Az ez évi össz nyereséged után kell 16 % adót fizetned jövőre.
Törölt felhasználó2014. 01. 25. 14:03
köszönöm szépen, okosak és informatívak vagytok. Ez elkél egy kezdőnek :)
Arra azonban még mindig nem kaptam választ, hogy a mostanában megszerzett nyereségemet (a banki jutalék levonása után) milyen adókötelezettség terheli?
22 % (16+6 % vagy számoljak még ezen túl is valamivel?)
A Fidesz-KDNP-frakció továbbra is sürgeti a Kúriát, hogy az minél hamarabb hozzon döntést a devizahitelekkel kapcsolatos, még nyitott kérdésekben. Ha ez március közepe előtt megszületik, a kormánypártok még a parlamenti választás előtt összehívják az Országgyűlést, hogy döntsenek a devizahitelesek ügyében. Minderről a kormánypárti képviselőcsoport balatonszárszói ülésén hozott állásfoglalást. Rogán azt mondta, ha újabb parlamenti megoldás születik a devizahitelekkel kapcsolatban, azt ugyanazokkal a feltételekkel vehetik majd igénybe az árfolyamgátba belépett ügyfelek és azok, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel. link
"Ezenkívül, ha napit nyeretnék nyitni (ez azonos a day trade-del?), akkor azt előtte a banknak (mert itt nincs bróker) külön kell jeleznem vagy csak annyi, hogy az aznap megvettet aznap adom el a normál fele jutalékáért?
Köszönöm szépen."
KBC--nél a megbízásnál a Vétel DT-t kell választani, nem a Vétel Normált.
Ha nem zárod aznap a DT-t, akkor automatikusan Normál (long) megbízássá alakul.
Napi, minilong jelenti a DT-t a tőzsdés szlengben.
Tehát ha nyereséged van azt le kell adóznod, és ha következő évben veszteséged van akkor a már előző évben befizetett adót vissza tudod igényelni. fordítva meg semmi extra ha 2012-ben van 500ezer veszteséged akkor a következő két évben ha nyereséged van csak az 500ezer ft fölötti nyereséged lesz adóköteles.
Mi az az adókiegyenlítés?
Az adott adóévben ellenőrzött tőkepiaci ügyleteken realizált összes nyereség/veszteség szembeállítható az előző 2 évben elszenvedett veszteségekkel/nyereségekkel, ha azokat a veszteségeket/nyereségeket az adózó a korábbi adóbevallásaiban feltüntette.
Ha például a 2012-es adóévben az adózónak összesen 100 ezer forint nettó nyeresége keletkezett ellenőrzött tőkepiaci ügyleteiből, de a 2011-es adóévben volt összesen nettó 100 ezer forint vesztesége, amit a 2011-es adóbevallás 172. sorának „a” oszlopában (veszteség), valamint a 218-as sorának „c” oszlopában (veszteség adója) feltüntetett, akkor ez a két eredmény szembeállítható egymással, s így nem kell adót fizetni a 2012-es nyereség után.
Ugyanez fordítva is alkalmazható, így ha az előző két évben az adózónak nyeresége volt, amit bevallott az adóbevallásában és megfizette a jövedelem után az adót, akkor az eseteleges 2012-es veszteség szembeállítható a korábbi évek nyereségével, s az adózó így adót igényelhet vissza.
Törölt felhasználó2014. 01. 25. 12:51
még egy kérdés: jól tudom, hogy a tárgyévi esetleges nyereséget jövőre még nem kell leadózni, hanem össze lehet vonni pár évet? Ha igen, akkor hány évet lehet összevonni?
Törölt felhasználó2014. 01. 25. 12:50
bocsánat, ez így lenne helyes: a normál jutalék feléért.
Törölt felhasználó2014. 01. 25. 12:49
sziasztok!
kérdésem lenne ismét: bankon keresztül tőzsdéztem és a bank természetesen levonta a maga jutalékát. Ezen kívül nekem mennyit kell még adóznom? Jól tudom, hogy a tiszta nyereség 22 %-át? (tehát 16 + 6 %-ot?)
Ezenkívül, ha napit nyeretnék nyitni (ez azonos a day trade-del?), akkor azt előtte a banknak (mert itt nincs bróker) külön kell jeleznem vagy csak annyi, hogy az aznap megvettet aznap adom el a normál fele jutalékáért?
Köszönöm szépen.
Ez a legjobb hozzászólás, aki tőzsdézik az ne dumáljon mellé. Várja ki, hogy bejön e amit vár, vagy dobja be a törölközőt. Gondolom itt nem 50-100000 ft-os jövedelemmel rendelkezők játszanak.
OTP részvényesek ide!