Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2023. 11. 25. 16:57
Előzmény: #51894  Placi82

Ezért az önzetlen szándékért van Putyin és társa ellen nemzetközi elfogatóparancs!
Nyomod az orosz propagandát, mintha nem lenne holnap!
El_Kebir
El_Kebir 2023. 11. 25. 16:48
Előzmény: #51897  Murdoch
persze, az angolszászok... még a végén megsajnálom szegény oroszokat akik kénytelenek voltak TÁMADNI...kb mint a hitleri Németország... ekkora marhaságokat is csak a kendőzetlen trollok írtak itt régebben.  Az oroszok azért támadtak, mert politikailag és gazdaságilag visszaszorultak, néhány gerinctelen hazaáruló politikuson és támogatóin kívül senki nem vevő a diktatúra + állam által szorított haveri gazdaságszervezésre! A SZU-ból maradt nekik jelentős mennyiségű ócskavasnál kicsit jobb fegyver amivel katonailag még számon lehet/lehetett  tartani őket, ezt akarták kiaknázni a területszerző háborúval...  Legaljának tartom ezt az orosz-féle politikai-gazdasági rendszert, remélem szépen megroppantják végre!  
Istvan78 2023. 11. 25. 16:21
Előzmény: #51897  Murdoch
A háborút Putyin indította, nem ő akart háborúzni? Az, hogy egy megtámadott ország, amelyből lenyisszantották már a Krímet és a szakadár területeket, ebbe nem akar belenyugodni, az nem azt jelenti, hogy háborúzni akar, hanem azt, hogy vissza akarja szerezni az elrabolt területeket. És nem bízik az oroszokban, hogy nem folytatnák az annektálási kísérleteket később. 
Amikor voltak ezek a tárgyalások, az volt, hogy elfoglaltak már jelentős területeket az oroszok, még Harkov mellett voltak és Herszon térsége is náluk volt, plusz a szárazföldi széles sáv a Krímig, viszont úgy nézett ki, amúgy kudarcot vallott az ország elfoglalása, Kijev és Harkov bevétele, sok-sok gyengeség látszott a logisztikájukban, stb. Természetes, hogy ekkor be akarták fejezni a háborút, a szakadár területek, a Krím után még megszereztek komoly területeket, ennyi elég is lett volna nekik ebben a körben.
Murdoch 2023. 11. 25. 15:40
Előzmény: #51893  Placi82
Borítékolható volt, hogy nem Putyin akart igazán háborúzni, hanem az angolszászok.
Placi82 2023. 11. 25. 12:23
Előzmény: #51895  Phylaxa
Ha lenne erre érdek, akkor elég lenne szerintem pár 100 független Svájci, német, olasz, bekefentarto. Mert tudod a jövőben ez olyan lesz, mintha én atdobom a szemetemet a szomszéd kertjébe, és amikor ő visszadobja azt le videozom, és tele obegatom a várost, hogy a szomszéd a szemetét hozam dobálja, és azonnal tegyen valamit az önkormányzat. De ha vannak megfigyelők, akkor azok jelezhetik, hogy bizony én kezdtem a szemetdobalast. Na ez csak így fog működni a jovoben szerintem. Mert  komoly érdekek, és ellenerdekek vannak ebben a konfliktusban. 
Phylaxa 2023. 11. 25. 12:01
Előzmény: #51893  Placi82
A "semlegessség" lenne szerintem is a legjobb nekik, gondold el mennyi pénzt nem kellene a hadászatra költeniük, de ezt szavatolni is kell. Nem csak Oroszországnak, hanem az USA-nak (NATO) is. Sokkal gyorsabban lábalnának ki a válságból és indulnának fejlődésnek. Így el fognak fogyni, teljesen értelmetlenül. 
