Soha ilyen meleg még nem volt, majdnem húsz éve tartotta a csúcsot a közel 42 fok.
Európa-szerte rekordokat döntött a sokat emlegetett hőkupola,
sorra dőltek a rekordok. Nálunk négy napja tart a harmadfokú hőségriadó,
minden nap megdőlt a napi csúcs. Magyarországon a valaha mért
legmagasabb értéket 2007. július 20-án mutatta a hőmérő Kiskunhalason,
akkor 41,9 fok volt a maximum. Ma ezt a közel húszéves rekodot írtuk
felül, délután 3 órakor
Szécsényben elértük a 42,0 fokot
a HungaroMet előzetes adatai alapján.
A rekord egy órával korábban már majdnem beállt Budakalászon, ott
ugyanakkor 41,8 foknál egy hőzivatar az utolsó pillanatban hűvösebb
levegővel árasztotta el a térséget. A bronzérmes Lakitelek lett 41,5
fokkal. Budapesten 41,0 fok volt a maximum, melyet Lágymányoson mért a
HungaroMet.
A mára vontakozó korábbi napi rekord 39,6 fok volt, de már délben
több helyen mutattak a hőmérők 40 fokot. Így mind a napi, mind a valaha
mért legmagasabb hazai hőmérsékletet és ráadásul a fővárosi rekordot is
felülírta a mostani hőség. Utóbbi egy csupán négyéves csúcsot döntött
meg.
Megdőlt a valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja . Szécsényben elértük a 42,0 fokota HungaroMet előzetes adatai alapján. Ez az érték még kúszhat fentebb egy kicsit, de az új abszolút rekord már biztos. A mára vontakozó napi rekord 39,6 fok volt, de már délben több helyen mutattak a hőmérők 40 fokot. Így mind a napi, mind a valaha mért legmagasabb hazai hőmérsékletet és ráadásul a fővárosi rekordot is felülírta a mostani hőség. Utóbbi csupán egy négyéves rekordot döntött meg. Az akkor 38,2 fokot most szintén egy újpesti mérés múlta felül több, mint két fokkal. Délután a HungaroMet ugyanitt 40,9 fokot mért. https://www.idokep.hu/hirek/az-eddigi-legmelegebb-napunk-van
balatonon nyaraltam gyerekkoromban vagy 10 évig-csak augusztsuban volt meleg -de akkor is pár napokat max 34-35 fok-és akkor 26 fok volt a balaton és bodog voltam -mert-nekem 25-26 alatt hideg-pedig sokat uszkáltam apámmal a déli parton -és akkor még ott viz is volt.
Emlékszem boldog gyerekkoromra, amikor nyaranta, (nem ilyen forró nyarak voltak, közel sem) esténként nyomáscsökkenés volt a vízrendszerben. Hogy a fokozott felhasználás miatt, vagy eleve csökkentették központilag a nyomást, hogy ne locsoljanak a népek azt nem tudom, de így volt.
17:54Újabb magyar településen állhat le a vízszolgáltatás A napok óta tartó extrém hőség és a csapadékhiány miatt a következő időszakban Ceglédbercel egyes részein átmeneti víznyomás-csökkenés, illetve vízszolgáltatás-kiesés is előfordulhat - közölte a terület vízszolgáltatója.
Több Fejér vármegyei településen vízhiány alakult ki, illetve vannak olyan települések a vármegye északi részén, ahol vízkorlátozásra lehet szükség - közölte a Fejérvíz Zrt. a Facebook-oldalán. A szolgáltató tájékoztatása szerint Tabajd, Alcsútdoboz, Felcsút és Mány településeken jelenleg vízhiány tapasztalható, a lakosság ivóvízellátásának biztosítása érdekében lajtos kocsi járja az utcákat. A szolgáltató kiemelte, hogy a fokozott vízhasználat különösen érzékenyen érinti a Kőszárhegyi kistérség településeit (Úrhida, Polgárdi, Kőszárhegy, Szabadbattyán, Jenő, Nádasdladány, Sárkeszi, Sárszentmihály), valamint Fülét, Kislókot, Kálozt, Ráckeresztúrt, Lovasberényt, Szabadegyházát, Cecét, Bakonykútit, Iszkaszentgyörgy zártkerti részét, Ercsit és Abát, ahol a vízellátó rendszer a hirtelen terhelésnövekedésre fokozottabban reagál. . Délzalai Vízmű területén 5 településen van érvényben vízkorlátozás. . Közölték, hogy a Duna jobb partján, a magasabban fekvő településeken is lokális vízhiány kialakulása tapasztalható. Üröm, Pomáz, Solymár települések esetében már konkrét területeken nincs a hálózat egyes részein ívóvíz, és ha jelentős változás nem lesz a felhasználás volumenében, akkor még több településrész és település kerül hasonló helyzetbe. Gödöllő környékén, a Duna-menti vízműveknél egyre rosszabb a helyzet.
azt mondják ez hőkupola -pedig nem az -ugyanis télen is van ilyen időjárási helyzet sőt ez pontosan az csak a föld dőlési szöge és a köd megakadájozza a felmelegedést.kb 10 éve kezdődött el ez a fajta jelenség -vajon a természet okozza -vagy emberi beavatkozás az időjárásban-vagy mindkettő?
Sem a csíkhúzásnak,sem a kormányváltásnak nincs köze az időjáráshoz.A fizika és a nagy számok törvénye uralkodik az egész bolygó időjárásán.Az emberiség annyi,mint baci DNS-én a mitokondrium.Mióta a FÖLD létezik,azóta az időjárás is.Az emberiség csak szenvedője a történetnek.Egy élet semmi a változások felfogásához.Távlatilag bármi lehet.SCI Fi.
zivatarfelhőkbe ugyi ezüstjodid-ismeri mindenki-hogy gondolja bárki is hogy ezek itt megálltak-lásd atomenergia és atombomba.aki érti érti aki nem megyek
idöjárás topik