles a 600 Ft fair érték? ha a teljes extra profitot vinné a kormány akkor igen. Sajnos ezt a kis forgalmú tőzsdét könnyen lehet befolyásolni.
ha 600 Ft a hatás két évre, akkor nem lehet, hogy pont jó helyen van az ára? 2900 alól kezdett esni a múlt héten... sőt, ennek alapján még drága is :) persze kérdés, hogy 1 vagy két, esetleg több évre számoljuk az adót...
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.