Topiknyitó: nyugdijas64 2019. 01. 06. 11:03

Tarolt a magyar befektetés 2018-ban: ezt hozta az ingatlanmánia  

Mielőtt még mindenki elalélna az ingatlanalapok nagyszerű eredményeitől és magát ostorozná azért, mert nem szállt be ezekbe, illik pár olyan dolgot is megemlíteni, amiről a pf. cikke nem szól, pedig a korrekt tájékoztatáshoz ez is hozzátartozna:
- A legtöbb - köztük az összes nagy - ingatlanalap az egy éven belüli visszaváltás esetén büntető jutalékot számít fel (általában 2 %-ot), amit figyelembe véve az alapok jó részének hozama már nem olyan attraktív.
- Az ingatlanalap az egyetlen olyan alapfajta, amelynek visszaváltását az Alapkezelő egy évre felfüggesztheti (más alapok esetében ez max. 30 nap lehet). A felfüggesztés tartama alatt az alap ingatlan-portfolióját leértékelhetik és a befektető tehetetlenül nézheti, hogyan olvad el a befektetése - azon túl, hogy nem is jut a pénzéhez.
Ez utóbbi történt 2008 végén (amikor még csak 90 napra lehetett felfüggeszteni), amikor sokan nagyon sokat buktak. Ráadásul ez a cseppet sem elhanyagolható kockázat nem szerepel az alapok "kiemelt befektetői tájékoztatójában (KID)" - sőt még az esetenként több száz oldalas teljes tájékoztatókban sem, mint ahogy az sem, hogy a visszaváltási idő a jelenleg szokásos T+4 vagy T+5 napról T+30 napra is növelhető. Szóval a leányzó fekvése szerintem nem annyira szép, mint ahogy a pf. cikkből látszik!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pitcairn2 2019. 01. 06. 17:44
Előzmény: #4  nyugdijas64
#5
nagyon jól tetted, hogy felhívtad erre a figyelmet...
nyugdijas64 2019. 01. 06. 16:29
Előzmény: #2  pitcairn2
#4
Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy más -értékpapír-alapú - befektetési formákkal szemben ez az egyetlen olyan, amelyikből nem lehet minden helyzetben egyszerűen menekülni. Ha ugyanis kipukkan a lufi, akkor az összes többi alapfajtából - persze esetleg bukót realizálva - ki lehet szállni, ebből pedig rövid időtávon belül nem feltétlenül. És persze a kibocsátott tájékoztatók erre a kockázatra nem hívják fel a figyelmet, mivel a vonatkozó jogszabály - számomra érthetetlen módon - ezt nem írja elő.
pitcairn2 2019. 01. 06. 12:16
Előzmény: #1  nyugdijas64
#3
+ laikusként gondolkodva ez is remek eszköz lehet a bedőlt ingatlanok "diszkrét értékesítésére""
mi akadályozza meg a bankot abban, hogy szépen átpasszolja az árfolyam kockázatot másoknak?
még a nem fizető lakót sem kell menet közben kilakoltatni
pitcairn2 2019. 01. 06. 12:08
#2
gratula a cikkhez fűzött kommentárért!
a 90 napról 1 évre növelt felfüggesztési/eszközátértékelési lehetőség és a T+30 napra növelt visszaváltási opció azt hiszem önmagáért beszél...

Topik gazda

nyugdijas64
4 3 5

aktív fórumozók