Placi82 2023. 11. 25. 11:54
Előzmény: #51883  Hablaty
Igen, 700 ezer vagy azóta már sokkal több gyereket fogadott be Oroszország a háború kezdete óta. A Google a barátod!! Már egyszer leírtam, de nézz utana!! Dolgozz egy kicsit. Hogy hány millió ember akik kelet Ukrajnabol, Donyeck, Luhanszk, etc teruletekrol bizony bizony Oroszországba menekültek!!! Ezek azok az orosz anyanyelvu paroszlav vallasu emberek, akik  mikor az ottani lakott területeket lőtték, az ukrán csapatok, sőt már a háború előtt is, akkor a sajatjaikhoz menekültek. Hiába volt az állampolgárságuk akkor Ukrán! Tehát  ergo  akkori Ukrán állampolgárságú gyerekek is menekültek Oroszországba. Ezt úgy képzeld el hogy van egy Donbasszi családfő. Aki a gyerekeit és feleségét, biztonságba akarja tudni, és felteszi a buszra, hogy menjenek át Oroszországba, a rokonokhoz, vagy az állami segélyre szoruljanak. A férfi meg otthon marad a gyárba dolgozni. Vagy harcolni.!! Több helyen olvastam még 1 éve, hogy az Oroszok dicsekedtek, hogy mennyi segélyt adnak ezeknek a menekültek, meg ingyen  szállást, adnak, és a gyereknek iskolát, oktatást biztosítanak. Az hogy a nyugati sajtó ezt úgy adja elő, ahogy te is előadtad. Ez az mutatja számomra, hogy nem független a nyugati mainstream média egyáltalán. Szóval pont úgy hiszem el, mint a keleti propagandát. Én magam ellenőrzöm, ha van rá időm és kedvem. Mert gyerekek, bizony k...vára etetnek minket, és hazudnak. 
Placi82 2023. 11. 25. 11:40
Shortelek 2023. 11. 24. 17:25
Shortelek 2023. 11. 24. 17:18
Előzmény: #51890  Törölt felhasználó
A hülye muszka sokkal egyszerübben megoldhatná ha eltakarodna végre haza, amúgy meg az alagut mire elkészülne addigra talán háború se lenne, na meg ha egyszer az alugatat berobbantanák, akkor azt meg baszhatnák végleg, seggfejek.
Törölt felhasználó 2023. 11. 24. 14:45

A híd építése is problémás volt anno, most fúrnának egy alagutat, ráadásul gyorsan?
https://www.portfolio.hu/global/20231124/trukkos-megoldast-talalhatott-moszkva-a-krimi-utanpotlasi-vonalak-megvedesere-653673
A csalagút is sokáig készült (50km), itt  majdnem a felét kellene megépíteni... Nem hiszek a gyors békében, de szerintem előbb lesz béke, mint ahogy ez elkészülne.
Törölt felhasználó 2023. 11. 24. 14:43

A szankciók miatt egyre nagyobb bajban az orosz légiközlekedés:
https://www.portfolio.hu/global/20231124/kiszivargott-titkos-orosz-dokumentum-jelezheti-tenyleg-nagy-a-baj-oroszorszagban-653619
(A pf cikk forrása az ukrán hírszerzés, érdemes az adatokat némi fenntartással kezelni)
SBob 2023. 11. 24. 13:50
Előzmény: #51887  SBob
További értelmes társalgást mindenkinek vérmérséklete szerint.
