https://telex.hu/gazdasag/2025/06/07/balatonfured-tihany-orvenyes-balaton-foszezon-nyitanya-punkosd-riport
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?
Miért lenne az ember bezárva egy kempingbe, az csak egy bázis, rossz idő esetén akármerre lehet menni kirándulni, megnézni közeli -távoli nevezetességeket, kerékpár is bepakolva. A kifőzdék, éttermek moslékáról meg annyit ,dolgoztam szakács és felszolgálóként is, rengeteg szakács ismerősöm tudna mesélni brutális dolgokat, mivel főnökség által kötelezve vannak újra felszolgálni a kimaradt dolgokat 😲
Mindenki mást szeret. Mi ritkán járunk ilyen helyre, mi túrázgatni szeretünk. Nézegetni, mindig mást látni. Egy kempingbe bezárva, csak azért, hogy belesétáljak a vízbe, nem a vágyam. Akkor már inkább itthon tengetjük szabadidőnket, minden úgy van kialakítva, hogy minket szolgáljon. Mi is olyan szállást szeretünk, ahol tudunk főzni, vagy az odapakolt kaját elkészíteni, de már egyre többször esszük a "kifőzdék moslékát", legyen az meki, vagy kfc, pattáj.
Hát én csak pozitívat tudok írni a balatonról továbbra is!! Fiatal korunkban is voltunk, ittunk, buliztunk, csajoztunk, de most már hogy kirepültek a gyerekek ,így ketten még több, jobb a feeling!! Évek óta Zamárdi kemping, 8 nap 2 főre 130,000-ből megvan. A vízpart 30 méterre és most sem kell még az iszapon bemenni. Persze sekély , de 100 méterre már derékig ér. Nyilván saját ellátás, grillezés sütögetés, hisz úgysem lehet egész nap a tűző napon a vízben lenni!! Úgyhogy kaját sem számolom, mert otthon is enni kéne, itt meg nem vagyok hajlandó a kifőzdékből, éttermekből más visszaköpöt moslékát felenni😃 Igen kúrva drága ha apartmant foglalunk, étterembe étkezünk , így főre 500.000 kb.😱 De imádás a kemping töredék áron, és egy más életérzés!!
El kell jönnie e kijózanodásnak, nem lehet csak azért csillagászati árakat kérni, mert nekünk a Balaton a Riviéra. Természetesen nekem is van egy balatoni jó érzésem, a fiatal koromból, de gyerekeimnek ez már nem mond semmit. Pedig ifi koromban is csak ritkán jártunk, de az egy más világ volt.Hasonlóan, mint a szép asszony völgye, szép emlékek és a tablettás borok, különlegességként kínálva.
Megnéztem az Eur/Huf chartot, 2021-ben és előtte volt ilyen erős a forint. Nos akkor lényegesen alacsonyabbak voltak az árak. Nálunk volt az eltelt idő alatt a legmagasabb az "üdülési" infláció.
Egyébként ajánlom mindenkinek Balatonszentgyörgyön a Csillagvár-éttermet. Évek óta hatalmasakat eszik ott mindenki nagyon jó áron. Van is forgalom rendesen. Tudom, hogy kirívó eset, de ha valaki arra jár ne hagyja ki. Semmi érdekeltségem nincs benne, egyszerűen örülök, hogy van még ilyen hely.
Az egyik büfés panaszkodta, nagyon drága a munkaerő. Ilyenkor kérdezem, mi lenne, ha beállna ő a pult mögé, meg a családja. Otthon maradna az összes pénz. Nálunk van egy thai étterem, három éve nyitották, migránsok. Családi vállalkozás, reggel hatkor már a szupermarketben veszik az alapanyagot, tízkor nyitnak és este tízig tolják. Szombat, vasárnap a szezonban éjfélig. A fiuk már ki is szállít, nagyon törve beszéli a nyelvünket, de mindent megold. A török fagyizónál ugyan így, minden vendéghez van egy jó szavuk, kicsi ajándékokat osztogatnak, lefele kerekítenek a fizetésnél. Az öreg tulaj nyit és zár, végig ott van. Nincs idegen, egy család csinálja. Már átvették a szomszédos üzletet is, érdekes, nekik megéri ott kebabot árulni, a helyi vállalkozónak nem.
Nekem a balatoni fílinghez hozzá tartozik a leharcolt büfé is. Nem zavar a környezet, ha jól főznek. A sokkal nagyobb gond az árakkal van, ha már nem költöttek a környezetre, akkor az árakat is ehhez igazítsák. Szerintem itt róka fogta csuka helyzet van, azért emelik az árakat, hogy megéljenek, mert kevés a vendég és a vendég nem megy oda, mert magas az ár.
A visszaesés hátterében 6 fő ok áll a szakértői beszámolók és a nyaralók tapasztalatai alapján:
A kedvező forintárfolyam hatása: A forint erősödése miatt a magyarok számára érezhetően olcsóbb lett a horvátországi nyaralás, miközben a hazánkba érkező külföldieknek drágábbá vált a Balaton.
Magas strandbüfé- és vendéglátóipari árak: A parti büfék árazása sokak számára luxussá teszi az étkezést.
Túlzó pluszköltségek: A drága parkolási díjak és extra költségek miatt a nyaralók szerint a napi balatoni fogyasztásból és belépőből már kényelmesen kijön a benzin ára a tengerpartig.
Kedvezőtlen természeti tényezők és alacsony vízállás: A déli parton rendkívül alacsony a vízállás, bokáig érő vízben kell kilométereket gyalogolni a mélyebb részig, míg Siófokon az esti teraszos kiüléseket ellehetetlenítő árvaszúnyog-invázió riasztja el a vendégeket.
Bizonytalanság és elmaradt programok: Az időjárási viszontagságok és a negatív hírek, mint például a Balaton-átúszás többszöri elhalasztása, elbizonytalanítják a nyaralókat.
A szolgáltatások ár-érték arányának romlása: Sokak szerint a tó környéke évtizedek óta nem tudott érdemben megújulni, és a partmenti büfék minősége nem megfelelő.
Mi szeretjük, de déli partra már soha nem megyünk, mikor ott voltunk hátravert bennünket a sötét somogy és pocsolya. Csak megszokott bevált helyekre megyünk, ahol tudjuk mit várhatunk. Nem kísérletezünk.
Ez pontosan így van. Csupa iszap az egész, én bele sem mentem. Ráadásul múlt héten hiába tűzött a nap, elég erős szél fújt, így a vizes testrésznek ez hideg volt. Nyakig meg nem lehetett elmerülni, mert a parttól 100 méterre is még csak térdig ért a víz. A vendéglátósokról meg ne beszéljünk. Tudom, hogy minden drága, de nem egy hét alatt kell megkeresni az egész éves nyereséget. Főleg ezek a házi szörpök. Egy ujjnyi szirup, egy pici fagyasztott gyümölcs, meg fél liter szóda és 3400 forint. Biztosan az eco szívószál miatt. Mi öten voltunk, 2 leves, 2 kétszemélyes tál, italok, de semmi drága alkohol, se kávé, se süti.....és 54000 forint. Annak ellenére, hogy volt szervizdíj, a két jó szóért hagytam ott még egy ötezrest. Ez csak egy ebéd, mennyi lenne egy hónapig így dorbézolni?
Jó h van egy ekkora tavunk szép meg minden de kurva drága sőt azt már megsem éri amennyire az! Megértem azokat akik azt mondjak inkább tenger ott van albán bulgar olcsóbb sokkal jó minden vafy kicsit arrébb török full xtra hotelek és így is olcsóbb mint pl észak Balaton Del Balaton meg örökké tularazott nyugger szocreál marad Siófok is elveszítette értéket pl a sétány kb 10-15-20 eve egy óriási feelingű utca volt bomba nőkkel vagy egy Flört diszkó akar palace de hova tűntek 😓 Undorító inkább a Balaton ilyen drágán mint élvezhető!
Balaton-Balaton mi lesz veled?
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?