Topiknyitó: Lorne_Malvo 2020. 05. 25. 21:13

Wizz Air részvényesek topikja  

Üdv!
Azért nyitottam ezt a témát, hogy a Wizz Air részvényesekkel meg tudjuk beszélni az aktualitásokat a vállalattal kapcsolatban.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Garajc kedd, 13:22
Előzmény: #4498  FeherTibi
Költséglefaragással! És azt elsősorban méretgazdálkodással lehet javítani. Minél nagyobb tételben mozogsz, annál olcsóbb fajlagosan minden: gépbeszerzés, (lízing díjak), karbantartás, kerozin, résidők, reptéri díjak, földi kiszolgálás, marketing, stb...
FeherTibi kedd, 13:12
Előzmény: #4498  FeherTibi
A P/E mutatója jobb (kisebb) mint a Ryanairnek
FeherTibi kedd, 13:12
Előzmény: #4495  badmanner
És hogy tudna a Wizzair profitban javulni ? Jegyár emeléssel ?
Garajc kedd, 13:10
A mai Wizz utasszám-bulletinbe mellékesen betűzték ezt is:
.
"A vezérigazgató hangsúlyozza a pénzügyi stabilitást: A média által terjesztett téves megjegyzésekre válaszul Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója megerősítette a vállalat pénzügyi stabilitását. Megjegyezte, hogy a légitársaság erős likviditást tart fenn és jól fedezett, nyári repülőgép-üzemanyagigényének körülbelül 70%-át körülbelül 720 USD/tonna áron biztosította."
IF kedd, 12:52
Előzmény: #4488  Flyer
A hétvégén pont az ellenkezőjét tapasztaltam, Wizzel mentem Ryan-el jöttem. Lényegesen ,,finomabb,, modorral szolgáltak ki a Wizz-en. Persze ez csak nekem fontos. (még a régi neveltetésben részesültem :-)) 
badmanner
badmanner kedd, 12:47
Előzmény: #4494  FeherTibi
Igaz. Árbevétel és utasszámban kb 4x a különbség. Net profit szinten viszont R lényegesen jobban teljesít, nagyon sokat kell javulnia a Wizz-nek.
FeherTibi kedd, 12:08
A piaci értéke a Ryanairnek kb 25x annyi, mint a Wizzairnek. Kell, hogy dráguljon a Wizzair részvény ára, mert azért nem 25x olyan jó cég a Ryanair 
badmanner
badmanner kedd, 11:50
Előzmény: #4489  AviTrader
+
OSZLOPOS kedd, 11:49
Hasonlóra jutottam én is egy hete. Nem a kereslet van most válságban, ez a csúcs mondat. ha eljutunk addig, hogy emelni kell a jegyárakat 20-30%-kal, akkor majd morzsolódik le valamennyi, de még nem vagyunk ott, és egyáltalán nem biztos, hogy a Wizzről morzsolódik majd a legtöbb, sőt!
Pluto13
Pluto13 kedd, 11:49
Előzmény: #4488  Flyer
Én utálom őket.Magyar Peti is wizzel utazott ma✈️.
AviTrader kedd, 11:33
Arra a hírre,hogy a Lufthansa 20.000 járatot töröl,hogy spóroljon a kerozinnal, nagyobbat zuhant a WIZZ mint a LHA árfolyama. Az egészből azt vette ki a "sajtó" hogy már alig van kerozin Európában. A valóság az ,hogy a Lufthansa már az Iráni balhé előtt döntött egy csomó cityline járat megszüntetése mellett. A háború csak még előrébb hozta a dolgot,mert most már nem csak a személyzet kollektív szerződése kerül nagyon sokba a cégnek,hanem a kerozin is. 
