Nekünk még hátra van a fekete leves
Összeállította: Szabó M. István, 2009. 06. 08. hétfő
Miközben egymás után születnek a prognózisok Kínától az Amerikai Egyesült Államokig arról, hogy most akkor mennyire is van vége popntosan a világgazdasági válságnak, a GKI úgy számol, hogy nekünk a java még csak most következik.
A gazdasági intézet a magyarországi recesszió mélypontját a második-harmadik negyedévre várja, míg az inflációt szerintük a csökkenő kereslet fékezheti, az áfa- és a jövedékiadó-emelés ellenében.
Az MNB prognózisa alapján még bármi jöhet... (forrás:mnb.hu)
Ráadásul a legújabb prognózis szerint a recessziós mélypontról való elmozdulás gyötrelmes lesz, de legalább is nem lesz olyan látványos, mint amilyen a visszaesés volt.
A GKI kutatói szerint a pénzpiaci forráshiány kikényszeríti a külső deficit mérséklését. A külső finanszírozási igény az elmúlt évek 6-8 százalékos szintjéről 2009-re kétmilliárd euróra, a GDP 2,2 százalékára csökken. Az importnak az exportnál erőteljesebb visszaesése miatt jelentősen bővül a külkereskedelmi aktívum, a csökkenő profittermelés miatt ugyanakkor visszaesik a jövedelemkiáramlás - bár a kamatteher emelkedik -, és 1,1 milliárd euróról mintegy 2,5 milliárdra emelkednek a nettó EU-források. A kétmilliárdos hiányt az IMF-EU hitel finanszírozza - foglalta össze a prognózist a Napi Gazdaság.
A gazdaságkutatók szerint az év közepétől az áfa- és jövedékiadó-emelés átmenetileg gyorsítja az inflációt, ami az élelmiszerek esetében 2-3 százalékponttal emelheti az árindexet. A csökkenő kereslet viszont visszafogja az áremelési törekvések érvényesíthetőségét - nem így az állami és önkormányzati szolgáltatások (közlekedés, kommunális szolgáltatások) árában, ahol azonban várhatóan érvényesül az áfaemelés.
Összességében az év közepi adóemelések hatására az év végére átmenetileg hét százalék közelébe emelkedhet a drágulás üteme, éves átlagban pedig 4,5 százalékos infláció várható.
Mint írtam már, nekem is úgy tűnik, hogy március eleje óta emelkedő trendcsatornában haladunk, aminek falai azonban elég szélesek akár több száz forintos rövid távú játékokhoz.
Napon túl volt az, csak eleve kicsit rossz helyről indítottam. Másnap volt -150 bukóban is, csak akkor nem voltam gépnél, külünben...aztán elkezdett zuhanni, de megint elmentem, úgyhogy beraktam egy stopot, hogy ha gáz van akkor legalább a minimum nyerő meglegyen....mindegy. Életem második hatis ügylete volt.
OTP részvényesek ide!