Topikgazda: Törölt felhasználó 2006. 05. 26. 08:36

65 év lehet a nyugdíjkorhatár  

Ugrás a cikkhez
A minden napra egy kormányprogram-morzs a sorozatában arról számol be a ma Népszabadság, hogy 62 évről 65 évre emelkedhet a nyugdíj korhatár hazánkban. A nem hivatalos információk szerint Gyurcsány Ferenc az Idősügyi Tanács előtt tegnap számolt be ezen tervekről.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=69191
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 05. 29. 16:16
Előzmény: #14  kezdõ
1.)Szerintem 70eFt-ból egy anya magát és csecsemőjét is csak tesco gazdaságosan tarthatja el. Ha nem szoba-konyhát bérelnek, akkor ha betegek kölcsön kell kérni a gyógyszerre a várható áfaemelésről.
2.) A minimálbérrre bejelentés valóban kataszrófa, mert 20-30 év múlva a mostani kezdők nyakába fog szakdni ezek eltartása, mert a minimálnyugdíj mellett nem fognak megélni, különösen akkor, ha 55 évesen kirakják őket az utcára. Ezért is mókás a minimálbérnek a járulékterhekkel együtt történő emelését demagógiaként említeni...
kezdõ 2006. 05. 29. 14:46
Előzmény: #37  werkaz
A tűzoltóktól én sem de a többitől igen.
Nálunk is 42 éves nyugdíjas katonatisztet vettek fel a portára és kirúgták az 55 éves nőt mert nem nézett ki olyan jól a portán.
werkaz 2006. 05. 29. 14:35
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
Na a tűzoltóktól én nem sajnálom a 100 % -os korkedvezményes nyugdíjat... pláne az ő 100 % ukkal.. :(
Törölt felhasználó 2006. 05. 29. 14:33
Előzmény: #35  kezdõ
Jó lenne ha először a rendőröknek, tűzoltóknak, katonáknak, vámosoknak -meg még kitudja kiknek- emelnék fel a nyugdíjkorhatárt 62 évre és a 100%-os nyugdíjukat is lecsökkentenék a pór nép szintjére.
kezdõ 2006. 05. 29. 13:37
Előzmény: #34  tokos.
A közelmúltban olvastam, hogy az ingyenes utazást 62-évtől akarják 65 helyett. Mostmeg 65 legyen a nyugdíjkorhatár. Akkor az utolsó 3 évben ingyen utazhatnak a dolgozók?
tokos. 2006. 05. 29. 11:44
Előzmény: #31  elemes
Miért, a beteg nyugdíjasok elhullanak? Nekik nem jár a gyógykezelés?

Öregség? Ha kiszámolom, hogy mennyi maradna, ha félretenném az ebből származó extra jövedelmem felét, valószínűleg nagyságrendekkel jobban járnék, mint így...
Törölt felhasználó 2006. 05. 29. 11:23
elemes,

a gép szó alatt nem Móricka papájának a lélegeztetőjére gondoltam...:o)
de tán nem vitatod el azt a tényt, hogy az idő és tudomány előrehaladtával egyre kevesebb élömunkára van,lesz szükség?!
elemes
elemes 2006. 05. 29. 10:53
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
vpine,

"a munkát meg majd elvégzik a gépek, akinek lesz öregkorára pénze,lesz gépe is"

hehe.
elemes
elemes 2006. 05. 29. 10:52
Előzmény: #28  tokos.
Ez egy racionális viselkedés, egészen addig, amíg meg nem betexel vagy meg nem örexel. Az amerikai társadalomnak kb 40%-a képviseli azt az álláspontot, amit te ("majd csak lesz valahogy").
Törölt felhasználó 2006. 05. 29. 10:46
- nyugdíjkorhatár 62 év
- szükséges nygdíjjárulékfizetés,hogy nyugdíjba lehessen vonulni 10 év, valamint az a feltétel hogy a nyugdíj nem lehet kevesebb, mint a létminimum 1,2-szerese
- korhatár előtti nyugdíjba vonulás terhe: minden egyes kedvezményes hónapért -6% levonás a kiinduló nyugdíj összegéből
------------------------------------
nyugdíjkorhatálkitolás vagy adóemelés vagy ....mind ugyanoda vezet, demográfiai krízis van és lesz, gyerekeket gyárthatunk "zsákszámra", egyre több öreg lesz, a nyugdíjhelyzetet csak is az öngondoskodás oldhatja meg, a munkát meg majd elvégzik a gépek, akinek lesz öregkorára pénze,lesz gépe is....:o)!
tokos. 2006. 05. 29. 10:18
Előzmény: #28  tokos.
A nettó jövedelmemhez hozzájönne még a nyugdíj is...
tokos. 2006. 05. 29. 10:09
Előzmény: #27  elemes
Akkor én holnap elmennék nyugdíjba, (tök mindegy mennyivel), persze úgy, hogy mellette tovább dolgoznék, aztán elfelejtenék mindenfajta járulékot (nyugdíj, EB), amivel kb 30%-kal emelkedne a nettó jövedelmem.
Illetve ez jövőre már inkább 40 lenne.
Természetesen nyugdíjasként csökkentett áron venném a belépőket, akárhová megyek, és lehet, hogy még a tömegközlekedési eszközökre is rászoknék.
elemes
elemes 2006. 05. 29. 09:59
Előzmény: #25  tokos.
A portfolión megjelent vitaindítóra adott válaszban szerepelt egy korrekt és bevált javaslat: egyéni nyugdíjszámlák és rugalmas nyugdíjba vonulás. Nincs értelme merev korhatárt szabni. Évente kapsz egy levelet a nyugdíjbiztosítótól, hogy ha most nyugdíjba vonulsz, ennyi lesz a nyugdíjad. És az összeg évről évre emelkedik.
Törölt felhasználó 2006. 05. 29. 09:00
Előzmény: #23  elemes
Nincs ebben semmi kontraszt, csak a számításban vedd figyelembe azt a kb 800ezer (sokszor tényleg rokkantan) korhatár előtt nyugdíjba ment embert az egyik oldalon, ill. a munkaképesek korú embereknél kb 500e embert, akik sosem voltak/lesznek munkaviszonyban, és máris helyreáll az egyenleg a valósággal.
Egy szubjektív megjegyzés: apám 58éves korában combnyaktöréssel 1 éveig kórházban volt, majd 3 év korengedménnyel leszázalékolták. Ha nem így történik, akkor sem lett volna esélye munkahelyre bicegve 59évesen, 43év munka után. Csak azt akarom mondani, hogy a korengedményes nyugdíjak jó része sajnos indokolt. Nem mind.
tokos. 2006. 05. 29. 08:42
Előzmény: #23  elemes
Azt jó lenne tudni, hogy ebből mennyi a rokkant, mennyi az idő illetve korhatár előtt nyugdíjba menő.
Csak egy példa, jelenleg sem kell betölteni a 62-őt, hogy nyugdíjba menjen valaki, elég, ha megvan 38 év szolgálati idő.
Ezek alapján az is elgondolkodtató, hogy biztos-e hogy a korhatár emelésére van szükség, nem inkább arra, hogy azt a 62-őt legalább betöltsék, akik nyugdíjba mennek? Persze a sportszerűen űzött rokkantosítások csökkentésén túl...
elemes
elemes 2006. 05. 29. 08:19
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Még azt tenném hozzá, hogy a korhatár-emelés csak évtizedes távlatban javít valamit a pénzügyi egyensúlyon. A nyugdíjrendszer viszont most van válságban.
elemes
elemes 2006. 05. 29. 08:16
alpek_istvan,

"Amennyiben a nyugdíjkorhatárt felemelik 65évre, úgy átlag magyar férfi 44év nyugdíjmegtakarítás után 3,3 (részben beteg!) évig "élvezheti" a nyugdíjat, míg a nők 10,7évig."

Ez a számítás éles kontrasztot mutat a valósággal: a nyugdíjasok száma jelenleg kb megegyezik az alkalmazottak számával (a járulékbevétel pedig pedig ezen kívül elenyésző).

(Ebből egyébként az is következik, hogy az éves átlagnyugdíj az éves átlagkeresetnek kb 25%-a lehetne.)
tokos. 2006. 05. 27. 07:58
Előzmény: #21  tokos.
Illetve minimálbér esetén is, hiszen a Gyed is hozzájön a jövedelemhez, és akkor már nem is lesz minimálbéres...
tokos. 2006. 05. 27. 07:57
A Gyes fix összeg, kb 25 eFt. Gyed lehet az, amiről írsz. Korábban ez mellett nem lehetett dolgozni. A szocik változtattak a törvényen ha jól emlékszem idén januártól, feltételezhetően azért, hogy az ilyenkor amúgy is meglévő fekete munkát világosítsák.
Viszont, ha jól gondolom, csak 4 órás állást vállalhatnak, és ekkor legalább adóznak, persze, ha nem minimálbért kapnak.
Törölt felhasználó 2006. 05. 26. 23:27
"azt csak differenciáltan: pl nőknek 65év"

Szerinted létezik ma Magyarországon egyetlen "darab" 65 éves nő munkaviszonyban? Vállalkozó, művész biztos van néhány, de én nem ezekre gondolok.
egyetleneim 2006. 05. 26. 17:19
Olaszban speciel a nők tovább dolgoznak 2-3 évvel. Nálunk is így kéne és ez nem hímsovén duma.
Az előbb említett átlagéletkorok nem teljesen használhatók, hiszen 2 napos korban is meghalnak -sajnos- emberek nulla munkaviszonnyal. Éppen ezért jobban illik ide a 18-22 évesen várható élettartam. Ha kis mértékben is, de 1-2 évvel eltér a születéskor várhatótól.
Amúgy egyet értek az előttem szólóval. Nem nagyon éri meg 40 évet ledolgozni 3-4 év kórházi ellátásért. Sajnos nagyátlagban ez a helyzet.
Megoldás! Több embert kell a munkaerőspiacra hívni, sőt, szorítani.
Törölt felhasználó 2006. 05. 26. 16:53
Előzmény: #1  portfolio
Jelenlegi várható élettartamok Magyarországon:
- férfiak: 68,3év
- nők: 75,7év
Amennyiben a nyugdíjkorhatárt felemelik 65évre, úgy átlag magyar férfi 44év nyugdíjmegtakarítás után 3,3 (részben beteg!) évig "élvezheti" a nyugdíjat, míg a nők 10,7évig.
Mi következik ebből?
1. Férfiaknak minden körülmények között magánnyugdíjpénztárb an a helyük, mert ott korai elhalálozás esetén legalább örökölhető az összegyűjtött pénz.
2. Ez még inkább arra ösztönzi nyugdíjukról gondolkodó férfiakat, hogy az eddiginél is kevesebb nyugdíjhozzájárulást fizessenek és próbálják leszázalékoltatni magukat mielőbb. Azaz pont azok a célok nem valósulnak meg, ami közgazdaságilag indokolt lenne: minél szélesebb hozzájárulást fizető tömeg.
Nyugat-Európá ban is 65 év a korhatár? Igen, de ott a várható élettartam 72-80év közötti, azaz a magyarnak csaknem kétszerese a nyugdíjban töltött idő.
Mi a megoldás? Vagy el kell felejteni a korhatár emelést és más megoldásokkal kell elérni a célokat. Ha mindenáron korhatár emelés kell, azt csak differenciáltan: pl nőknek 65év, férfiaknak 63év. Ez a megoldás szinte biztos megbukna a választásokra pislogó pártoknál, tehát maradjon inkább a jelenlegi 62év és keressünk más megoldást.
egyetleneim 2006. 05. 26. 16:25
Előzmény: #16  kezdõ
Megyek és lerokkantosítom magam. Úgy is elfeküdtem a derekamat.
kezdõ 2006. 05. 26. 16:19
Előzmény: #15  egyetleneim
A 40 éves nyugdíjasok miatt.
egyetleneim 2006. 05. 26. 16:14
Azok tartják el a rendszert, akik 40 évet lehúztak és persze azok a férfiak (főleg) akik 45 és 60 között beadták a kulcsot. Ezernyi van ilyen, sajnos. Én nem is értem, hogy mitől nem működik ez a rendszer.
kezdõ 2006. 05. 26. 16:11
Előzmény: #13  arpado
Szerintem félreértettél. Szó sincs 30 ezerről, 70 000 Ft gyes mellet dolgozik az ismerősöm, mert 1 hónapra bejelenteték nagy fizetéssel egy kft-be mert mindig minimál béres volt. Szerintem ennyi pénzből nevelhetné otthon a gyerekét, ha már lehetősége van rá. Nem sok országban van ez.
Ne attól sajnáld a nyugdíjat aki 40 évet dolgozik, van akitől sajnálni lehet.
arpado 2006. 05. 26. 13:07
Előzmény: #4  kezdõ
Kedves kezdő!
Te vagy felháborító!
Egéggé furcsa a hozzáállásod, hogy pont a kismamáktól sajnálod azt a 30 ezer Ft-ot, egyébként is legtöbbjük nem igazán tud a gyerek miatt mást csinálni, mert a csemete(K) eléggé lefoglalja őket. Ha meg dolgoznia kell azt is kényszerből teszi és azt az értékes időt a gyerektől "veszi" el.
Én meg tőled fogom sajnálni a nyugdíjat!
tokos. 2006. 05. 26. 12:18
Előzmény: #7  Zsolika
Én hármat tettem. Remélem legalábbis nem a postás volt.

