Azért magasabbak a nyugati bérek, mert ott magasabb a termelékenység - hangzik a megállapítás. Csakhogy a hétköznapi életben sokan érzik úgy, hogy valójában magasabb kereset járna nekik az erőfeszítésük, munkájuk alapján. Tényleg, akkor miért nem...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=209918
a valóságban azért nem, mert jános már x éve nem vesz cipőt meg nem javítja meg a háztetőt, vegetál, meg segít jános anyja a nyugdíjtartalékból, amit 10 éve tett félre temetésre
ezt már nem akartam belekeverni, ezért használtam a helyi "középosztály" számait
ja értem, tehát az osztrák mivel 5-ször annyit keres ezért 5-ször annyit autózik.....hát ekkora hülyeséget írni....nem érted, hogy ugyanaz összehasonlítva sem jönnek ki a számok...legyen a benzinkút a példa meg a kutas fizetése és írd le ide, hogy miért több ott a fizetés, ha minden ugyanannyiba kerül nálunk is....aztán vesszük a következő példát utána, amikor veszel 1000 fenyőfát elülteted 10-szer drágább földbe ott, aztán eladjuk egyforma árakon, majd megnézzük,hogy ott a többszörösét keresi ugyanazon
Nyilván nem, de a másik kérdés van ugye a munkáltatók szövetsége érdekképviseletei. Minden évben egyezkednek a minimálbérről (jobban mondva annyi lesz amennyit ők ajánlanak) akkor ez nem manipula?? :)
Nyilván nem 0,mert akkor a béka segge alatt lennénk 3-mal.
De kevés olyan cég van, akik valóban olyan értéket termelnek, ami a világban jó pénzért eladható, így magas értéket állítanak elő.
Ezekből kellene sokkal több, és ezeket kellene támogatni.
Abban igaza van, hogy hülyeség, hogy mesterségesen lent tartják a fizetéseket. Látszik, hogy nem dolgoztál ilyen cégnél. A multi jobban megfizetik az ott dolgozókat, mint a magyar cégek. Mivel sok multihoz és magyar céghez is járok, ezért ezt biztosan tudom.
Azért dolgoztatnak itt, mert még így is harmada, negyede, a munkaköltség mint pl. a német bérek. A másik pedig, hogy sok beszállítót foglalkoztatnak idehaza, akik szintén sokkal olcsóbban dolgoznak itt, mint ott, így nem hogy feleslegesen fuvaroztatnak, hanem ezzel még meg is spórolnak.
És pontosan erről szól idehaza a dolgok, hogy nincs saját iparunk, hanem másnak gályázunk, akik a nagy hasznot zsebreteszik. Persze nem kell kikergetni őket, mert akkor kb. baglades szintjére sülyedünk, de idővel ki kell szorítani az ilyen cégeket saját iparral (vagy úgyis elmennek maguktól, ha megemelkedik a magyar átlagbér).
Ha te ezt nem érted, akkor inkább olvasgasd azt a könyvet, mert szükséged lesz még rá.
"Gyakorlatilag nincsennek Magyarországon magas értéket előállító cégek (jó talán a gyógszergyárak; de kb. két kezén meg tudja számolni az ember ezeket a cégeket; de lehet egyen), így nincs is magas fizetés. És nem is lesz, míg ez meg nem változik."
De tényleg, miért keres többet egy osztrák, mint egy magyar?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=209918