Az esély megvan mindkettőre, a jobb váll még kialakulhat. Egy hétfői zöld gyertya sokat lendítene a dolgokon. De nem értem miért akarod mindenképpen ezt meglovagolni.
Az éppen kimaradásokban kitűnően teljesítek. :) Ez még lehet, hogy a dobogóra sem férne fel. Már ha valóban innen fordulna a jövő héten. Viszont most sok problémája van a franciáknak, talán nem kell feltennem a listára.
Szerintem kicsit túlgondolod ezt a kérdést. Mivel a környezet pozitív volt, most lehetett eladni sok papírt nagy esés nélkül. Majd lesz ez fordítva is, most szopóágon vagyunk
Én 2000-nél kaptam emailt, hogy innen kitörés és 3000 a célár. Ilyenkor már lehet sejteni, hogy nem szabad piszkálni. Persze 1000 alatt már sokkal vonzóbb, de ha kitör a béke véletlenül, akkor mások lesznek a prioritások szvsz
Szerintem ennél egyszerűbb a helyzet. Politikai zűrzavar van, a gazdaság meg gyengén teljesít. Ezért esik a Vonovia és társai. Long meg short mindig is volt a tőzsdén, mégsem esett minden a felére. A politikai és a gazdasági döntéseket figyeljék, azt írd meg a német fórumozóknak, ha segíteni akarsz nekik.
AI: Bár az OI-ból közvetlenül nem látszik az irány, a piac működéséből adódóan van egy erős statisztikai eltolódás:
A market makerek leggyakrabban opció kiírók (eladók): A piac többi szereplője (főleg az alapkezelők és intézmények) leggyakrabban védelmi célból (hedging) vásárolni szokott put opciókat (például DAX vagy Euro Stoxx indexekre). Mivel ők a vevők, a likviditást biztosító market maker kénytelen a másik oldalon állni, vagyis ő lesz a put kiíró.
Azonnali fedezés (Hedging): A market maker nem irány menti spekulációt folytat. Ha elad egy put opciót (kiíróvá válik), azonnal fedezi a pozícióját (például shortolja a mögöttes részvényt vagy határidős terméket), hogy delta-semleges maradjon.
Hogyan lehet mégis következtetni a pozíciókra?Mivel az Eurex nyers OI adata nem tesz különbséget, a kereskedők az alábbi kiegészítő adatokból szoktak következtetni a market makerek pozícióira:
Kötési oldal (Aggressor/Trade Side): Ha a put opciós ügyletek többsége az Ask (eladási) áronteljesül, az azt jelenti, hogy a piaci szereplők agresszíven vásárolnak. Ebből következik, hogy a market maker a másik oldalon van, vagyis ő a kiíró.
Eurex Open Interest Insights: Az Eurex kínál olyan prémium adatszolgáltatásokat (pl. Eurex Open Interest Insights), amelyek lebontják a nyitott pozíciókat szereplők szerint (Lakossági, Intézményi, Piacjegyző). Ebből pontosan látható, hogy a market makerek nettó long vagy short pozícióban vannak-e az adott kötési áron (strike).
Mi van ha a market makerek nem short hanem long pozícióban vannak es a befektetok shortoljak. Az oi- bol nem tudjuk melyik az igaz. Ha pedig így lenne akkor éppenséggel a Market makerek tompitanak az esest.
"A múlt hétre várt új minimum csak egy napot késett, hétfőn már megvolt. Ekkor kinéztem az 1,51-et aljnak és be is álltam 1,52-re, hogy hagyjak helyet a tévedésnek. 1,53-ig jött le." ---- Eztuán törvényszerű a többszörözés. :)
Hét hónappal az Egyesült Államokkal vívott háború kezdete után Iránban az infláció eléri a közel 90%-ot. Az amerikai blokád fojtogatja az iráni nyersolajexportot, miközben a diplomáciai folyamat holtpontra jutott.
Eurós részvények vitasarok