Újabb extrém ostova érv. Boldogan szavaz ő is, és én is arra, hogy többet kelljen adóznia, HA a többieknek is, akik hasonló anyagi helyzetben vannak, többet KELL. Érettségit amúgy sikerült letenni anno?
Így van, pl. sokat tudtak félretenni az egykulcsos SZJA miatt, vettek fel babavárót, CSOk-ot, örököltek anyucit egy lakást, ami annó bagóért vett az önkormányzattól, spóroltak egy csomót, a hatósági áras rezsin, tetettek 100% állami pénzen napelemet a házukra. Párezren közvetlenül loptak a közösből. Most pedig követelik, hogy ezt a kínkeservesen összeszedett pénzt hadd fektethessék be korlátlanul adómentesen.
Az egyik legigazságtalanabb adónem. Minél szegényebb valaki, a jövedelemarányosan annál többet fizet ki ÁFA-ként, hiszen a jövedelme legnagyobb részét elkölti, legnagyobb részben kajára. Ahogy megyünk felfelé a létrán, úgy fizetnek be jövedelemarányosan egyre kevesebbet ÁFA-ra. Ez regresszív adórendszer. Most néhány zseni meg fogja szakérteni, hogy DE A GAZDAGABBAK AKKOR IS TÖBB ÁFA-t FIZETNEK BE, mert szegények nem rendelkeznek kellő kognitív kapacitással ahhoz, hogy felfogják, mit jelent az a szó, hogy jövedelemarányos.
Az áfa a legigazságosabb adónem, mert nehéz kibújni alóla. Másrészt az áfa csökkentés csak rövid ideig jelenik meg az árakban (vagy egyáltalán nem), de hatalmas költségvetési hiányt okoz.
Az állam úgy gondolkodik, hogy azt talán elköltöd és majd abból származik bevétele. Szarul van kitalálva a rendszer. Én már eleve megadóztatnám, és inkább ÁFA-t csökkentenék. Pont megfordítanám
A tartós megtakarítást továbbra is támogatnám. A TBSZ-en levő államkötvény kamata maradjon adó és járulékmentes, és biztosítsák, hogy a meglevő kötvényeket át lehessen tenni költségmentesen TBSZ-re, ne kelljen eladni, és egy rosszabb kondícióval rendelkezőt venni. Különben a ... anyjukat...
Akinek pénze van az nem Marika néni és nem is Jani bácsi az ő pénzük ebben a történetben nem lenne mérvadó. Akiknek pénzük van azok nem véletlenül jutottak el addig, hogy pénzük legyen és ők tudni fogják, hogy mit kell tenni a pénzükkel. Az állampapírok legalább 80%-ában olyan tőke van, ami ha azt érzékeli, hogy baj van akkor lépni fog.
Én azt sem tartom normálisnak, hogy a TBSZ-es korlátlanul lehet befektetni. Most gondolj bele: ha Csányi TBSZ-en tartja az OTP-részvényeit, úgy kap évi többmilliárd osztalékot, hogy nem adózik belőle.
százmilliós nagyságrendben vannak befektetéseim TBSZ-eken és van az Államkincstárnál is számlám. És nonszensznek tartom, hogy tízmilliókat kerestem adózatlanul, miközben olyan a költségvetés amilyen. Az egykulcsos adóval is sokat kerestem eleve, no meg 3 gyerekem van. Képzelheted. Tehát én egyike vagyok azoknak, akik abból gazdagodtak meg, hogy az állam eladósodott. Ilyen nincs a világon. Ez szélsőségesen igazságtalan. Én jobb közszolgáltatásokért (pl. jobb utakért) többet akarok fizetni, de nem tudok. A 15% lófasz, minden tőkejövedelemre egységesen alkalmazni kellene.
Továbbra is nonszensz, hogy adómentesen lehet jövedelemhez jutni (azoknak, akik eleve jól keresnek és tudnak megtakarítani), miközben az alacsony keresetűek szét vannak adóztatva és lyukas a költségvetés. Legyen csak adó a tőkejövedelmek is, és legfeljebb egy értelmezhető szintű adómentes sáv legyen, ami a hangyákat nem bántja. Bár a 15%-ot mindenki pont be tudná fizetni. A SZOCHO-t eltörölném a tőkejövedelmekre.
Nagyon sima megoldás lenne. A webkincstár nyilván továbbra is csak magyart fog adni. A többség eleve azt használja, mert kényelmes. Aki bonyolult dolgokat vesz, az meg amúgy is tbsz-re veszi. Kecske és káposzta esete.
Miféle “multiadó eltörlések”? A teljesen perverz, torz adórendszert kell alapjaiban átalakítani: nem legyen az, hogy vannak csoportok, akik másokkal szemben nem adóznak bizonyos jövedelmük után, ne legyenek diszkriminatív, szelektív, piactorzító, versenyszűkítő, stb. adók, érvényesüljön a szolidaritás, legyen egyensúlyban a költségvetés. A mai adórendszer fenntarthatatlan, igazságtalan, súlyos teher a magyar versenyképességen.
Magyar Állampapír tulajok