Én azt kívánom mind az ukránoknak, mind az oroszoknak, hogy mielőbb vessenek véget az öldöklésnek és próbálják tárgyalások útján rendezni azt a problémát, aminek soha nem is szabadott volna ennyire kiéleződnie. Tudom, hogy most sokan azt fogják mondani, hogy ez hülyeség, nem realitás. Sajnos jelenleg tényleg nehéz elképzelni, mint a háború kitörésének a lehetőségét sem hitték sokan. De a háború is egyfajta diplomácia, csak fegyverekkel vívják. Pillanatnyilag az USA-nak szerintem esélye sincsen Kínával szemben háborút nyerni kínai területen. Jelenleg sokkal erősebbek, de már nem annyival, hogy egy támadó hadműveletet megnyerjenek. Elaludtak. Ha nem így lenne, már kitört volna ez a háború is. Az USA gyakorlatilag permanens háborút folytat, amióta megszületett. Csak soha nem olyan ellenféllel, aki legyőzheti. (az afgán példa nagyon jól mutatja ezt, pedig Afganisztán erejét Kínával összehasonlítani nem lehet)
SBob 2023. 11. 24. 13:25
Előzmény: #51881  Hablaty
Elég szomorú, ha megint oldalt kell választani. Egyébként már az ókorban is ismerték azt a helyzetet, amikor egy nagyhatalomtól egy másik kezdi átvenni a hatalmat. Ez sosem ment eddig konfliktus nélkül, ahogy most sem fog. Hogy egyáltalán Kína átveszi e a hatalmat a jelenlegi legnagyobb hatalom felett az kérdés. Az viszont nem kérdés, hogy az USA el fogja veszíteni vezető szerepét. Csak idő kérdése. A jelenlegi tendenciákat nézve a legvalószínűbb szerintem, hogy száz éven belül Kína lesz a legnagyobb erő a világon. De semmi sem úgy szokott történni, ahogyan azt előre elképzeljük. A kibővített BRICS országok elképesztő arányban uralják le a nyersanyagokat, ha megnézitek. Egyes alap nyersanyagból 70-90%-ot. Az USA-t nem féltem a jövőtől, de az ezekkel az országokkal szembeforduló Európát nagyon is.
Most jött a futár, árut hozott... Szóval én azt az oldalt választanám, amiben az aliexpress benne van. :) (25 ezer Ft-ért (27% ÁFA-val, szállítással) olyan tapintót vettem, amit egy német gyártó közel félmillióért árul. Így persze lehet nagy a német gdp, de meddig. A kínai cucc egy kicsit rosszabb talán, félmillióért vélhetően meg sokkal jobb lenne)
Hablaty 2023. 11. 24. 12:59
Előzmény: #51884  Murdoch
A tajvani vezetés meg másképp gondolja...
Hablaty 2023. 11. 24. 12:58
Előzmény: #51883  Hablaty
Fogadott be...
Ők így nevezik az elhurcolást, megerőszakolást, megölést...
Murdoch 2023. 11. 24. 12:58
Előzmény: #51881  Hablaty
Akkor idézek az 1972-es usa állásfoglalásból:
'The U.S. side declared: The United States acknowledges that all Chinese on either side of the Taiwan Strait maintain there is but one China and that Taiwan is a part of China.'
Ja, de valahogy mégse... Az indo-csendes-óceáni térséget már kezdi átvenni Kína, fegyverkezik ezerrel, ne legyenek kétségeid, idővel lépni fognak. De nem kell rettegni, ez ugyanolyan proxy lenne, mint az ukrán-orosz, Kína is atomhatalom, felejtsd el, hogy a teljes nyugat nekimenne Kínának. Egyébként meg Kínát nem kell félteni, az űrkutatásban megmutatta, hogy a toppon vannak, lassan a chip piacon is, a nyersanyagokról nem is beszélve. Lehet izmozni Európának is, csak éppen nem lesz mire. És nem a nyugat tanult a dologból, hanem pont a kelet, nekik kell leválni, hogy a szankciókkal ne lehesen sakkban tartani őket. 
Hablaty 2023. 11. 24. 12:57
Előzmény: #51879  Murdoch
Hidd el az is felkavar.
Hamár a számokat felhoztad.
https://hvg.hu/vilag/20230731_Hivatalos_orosz_kozles_szerint_700_ezer_ukran_gyereket_fogadott_be_Oroszorszag_a_haboru_kezdete_ota
Oroszország több mint 700 ezer ukrán gyermeket "fogadott be" a 2022. február 24-én kezdődött invázió óta, erről vasárnap tett közzé jelentést a gyermekek jogaiért felelős orosz elnöki biztos – írja a Moscow Times."2022 februárja óta az Oroszországi Föderáció mintegy 4,8 millió ukrajnai és donbászi köztársasági lakost fogadott be, akik közül több mint 700 ezren gyerekek" – áll a jelentésben.
Eközben:
https://www.theguardian.com/world/live/2023/nov/23/israel-hamas-war-live-updates-gaza-ceasefire-hostage-release-friday-israeli-us-officials?page=with:block-655f14d68f080998c76123af#block-655f14d68f080998c76123af
Gaza health ministry: more than 13,000 dead and 6,000 people missing
De itt a felelős a kérdés, hogy mi miért történik.