AviTrader kedd, 11:21
Előzmény: #4487  AviTrader
Az a baj hogy rengeteg félinformáció meg fals információ mozgatja a Wizz papírokat. Ettől ennyire spekulatív az egész,nem maga a cég fundamentumai teszik annyira spekulatív befektetéssé. Szerintem. Mekkora pánik eladás volt abból,hogy  a WIZZ a legkevésbé védett légitársaság az kerozin árakkal szemben egész Európában. Írtam erről egy hosszabb posztot, hogy egy teljen fogalmatlan Reuters cikknek mekkora negatív hatása volt az árfolyamra. Amikor a RYR vezér azt mondja a WIZZ csődbe fog menni, bezuhan a részvényárfolyam. Amikor a WIZZ CEO azt mondja,hogy nem, és hogy 70% az üzemanyag fedezet,akkor meg alig mozdul. Tehát a piac fontosabbnak tartja (jelenleg) azt hogy mit mond a Wizz-ről a legnagyobb versenytárs CEO-ja ,mint maga a WIZZ CEO. Ez azért sokat elárul. Viszont amikor fordul a kocka,jó eséllyel a WIZZ árfolyamok fognak a legjobban emelkedni. Nem indokolt ez az eladási hullám szerintem, még akkor sem ha az Indigo egy nagyobb csomaggal kiszállt pont az Iráni balhé előtt. Nem tudjuk mi van mögötte. Lehet hogy nem akartak 1-2 évre beragadni egy háború esetén,mert látnak egy új lehetőséget. Lehet hogy azért nem akartak várni mert Bill bácsi 90 éves és már nincs ideje kivárni amíg rendeződik az Ukrán meg a közel keleti helyzet. 
Nem azt mondom,hogy a WIZZ valami bombabisztos, arany befektetés és hogy egy olajválságot meg sem érez. Azt akarom mondani, hogyha  a valós információk alapján mozogna a piac akkor ez még most is közelebb lenne a 20 fonthoz mint a 10-hez. De semmiképp nem ennek kéne lennie a legjobban megütött légitársasági papírnak.
Ha csak a tényeket nézem akkor azt látom Európában,hogy két légitársaság tud növekedni. Wizz és RYR. A legacy-k csak felvásárlással tudnak piacot szeretni. A maradék TAP meg LOT be fog olvadni valamelyik nagyba. Eazyjet nem tud növekedni. JET2, TUI, Smartwings meg egy szűk szegmenst szolgál ki.
Wizz-nek van 264 gépe. 75% NEO. Egyre kevesebb van földön. 2 milliárd EUR cash. Idén 65-ről 80 millióra növekszik az utasszám. 
Ha jobban elhúzódik az Iráni válság és nemhogy nem a WIZZ-t látom a legveszélyeztetettebb Európai légitársaságnak, hanem azt is meg merem kockáztatni,hogy piacot fog szerezni az olcsó üzemeltetési model miatt. Nyilván túl sok nyereség nem lesz benne amíg  120 USD az olaj ára,de szerintem akkor a többi se fog sok hasznot termelni.
Flyer kedd, 11:18
Előzmény: #4487  AviTrader
Nem fogunk egyetérteni, sebaj. A Ryanair csinált 2013-ban egy fordulatot "Be nice to customers" néven, azóta sokkal utasbarátabb, mint a Wizz. Ez az eredményein is szépen látszik. A Wizz a béka segge alatt van az utasokhoz hozzáállásban.
AviTrader kedd, 10:57
Előzmény: #4486  Flyer
Továbbra se látok nagy összefüggést a Spirit szolgáltatás minősége, az Indigo 2013-as exitje, és a Wizz között. Ha a szolgáltatás minősége egyenes arányban lenne a csőd veszélyével akkor a RYR lenne a következő. De nyilván aki azt gondolja hogy a WIZZ a Spirit sorsára jut, mert ez is csak egy félresikerült Indigo légitársaság alacsony szintű szolgáltatással, az nem vesz WIZZ részvényt. Vagy eladja amíg valamit kap érte.
Flyer kedd, 10:36
Előzmény: #4485  AviTrader
2020 előtt is utálták az emberek a Spiritet, olvass utána. Legkisebb üléstávolság, pocsék ügyfélszolgálat, rejtett költségek..