Egyébként meg most úgy látom, hogy amíg bírok, dolgozok, így a 62 vagy 65 különösebben nem sujt le. Van még addig vagy 25 év, és mondjuk azt is ki kell bírni valahogy, bár ha nagyon lendületbe jönnek az elvtársak, akkor ez nem fog menni.
Vagy külfölföldön, de akkor meg ugyanott van a korhatár...
gkunics 2006. 05. 26. 11:14
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
A várható életkor a KSH 2004-es statisztikája szerint (férfikara)
Belgium 75,9
Csehország 72,6
Dánia 75,2
Finnország 75,3
Franciaország 76,7
Görögország 76,6
Hollandia 76,4
Lengyelország 70
Lettország 65,5
Litvánia 66,4
Magyarország 68,6
Németország 75,7
Spanyolország 77,2
Svédország 78,4
Szlovákia 70,3

Hát nem sok "gondtalan" évet szánnak nekünk.
Törölt felhasználó 2006. 05. 26. 10:38
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Valóban a két derék hordárunk rosszabbúl él. A lakásukat az Orbán kormány idején vette el a lakás maffia.
Törölt felhasználó 2006. 05. 26. 10:36
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Buxer, jól olvasom, hogy szerinted "rosszabbul élünk, mint 16 éve"!

Konkrétan mire gondolsz!?
Törölt felhasználó 2006. 05. 26. 10:36
Előzmény: #7  Zsolika
Nagyon egyszerű! Szeretni kell a másikat, a többi megy magától! :-)
Zsolika 2006. 05. 26. 10:33
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
én a 2 pontért még semmit sem tettem :) vagyis nem tudok róla :)
Törölt felhasználó 2006. 05. 26. 10:29
Előzmény: #5  saru
Én a 2 pontért mindent megtettem! :-)
saru 2006. 05. 26. 10:28
Csak hirtelen pár észrevétel:

ad 1./ Ma Mo.-on egy átlagos magyar állampolgár 55 éves korára, egészségi állapota miatt, munkaképtelenné válik;

ad 2./ Ki mikor mit tett és fog tenni a népszaporulat kérdésében az elmúlt 16 év alatt?;

ad 3./ Ki mikor mit tett és fog tenni a több százezer inaktív, - főleg cigány etnikum, - munkábaállításáért?
kezdõ 2006. 05. 26. 10:20
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Ez felháborító. A rengeteg katona, rendőr meg 40 éves korában nyugdíjas. És ezeket veszik fel dolgozni mert már nem fizetnek járulékot és több nettó marad nekik mint a főállásúnak.
Egy nyugdíjast sem engednék dolgozni, de kismamát sem ha kapja a gyedet.
Törölt felhasználó 2006. 05. 26. 10:00
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
diktatútrákban szenvedett nemzetek ------ Te ezek biztos mazoisták, hogy mindig visszaszavazzák a pribékjeiket? Romániában 70% azonnal visszahozná a Nicut... Emlékeim szerint nagy volt a (szerény) jó lét a Kádár alatt is. Ismerek palikat akik lakást vettek a hordári fizetésükből a Fény utcai piacon. Nem voltak párttagok az idült alkoholizmusuk miatt.
Törölt felhasználó 2006. 05. 26. 09:50
Előzmény: #1  portfolio
Régen rossz, ha a nyugdíjreform alapja kizárólag az, hogy ki kell halasztani a nyugdíjasokat, azaz azt akarja elérni a kormányzat, hogy a munkaválalók még munkaviszonyban hunyjanak el.
(ésperszehogyabé rbőlésfizetésbőlélőa dófizetőketnyomorítj ákmégtovább!)
Ha valaki ugyanakkor azt akarja mondani, hogy hiszen Angliában vagy Németországban is ennyi a nyugdíjkorhatár, ne feledkezzen meg az összehasonlítás során az átlagéletkorrol sem, ami ugye a fejlett világban magasabb, mint a diktatútrákban szenvedett nemzetek esetében, és ezen belül legalacsonyabb hazánkban.

Topik gazda

LET
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek