Topiknyitó: fxboy 2014. 06. 20. 17:23

édes-savanyú  



Sziasztok!



A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..

A lényeg: Segítsetek főzni!

Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!



Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell

A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.

Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.



Jó étvágyat!




Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
diki
diki 2014. 06. 21. 17:50
Előzmény: #19  fxboy
#20
Egy egészséges könnyű tízórai és uzsonna

Sárgarépát lereszelem, kinyomom, fokhagymát, sót, borsot és kevés tejfölt teszek bele. Pirítósra, friss kenyérre isteni. /olajos fokhagymából, mert a rajta lévő olaj elég a béta karotin hasznosulásához.

Töklapcsánka: 1 cukkinit, 1 krumplit/burgonyát, csak hogy ne szóljanak meg/ lereszelek, kinyomom,teszek bele vöröshgymát,fokhagymát,sót,borsot, tojást, kevés lisztet. Kevés olajon kisütöm és mindig szalvétára, vagy törlőpapírra szedem. Lehet nagy vagy kislyuku reszelőn is.
fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 15:21
Előzmény: #16  diki
#19

Ezt az olajos fokhagymát majd kipróbálom.
Jöhet az édesség.
:)

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 15:18
Előzmény: #15  Bekre_Pal
#18

Bocsánat! Figyelmetlen voltam!
Teljes mértékben igazad van.

diki
diki 2014. 06. 21. 14:46
Előzmény: #11  fxboy
#17
Nekem is van itthon nyusszancs, baromfi. Pont tegnap készítettem nyulpaprikást, meg tűzdelt nyulgerincet.
diki
diki 2014. 06. 21. 14:45
Előzmény: #12  fxboy
#16
Még egy apróság. Én tettem el fokhagymát olajba, nem kell örökké pucolni, sőt pirítósra olajjal együtt rányomom. Van egy könnyű, nyári melegre való édességem, ha az is jöhet. Már nemcsak a család, hanem a környék kedvence is.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 06. 21. 13:33
Előzmény: #14  fxboy
#15
halihó

emerald írta "nem margarin ha lehet"

saját kommentem: hát hogyne lehetne

a margarin mindenben alulmúlja a vajat, az összes érzékszervi és egészségügyi paramétert tekintve, csak egy valamiben veri meg azt: ez az ár

számomra ezért a margarin olyan, mint a pillepalackos koccintós bor, ami szintén másra való és máshol van a helye, mint a rendes bornak. és az a hely nem nálam van.

ha anyagi okokból használsz margarint, akkor megértem, de ha van lehetőséged inkább kevesebb de rendes cuccot használni, akkor próbáld meg. sokszor látom, hogy az emberek kétszer annyi szar élelmiszert vesznek, mint amire szükségük van, aztán kukázzák a hűtő tartalmát meg a készételt. és persze túlsúlyosak. akkor már legyen feleannyi de jó kaja az asztalon. a fogyasztói társadalom lakói gyakran nem sejtik, milyen kevés élelmiszerrel el lehet lenni jóltápláltan, jóllakva, egészségesen
fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 13:18
Előzmény: #7  Bekre_Pal
#14

Szia Bekre_Pal!

Nem értem a margarin felvetésedet. Senki nem írt eddig margarinról!

Bevallom én szoktam használni margarint. Pl a zserbót, a diós/mákos beiglit, a hókflit, stb margarinnal készítem.

Általában zsiradékot többfélét használok a konyhában. Zsírok (disznó, liba), olajok (napraforgó, repce, oliva, extra szűz oliva, tökmag, kukorica, stb) többféle margarin, vaj, mogyoróvaj. A célnak megfelelően, pl extra szúz olajat nem hevítünk, csak salátákra...

A bűneim alól remélem feloldozást nyerek majd a megfelelő időben...
:))

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 13:02
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#13

Szia thomashewitt!

Igazad van, a jó fűszerezés is hozzátartozik a jó kajához! De emerald azt írta, hogy régebben többféle fűszerrel készítette, de ez jött be nekik, ezért ennél maradt.
A só-bors-paprika trión túllépve, inkább arra kell vigyáznom, hogy ne essek túlzásokba. Ezért egy-egy étel elkészítését a domináns ízek felé eltolással is variálom. Pl ha a csirkénél maradunk, első nekifutásra elkészítem majd emerald fokhagymájával, aztán a Te majorannáddal, aztán majd pl rómaiköménnyel....
:))

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:49
Előzmény: #5  emerald
#12

Tetszik! Ezt majd megcsinálom.

A fokhagyma jól fogy a családban. Minden formában, sülve/főve. Nyersen napi min 1 gerezd. Prevenció: jó az ízületeknek= gátolja a meszesedést, a vérnyomást optimalizálja, stb....
Eddig még nem szóltak, hogy büdösek vagyunk. :))

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:41
Előzmény: törölt hozzászólás
#11

Szia evazeller!

Köszönöm a segítőszándékodat!

Majdnem mindenevők vagyunk.
A reggeli felvágott/szalámi, nekem néha szalonna+vörihagyma párost leszámítva kevesebb hús (cca 1-2x/hét), több zöldség, főzelék, tészta kerül az asztalra.
Ami nem megy: pacal, tüdő, vese...
Most jut eszembe, régen készítettem egy jó kis resztelt májat, jó borsosan, majorannásan...
A szárnyasokat, nyulat magam vágom. A vörös boros kakas pörköltem és a füstölt szalonnával, fokhagymával spékelt sült nyulam a családom szerint kiválóak.
:))

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:25
Előzmény: #3  diki
#10

Szia diki!

Ez jó! Kössz!
A túrós csuszát/tésztát sokszor én kaporral bolondítom. Ilyenkor, kapor szezonban pláne! A tornácom előtt van egy sor kapor, frissen szedve, felér egy jó kis short squeez-zel! Természetesen az elhagyhatatlan pirított füstölt szalonna kockával.
:)

fxboy
fxboy 2014. 06. 21. 12:15
Előzmény: #2  emerald
#9

Szia emerald!

A topic neve véletlenül lett az, ami. Eredetileg a bibliai pénzváltókra gondolva (akik ugye, mint tudjuk a társadalom nem teljesen pozitív megítélésű tagjai voltak:)) a "kufárok kajái" címre gondoltam. De nem akartam véletlenül sem megsérteni senkit. Így lett véletlenül a cím, a kínai ételekre jellemző ízvilág, ami az első receptre is igaz.

Már régebben is forgolódtam a konyhában, de egészen más volt az a hobbi főzőcske, mint rendszeresen produkálni a napi betevőt. A beszerzéstől a mosogatás-takarításig...

Horváth Ilona az alap + drága nagyikám szellemi hagyatéka.

Kössz a levest! A karácsonyi sütik is az én reszortom, így vevő vok a mézes puszedlire is!
Köszönöm!

emerald 2014. 06. 21. 08:37
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#8
Nem-nem!!!

Az egy fűszeres sültcsirke....:)
Persze az se rossz!

Én ezt így a vecsési barátnőm mamájánál ettem elősször(a fokhagyma saját fejlesztés), ha valaki csak úgy ajánja biztos nem készetem el!
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 06. 21. 08:36
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
az egyszerűség néha óriási minőségi felfedezést ad

a kolléga receptje ígéretes, csak a margarinról nem azt írtam volna, hogy lehetőleg nem azt, hanem hogy csakis vajat használunk, a margarin egy mai napig tartó háborús bűn, egy emberellenes fos, azt nem használjuk

az egyszerűségről:

pl. a legnagyszerűbb grillezett húsok azok, amikre semmi nem kerül, csak só, sütés előtt rátekerve. úgyse hiszi el senki, de ki kell próbálni

persze nem mindig, kell a változatosság
Törölt felhasználó 2014. 06. 21. 08:27
Előzmény: #5  emerald
#6
Majoránnát sem teszel a csirkéhez?
Szárnyasokhoz majoránna-oregáno-bors trojkát szoktam használni, kiegészítve vöröshagymakarikákkal, és fokhagyma gerezdekkel, a gyomrába pedig petrezselyem csokrot, kacsánál pedig golden almát.
A curryport kipróbáltam, de nem jött be.
emerald 2014. 06. 20. 21:24
Előzmény: törölt hozzászólás
#5
Egyszerű vajas sült csirke, nálunk vasárnap lessz:

Egész csirkét kettévágod a bordák mentén, kettényitva(le kell dögönyözni kicsit aztán lelapul) besózod mindkét oldalán, tepsibe fekteted bőrével felfelé. Kb 5dkg vajat vékonyra szeletelsz, lehet darabkákra is és rá rakosgatod a csirkére.
Egész fokhagyma fejeket gereszdekre merőlegesen kettévágsz(mint a citromot, facsaráshoz) vágott felével felfelé tedd a csirke köré.
1dl vizet öntesz a tepsibe alá, lefeded fóliával, majd 175-180 fokon 45 percig sütöd, utánna leveszed a fóliát majd 200fokon további 20-25 percig pirosra sütöd.
Vigyázni, végig maradjon alatta egy ici-pici víz.