AviTrader kedd, 10:01
Előzmény: #4484  Flyer
Amit írsz az ok,de az hogy az Indigo egy nagyobb részesedésétől megvált ergo ők már tudják,hogy ez egy nem működő üzleti modell, tehát a WIZZ is hasonló sorsra jut. Hát.... elég konteo-s Nekem. Ha ez igaz lenne,nem a Frontierbe szálltak volna be a Spirit exit után.2020-ig a Spirittel semmi bajuk nem volt az embereknek. Nézd a jó oldalát, miután az indigo kiszállt 2013-ban 30 USD körül volt a részvény árfolyam, és egész a COVID-ig felette volt a 30 USD-nek. Volt 80 körül is talán. 
Flyer kedd, 09:41
Előzmény: #4483  AviTrader
A Spirit bedőlt működési modelljét az Indigo alakította ki a Wizz mintájára. A Wizzbe 2004-ben, a Spiritbe 2006-ban szálltak be. Mire bedőlt a Spirit ők már valóban messze jártak, de attól még a Spirit az amerikai Wizz volt.
Arra jó példa az eset,  hogy a költségek minimalizálása önmagában nem elég a sikerhez, csak attól nem lesz sikeres a cég, hogy a legalacsonyabb költségű géptípust használják és mindenhol minden fillért meg akarnak fogni. Ennél több kell, igenis oda kell figyelni az utasra, ezt a Ryanair néhány éve belátta, remélem a Wizznél is rájönnek.
AviTrader kedd, 09:23
Előzmény: #4477  Flyer
Nem értem ezeket a párhuzamokat a Spirit és a Wizz között. Azon kívül hogy ULCC modellben működ(tek)nek és A32FAM üzemeltetők nem sok közös van bennük. Teljesen más piacon működnek. Az Indigo Partners 2013-ban szállt ki a Spiritből, nem hinném hogy ennek bármi köze lenne egy 14 évvel későbbi csődhöz. Ez a CNN cikk pont a lényeget nem említi: az USA versenyhivatal két évig derivált hogy a JetBlue összeolvadhat-e a Spirittel vagy nem. Előtte ugyanez ment a Frontier-el. Nem csodálom,hogy a befektetői bizalom, a vásárlói bizalom és az alkalmazottak hozzáállása mind a csőd irányába vitték a céget. A DOJ verte bele a szöget a Spirit koporsójába, mert ahelyett hogy 2022 után kijöttek volna a COVID hatásából addig ment a fingreszelés amíg csődvédelem lett a vége. A DOJ félt hogy az összeolvadással csökken a piaci verseny. Most megoldották úgy hogy csökken a verseny és még 20.000 munkavállaló is utcára került. Egy légitársaság (de gondolom más vállalkozás se) tud úgy működni évekig hogy a csőd ott lebeg a fejük felett. Nem kapsz hitelt, mindenért előre kell fizetni ami megöli a cash flowdat stb. Lásd Malév utolsó pár éve.
Sapi72 kedd, 09:18
Előzmény: #4481  Sapi72
1.5 mrd EBITDA, 7-es multiplikátorral (ami a range alja felé van)  10.5 mrd cégérték, levonva 5.5 mrd adósságot kb marad 5 mrd saját tőke értékre, ami osztva 100 millió db részvénnyel 50 EUR részvényár, vagy 42 font. Nyilván nem krízishelyzetben, háború esetén.
Sapi72 kedd, 09:04
Előzmény: #4475  Plafon
Volt már negativ is a saját tőke az IFRS szerint…nem sokat jelent, gyorsan változik. Sok cégnél a saját részvény vásárlások is negatívba viszik. Inkább EBITDA alapján értékelhető, és kb konstans idegen tőkét tekintve növekvő EBITDA és EBITDA multiplikátor (7-10?) esetén a saját tőke piaci értéke többszöröződik.

Topik gazda

Lorne_Malvo
Lorne_Malvo
4 1 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek