Kedves János!
Először is elismerem, hogy mind befektetői tapasztalatban, mind sikerekben valószínűleg gazdagabb vagy mint én.
Előző megjegyzéseimben csak arra utaltam, hogy évek óta (és ezek a tények!) rossz irányba várakozol. A fejlett világ tőzsdéin több száz hozzászólásodban jósoltál az elmúlt években folyamatosan komoly visszaeséseket. Ezalatt USA, Németország új csúcsokat dönt (+50%!, szerencsére ott is van pár részvényem), pontosan azoknál az okoknál fogva, amit akkoriban több tucatszor megírtam:
ameddig pénzbővülés és alacsony kamatszint van, addig a befeketetők keresik a nullánál komolyabb hasznot hozó értékpapirokat.
Ami viszont nagyon érdekes, hogy medve álláspontod ellenére egyik tőzsdén sem követted az általad jósolt, szerinted legnagyobb valószínűséggel bekövetkező bear trendeket. Sőt! Voltak jó longos tippjeid is, (lithiumbánya, elektromos autógyár stb.) ahol reményeim szerint komoly nyereséget realizáltál.
Azok pechére, akik az elmúlt években többnyire longolták az OTP-t egyedül ennél a részvénynél jöttek be legalább részben a pesszimista jóslataid. No nem az elliot, vagy egyéb TA elemzések sikeressége miatt, hanem:
- a Fidesz elképesztően piac ellenes gazdaságpolitikája miatt,
- amiatt, hogy minden devizahitelest kimentettek, kivéve a valóban rászorultakat,
- és amiatt, hogy a dilettáns Uniós vezetők hülyesége miatt kialakult a jelenlegi Ukrajnai helyzet.
Fentiekből legfeljebb az elsőt lehetett sejteni. A többit nem. Mindezek erősen meggyengitették az OTP-t, gyakorlatilag tönkretették két leánybankját és jelenleg már messze nem iagazak azok a két évvel ezelőtti várakozásaim, hogy a bank 2015-2016 körülre elérheti a válság előtti nyereségességét és növekedési dinamikáját.
Mindezek ellenére:
- az OTP nem sülyedt még a legválságosabb ukrajnai napokban sem 3500ft alá.
- A lenullázódott ukrajnai és orosz relációk ellenére az operativ szintű nyereségesség szinten maradt,
- a korábbi rekorszintű céltartalékok sem lettek elégetve, (ezekből mindkét gallyrament leánybankot le lehet irni,)
Igy én még mindig keresem azokat az okokat, amelyek oda vezetnének, hogy az OTP 2700 ft alá menne.
Az általad választott időtávlatokban amúgy meg az is látható (idézem):
"Az alaphelyzet az, hogy OTP masfel eve BEAR piacban van, akarki irt akarmit itt. A tenyek makacsok:
-1.5 eves tavlatban -25% volt,
-1.0 eves tavlatban -9%,
-3 honapos tavlatban -2%,"
hogy a csökkenés mértéke szinte nullára csökkent az elmúlt hónapok átlagában. (Ugyanis a részvény az utolsó három hónap átlaga körül mozog jelenleg is.)
Tehát nem nagyon látom a hirtelen és nagy szakadás előjeleit.
Én csupán erre céloztam korábbi hozzászólásomban.
...azért dec.01. 3900- ról dec.10. 4100, 5% os emelkedés...és mindenki mégis negativ...mi ezzel a baj? és most lett Bull!! Ja,és 1 hónapon belül ez már a második alkalom(no7.nov.10-11) ezek remek alakalmak...gondoltam ezek az 5-6 % os liftezésekkel szépen lehet keresni.
"Szerénység Pelikán elvtárs. Szerénység.
Ha valamit szeretek magamban, az a szerénység..."
De azért valljuk be, elég nehéz szerénynek maradni akkor, amikor beírok egy pozit - ami látszólag minden logokát nélkülöz: Oti long, DAX short - aztán ilyen NullszAldók vigyorognak rajtam, majd pár nap múlva a piac engem igazol... :-P
Egyszer próbáld ki, hidd el feldobja a hetedet... :-DDD
Sokat bántottak gyerekkorodban?
Halibaba! Idd a női(és nem túl igényes) piádat, és örülj, hogy most éppen a jó irányt vetted fel. Veled ellentétben én nem irigykedem és be tudom látni a hibáimat.(Úgy gondolom ez fontos emberi tulajdonság.) Az elmúlt időszakban lehet többet hozott nekem a tőzsde mint neked (%-ban) Direkt nem összeget írtam lehet 100millával "fogadsz". Én nem szeretem beírni a poziaimat és megtanultam nem villogni a sikereimmel, mert lehet azzal csak ellenségeket szerzek ebben az országban.
Egyszer azt írtad, hogy sok mindent elárúl az emberről az írása(itt a mondanivalója). Ezt én is így gondolom ezért állítom, hogy egy szinten sérült ember vagy. Egy emberről sok mindent elárúl az írása.... Ezt még annyival egészíteném ki, hogy megfigyeléseim alapján a pia is sok mindent elárúl róla amit a kedvencének nevez. És ez ugye nálad a jéger.... :D rossz izlésű lány(nem nő) vagy a szememben. Apropó! Ezt most komolyan kérdezem mert a nicknevedből nem derül ki! Te nőnemű vagy hímnemű vagy?
OTP részvényesek ide!