A titok a jó minőségű(nem hal ízű) csirkében rejlik.
Lehet csak combból is persze, ha mindenki csak azt szereti.
Biztos furcsa ez a minden fűszer nélkül, csak só és vaj, de pont ez a lényeg! Nem kell rá semmi más!
Régen mindenféle fűszereket alkalmaztam, de férjem amióta elősször ette, mindig ezt kéri, csak só-vaj(nem margarin ha lehet)

A fokhagyma sülve édes, nincs evés után fokhagyma szag.
Nem kell pucolgatni, és nem ég meg!
Most nagyon finom friss fokhagymát lehet már kapni...
Én 10!!! Fej fokhagymát is bedugdosok a csirke mellé, sosem marad meg. Más tepsiben sült husokhoz is lehet tenni.
Ez olyan különlegesség a köret mellé.
Tálalásnál ugyanígy rakom a tányérra héjastól, villával könnyen kiszedhető, de ki is nyomható.
Ha idegenkedsz ettől a fokhagymától, próbálj ki eggyetlen darabot.
Max kidobod. A hús pedig értelemszerűen nem lessz fokhagyma ízű!
Vendégeink, felnőttek, gyerekek is megették.

Jó étvágyat!

Én nem tudok lényegretörően fogalmazni bocs...:)
evazeller 2014. 06. 20. 19:49
Törölt hozzászólás
#4
diki
diki 2014. 06. 20. 19:13
Előzmény: #1  fxboy
#3
Túrós galuska, kicsit másképp

Túró, só, lilahagyma apróra kockázva, piros vagy zöld vagy sárga paprika szintén apróra vágva /én elektromos vágóval szoktam kb 5 mp-ig/ Összekevered a kifőtt tésztával. Gyors, jó kaja. Minél színesebb annál étvágygerjesztőbb. És jöhet rá ízlés szerint szalonna, tejföl. De én magában szeretem a legjobban.
emerald 2014. 06. 20. 18:59
Előzmény: #1  fxboy
#2
Szia!

Érdekes volt a topik neve, gondoltam benézek itt milyen "elemzést" lehet olvasni....talán kínait.....:DDD
De jó hogy létrehoztad, foci is elfér, miért ne "főzhetnénk" is!

Mikor beléptem a fórumra kezdőként(dax) írtam h hozzátenni pont semmit nem tudok, esetleg van jó mézes puszedli receptem(viszonzásképp), ami rögtön is puha, meg három hét mulva is. Nos akkor senkinek nem kellett...talán idén karácsonykor már ideírom....:)

A te receptedből kiindulva:
ennek egy változata a tárkonyos csirkeragu leves!

a különbség h a hagyma, csirke után vízzel felöntöd, só-bors majd apróra vágott paprikát, sárga-fehér répát, esetleg gombát/zöldbabot vagy borsót, krumplit teszel bele. A tárkonyt ha már minden benne van utánna elég beletenni, mert elveszti az ízét.
Csipetkét v nokedlit szaggas a levesbe, végén tejfölös habarás.
Ecet nem kell!

És amitől különlegesen finom savanykás ízt kaphat a leves, az egy kettébevágott alma, végén kidobod, de az is ehető persze.

ps:
a legjobb szakácskönyv az alap amit anyukám használ 45éve, én is huszonéve az a :Horváth Ilonka
Van 40-en másik, DE garanciát vállalok h abból leírás szerint bármit főzöl jó lessz!

Sok sikert!

Van egy jó csirkés borsóleves receptem is!
Meg sütik, roppant egyszerűek! A hatéves már önállóan készíti, viszont a vendégek el szokták kérni a receptet....:)

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek