Májusban elszámolni kell ... adózni a keletkezés pillanatában ... májusban összeadod mennyit fizettél be és mennyit kellett volna ... és vagy befizetsz vagy visszaigényelsz, adóelőleg? 15% az meg kelletkezett abban a pillanatban nem május 20.
A magyar részvényeken/tőzsdén szerzett nyereség szocho mentes - ha kaptál osztalékot a megkapott adóigazoláson le is írják melyik jogszabályra hivatkpzva.. Ha pedig nem tbszröl csinálod jó stratégia lehet hogy pl. az osztikifizetések előtt (pl.2026 jan-márc)adod el és egy összeggel több osztalékot is begyűjtesz miközben az adód is csökken + 1 évre rá kell csak befizetned .. Avagy szétcertized magad és 2026-ra már nyugdíjas leszel ;) Kinek mi a stratégiája/kockázatvállalási kedve
Nekem a tavalyi kereskedésre semmit nem kellett befizetnem a NAV felé. Minden benne volt az adóbevallásban. Volt veszteséges ügylet is. Részvények, osztalék, mindent elrendezett a bank (OTP), meg a NAV.
ezt nem ertem teljesen illetve szerintem sok ertelme nincs ki beszallot csinlni ha tartani tervezes. A 15% buko de amig nem adozod le most neked termeli a penzt. szocho meg most nincs rajta ha jol ertem, ha meg ki beszallaz lesz... ennek sem lenne tul sok ertelme meg ha a fizetesed utani jarulek most eppen le is fedi
Annó csak átmenetinek gondoltam a részvény befektetést, ezért nem TBSZ-en nyitottam, de jókor tettem OTP-be nagy összeget, és ott is maradt. Most aztán szerencsére elég nagy nyereség keletkezett rajta és szeretném optimalizálni a sarcokat. A 15% SZJA bukó, de ha jól tévedek a SZOCHO-t nem kell fizetni, ha amúgy már kimaxoltam az éves keretet a normál fizetésemmel. Ezért arra gondoltam, hogy ugyan tartani tervezem még, de csinálok egy ki-be szállást, így lesz árfolyamnyereség jövedelmem, és lejön a vagyonról a 15% ADÓ rész, és nem kell SZOCHOt fizetni.
Nekem az Erste csak az osztalékból vonja le, gáz is lenne, ha most levonogatná és utána esetleg majd vissza kéne igényelgetnem, mert mondjuk a tavalyival szembeállítva visszajárna belőle...
Sziasztok, ha eladom a részvényt és realizálok árfolyamnyereséget a bank egyből vonja az SZJA-t és a SZOCHO-t, vagy nekem kell majd év végén bevallani és befizetni? Ha az előbbi, akkor rendelkezhetek előzetesen, hogy elértem az éves SZOCHO maximumot így csak SZJA-t vonjon?
OTP részvényesek ide!