Nem azt kérdeztem, hogy hol vannak marxista-kommunista pártok, hanem azt, hol jönnek eflefelé, hol váltak jelentős tényezővé. Jól lett volna, ha odaírod az országos lista eredményüket vagy a mandtáumos arányukat. Már ha bejutottak a parlamentbe.
Abban szerintem megegyezhetünk, hogy háborút általában senki sem akar és a háborút mindenki szeretné minél hamarabb befejezni. A lényeg azon van, hogy elérték e a céljaikat a háborús felek. Ha valamelyik elérte, akkor az már nyilván leállna, de ameddig nem dől el (sajnos a fronton), hogy kinek az akarata érvényesül, ameddig mindkét fél azt hiszi, hogy elérheti a céljait a fronton, addig általában nehéz megállítani. Erre mondja Trump faék egyszerűséggel, hogy "úgy látszik, hagyni kell őket még harcolni". Ha az ukránok aláírják az USA békejavaslatát, akkor már csak az oroszoknak kell rábólintaniuk. Nekem nagy kérdés, hogy az oroszok hogyan reagálnak. (csak bízom benne, hogy belemennek és nem akarják a teljes kapitulációt, a feltétel nélküli megadást. Ezért jó, hogy az USA az oroszokat is szorongatják gazdaságilag )
Akkor ki is a haboruparti? Az aki le szeretne allitani a verengzest (EU es Ukrajna) vagy aki ebbe nem megy bele (Putler) csak ha a szankciokkal raszoritjak a satut a tokere?
az oroszoknak nem áll érdekében a jelenlegi helyzetben befagyasztani a háborút. Ők tartós, hosszútávú megoldásban gondolkodnak már. És ez szerintem teljesen érthető, hiszen vélhetően te is azért írsz befagyasztásról, hogy később Ukrajna tudjon majd erőt gyűjteni. Hogyan mondta Merkel? Milyen célból születtek a Minszki egyezmények?
Nem lesz ebbol semmi, max elkezdodik egy egyeztetes, mert Trump bekegalamb szerepeben szeretne tetszelegni mint Orban. Akkor lehetne elfogadtatni Putlerrel a verontas ideiglenes beszunteteset, ha -ahogy az EU es Ukrajna ezt mar regota felajanlotta!!!- a jelenlegi frontvonalak menten befagyasztanak a harcokat, ehhez viszont az USA szankcioit kellene mielobb eletbe leptetni.
az OPEC országok összes kitermelése nagyjából 35%, de ebben benne van még Venezuela is. Ehhez mérten a 10-12% már összemérhető és rövid távon nem pótolható hatalmas ársokk nélkül. Arról nem is beszélve, hogy Oroszország a legtöbb OPEC országgal jó kapcsolatokat ápol, az OPEC+ nak maga is tagja.
Azt álmodban gondold, hogy csak úgy növelik az egyes országok a kitermelésüket. Másrészt az orosz cucc átment árnyékflottákba és egyebekbe, most meg pláne úgy lesz. Nem fogsz rálátni.
ez az "alternatív" valóság, amiről sokan beszélnek. De, ha így van, akkor miért fogják aláírni ezt a "békejavaslatot", vagy egyáltalán miért tárgyalnak róla? Mert ebben szinte mindenben az oroszok által hangoztatott célok teljesülése benne van. Miért tárgyalnak egyáltalán ilyen, az ukránok számára megalázó feltételekről, ha mindjárt összedőlnek?
Igazandibol de, ezert is egyeztetett Trump az ujsagirot lemeszaroltato szaudi koronaherceggel, az obolorszagok novelik a termelesuket es akkor nem fognak jelentosen robbanni az arak.
Te erted teljesen felre a helyzetet. Az elmult 3 evben az oroszoknak kevesebb mint 1% ukran teruletet sikerult elfoglalniuk. A gazdasaguk mar nem birja a hadsereg vegtelen eroforrasigenyet kielegiteni. 20-rol 22%-ra fogjak emelni az AFA-t jovore, a bankokat kotelezik allamkotveny vasarlasra, a kozponti bankjuk adja el az aranytartalekait, nehany oligarcha vagyonat konfiskaljak. Tobb orosz regio mar igy sem tudja kifizetni a toborzasra a fejpenzeket es nem kepes teljesiteni a toborzasi kvotakat De mindez mit sem er a jelenlegi olajarak mellett, amin mar voltakeppen nem keresnek. Nagy szarban vannak ok is. Trump nepszerusege melyponton, egyre tobb republikanus mer szembe fordulni vele. Ahogy az Epstein aktak ugyeben, ugy Ukrajna tamogatasaban is ketparti tamogatas latszik kialakulni, elutasitjak ezt a segghulye Witkoff altal kipostazott "bekejavaslat"-ot.
Trump Zelenszijt okkal gyűlölheti, de szerintem ezen lazán túllépett volna, ha az USA érdeke ezt másképpen kívánta volna. Az egész konfrontációt az USA és szövetségesei kezdték még azzal, hogy fokozatosan kerítették körbe Oroszországot a NATO-val. Lehet mondani, hogy ez az orosz narratíva, mert ez tényleg az. Viszont ez a narratíva igaz. Nem véletlen, hogy vélhetően precízen körülírva ennek a folyamatnak a vége be fog kerülni a NATO alapokmányába is. Trump élvezettel győzte volna le az oroszokat, ha ezt az ukránokkal meg tudta volna oldani. Ez ugyanaz az USA, mint korábban volt. Ami változott, az az, hogy kiderül mire képesek az oroszok. Nem kétlem, hogy a NATO lényegesen nagyobb és erősebb, mint az oroszok. De ott vannak az atomfegyverek, amivel nehéz mit kezdeni. Annyit már nem ér az égész, hogy felégessük az egész világot. Kb. ennyi. Ukrajna elveszítette ezt a háborút attól függetlenül, hogy akár még évekig képesek lennének harcolni ha a nyugat kifizetné a számlát. Csak egyre rosszabb feltétellel tudnának később békét kötni.
Nem hinném, hogy az orosz olajexport egyenlő a világ termelésének a 20%-val. Keversz dolgokat. Link? Egyébként máris lecsökkent az orosz olajexpport jelentősen (India és Kína), de nem tudok róla, hogy jelentősen nőtt volna az ár. Más országok növelik a termelésüket és annyi kb.
Nem beszéltem arról, hogy mi a helyzet az ukránokkal, arról beszéltem, hogy az oroszokkal mi a helyzet és ha jobban támogatták volna Ukrajnát, például Trump nem helyezkedi középre az ügyben, akkor már hamarább rákényszeríthetik az oroszokat kompromisszumra, békére. Nem azt mondtam, hogy összevissza beszél, hanem azt, hogy sokfélét mondott már Trump, te pedig csak azt emelted ki, ami az ukránokra kedvezőtlen.
OROSZ-UKRÁN háború