Az ukrán gyereket, nők elhurcolása és megölése egyértelműen putyin és a hordájának a felelőssége.Az ukrán nép kiíratása a cél. Mint a zsidókat a nácik emléxel? Micsoda hasonlóság... biztos véletlen.
Az izraeli-Hamász háborúban egyértelműen a Hamász a felelős, mert rakétákkal és fegyveresekkel támadtak. A palesztinok sajnos civil áldozatok. De a hamász az igazi felelős halálukért.
Hozzáteszem 1 ember halála is túl sok.
SBob 2023. 11. 24. 12:54
Előzmény: #51879  Murdoch
Azért az tény, hogy jelenleg nagyon bonyolult politikai helyzetben élünk. Amellett szerintem sosem volt olyan, hogy csak jó, meg csak rossz. Vannak dolgok, amiket el kell ítélni és nem lehet kifogás. ( ezért írtam, hogy a náci köszönés elfogadhatatlan -akkor is, ha értjük, hogy ma más korban élünk, így mást jelenthet. Vagy ugyanígy elfogadhatatlan az orosz agresszió. Azt is lehet szépíteni, de a lényeget tekintve elfogadhatatlan)
Nehéz történelmi helyzet a világ számos pontján, ráadásul úgy, hogy nem tudunk következetesek maradni, ha csak a saját érdekeinket nézzük. Most akkor Irakkal mi van? Szíriában, Nigerben, Koszovóban, Tajvanon, Palesztínában (ami nincs is) stb. Elítéljük Azerbajdzsán karabah-i megszállását? Bocsánat, területi integritásának helyreállítását, mert Karabah Azerbajdzsánhoz tartozott, mielőtt az Örmények a 90-es években el nem foglalták. Dejure Azerbajdzsánnak jogilag igaza volt. Igaza volt? Igaza lett. Az örmény lakosság meg elmenekült. Elítéljük? Igen!... nem. A fene tudja, nincs igazság. Erő viszont van, mint a történelemben mindig az erősebb diktált.
Hablaty 2023. 11. 24. 12:44
Előzmény: #51876  Murdoch
Az nem fog megtörténni. Nem merik megtenni.
Az csak a mesében van, hogy Kína az USA ellen fel tud lépni. Ott ugyebár azzal kellene harcolnia. Illetve a többi nyugati szövetségessel. És a saját földjén is ugyebár... Mert kapná a rakétákat rendesen, persze a katonai bázisok. Míg USA anyaföldje több ezer km van ugyebár.
Azért Tajvant se becsüljük le. Lehet, hogy lebombázni le tudná, de elfoglalni nem hiszem.
És onnantól kezdve nincs kínai export se Európába se USÁba... Szerintem India sem örülne...
De vehet sok nyersanyagot olcsón oroszországtól:)
Az nem egy Ukrajna... néhány nyugati fegyverrel, (hozzáteszem tisztesen helytállnak az velük az oroszok ellen), de egy USA szintű katonai haderővel kb. 1 hónap lett volna... És itt most nem a mennyiségre értem, az nem számít. Légierő, szárazföldi haderő, vízi haderő.
Komplex csapásmérés.
Egyébként Kínának most a belső szarral kell foglalkozni, mert lassan beomlik a gazdasága az ingatlan, banki lufi miatt...
Kína nem képes saját magát eltartani. Ahogy a többi ország sem. Egyrészről rendkívül export vezérelt, de sok mindenben komoly importra szorul. És itt most ne abból induljunk ki, hogy tudnak kenyeret sütni, meg csokit gyártani, meg ruhákat. A technológia a kulcs. Mint az oroszoknál. Persze lehet gyártani mindent, de 20-30 évvel ezelőtti technológiát ki akarna? Kína is nagyban függ a nyugattól és fordítva. Láthattuk a covid alatt, mikor Kína teljesen bezárkózott és nem jöttek a cuccok. A nyugat ebből tanult ezért kezdenek leválni róluk... A világ nyílt 2 pólusra szakad ismét és én nem szeretnék az orosz kínai oldalon lenni...

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek