Írtam, hogy eddig bevált az OTP, de mivel az eladott certiket meglehetősen nehéz visszavenni, kénytelen vagyok veszélyes eséseket is kiülni, aminek igen nagy a kockázata. Tehát, ha megosztom a befektetésemet, akkor egy-egy (akár végzetes visszaesés) csak kisebb veszteséget eredményez. Mivel én tényleg hagyom kifutni a profitot, és ezért gyakorlatilag egész évben long certiben ülök, az évközi átkötések ellenére is tekinthetem magam befektetőnek. Nem vadászom a töréspontokra, de egy certinél vigyáznom kell, hogy a kiütéstől biztonságos távolságban maradjak. Pont ez utóbbi elvet szegtem meg amikor TL120-ról átkötöttem TL123-ra. Hiába látszik úgy, hogy anyagilag megérte, nagyon necces volt a helyzet, és nem kevés pénzzel. Soha többé még csak hasonlót sem csinálok, maradok a bevált biztonságos módszeremnél. EBOTPTL121-ből és 123-ból van bőven, de kis pakkokon keresztül ismerkedem a BUX2612 határidőssel (10 kontraktus, OTP részvényben van a fedezete), valamint a EBDAXTL certikkel (100 db). EBSPTL certit még egyet sem vettem, de abból is tervezek valamennyit. Ez összesen 5 papír, melyek között csak a helyes arányokat kell megtalálnom. Valójában csak a DAX és az S&P volatilitását kell még megszoknom (van hozzá kidolgozott statisztikai segítségem), de január végére az is meglesz. Annyira nincs bennem FOMO érzés, hogy még a MOL papírt sem vettem.
A high impact news kereskedés egy külön kategoria, jellemző kill level szintig megy ahol a rengeteg likviditás van... és utána áll trend irányba... A kill zone az idö ablak és ne a szándékosságot keresd benne hanem a logikát... olyan idö ablakok amikor egyik piacon közel a záro aukcio mig a másikon a nyito szakaszhoz vagyunk közelebb ienkor a leg likvidebb a piac ienkor alakul ki a konszenzus mert itt tud a legnagyobb számu kontraktus gazdát cserélni a kontintensek es eltérö idözonák között... ezért jellemző rá a volatilitás és nagy likviditás... a kill level amiröl te beszélsz azok a szintek (pool)-ok ahol nagy számbanl halmozodnak fel megbizások... és az intézményi tökének ezen megbizásokra van szöüksége ahhoz hogy a legjobb átlag árat tudja biztositani magának.... vannak robotok amig valamilyen stratégia szerint felhamolznak vannak olyanok akik HFT tradinget csinálnak pl olyan high impact news lekereskedésére mint amilyen egy kamat döntés... és vannak olyan robotok is amik a likviditást biztositják gondolskodnak arrol hogy a könyvben legyen mindig eladoi és vételi oldal... pl hirek elött jellemzö hogy ki áll a market maker szellös lesz a könyv és ezéárt tud hirtelen szakadni vagy kilöni.... sok féle robot sok féle céllal kereskedik... de neked figyelni kel hol mikor érkezik vagy érkezhet a likviditás mert a trendhez az kell... ha napon belül percesen a zavarosban akarsz horgászni minden nap meg kéne csinálnod a hetes és napos kontextus elemzést mielött napos alá mész és azonositani hol vannak a suply és demand zonák hogy tudd merre vagy arcal... a robotot nem fogja érdekelni a trend vonal és semmi csak az hogy hol van a likviditás... fordulat elött kel figyelni az ugynevezett absorption-t ami magyarul anyit jelent hogy agressziv megbizásokat passziv bálna felszivja... itt alakulnak ki a igazi támasz szintek... és ha az agressziv oldalon ki fogy a lendület trend fordulatra lehet készülni... forgalom analizis minden féle szinten és apsketusbol érdemes söt kötelezö ha a robotokkal harcolsz... nincsenek olyan ok hogy ki basznak a longosokkal meg hogy minden áron ezt akarják... mindenki teszi amit tennie kel a piac teszi amit tennie kell... több millio résztvevövel megy a kereskedés anyi féle nézö pont idötáv stb.... ezért mindig van elado és vevö egyszerre... de néha ki billen az egyensuly... árszállitás elindul... csomo minden van még... könyvet irhatnék de minek...
Likviditási vadászat (Liquidity Sweep): Az árfolyam hirtelen áttör egy korábbi csúcsot vagy mélypontot. A kisbefektetők azt hiszik, megindult a kitörés, miközben a piac valójában csak az ott elhelyezett stop-loss megbízásaikat gyűjti be. [1, 2]
Intézményi megbízások teljesülése: Miután a stop-loss megbízások kiütésével hirtelen nagy mennyiségű eladási vagy vételi likviditás keletkezik, a nagybankok és alapok képesek hatalmas pozíciókat megnyitni anélkül, hogy az árfolyam túlzottan elcsúszna ellenük.
Heves irányváltás: A stopok begyűjtése után az árfolyam gyakran az ellenkező irányba lő ki (ezt nevezik "inducement"-nek vagy csapdának)
28800 vs. 28750 esete. Direkt csak ennyivel mentek le a támasz alá. Giga long, ami ma 3%-al többet ért. Kisbüfi meg ha longolni akar, megteheti 2-3%-al fentebb.
A "kill zone" elnevezés onnan ered, hogy az intézményi nagybefektetők (a "Smart Money") ezekben az időszakokban gyakran szándékosan olyan ármozgásokat generálnak, amelyek "kiütik" (likvidálják) a kisbefektetők stop-loss megbízásait, hogy saját maguknak kedvező áron építhessenek ki pozíciókat. [1] Nem nekünk akarnak jót, hanem saját maguknak. Csak tájékoztatásképpen NQ támasza 28800-nál húzódott. FED kamatdöntés 29230! >> 1H alatt 28750! Gyakorlatilag szándékosan lementek a long stoppok alá, felszívták az olcsó manát. és ma meg 29400 FED kamatdöntés volt, 8 órakor nem volt semmiféle kill zone, 29230 körül egész nap ott ténfergett, nem látott az semmit, amitől kill zone lett volna. A szándékosság, a szemétség a vezérelvük. Ugyanígy be is öntik, ha úgy látják,h szar a helyzet, csak előtte akkor meg a short stoppokat veszik ki. 2 nap +2%, majd utána 1 nap -4%. Mert magasról szeretnek pofára esni, na ez a te kill zone-od, én ebben hiszek.
Ebben nem teljesen igazolom vissza neked Béla. Mármint a nem egészséges egyetlen papírral kereskedni. Mert te nem befektető hanem inkább kereskedő vagy, neked a diverzifikáció inkább figyelem megosztás. Vagyis ha egy papírra koncentrálsz akkor annak minden rezdülését érzed már ha valósan is folyamatosan ezzel foglalkozol. Így jobban belelátsz a dolgpkba mind ha 10-20 papír dolgaival bajlodnál. Persze ettől még kaphatsz cső làtást meg minden fajta egyéb korságot de nem feltétlenül rosszabb mind sok papír követve egy papír vagy több papír hangulata más független papírokk eladását "inspirálná" vagy egy papír kiugró teljesítménye a többit is befomozná vagy vételére sarkalna mert zöldek vagyunk.
azért lenne fontos tisztában lenni hogy müködik a piac, mi a likviditás, és mi az a kill zone és miért fontos mert ez az alapja annak hogy megérts hogy a robot hogy kereskedik mettöl meddig és miért...
sztem a többiekenek nemkel ennyire magyarázni... a tözsde = piac.... ahogy az ecseri piacon is alkudozol a kufárral a tözsdén is alkudozás (licit) megy... ezért javasoltam ismerkedj meg olyan elméletekkel amik le irják a piac müködését mint pl a aukciós piac elmélet...
Ne nekem magyarázd, hanem a többieknek. Én ezzel a likviditás teóriáddal akkor sem értek egyet. 17 óra és elfogy a likviditás: London off. Van úgy,h a DAX simán rallyzik 17 óra után is, pedig London off, most meg esik, megállás nélkül, miközben USA meg fel-fel a padlásra.
Nézd meg a https://simplywall.st/ oldalt! Regisztrálni kell, de ingyenes és érdemes. A kényesebb területeken már szoftveresen gyűjtik és elemzik a szöveges adatokat is (adatbányászat). Mivel a programok sebességével és adathalmazával, valamint az alkalmazók tőkeerejével nem rendelkezem, ebből a versenyből kimaradok. A kockázat mérlegelése alapján arra jutottam, hogy: számomra nem az a fontos, hogy milyen árfolyamon nyitok/zárok trade-t (emelkedésben veszek, esésben adok el), hanem az, hogy melyik cég papírjaival kereskedem. Számomra eddig bevált az OTP, de tudom, hogy nem egészséges egyetlen papírra építeni, hiszen ha egyszer mellényúlok, akkor elúszik a teljes tőzsdére szánt tőke.
"Az idei évet szánom az utolsó olyannak, amelyikben 95% feletti arányban az OTP certikre épül a portfólióm." Én idén Január végén raktam az akkor felszabaduló DKJ-t a legmagasabb ezüst certifikátba, hogy még ez a hét és nincs tovább csak 04-es tőkeáttétel nélküli .... szerdán vagy csütörtökön omlott össze az ezüst futures paic. Maradt rajta annyi hogy nem szégyellem a hozamot .. .de duplához vagy triplához képest aprópénz.
Nyilvánvaló amit írsz, jól látod! Egy szoftvernek elég, ha csak egy kicsit jobban kereskedik mint amire egy ember képes (a ruletten az egyetlen zöld mező hatalmas előnyhöz juttatja a kaszinót). A szoftvernek egyetlen másodperces előny (a valóságban sokkal több) már óriási lehetőség, továbbá valós időben ráláthat a teljes ajánlati könyvre is, míg mi jó esetbe tízes könyvet látunk. Mindez már az emberi beavatkozásnál jobb eredményekhez vezethet. Nincs mit tennünk, az automatizált, több adatot gyorsabban feldolgozó megoldások mellett (de nem ellen) kell kereskednünk! A kereskedésben mindenkinek a legnagyobb ellensége: saját maga. A saját helyzetemről: Hiába hoz szép profitot a tőzsde, minden évben a realizált nyereség fele (a nagyságrendekkel kevesebb hozamú) állampapírba vándorol, ugyanis az már az enyém! Az idei évet szánom az utolsó olyannak, amelyikben 95% feletti arányban az OTP certikre épül a portfólióm. Terveim szerint: jövőre a portfólióm legalább felét indexek certifikátjai és Z2027 határidős papírjai adják majd. Ennek nem az OTP iránti bizalmatlanság az oka.
Szerinted van olyan robot ami olvassa híreket? A Facebook-ot? A Reddit? X-et? Közben nézi chartot ... de inkább van realtime előfizetése a teljes könyvre, nem csak 5-10-15 mélységig? Tudjuk miből el a Revolut? Abból hogy eladja azokat tradeket amiket végrehajtanak felületén ... mikro másodpercek alatt ... Mire Te charton meglátod hogy zöld addig robot már a hírt is elolvasta TrumpMedian ... És se láttam még ilyent működés közben, de azt szoftvert se láttam ami Investing.com szerű oldalakat működteti ...
Koszonom. Az en megertesem szerint ilyen nincs, nincs olyan szoftver ami hatekonyan kepes lenne kereskedni. Vannak probalkozasok persze, de ezek nem nagyon mukodnek. Ami igen az az, amit irtam, hogy egy broki megadja a stopokat, es onnantol a szoftver - ami innentol mar lehet akar az erstebroker is - meg lekereskedi. Olyan szoftver ami el tudja donteni, hogy mi a jo kiszallo, meg besszallo, es valoban haszonnal kereskedik tudomasom szerint nem letezik.
Ha nincs igazam, akkor miért vannak ezek az 1 perces leszúrások-realizálások az olajban, és miért "éppen" akkor pattanak meg a tőzsdék erőből? Olaj le -1 olaj fel +1 ez akár 3 perc leforgása alatt. Mutyi. Szerinted valaki félrekattint? Gyors kezek, nem robot. "Likviditás".
Írd le neked mi a logikád. Amit te 1x magyaráztál: 9 óra: London nyit: short telibe egész nap egész nap: 15:29-ig, napi minre letolni USA-t Majd USA 15:30 HÚ OLCSÓSÁG Buy, mert akkor jön meg a Likviditás. London hülye, hogy egész nap öntsön, ők miért nem vették, ha USA meg veszi? Mert ezt találták ki az okosok. Majd amikor buy van, akkor mindenki vesz, london most miért nem ad el holnap, vagy realizálja az USA féle nagy kilövést? Mert valószínűleg megvan a konszenzus, mi a mesterterv, hosszútávon, nem dolgoznak egymás ellen, mondhatnám úgyis,h közös az érdek. Az aljakat védeni, a tetőket támadni.
kösz a tippet. Sikerült délelött eladni. A végül a OTP vezetői eladása győzött meg, biztos jobban tudja hol kell eladni. Nem akartam úgy járni mint a raiffeisen. Azóta se láttam sehol a hírt h a marad a kamatstop, úgyhogy nem hiszem hogy ez volt az oka hogy beszakadt záróra.
Miben hazudtam? Kíváncsivá tettél. Robotkának a profit célja, egyetértünk, de főleg a longra törekszik, mert a többség abban érdekelt. A többség érdekét szolgálja, még akkor is, ha inkább öntenie kellene. Majd erre is sok kerül, csak még nincs itt az ideje.
Bevallom töredelmesen! Bár nem vagyok robot, de valami különös okból kifolyólag, a minél magasabb profit elérése reményében kereskedem! Egyetlen fillért sem áldozok arra, hogy másoknak kárt okozzak!
OTP részvényesek ide!