Topiknyitó: DavidCamp 2025. 12. 07. 18:06

Egészségügy Magyarországon és külföldön  

Itt lehet leírni a tapasztalatokat a hazai és külföldi egészségüggyel kapcsolatban.
Tippek és trükkök, hogy hogyan érjük el a korábbi egészségügyi ellátást.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Capi
Capi kedd, 10:36
Takács Erzsébet 980 napig vár a térdműtétjére, türelmesen tűrve a fájdalmat, injekciókkal, gyógyszerekkel és bottal éli a mindennapjait. Ám a hosszú várakozás alatt az orvosa nyugdíjba ment, amiről hivatalosan senki sem értesítette. Az esete nem egyedi: egy friss jelentés szerint vannak betegek, akik 2030-ra kaptak időpontot. Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint rövidültek a várólisták, és a Blikknek tagadta, hogy az egészségügyi ellátás komoly gondokkal küszködne.

• A várólisták problémái miatt az egészségügyben egyre gyakoribbá válik, hogy betegek évekig nem kapnak ellátást, csak ha magánútra váltanak
  • A nem időben nyújtott kezelések miatt megelőzhető halálozások száma magas, ami az OECD-országok között is kimagasló értéket mutat
  • Takács Erzsébet 980 napot várt a térdműtétjére, amely idő alatt az állapota romlott, és ellátása körülményei bizonytalanná váltak az orvosa nyugdíjba vonulása miatt

Lassan két éve vár a műtétjére egy budapesti nő. Takács Erzsébettel 2024. február 1-jén közölte az orvosa, hogy 2026. október 7-én operálja meg a fájós térdét. Vagyis 980 napot kell addig kibírnia gyógyszerekkel, injekciókkal, bottal. Már csak 9 hónap van hátra addig, már ha egyáltalán lesz műtét, Erzsébet orvosa ugyanis tavaly decemberben nyugdíjba ment.– Véletlenül tudtam meg valakitől, mert sem a doktor, sem a kórház nem szólt, hogy változás van, most pedig ideges vagyok, hogy van-e egyáltalán nyoma bárhol a tervezett operációnak. 2024 nyarán nem találtam magam a hivatalos várólistán, de az orvosom azzal nyugtatott, hogy ő beírt engem a saját naptárába – panaszolta az asszony.
DavidCamp 2025. 12. 09. 16:59
50.000 + covidhalott - Az első 3-ban a világon halálozásban, gratulálok! Van mire büszkének lenni!
Capi
Capi 2025. 12. 07. 20:23
1 hét múlva lesz egy kisebb 1 napos műtéti beavatkozásom. Eddig elégedett vagyok a vizsgálatokkal és az eü. dolgozók hozzáállásával.

Röntgen 30 perc alatt megvolt.

MR felvétel már neccesebb volt. Kb. 3 hónapra kaptam MR időpontot. Persze ez elfogadhatatlan volt számomra.

Folyamatosan hívtam az eü. intézményeket, hogy hol van előbb MR vizsgálatra időpont.

Ezzel a módszerrel 1 napos határidőre találtam szabad helyet. És ez nem fizetős volt!!!
Kiértékelése 4 nap alatt megtörtént.

(Természetesen fizettem is volna érte. A fizetős MR vizsgálatra 1 hetes várakozás volt a fizetős szolgáltatóknál.)  
DavidCamp 2025. 12. 07. 18:08
Vendégségben. 

Ismerős meséli, térdprotézis műtétre volna szüksége, mindkét térde esetében, hamar.A magyar társadalombiztosításban úgy kb. 2 évet kellene erre várnia, magánban menne hamar, ott 8 millió forintba kerülne a műtét.

Szerencséjére vállalkozást indított Ausztriában, ahol alkalmazásban is áll a saját cégében, lett osztrák biztosítása, így, csupán egy hónap biztosítotti jogviszony után normál betegutakon eljutott az állami szakrendelésre, mindenhol kedvesség, nagyfokú udvariasság és top műszerezettség, pár vizsgálat után elirányították a sebészhez, hogy beszéljék meg a műtét időpontját. 

Mielőbb csináljuk meg, javasolta a doki, hiszen nagyban javítani fogja az életminőségét, uram. Nos, nem csupán a két és félszeres osztrák fizetésekről van szó, hanem a létező, a befizetett adókért megfelelő szolgáltatást nyújtó osztrák közegészségügyről. Nehéz is pénzben kifejezni a különbséget... Szóval amikor azt halljuk, hogy a magyar költségvetési hiány a GDP 5-6% már a felelőtlen és kétségbeesett választási ígéretek miatt, vegyük még hozzá azt a legalább 1-2%-ot a GDP-ből, amit nem költenek el a közegészségügyre, hogy az működjön és valódi ellátást nyújtson. 

Ausztria a GDP 9%-át költi évente közegészségügyre, Magyarország 4-5%-ot. És az osztrák GDP két és félszeres.

Amúgy az ismerősöm nem is az ellátástól, hanem a stílustól volt teljesen elájulva, hogy ilyen is van.

Topik gazda

DavidCamp
3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek